KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Kazlıçeşme Kampüsü öğrencilerini bekliyor

ÜNİVERSİTE

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Kırmızı, kısa bir süre öncesine kadar daha çok iletişim, sanat, tasarım alanında ön plana çıkan İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’nin artık ekonomi ve teknoloji alanında da kendinden söz ettireceğini söyledi.

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi; Plato Vakfı tarafından 2016’da kuruldu. Temelleri 2009’da Vakıf Meslek Yüksekokulu olarak atılan Plato Meslek Yüksekokulu İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’ne bağlandı. 2019’un sonunda Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, mütevelli heyetini oluşturarak Ayvansaray Eğitim, Sağlık ve Kültür Vakfı yönetimini devraldı.
Günümüzde İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Kırmızı Holding’in, başta Doğa Sigorta olmak üzere, sağlık, eğitim, finans ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren tüm şirketlerinin gücünü arkasına alarak, eğitim kalitesi ve öğrenci memnuniyetini en üst düzeye çıkarma yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Toplam öğrenci sayısı 6655, akademisyen sayısı 238 olan üniversitede 59 önlisans, 21 lisans ve 16 lisansüstü programı ile eğitim veriliyor.
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi bünyesinde; Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Plato Meslek Yüksekokulu bulunuyor.

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Kırmızı, bilim, sanat ve spor odaklı eğitim verdiklerini belirterek aynı zamanda üniversitede araştırma ve teknolojiye büyük destek sağladıklarını söyledi. Kırmızı, “İçinde olduğumuz çağ ve koşullar doğrultusunda teknolojiye ağırlık veren üniversiteler ön plana çıkıyor. Özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim koşullarını tümüyle sağlayarak neredeyse sorunsuzca yürüten ilk üniversitelerden olduk. Tecrübeli bir yönetim ve güçlü bir akademik kadroya sahip olan üniversitemizde hızlı ve etkin kararlar alınması, bünyemizde girişimci ve yenilikçi çalışma ve projelerin de oluşumuna önemli bir zemin hazırlamaktadır” diye konuştu. Kısa bir süre öncesine kadar daha çok iletişim, sanat, tasarım alanında ön plana çıkan üniversitenin artık ekonomi ve teknoloji alanında yatırımlarını arttırdığını açıklayan Kırmızı, halihazırda Kuluçka Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi yapılanması içerisinde olduklarını, bu konuda gerekli altyapı çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Öğrencinin niteliğini artırmaya odaklanıyor
Üniversite yönetimi, ‘Kariyer ve Staj Merkezi’ aracılığıyla, öğrencilerine sektörün önde gelen firmalarında staj yapma ve mezun olduklarında istihdam edilme olanağı yaratabilmek adına sanat, tasarım, iletişim, spor ve teknoloji alanlarında sektörün önde gelen kurumları ile anlaşmalar yapıyor. İşbirlikleriyle istihdam ve staj olanağı yaratılırken aynı zamanda sektörün ihtiyaçlarını yakından gözlemleyerek, öğrencilerin bu doğrultuda yetişmesi için uzman kişilerin tecrübelerinden faydalanılması hedefleniyor.
Nihat Kırmızı, “Kırmızı Holding çatısı altında olan başta Doğa Sigorta, Doğa Hospital gibi kurumlar olmak üzere, tüm şirketler ve dost kuruluşlarda öğrencilerimize gerek staj imkanı gerek istihdam açısından önemli bir destek sunulmaktadır. Üniversitemizde öğrencilerimizi sektöre aşina, güncel gelişmelerden haberdar, özgüvenli ve yaşıtlarına oranla önemli oranda tecrübeli olarak mezun etmeyi amaçlıyoruz” dedi.
‘Öğrencilerimizin geleceğini sigortalıyoruz’ felsefesiyle yola çıktıklarını açıklayan Kırmızı, şunları aktardı: “Üniversite hayatı boyunca iş dünyası ile iç içe, staj ve iş fırsatları ile eğitimini sürdürecek olan öğrenciler için Kırmızı Holding şirketleri birer laboratuvar niteliğinde. Amacımız öğrencilerimizin araştıran, talep eden, koşulları zorlayan bireyler olması. Onlara kazandıracağımız en önemli özellikler bunlar. Öğrencimiz araştıracak, talep edecek, nasıl iş bulacağını, nasıl iş arayacağını, iş görüşmesi kurallarını, tüm bunları öğrenerek mezun olacak. Yani İstanbul Ayvansaray Üniversitesi öğrencileri mezun olduktan sonra ne yapacağını düşünmeyecek, ne yapacağını bilen mezunlar olacaklar.”

