OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Yülek, “OSTİMTECH eğitim modelimizle iş tecrübeli mezunlarımız, özgün proje ve çözümler üreterek iş dünyasının ihtiyacına çözüm sağlıyor. Sanayi içerisinde kurulan ilk üniversiteyiz ve sanayi dünyasının üniversitesiyiz” dedi.
OSTİM Vakfı tarafından 2017’de kurulan OSTİM Teknik Üniversitesi, eğitim ve öğretime 2019-2020 yılında başladı. İş dünyasının, sanayinin ve kamunun kalbinde yer alan OSTİM Teknik Üniversitesi, üçüncü nesil, girişimci yenilikçi bir yükseköğretim kurumu. OSTIM Organize Sanayi Bölgesi (OSTIM OSB) içerisinde yer alan OSTİM Teknik Üniversitesi, ekosisteminin tüm birikimini en iyi şekilde değerlendirerek üniversite-sanayi işbirliğinin öncü eğitim kurumu olmayı hedefliyor.
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Yülek, “OSTİM Teknik Üniversitesi öğrencileri deneyimli mezun konseptinde yetkinlik temelli eğitim modeli ile 21. yüzyıla uygun bireyler olarak yetiştirilmektedir” diyor. Üniversitede uygulanan eğitim modelinin ismi OSTİMTECH. Öğrenme ve girişimciliğin ön planda olduğu bu modelde özgün proje ve çözümler üretilmeye odaklanılıyor. Yetenek ve yetkinlik bazlı modelde, iş dünyasının ihtiyaçlarını temel alan yaklaşım sergileniyor. Rektör Murat Yülek, “Bu yaklaşımın en önemli bileşenlerinden birisi eğitim müfredatının yeni eğitim paradigmaları çerçevesinde dijital dönüşüm gerçeğindeki sanayinin ve teknolojik gelişmelerin dikkate alınarak güncel tutulmasıdır. Bu kapsamda sanayi ile çalışarak yaratıcı fikirlerin ortaya konulması ve üretimin arttırılmasını amaçlayan uygulamalı bir eğitim modeli işletilmektedir” diye konuşuyor. Yetkinlik Temalı Eğitim Modeli’nde; ‘Teorik Eğitim’, girişimci, yapan, ihraç eden iş tecrübesini kapsayan ‘Uygulamalı Eğitim’, ‘Girişimcilik Farkındalığı’, ‘Teknolojik Farkındalığı’ ve ‘Değerler’ dikkate alınıyorr. Yülek, eğitim sistemlerinin en önemli farklılığının özgün dersler olduğunu belirterek, dersleri şöyle açıklıyor: “Üniversite Hayatına Giriş, Geleceğin İnşası, İş Sağlığı ve Güvenliği, Girişimcilik I / Uygulamalı Girişimcilik, Girişimcilik I / Sektörel Girişimcilik, İş Yeri Eğitimi, İş Yeri Uygulaması ve İş Yeri Deneyimi.”
Sanayi dünyasının üniversitesi
Üniversitede yüksek lisans, 16 lisans, 12 ön lisans dahil, toplam 1452 öğrenci ve 174 akademisyen bulunuyor. Ön lisans programında öğrenim gören öğrenciler Haziran 2021’de mezun olurken lisans programı öğrencileri ise 2022-2023 eğitim-öğretim yılında mezun olmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki dönem OSTİM Teknik Üniversitesi’nin eğitim alanına dahil olacak bölümler şunlardan oluşuyor: Mühendislik Fakültesi çatısı altında; Bilgisayar Mühendisliği (Türkçe), Malzeme Bilimi ve Mühendisliği (İngilizce) ve Yazılım Mühendisliği (İngilizce). İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde; İşletme (İngilizce), Pazarlama (İngilizce), Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce). Meslek Yüksekokulu bünyesinde ise Silah Sanayi Teknikerliği.“
“Sanayi dünyasının üniversitesi” olmayı amaçlayan OSTİM Teknik Üniversitesi’nin temel hedefi, bilim ve teknolojiyi uygulamaya dönüştüren mezunlar yetiştirmek. Kariyer Planlama ve İşbaşı Eğitim Merkezi koordinatörlüğünde üniversite-sanayi işbirliği hayata geçirilerek iş deneyimi sağlanıyor. Öğrenciler, haftanın belirli gününde sahada ‘İş Yeri Deneyimi Uygulamaları’ eğitimi alıyor. Program ile üniversite tarafından öğrencilere iş yerlerinde bir iş yeri hamisi belirleniyor. ‘Hamilik’ uygulamasıyla usta çırak ilişkisi ve mesleğin yanı sıra çalışma hayatının da genç kuşaklara kazandırılması sağlanıyor. Öğrencilerin her hafta yapacağı deneyim gözlemleri müfredat içerisinde belirleniyor. Haftalık çalışma programı işyeri eğitimcisi ve bölüm akademisyeni ile birlikte hazırlanıyor. Bu ders iş yeri hamisi tarafından uygulanıyor. Ölçme ve değerlendirme iş yeri hamisi ve akademisyenler tarafından yapılıyor. Program başlamadan önce işletme hamilerine ‘Hami Oryantasyon Programı’ uygulanıyor. Rektör Yülek, üniversite ile sektörden önemli kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği protokolleri imzalandığını anlatıyor: “Türkiye Barolar Birliği (TBB), Bozankaya A.Ş., Aselsan Net, Forte Teknoloji A.Ş., Yeni Anadolu Madencilik ve Teknoloji A.Ş., Defra Savunma Sistemleri, Türk Kızılay’ı, Protrans Uluslararası Profesyonel Eşya Taşımacılığı, Beykoz Üniversitesi, Coventry Üniversitesi vb. Bunların dışında üniversitemiz IBM ile işbirliği içindedir. Bu kapsamda 30-31 Mart tarihinde ücretsiz ‘Al and Supply Chain Analytics in Smart Manufacturing’ konulu çevrim içi workshop düzenlenmiştir.”
