KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2014-03-01 07:25:33

TEKNOLOJİ İKONLARI

Kadri Demir

01 Mart 2014, 07:25

İkon deyince belli bir insan topluluğunun uzlaşarak kendisine belli bir anlam yüklediği somut nesne veya işaretler aklımıza gelmektedir. msn gibi mesajlaşma programları ile hayatımıza giren ikonları günlük hayatımızda yoğun olarak duygularımızı ifade ederken kullanmaktız. Mutlu olduğumuzda     üzgün olduğumuzda   ifadeleri ile duygularımızı dile getiriyoruz. Benzer şekilde teknoloji alanında ikon olarak bilgisayarı ele alırsak, kişisel bilgisayarlar ilk çıktığı yıllarda, bilgisayara ‘bilgisayar’ denmeyip ‘IBM’ denmesini örnek verebiliriz. Hatta akıllara o kadar yer etmişti ki ‘IBM’niz ne marka?’ bile deniyordu. Zamanına damga vuran, kendilerinden çok söz ettiren teknoloji ikonlarına tarihsel bir yolculuğu hep birlikte yapalım.
Abaküs: İlk bilgisayarın temeli olarak hep abaküs gösterilmektedir. Abaküs, sayı boncuğu veya çörkü, basit toplama ve çarpma işlemleri için kullanılan bir alettir. Boncukların sayılması şeklinde çalışır.
ARPAnet-Orjinal İnternet: 1969’da, soğuk savaş yıllarında Amerikan ordusu tarafından, askeri tesisler arasında bilgi akışını sağlamak için kurulmuştur. İnternetin babası olarak anılmaktadır. 1970’li yılların başında Amerikan üniversitelerinde bu projeden yararlanma imkanı verilmesinin ardından yaygınlık kazanmaya başlamıştır.
Microsoft Windows 1.0: Kasım 1985’te Microsoft Windows 1.0 sürümünü çıkarttı. Kişisel bilgisayarlarda grafik arayüzlü işletim sistemi olarak farklı bir kullanıcı deneyimi getirdi.
Symbolics.com internette ilk ticari alan adı: Mart 1985’te Symbolics.com ilk kayıtlı ticari alan adı olarak kullanılmaya başladı.
World Wide Web: 1991’de CERN World Wide Web hizmetine başladı. Böylece internet günlük hayatımıza girmiş oldu.
Palm ilk el bilgisayarı: 1992’de Palm Computing ilk el bilgisayarının duyurusunu yaptı.
İlk web tarayıcısı Mozaik: 1993’te web tarayıcısı olan Mozaik 1.0 sürümünün duyurusu yapıldı. Daha sonraki yıllarda mozaik tarayıcısı netscape olarak yeralmıştır.
Pentium işlemci: Mart 1993’te Intel Pentium işlemciyi tanıttı. Kişisel bilgisayarda hız ve performansın yükselmesi için önemli bir adım atılmış oldu.
Arama motoru Yahoo: 1994’te, Stanford’da doktora adayları David Filo ve Jerry Yang, internet kaynaklarına ulaşılmasına yardımcı olmak için küçük bir web sitesine arama motoru özelliği koydular.
İnternette e-Ticaret: Temmuz 1995’te Amazon.com, Eylül 1995’te eBay internette e-ticaret yapılması için kuruldular.
Cep Bilgisayarı Palm Os: 1996’da Palm; Palm OS cihazı, Pilot 1000 ve Pilot 5000’i tanıttı.
Google sahneye çıkıyor: 1998’de Sergey Brin ve Larry Page Stanford’da doktora adayları iken Google.com kuruluyor.
Sosyal Medya: 2004’te Mark Zuckerberg, Facebook’u geliştirir. Başlangıçta Harvard öğrencileri için yapılmış olan site, sonunda bir sosyal medya sitesi haline gelir.
Videolar artık internette: 2005’te You Tube ilk olarak video dosyaları paylaşım sitesini açıyor.
Sosyal paylaşıma yeni bir yaklaşım: 2006’da Twitter (ilk twttr olarak da bilinir) sosyal paylaşım sitelerine yeni bir yaklaşım getiriyor.
Akıllı Telefon Iphone: 2007’de Apple akıllı telefon iPhone’u tanıttı. Medyalarda büyük sansasyonlar yarattı. 2009’da Microsoft Vista işletim sisteminin yeni versiyonunu Windows 7 olarak tanıttı.
Mobil bilgisayarlara yeni bir tanım Ipad: 2010 Apple iPad ile mobil bilgisayarları yeniden tanımlıyor.

Bugünlerde bulut bilişim ile birlikte bilginin her an heryerden ulaşımının sağlanacağı teknoloji üzerinde konuşuluyor. Dünyanın farklı yerlerinde 7/24 hizmet vermek için futbol sahası büyüklüğünde data centerler kuruluyor. Teknoloji son hızı ile ilerliyor. Hangi teknoloji hayatımızda birer ikon olarak yeralacak hep birlikte görüyor olacağız.

Birer doğru ve verimli kullanıcı olarak bu teknolojilerden hepimizin yararlanması dileklerimle, saygılarımı sunuyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.