Türkiye ve Slovenya arasındaki ticaret hacmi artıyor. İki ülke arasında lojistik alanında özellikle denizyolu taşımacılığı konusunda yapılacak işbirliği stratejik olarak öne çıkıyor. Türkiye ve Slovenya iş dünyasına, Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere üçüncü ülkelerde işbirliği çağrısı yapıldı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Slovenya İş Konseyi ve Slovenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen Türkiye-Slovenya İş Forumu İstanbul’da gerçekleştirildi. T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Slovenya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miro Cerar, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat ve GZS/Slovenya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Zeljko Puljic’in katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Slovenya İş Forumu’nda iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım fırsatları ele alındı.
“Türkiye ve Slovenya, lojistikte denizyolu taşımacılığına ağırlık vermeli”: T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye ile Slovenya arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin ve bu çerçevedeki resmi müzakerelerin hızlandırılması gerektiğine inandığını söyledi. Slovenya’nın bu konudaki desteğini de önemsediklerini belirten Kasapoğlu, Avrupa Birliği tarafından çelik ürünleri ithalatına yönelik alınan koruma önlemlerinin ülkemizin çelik sektörünü olumsuz bir şekilde etkilediğini ifade etti. Hem Türkiye ve Avusturya’yı hem de Slovenya ve Avusturya’yı birbirine bağlayan 8 kilometrelik Karavanke otoyolu tünelinin ikinci tüpü ihalesinin bir Türk firması tarafından kazanıldığını aktaran Kasapoğlu, şunları dile getirdi: “Bu anlaşma iki ülkemizin inşaat, müteahhitlik sektörlerindeki işbirliği ve potansiyelleri açısından çok büyük katkılar sağlayacaktır. Ayrıca; Slovenya’ya ihracatımızın yüzde 80’i ithalatımızın ise yüzde 25’i deniz yoluyla gerçekleşiyor. Slovenya’nın tek kargo limanı olan Koper Limanı idaresi ile ülkemizin belli başlı liman idareleri arasındaki işbirliği potansiyeli olduğunu değerlendiriyoruz. İki ülke arasındaki denizyolu taşımacılığının lojistik ağırlığının artırılması önemli ve stratejik bir açılım olacaktır.”
“Türkiye ve Slovenya arasındaki ticaret hacmi giderek artıyor”: İki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin Mart 2011’den beri ilerlediğini ve ticaret hacminin giderek arttığını belirten Slovenya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miro Cerar, “İki ülke arasındaki dostane ilişkiler, ikili ilişkilerin daha ileriye taşınmasına yardımcı olmuştur. Ben inanıyorum ki birtakım zorluklar yaşanıyor olsa da makro ekonomik ve jeopolitik açılardan pozitif trend devam edecektir. Ortak fırsatlardan faydalanmak iki ülkenin de ortak amacı. Enerji, lojistik, inşaat, çevre mühendisliği, bilgi ve iletişim teknolojileri, turizm, spor, bilimsel ve teknolojik işbirliği ve devamında diğer alanlarda Türkiye ile işbirliğimiz devam ediyor. Bugünkü iş forumu aramızdaki güçlü bağları daha da geliştirecektir. Türk ve Slovenyalı firmalar arasındaki yakın ilişki ve iletişim bu iş forumu ile daha da güçlenecektir. Slovenya ve Türkiye olarak, üçüncü ülke pazarlarında da fırsatlar elde edilebiliriz. İki ülke olarak doğru yoldayız ve doğru yolda ilerliyoruz. Türk ve Slovenya firmalarına yapıcı ve başarılı çalışmalar diliyorum” diye konuştu.
“Altyapı yatırımları ve üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları var”: Slovenya’ya kendisinin de aşina olduğunu ve Slovenya için altyapının öneminin farkında olduğunu kaydeden DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, şunları söyledi: “Slovenya, ekonomik işbirliği açısından önemli bir ortak. Slovenya’da özellikle Avrupa koridorları kapsamında önemli otoyol ve demiryolu yatırımları yapılması planlanıyor. Geçen günlerde bir Türk firmamız Sloven devlet otoyol şirketiyle Karavanke tüneli inşaatında yer aldı. Bunu önemsiyoruz. Otomotiv yan sanayinde oldukça gelişen Slovenya ile işbirliğine yönelme imkânı mevcut olması dolayısıyla Türk firmalarımızın bu projelerde yer almasını arzuluyoruz. Özellikle sağlık turizmi de işaret etmek istediğim başka bir alan. Türkiye bu alanda Avrupa’da ve farklı alanlardaki coğrafyalara güzel fırsatlar sunuyor. Son bir yılı aşkın süreden beri Almanya, Fransa, Japonya ve Macaristan tarafından üçüncü ülkelerle işbirliği konusunda Afrika yoğun olmak üzere Türkiye ile işbirliği yapılmasıyla ilgili ciddi çalışmalar var. Kalitemiz, hızımız ve rekabetçiliğimiz olmazsa olmazlarımız. O pazarlardaki ülkemizin algısının önemli olduğunu Sloven dostlarımıza hatırlatmak istiyorum. Güneydoğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere üçüncü ülke pazarlarına yönelik yatırımlarda firmalarımızın Sloven firmalar ile ortaklık kurmaları, onlara önemli bir avantaj sağlayacaktır. Özellikle müteahhitlik hizmetleri alanında iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması ve üçüncü ülkelerde ortak iş imkânlarının tespit edilmesi faydalı olacaktır.”
“Geçiş kotaları iş insanlarımızın önemli sorunlarından biri”: Slovenya tarafından beklentileri dile getiren Olpak, Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sinin Avrupa’ya gerçekleştirildiğini, bu noktada geçiş kotalarının iş insanlarının önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek, ekonomik ilişkileri daha fazla artırmak için karşılıklı oturma ve çalışma izin süreçlerinde kolaylık gösterilmesinin en çok iletilen dilekler arasında olduğunu ifade etti.
“Türkiye ve Slovenya arasında çeşitli sektörlerde kayda değer bir potansiyel mevcut”: DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat ise 2019 yılında ikili ticaretin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında artış gösterdiğini açıkladı: “İkili ticaretimiz 2 milyar doların üzerine çıktı. Firmalarımızın yatırımlar bakımından Slovenya’ya olan ilgisi her geçen gün artıyor. İkili ekonomik ilişkilerin, özel sektör temsilcilerinin değerli destekleri sonucunda artırılabileceğine inanıyoruz.” Türkiye ve Slovenya arasında çeşitli sektörlerde kayda değer bir potansiyelin mevcut olduğuna değinen Canpolat, “Altyapı, müteahhitlik, turizm, otomotiv, lojistik, sağlık turizmi gibi geleneksel sektörlerin yanı sıra medikal, biyoteknoloji, bilişim teknolojileri, yeni teknolojiler alanlarında önemli potansiyeller görüyoruz. Sloven ve Türk firmaları ortak yatırımlar yapabilirler ve çevre ülke pazarlarını üçüncü pazarlar olarak değerlendirebilirler. Slovenya’nın AB pazarı ile yakın ticari bağlarının, AB pazarına girmek isteyen Türk firmaları için bir diğer avantaj olduğunu vurgulamak isterim” dedi.
“Mevcut işbirliğimizi daha da artırabiliriz”: GZS/Slovenya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Zeljko Puljic, iki ülke arasında işbirliği fırsatları olduğunu belirterek, “Bugün bu fırsattan istifade ederek, mevcut işbirliğimizi daha da artırabiliriz ve bunu da ortak bir yaklaşımla üçüncü pazarlara yönelerek geliştirebiliriz” dedi. Puljic, Slovenya’nın özellikle altyapı yatırımlarını yoğunlaştırdığını paylaştı: “Geçmişe kıyasla ortak çalışmalar yapmak için fırsatlar söz konusu. İki ülkenin elinde bulundurduğu potansiyel düşünüldüğünde, çabalar ortaklaşa sürdürülürse başarılı olunacağına inanıyorum” dedi.
İş Forumu’nun açış bölümünün ardından, iki ülke iş insanları ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi.
Türkiye ve Slovenya iş dünyasına üçüncü ülkelerde işbirliği çağrısı
Türkiye ve Slovenya iş dünyasına üçüncü ülkelerde işbirliği çağrısı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Slovenya İş Konseyi ve Slovenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Slovenya İş Forumu’nda konuşan DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak iki ülke iş dünyasına, başta Güneydoğu Avrupa ve Afrika ülkeleri olmak üzere üçüncü ülkelerde işbirliği çağrısını dile getirdi.