KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Bilim üreten kampüs, 4. nesil üniversite, araştırma eksenli yapılanma:  Yakın Doğu Üniversitesi

ÜNİVERSİTE

Akdeniz’in eğitim, bilim ve kültür merkezi olan Yakın Doğu Üniversitesi, ‘dünyanın ilk 500 üniversitesi’ içerisine girme hedefine sağlam adımlarla ilerliyor.

Araştırma eksenli yapılanmasıyla sadece bilgi üreten değil araştırmalarını patente dönüştürerek yerel kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlayan üniversite 138 ülkeden 27 bini aşkın öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Kurulduğu 1998 yılından günümüze güçlü akademik kadrosuyla Akdeniz’in eğitim, bilim ve kültür merkezi olan Yakın Doğu Üniversitesi, küresel bilgi merkezi olma yolunda ilerlliyor.
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Suat Günsel, “Eğitim ve araştırma vizyonunu 4. nesil üniversite yaklaşımı ile birleştirerek sadece bilgi üreten değil, araştırmalarını patente dönüştürerek ticari değer yaratan ve yerel kalkınmaya katkı sağlayan üniversite olmayı amaçlıyoruz” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi, Times Higher Education tarafından açıklanan ‘2020 Dünya Üniversitelerin Etki Sıralamasında’ ‘Eğitim Kalitesi’ alanında dünyada 101-200 bandında, Türkiye’de 2., KKTC üniversiteleri arasında ise 1. sırada yer aldı.
Günsel, eğitim-öğretimdeki başarılarının uluslararası kurumlar tarafından da tescil edildiğini belirterek, 2019 yılında uluslararası indekslerde taranan 1.400 yayın, bilimsel yayın sayılarında Türkiye üniversiteleri arasında 3’üncü  KKTC üniversiteleri arasında birinci sırada bulunduklarını kaydederek şu bilgileri verdi: “Webometrics tarafından üniversitelerin 2020’de ürettiği bilimsel çalışmaların uluslararası alanda görünürlüğü ve bu yayınların aldığı atıfların analiz edildiği listede Yakın Doğu Üniversitesi dünya sıralamasında 939’uncu sırada yer aldı. Ayrıca Türkiye’deki özel üniversiteler arasında dördüncü,  KKTC’de ise birinci sırada yer aldı. Kurulduğu günden itibaren küresel bilgi merkezi olma yolunda ilerleyen Yakın Doğu Üniversitesi ‘dünyanın ilk 500 üniversitesi’ içerisine girme hedefine doğru ilerliyor.”

GÜNSEL, seri üretime hazırlanıyor
Üniversitenin 4.0 vizyonu yürütülen projelerle de hayat buluyor. Şubat 2020’de lansmanı yapılan GÜNSEL marka elektrikli otomobil, üniversite bünyesinde tamamen Türk mühendislerin 1.2 milyon saat çalışmasıyla geliştirildi.
GÜNSEL, Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde yatırımı yapılan üretim tesislerinde seri üretime hazırlanıyor. İlk etapta 1.000 aracın üretilmesi, 2025’e kadar ise üretim kapasitesini 30 bine, şu anda 175 olan istihdamın ise bine ulaşması hedefleniyor. Otomobilin ilk modeli olan GÜNSEL B9’un üretimi için başta Türkiye olmak üzere 28 ülkeden 800’ün üzerinde tedarikçi ile anlaşma imzalandı. Böylece GÜNSEL, Türkiye dışında başka bir ülke tarafından tanınmayan KKTC’nin küresel ekonominin bir parçası haline gelmesinde katkı sağlamış oldu. GÜNSEL’de Yakın Doğu Üniversitesi’nden mezun olan birçok mühendis ve tekniker görev alıyor. Aynı zamanda başta otomotiv, elektrik-elektronik, mekatronik, makine mühendislikleri olmak üzere üniversitede eğitim alan mühendislik öğrencilerinin GÜNSEL’de staj ve uygulama yapma imkanı buluyor.

Öğrencisine değer katan üniversite
138 ülkeden 27 bini aşkın öğrencisiye ev sahipliği yapan üniversitede 20 fakülte, 5 yüksekokul, 196 lisans ve ön lisans programı, 235 yüksek lisans ve doktora programı, 1292 öğretim elemanı, 104 araştırma ve uygulama laboratuvarı, 32 araştırma ve uygulama merkezi bulunuyor. Üniversite, ön lisans ve lisans programlarında eğitimlerini sürdüren öğrencilerine çift anadal programı ile kendi lisans programlarının yanı sıra diğer alanlarda da ikinci bir diploma alma fırsatı sunuyor. Yakın Doğu Üniversitesi, 32 ayrı araştırma merkezi, laboratuvarları ve süper bilgisayarı ile her yıl en az 250 araştırmaya destek veriyor.
İrfan Suat Günsel, ulusal ve uluslararası birçok şirket ve kurumla işbirliği içerisinde araştırmalar yaptıklarını belirterek, “TÜBİTAK 1001 Proje Programına dahil olan Yakın Doğu Üniversitesi, kendi bünyesinde oluşturduğu Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) koordinasyon uygulaması ile de araştırmacılarının projelerine destek olmayı sürdürüyor. Ayrıca üniversitemiz bünyesindeki süper bilgisayarımız Uluslararası Kanser Araştırmaları ve  Nükleer Araştırma Merkezi CERN’in ‘yüzyılın deneyi’ olarak adlandırılan ‘Tanrı Parçacığı’ araştırmalarının da bir parçasıdır” diye konuştu.
Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi’nin İtalyan Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ‘Koruyucu Burun Spreyi Projesi’nde Perugia Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Avrupa Biyoteknoloji Derneği (EBTNA) ve İtalyan MAGI Group ile işbirliği yürüttüğünü açıkladı.

Kıbrıs’ın en çok tercih edilen üniversitesi
Yakın Doğu Üniversitesi, her yıl Kıbrıs’ın en çok tercih edilen üniversitesi olma özelliğini koruyor. Üniversite bünyesinde tümü YÖK ve YÖDAK onaylı 431 bölümde eğitim veriliyor.
İrfan Suat Günsel, sektördeki iddialarını şöyle anlattı: “Bilgi çağına hakim, araştıran, yaratıcı, uygulayıcı ve hoşgörülü bireyler yetiştirmek için özveriyle çalışıyoruz. Ingilizce ve Türkçe eğitim dilimizle uygulama odaklı eğitim veriyoruz. Kuzey Kıbrıs’ın en geniş kitap ve veri koleksiyonunu barındıran ‘Büyük Kütüphane’, dünya standartlarında rekabet eden projelerin üretildiği ve araştırmaların yapıldığı ‘İnovasyon Merkezi’ ve mühendislik bölümleri, öğrencilerin hayal ettikleri kariyerlerini oluşturma yolunda destek veren ‘Kariyer Planlama Merkezi’ ile onları nitelikli birer dünya vatandaşı olarak hayata hazırlıyoruz.”
Uluslararası 16 ödülü bulunan Yakın Doğu Üniversitesi’nin 118 ulusal ve uluslararası kuruluşa tam üyeliği ve 44 ülkeden 114 üniversite ile proje ortaklığı bulunuyor. Üniversitede her 2 öğrenciden 1’i tam burslu. Yurt dışı ‘Tıp Fakülteleri Mezunları Eğitim Komisyonu’ listesinde yer alan Yakın Doğu Üniversitesi, Tıp Fakültesi mezunlarına, Amerika ve Kanada dahil dünyanın birçok yerinde uzmanlık eğitimi imkanı sunuyor. Üniversite öğrencileri, Erasmus+ programı ile dünyanın birçok üniversitesinde öğrenim görme şansı buluyor. Bilimsel çalışmalarının uluslararası yarışmalarda tescillendiğini kaydeden İrfan Suat Günsel, Robot Futbol Takımı ve RA25-RA27 güneş enerjili arabaların uluslararası başarısını örnek gösterdi.

İnovatif düşünce destekleniyor
Kampüs içerisinde: Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Diş Hastanesi, bir yandan öğrencilerine sağlık hizmeti sunarken diğer yandan öğrencilerin mesleki gelişimini ve uygulama tecrübesini artırmayı amaçlıyor. Özel üniversiteler arasında Türkiye ve Kıbrıs’ta tek, Avrupa’da ise ikinci Veteriner Hekimliği Fakültesi de yer alıyor. Kampüste hizmet veren Hayvan Hastanesi, veteriner hekimliği öğrenimi gören öğrencilere uygulama imkanı sunuyor.  Öğrencilerin inovatif düşüncelerini hayata geçirmek için her türlü desteği verdiklerini kaydeden İrfan Suat Günsel, “Yakın Doğu Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde girişimcilik ekosistemini desteklemek, yetkin girişimcilik ve inovasyon programları hazırlamak amacıyla Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi NERITA’yı kurduk. Burada inovatif fikir sahiplerine ve girişimcilere hızlandırıcı imkanlar sunuyoruz. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan teknopark için yatırımlar sürüyor” diye konuştu

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.