OSTİM Teknik Üniversitesi öğrencilerinin farklılaşma uygulamaları:
Girişimcilik Projesi Dersleri: ‘Yapan Mühendisler ve Teknisyenler-İhraç Eden Ticaret Uzmanları’ konseptiyle yola çıkarak öğrencilerin bilime olan bakış açısı belirleniyor.
Öğrencilerin girişimci ve proje yapıcı olabilmeleri için işletmenin kuruluşu ve yönetimi, işletme muhasebesi, işletme kurma destekleri ve teşvikler, Ar-Ge ve tasarım merkezleri faaliyetleri, proje destekleri gibi bilgileri öğrenirler. ‘Engelsiz Şarj’, ‘Üç Eksenli Robotik Kol’, ‘Havada ve Karada Hareket Edebilen Drone’, ‘Bluetooth Kontrollü Araç’ gibi projeler bu ders kapsamında öğrenciler tarafından hayata geçirildi.
Yenilik Fabrikası: Innovation Factory’de, CNC tezgah, 3D printerlar, lazer kesiciler gibi teçhizat yer alıyor. Eklemeli üretim (additive manufacturing), esnek üretim, robotik teknolojileri, elektronik tasarımları, test ve ölçüm sistemleri gibi faaliyetler gerçekleştirilebiliyor.
Girişimcilik Karnesi: Öğrencinin, önceden belirlenmiş ya da sonradan kabul edilmiş bazı girişimcilik eylemlerine göre gösterdiği performansın değerlendirilmesine ve belirli bir aşamanın geçilmesi halinde ödüllendirilmesine imkân sağlayan bir takip prosedürüdür.
Languo Kitabı: Yabancı Diller Okulu öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ‘Languo’ İngilizce kitapları, Türkiye’nin akademik düzeyde ilk İngilizce yayını olarak Azerbaycan akademik dünyası kullanımına sunulmuştur. Ortak Avrupa Referans Çerçevesi’nin (CEFR) hedefleriyle uyumlu öğrenme seti dört kitaptan oluşuyor: A1 (Temel), A2 (Orta-Öncesi), B1 (Orta), B2 (Üst-Orta).
Kariyer Planlama ve İş Başı Eğitim Ofisi: Kariyer Danışmanlığı; birinci sınıftan itibaren kariyer danışmanı ile öğrenci arasında kurulan bağın planlı bir gelişim yolculuğuna dönüşmesini kapsıyor.
Yülek’in kitabı Çinçe’ye çevrildi
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’in kaleme aldığı ve yayınlandığı yıl büyük ilgi gören ve birçok bilimsel araştırmada atıfta bulunulan ‘Ulusların Yükselişi: İmalat, Ticaret, Sanayi Politikası ve Ekonomik Kalkınma’ kitabı, İngilizce ve Türkçe’den sonra; Çince yayınlandı.
Prof. Dr. Murat Yülek, “Dünya sıralamalarında önde gelen bir üniversitenin böyle bir kitabı alıp çevirmesi, basımını yapması ve ardından önermesi, yılın en iyi kitabı diye aday göstermesi beni sevindiriyor. Bağımsız bir hakemin elinden geçen bu kitapta dünya insanı için demek ki faydalı bilgiler olduğu anlaşılmış” yorumunu yaptı. Kitabın bir sonraki basımının Afganca dilinde olacağını söyleyen Yülek, Arapça ve Portekizce dillerinde de çeviriyi arzu ettiğini sözlerine ekledi.
Kitabında, dünyanın bilhassa yaşadığımız çağda en çok peşine düştüğü konuların izini süren Yülek, “Coğrafi keşiflerden önce ve sonra hem eski hem de yeni dünya düzeninde sanayileşme adım adım nasıl gerçekleştirildi? Sömürgeleştirme yolunda hangi stratejiler uygulandı? İleri sanayi ülkeleri nasıl bu kadar gelişebildiler? Türkiye, sanayileşmenin neresinde? Türkiye’ye uygun sanayi ve teknoloji politikaları hangileri? Yerlileşme ne işe yarar?” sorularına yanıt arıyor.
OSTİM Teknik Üniversitesi: ‘Sanayi dünyasının üniversitesi’
OSTİM Teknik Üniversitesi: ‘Sanayi dünyasının üniversitesi’
Türkiye’nin en genç üniversitelerinden biri olan OSTİM Teknik Üniversitesi, ekosisteminin içerisinde deneyimli mezun konseptiyle iş tecrübeli mezunlar yetiştiriyor.