Uluslararasılaşma hedefi var
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’nin uluslararası bir eğitim kurumu olması için çalışma yürüttüklerini belirten Kırmızı, “Uluslararası alanda çalışmalar yapmak, uluslararası bir üniversite olmak, hedeflerimiz arasında yer alıyor. İş birliklerimiz konusunda çalışmalarımızı hızlandırdık. Avrupa’nın pek çok ülkesinden sayılı üniversitelerle, toplam 53 Erasmus+ anlaşmamız bulunuyor. 2017-2020 arasında bu anlaşmalar bünyesinde 24 öğrencimiz ve 42 personelimiz hareketlilik yapmıştır” açıklamasını yaptı.
Uluslararası Ofis biriminin çalışmaları sonucunda ise üniversitede Mart 2021 itibarıyla eğitimine devam eden 294 uluslararası öğrenci bulunduğunun altını çizen Kırmızı, “Şu ana kadarki uluslararası öğrenci toplam sayımız ise 405. Yıl bazında katlanarak artan uluslararası öğrenci sayımız, inanıyorum ki İngilizce bölümlerimizin artmasıyla daha da yükselecek. Öğrencilerimiz çok uluslu bir ortamda hem yabancı dillerini geliştirme hem de farklı kültürleri tanıma fırsatı yakalayacaklar” diye konuştu.

Kazlıçeşme Kampüsü açıldı
2020-2021 Eğitim Öğretim döneminde Ayvansaray Üniversitesi öğrencilerine Kazlıçeşme Kampüsü’nü kazandırdıklarını söyleyen Nihat Kırmızı, “Sadece derse girip çıkılan, eğitimi dört duvar arasında, kısıtlı imkanlara sahip binalarda teoriyle sınırlandıran üniversite bakış açısını değiştirmek öncelikli hedefimizdi” dedi.
Teoriyi aynı zamanda pratiğe dökebilen, araştıran, eğitim, iş ve sosyal hayatı bir arada yaşayan öğrenciler ve mezunlar yetiştirmek için; uygulama imkanları, laboratuvarları, spor ve yeşil alanlarıyla şehir hayatından kopmadan, hem eğitime hem profesyonel hayata hazır şartlar ve alanlar oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.
Kırmızı, yeni kampüse ilişkin şunları söyledi: “Gençlerimiz zamanının çoğunu kendi kampüsünde geçirsin, aynı kampüs içinde gelişmiş bir kütüphaneleri olsun,  sosyalleşebilecekleri kafeteryaları, teknolojik ihtiyaçlarını sağlayacak alanlar bulunsun, spor yapsın, bahçede ders çalışsın, laboratuvarlardan faydalansın, kendini geliştirmek için her tür ihtiyacını bu ortamda karşılayabilsin istedik. Kazlıçeşme Kampüsü bu hayalimizi gerçekleştirmek için bizim için büyük bir şans oldu. Şehir içinde, ulaşım kolaylığı ve sosyal alanlarıyla isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılayan, 25 bin metrekaresi kapalı, toplam 50 bin metrekarelik bu alanı merkez kampüsümüz olarak konumlandırdık.”

Kampüsün bulunduğu arsa, Padişah 2. Bayezid tarafından, Balıklı Rum Vakfı’na yetimhane yapılmak üzere bağışlanmış. Ancak ilk inşaat 1725 yılında başlamış, ardından hala kampüste yer alan kilise ve sarnıç inşaatları yapılmış. Günümüzde var olan bina ilk inşa edilen bina olmayıp eski binanın yerinde yeniden inşa edilmiş. Bu binanın kitabesinde bu alanla ilgili birçok tarihi not bilgi olarak veriliyor.
Kırmızı, “Kazlıçeşme Kampüsü bizi, akademik kadromuzla birlikte hayal ettiğimiz eğitimi sunmak amacına bir adım daha yaklaştırdı. Şimdi salgın sürecinin son bulması ve öğrencilerimizin kampüslerine kavuşması en büyük dileğimiz” dedi.

Açılması planlanan bölümler
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’nin açılması planlanan lisans ve ön lisanslar bölümleri ise şöyle: Lisans bölümleri: Dijital Oyun Tasarımı, Müzik, Tiyatro, Resim, Endüstriyel Tasarım, Mütercim ve Tercümanlık (İngilizce), İşletme, İşletme (İngilizce), Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce), Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Ekonomi, Ekonomi (İngilizce) ve Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce).
Ön lisans bölümleri: Optisyenlik, Eczane Hizmetleri (UE), Adalet (UE), Eczane Hizmetleri 2. Ö., Uçak Teknolojisi 2.Ö., Ameliyathane Hizmetleri 2.Ö., Anestezi 2.Ö., Turist Rehberliği ve Turist Rehberliği 2.Ö.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.