En büyük pazarı AB’ye ihracatı daralan makine sektörü, buradaki kayıplarını ABD'de yüzde 6.2 Rusya'da da yüzde 31.7 olarak gerçekleşen ihracat artışıyla telafi etti. İhracatı yüzde 32.1 artan elektrikli motor ve jeneratörlerin en yüksek artış gösteren ürün grubu olduğu bu dönemde traktör, tarım ve ormancılık makineleri yüzde 15.6 türbin, turbojet ve hidrolik sistemler de yüzde 13.7 artış sağladı.
Virüsün etkileri ve alınan tedbirlerin yeterliliğine dair yaptıkları sektörel anketin makine imalatçısı firmaların yüzde 80’inin Mart ayında sipariş kaybı yaşadığını, yüzde 50’sinin ise hiç sipariş alamadığını belirlediğine dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi: “Biz sipariş kaybı yaşarken orta teknolojili makine imalatının en büyük merkezi Çin’in toparlandığını ve yeniden üretime başladığını görüyoruz. Çin şu an Avrupa'da yaşanan duraksamayı kendi lehine çevirmeyi amaçlıyor. Yaşadığımız ekonomik kaybı yılın ikinci yarısında telafi edebilmemiz için küresel entegrasyonumuzu güçlendirecek yeni bir planlama yapmamız gerekiyor.”
MAİB Başkanı Kutlu: “Çin ile ilk kapışma alanımız Avrupa olacak”
MAİB Başkanı Kutlu: “Çin ile ilk kapışma alanımız Avrupa olacak”
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
REEL SEKTÖR
Dünya ticaretindeki duraksamadan ciddi şekilde etkilenen makine sektörünün ilk üç aydaki toplam ihracatı 4.3 milyar dolar olurken bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ihracat artışı yüzde 0.4 seviyesinde kaldı.
Paylaş: