KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Ar-Ge, tasarım ve inovasyonda ‘Gelişimin Öncüsü’ Konya Teknik Üniversitesi

ÜNİVERSİTE

Kökenleri eğitim sektöründeki 50 yıllık tecrübeye dayanan Konya Teknik Üniversitesi, Anadolu’nun sanayi merkezindeki konumu, üniversite-sanayi odaklı araştırmaları, stratejik kuruluşlarla işbirliğiyle  ‘Ar-Ge ve inovasyonda’ gelişimin öncüsü olmayı hedefliyor.

Konya Teknik Üniversitesi, 1970 yılında kurulan Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’ne dayanan birikim ve tecrübesinden aldığı güçle 18 Mayıs 2018’de devlet üniversitesi olarak kuruldu. Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Babür Özçelik, Üniversite’nin sürdürülebilir ve yenilikçi araştırmalarla bilim-teknoloji üreten toplumun kalkınması ve refahı için insan, çevre odaklı çözümler sunan, alanlarında öncü araştırma faaliyetlerini tasarlayan ve gerçekleştiren bir araştırma üniversitesi olduğunu söylüyor.
Nitelikli araştırma için nitelikli insan kaynağının önemli olduğunu dile getiren Özçelik, “Her ne kadar yeni kurulmuş bir üniversite olsak da temelimiz 50 yıllık Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’ne dayanan bir üniversiteyiz. Bu nedenle, öğretim faaliyetlerimizin devam ettiği birimlerde nitelikli bir akademik kadroya ve fiziki altyapı, derslik, laboratuvar ve atölye olanaklarına sahibiz. Öğrencilerimizi; en güncel teorik bilgilerin yanı sıra bu bilgilerin pekiştirildiği uygulama dersleri ile de gerek akademinin gerekse sanayinin her alanında ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte, donanımlı yetiştiriyoruz” diye konuşuyor.

Gündemde yapay zeka var
Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde bugün Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde 12 bölüm, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde 4 bölüm, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 12 bölüm ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bulunuyor. Bilim, tasarım ve teknoloji üretilmesine öncülük etmek misyonuyla hareket eden üniversitenin 12 bin 480 öğrencisi ve yaklaşık 700 akademik ve idari kadrosu bulunuyor. Özçelik, önümüzdeki dönem yeniliklerine ilişkin ise şu bilgileri veriyor: “Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz bünyesinde aktif olarak Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama bölümlerimiz bulunmakta. Bu bölümlerimizin yanı sıra iki yeni bölüm daha açtık. Bunlar İç Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarım bölümleri. Bu bölümler yeni açıldı, akademik alt yapılarının kurulması için bir süreç gerekiyor. İlk etapta önümüzdeki yıl İç Mimarlık Bölümü’ne öğrenci almayı planlıyoruz. Lisansüstü düzeyde ise iş güvenliği tezsiz yüksek lisans programını açtık. Yine Yapay Zeka üzerine tezli yüksek lisans programı açılması yönünde çalışmalarımız ise devam ediyor. Bu alanda 2020-2021 bahar yarıyılında öğrenci almayı hedefliyoruz.”

“Toplum için bilim üretiyor”
Fiziki, akademik ve idari açıdan ‘Araştırma Üniversitesi’ olma yolunda ilerlediklerini söyleyen Babür Özçelik, “Alanlarında öncü araştırma faaliyetlerini tasarlayan ve gerçekleştiren bir araştırma üniversitesi olmak hedeflerimizden biridir. Üniversitemiz bünyesinde bulunan fakülte ve bölümler bölge ve ülke sanayisine önemli katkılar sağlayacak bilgi, tecrübe ve altyapıya sahip. Ancak ne yazık ki, böylesine kıymetli birikim ve tecrübeye sahip olup çok değerli bilimsel projeler yapan akademisyenlerimizin sanayi ile etkileşimleri istediğimiz düzeyde değil” diye konuşuyor.
Özçelik, bilimin toplum için olduğuna inandığını ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin topluma faydalı ürün ve hizmetlere dönüşmesi için akademisyenleri sanayi ile buluşturmak zorunda olduklarını açıklıyor: “Bir değil birden çok teknopark ile işbirliği yapmamız, bölgesi ile yetinmeyip ulusal ve uluslararası hedefler koymamız hep bu sorunu çözmeye yönelik girişimler. Ümit ediyorum ki, Konya Teknik Üniversitesi, bölgesinin tek teknik üniversitesi olarak kendisinden beklenen vizyona uygun şekilde, bölge ve ülke sanayisinin gelişmesine katkı sağlamak ve ülke olarak koyduğumuz stratejik hedeflere ulaşmak için kuvveti sürekli artan bir itici güç olmaya devam edecektir.”

Üniversite sanayi işbirliğinde somut adımlar
Konya Teknik Üniversitesi, bulunduğu bölgeye olan sorumluluğu gereği üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem veriyor. Rektör Özçelik, göreve geldiğinden bu yana Konya’daki sanayi kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştiriyor.
Şehrin savunma sanayii sektöründeki potansiyeline odaklandıklarını kaydeden Özçelik, yürüttükleri işbirliği çalışmalarını ise şöyle detaylandırıyor: “Savunma sanayii sektörünün geliştirilmesi ve bu alanda nitelikli Ar-Ge elemanlarının yetiştirilmesini amaçlayan ‘Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı’na (SAYP) dahil olduk. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ASELSAN, ROKETSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ/TAI), TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.(TEI), HAVELSAN arasında imzalanan protokolle hayata geçirilecek bu projeyle önde gelen savunma sanayii şirketlerinde çalışanların Konya Teknik Üniversitesi’nde lisansüstü programlara katılarak savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesini hedefliyoruz. Yine Türk Havacılık Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile eğitim, öğretim ve araştırmaya yönelik diyalog geliştirmek ve kalıcı kılmak üzere gerekli koşulları düzenlemek amacıyla işbirliği protokolü imzaladık.”
Bölge ve ülke için stratejik öneme sahip araştırma ve uygulama merkezlerini hayata geçirdiklerini hatırlatan Özçelik, “Enerji Teknolojileri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Obruk Uygulama Araştırma Merkezi, Savunma Uzay ve Havacılık Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Geliştirilmesi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (KETAM) bunlara örnektir. Yapay Zeka üzerine merkez çalışmalarımız ise tamamlandı. Şu an Resmi Gazete’de yayımlanma aşamasında. En kısa sürede bu merkezimizi de aktif olarak hayata geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yapıyor.
Üniversiteye ait bir TTO’nun kurulum aşamasında olduğunu dile getiren Özçelik, “İnnopark teknoparkın ortağıyız ve üniversite-sanayi işbirliği için önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Benzer faaliyetleri, yine işbirliği protokolü imzaladığımız Konya-Selçuk TTO bünyesinde de yürütmekteyiz. Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren TÜBİTAK MARTEK ile de bir işbirliği protokolünü kısa zamanda faaliyete geçirmek ve bu Teknopark’ta bir ofis açma hedefimiz bulunuyor” diyor.

Öğrencisinin niteliğini artırıyor
Özçelik, Konya Teknik Üniversitesi’nin Anadolu’ nun sanayi merkezindeki konumu, üniversite-sanayi odaklı araştırmaları, stratejik kuruluşlarla işbirliği,  Ar-Ge faaliyetleri, bölümler arası geçiş olanakları, Erasmus ile uluslararası eğitim imkanı, MÜDEK tarafından akredite edilmiş bölümleri ile yenilikçi bir devlet üniversitesi olduğunu kaydediyor.
Öğrencinin niteliğini yükseltmek adına stratejik kuruluşlarla işbirliği veya uluslararası kuruluşlarda staj yapma imkanı gibi çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Özçelik, “İtalya, Almanya, İspanya gibi ülkeler başta olmak üzere çoğunluğu Avrupa Üniversiteleri ile anlaşmalarımız bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Dış İlişkiler Ofisimiz, öğrencilerimize ücretsiz yurtdışına gitmenin kapılarını açmaktadır. Öğrencilerimizi Erasmus programının yanı sıra Farabi değişim programı ile yurtiçinde, Mevlana değişim programı ile dünyanın dört bir yanına göndermekteyiz” diyor.
Üniversitenin fiziki alandaki yatırımlarının devam ettiğini açıklayan Özçelik, bu yıl kendilerine tahsis edilen ‘Sanayi Yerleşke Alanı (2 hektar) ile Ardıçlı Mevkii Ana Yerleşkesi’nde (180 hektar) yerleşke planlama faaliyetlerine başladıklarını duyuruyor. Özçelik, “Üniversitemiz içerisinden bir yerleşke planlama komisyonu kurarak çalışmalar yürütülmüş, yaklaşık 6 aylık bir çalışma neticesinde, Kentsel Tasarım ilke karar ve planlarına ilişkin çalışmalar ile kütle yerleşimleri tamamlanmıştır. Bu kapsamda yeni yerleşkelerimize 2021 yılı içerisinde alt yapı faaliyetleri başta olmak üzere yatırımlara başlamayı hedefliyoruz” diyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.