COVID-19’la birlikte ciddi bir sağlık çalışanı ihtiyacının olduğunu da görmüş olduk. Uygulamalı ve teorik eğitimi yoğun bir müfredatla veren bir eğitim isteyen öğrenciler için üniversitemizin doğru adres olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) 2009 yılında nitelikli sağlık elemanları yetiştirmek amacıyla İstanbul’da kurulan Avrupa Meslek Yüksekokulu’nun 2020-2021 Akademik Yılında Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi adını alarak eğitim-öğretim vermesiyle başladı. Kocaeli’nin ilk vakıf üniversitesi olarak eğitim hayatına başlayan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, bugün ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarıyla sağlık sektörüne iyi yetişmiş kalifiye işgücü yetiştiriyor.
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Fuat Bayram, “Sağlık gibi son derece hassas ve yanlış kabul etmeyen bir sektöre iyi yetiştirilmiş sağlık profesyonelleri kazandırmak amacıyla eğitime başlayan kurumumuz bugüne kadar 10.000’den fazla mezun verdi. Geçen yıl Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve 13 programın içinde bulunduğu Meslek Yüksekokulumuzla Kocaeli’nde eğitime başladık. Bu yıl yeni açılan Diş Hekimliği (İngilizce), Bilgisayar Mühendisliği ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerimizde lisans eğitimi veriyoruz. Meslek Yüksekokulu’nda Eczane Hizmetleri ve Bilgisayar Programcılığı programlarımız, Lisansüstü’nde ise Eğitim Enstitüsü ile 2021-2022 Akademik yılına başladık” diye konuştu. Bayram, önümüzdeki dönem açılacak bölüm veya fakültelerin; Beslenme ve Diyetetik, Yazılım Mühendisliği ve Eczacılık Fakültesi olacağını paylaştı.
Üniversite ve sanayiyi sentezliyor
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin eğitim yaklaşımı; öğrencilerin özgür düşünme ve akılcı karar verme becerilerini geliştirme ve onları güçlü alan bilgisi, farklı dünya görüşüyle mezun etmekten geçiyor. Bayram, “Üniversitemiz, teori ve pratiğin teknoloji ile sentezlendiği eğitim öğretim iklimi oluşturup, öğrencilerinin mesleki ve akademik gelişimlerini çağın hedeflediği seviyeye çıkarmayı sağlayarak onların sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal gelişimlerine de destek olmaktadır” dedi.
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi olarak üniversite-sanayi işbirliğini gerçek anlamda hayata geçiren bir üniversite olacaklarının altını çizen Bayram, “Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalar da bu yönlüdür. Örneğin; Eczacılık Fakültesi’yle ilgili planlarımız yapılırken bu bölgedeki ilaç firmalarıyla ön protokol yaparak hazırlandık. Üniversite-sanayi işbirliğinde en önemli hususlardan bir tanesi sanayinin beklediği teknik bilgiyi ve iş gücünü karşılayabilmek.” Kocaeli’de faaliyet yürüten bir üniversite olmanın önemli bir ayrıcalık sağladığının altını çizen Bayram, şu bilgileri verdi: “Türk sanayisinin merkezindeyiz. Böyle bir yerde kurulu olmanın bize yüklediği sorumluluklar var. Üniversitemizi planlarken bu durumu da göz önünde bulundurduk. Büyük üniversitelerin yaygın olarak kullandığı teknolojik kaynaklardan istifade ederek Ar–Ge çalışmalarına yön veren üniversite olmak öncelikli hedeflerimizin arasında bulunuyor.”
Gebze’de ikinci kampüs yatırımı hayata geçiriliyor
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, 70 bin metrekare alanlık bir kampüse sahip. Yeni nesil kampüs, yeni nesil üniversite düşüncesi ile tasarlanan KOSTÜ, kapalı ve açık spor salonları, konferans salonu, amfileri, son teknoloji ile donatılmış laboratuvarları, kafeteryası ve geniş alanları ile öğrencilere farklı bir kampüs hayatı sunuyor. Rektör Bayram, “Üniversitemiz, yeni akademik yıla mevcut kampüsüne ek olarak Gebze’de yeni bir kampüs ilave edecektir” dedi. Öğrencinin farklılaşma çizgisine ilişkin de bilgi veren Bayram, görüşlerini şöyle aktardı: “Kocaeli, bölgenin ikinci büyük şehridir. Üretim merkezidir. Öğrencilerin sosyal, kültürel ve zeka birikimini destekleyecek geniş imkânlar sunmaktadır. Sağlık ve teknolojileri alanında öncelikle bilgi donanımlı ve yeni bilgiler üretecek akademik kadroları istihdam edip, çalışmalarını desteklemek birinci hedefimizdir. Öğrencinin öğrenmesinin yanında, araştırma ve üretim yapabilmesine imkânlar sağlayan laboratuvarlar ve fiziki alt yapılar oluşturmak diğer bir olmazsa olmazımızdır.”
“Üniversitemiz doğru adres”
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Fuat Bayram, üniversitenin eğitim sektöründeki iddiasını ise şöyle anlattı: “Öncelikle Kocaeli’de kurulan ilk ve tek vakıf üniversitesiyiz. Kocaeli gibi büyük bir sanayi şehrinin daha çok öğrenci yetiştirecek bir alt yapıya sahip olduğunu düşünüyoruz. COVID-19’la birlikte ciddi bir sağlık çalışanı ihtiyacının olduğunu da görmüş olduk. Uygulamalı ve teorik eğitimi yoğun bir müfredatla veren bir eğitim isteyen öğrenciler için üniversitemizin doğru adres olduğunu söyleyebiliriz.”
Üniversitenin pandemi sürecine uyumuna ilişkin görüşlerini de aktaran Bayram, şunları dile getirdi: “Pandeminin ülkemizde ve dünyada yeni gündeme geldiği zamanlar böyle bir süreç yaşayacağımızı biz de tahmin etmedik ancak üniversite olarak uzaktan eğitim tecrübemiz bulunuyordu. Öğrencilerimizin staja ağırlık vermesini sağlamak amacıyla teorik bazı derslerimizi uzaktan veriyorduk. Bu süreçte bu tecrübemiz bize yardımcı oldu ve uzaktan eğitime hem biz hem de öğrencilerimiz çabuk uyum sağladık. Sağlık ağırlıklı eğitim veren tematik bir üniversite olmamız sebebiyle uygulamalı dersler hem okul hem de iş hayatlarında öğrencilerimiz için çok önemli. Bu sebeple üniversitemizde uygulamalı derslerimiz de devam etti.”
Sağlıkta uzman, eğitimde nitelikli: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
Sağlıkta uzman, eğitimde nitelikli: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Fuat Bayram, Kocaeli’nin ilk ve tek vakıf üniversitesi olduklarını belirterek, “Kocaeli gibi büyük bir sanayi şehrinin daha çok öğrenci yetiştirecek bir alt yapıya sahip olduğunu düşünüyoruz.