Bakan Bolat, projenin, Türkiye’nin hedef ülkelere yönelik ihracatının artırılmasına da destekte bulunacağına, projenin, büyük önem verdikleri ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’nin hayata geçirilmesine de katkı sağlayacağını kaydetti. Irak’ın, ticari ve ekonomik ilişkiler açısından her zaman Türkiye için en önemli ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Bolat, son 10 yılda Irak’a yapılan ihracatın genel ihracat içerisindeki payının sürekli yüzde 5 ve üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.
Bolat, Türkiye’nin geçen yıl en fazla ihracat yaptığı üçüncü ülke konumunda olan Irak’a her sektörden firmanın dış satım gerçekleştirdiğini söyledi.
Bakan Bolat, iki ülkenin ticaret bakanlıkları arasında ‘Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi Kurulmasına Dair Ortak Bildiri’, ‘Ürün Güvenliği ve Ticarette Teknik Engeller Alanlarında Danışma ve İşbirliği Mekanizması Tesis Edilmesine Dair Protokol’ ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Irak Ticaret Odaları Birliği arasındaki Mutabakat Zaptı olmak üzere 3 anlaşma imzalanmasının planlandığını belirtti.
Yatırımcılar için öngörülebilir iş ortamı ve yasal altyapının güçlü olmasının önem taşıdığına da dikkati çeken Bakan Bolat, ‘Bu kapsamda, ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın imzalanması ve 2020 yılında imzalanıp ülkemizde iç onay süreci tamamlanan ‘Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın Irak’ta da iç onay sürecinin tamamlanarak yürürlüğe girmesi, iki ülke arasındaki yatırımların artmasını sağlayacak” diye konuştu.
Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
PAZAR/ÜLKE
Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a yaptığı ziyaret kapsamında, “Irak’la yakın dönemde 15 milyar dolar, Kalkınma Yolu Projesi’nin tamamlanmasıyla 2030’da 20 milyar dolar ihracata ulaşılması hedefleniyor” dedi.
Paylaş: