KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

İnovasyon ekonomisine geçişin kaldıracı: Bilişim Vadisi

TEKNOPARKLAR

Türkiye’nin en büyük tematik teknoparkı Bilişim Vadisi, Türkiye Açık Kaynak Platformu Projesi, Mobilite Çalışma Grubu, Bilişim Vadisi Kuluçka İşletme Merkezi, Bilişim Vadisi Dijital Oyun ve Animasyon Merkezi ve Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi ekosistemiyle ülkemizin inovasyon ekonomisine geçişinde kaldıraç görevini üstleniyor.

Bilişim Vadisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde kurulan ülkemizin en büyük tematik teknoparkı. Paydaşları arasında Türk Patent ve Marka Kurumu, TÜBİTAK, KOSGEB ve Türk Standartları Enstitüsü gibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı kurumlarla; bölgedeki üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları yer alıyor.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, “Bilişim Vadisi, bünyesinde faaliyet gösteren 258 firma ve 2308 çalışanla birlikte ülkemizde inovasyon ekonomisine geçişte kaldıraç görevi görmeyi amaçlıyor” dedi.

Bilişim Vadisi’nin proje yürütücüsü ve TÜBİTAK TÜSSİDE’nin proje ortağı olduğu Türkiye Açık Kaynak Platformu Projesi, ülkemizdeki yazılımcı sayısını artırmayı ve ülkemizi yazılım ve teknoloji ihraç eden bir ülke hâline getirmeyi hedefliyor. İbrahimcioğlu, uluslararası arenada faaliyet gösteren başarılı yazılım okullarının incelendiğini ve Ecole 42 Yazılım Okulları ile çalışma kararı alındığını açıkladı.
Mobilite Çalışma Grubu hem Bilişim Vadisi Kuluçka İşletme Merkezi’nde bulunan girişimlere destek oluyor hem de her yıl düzenlenen ‘Mobilite Hızlandırma Programı’nın tüm süreçlerini oluşturuyor. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) aracığıyla girişimi uçtan uca ve her aşamasında destekliyor. Fon kapsamında 500’ün üzerinde 3 başvuru alındı, 7 yatırım yapıldı. Bilişim Vadisi Kuluçka İşletme Merkezi girişim ekosistemini desteklemek adına altyapı, danışmanlık ve mentörlük hizmetleri sunuyor ve Mobilite Hızlandırma Programı ile teknik mentörlük, satış görüşmeleri ve yatırımcı buluşmaları gerçekleştiriyor. Kuluçka Merkezi sadece fiziki alan imkânı ile değil birlikte çalıştığı kurumlarla oluşturduğu Matruşka Modeli ile de girişimcileri için önemli bir fırsat oluşturuyor.

Oyun ekosistemi ile fark yaratmayı hedefliyor
Bilişim Vadisi bünyesindeki odak teknolojilerden biri de oyun teknolojileri. Bilişim Vadisi Dijital Oyun ve Animasyon Merkezi (DIGIAGE), oyun ve animasyon alanında fikri olan tüm girişimcilerle oyun sektörüne yön veriyor. Girişimcilere projelerini gerçekleştirebilecekleri doğru ve etkin ortamı oluşturarak ‘Türk Oyun Geliştirme’ ekosistemine katkı sunmak, ülkemizin ve özellikle gençlerimizin küresel dijital ekonomiden çok daha fazla yararlanmasını sağlamak amacıyla sektör bazında çalıştaylar, kamplar, eğitimler organize ediyor. Girişimcilik ve oyun sektörü konu başlığı başta olmak üzere sektörde önemli olarak görülen konuların kişilere yetkinlik kazandırması açısından uzman kişiler tarafından verilmesi, DIGIAGE’in mevcut çalışmalarından sadece biri.
Odak teknoloji kümelenmelerinin başında gelen Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi, Türk tasarımının küresel bir marka olması doğrultusunda faaliyet gösteren ‘Yeni Tasarım Ekosistemi’ olarak tanımlanıyor. Tüm teknoparklar içerisinde yer alan tek tasarım merkezi olan Tasarım Kümelenme Merkezi’nin faaliyet gösterdiği alanlar; Mimari Tasarım, Kamusal Sanat, Endüstriyel Tasarım ve Moda Tasarımı (Giyilebilir Teknolojiler). İbrahimcioğlu, “Ülkemizde yer alan birbirinden kıymetli sanatçı ve tasarımcılar, gelenek ve yeniliği bir araya getirerek zanaat ile özdeşleşen teknolojiyi sanat ile harmanlıyor. Aynı zamanda tasarım firmaları ile Ar-Ge firmalarını buluşturarak teknoloji geliştirme ekosisteminin gelişmesi için eğitim ve deneyim ortamları oluşturmayı hedefliyor” açıklamasını yaptı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.