KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Karşılıklı ticaretimiz daha da güçleniyor: Kardeş ülke: Azerbaycan

PAZAR/ÜLKE

DEİK’in “Interconnected Business Series” kapsamında düzenlediği Türkiye-Azerbaycan webinarı’nda iki ülke ticaretinin 15 milyar dolar hedefine ulaşabileceği dile getirildi. DEİK’in, iş konseylerinin paydaş kuruluşlarıyla iş ve yatırım fırsatları ile sektörel iş buluşmaları için düzenlediği online toplantı serisi “DEİK Interconnected Business Series” kapsamında Türkiye-Azerbaycan webinarı gerçekleştirildi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, karşılıklı yatırımlar ve iki ülke arasındaki artan ticaret hacmi ile büyümeye devam ediyor. Moderatörlüğünü DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat’ın yürüttüğü toplantının açılış konuşmalarını; DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, AZPROMO Başkanı Yusif Abdullayev yaptı. Pandemi Sürecinin Ülke Ekonomilerine Etkisi” ve “İki Ülke Arasında Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Perspektifleri” oturumlarından sonra  “Sektörel İş Görüşmeleri” başlığı altında; iki ülkeden iş insanlarının karşılıklı şekilde görüştüğü; “gıda-tarım”, “endüstri”, “lojistik ve taşımacılık” sektörlerini kapsayan 3 ayrı “Sektörel İş Görüşmeleri” gerçekleştirildi.

“Globalleşme değil glokalleşme”
DEİK Başkanı Nail Olpak, pandemi sürecinde faaliyetleri video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiklerini, bu yöntemle 500’ye yakın toplantının yapıldığını anlattı. Olpak, globalleşmeden “glokalleşme”ye dönüşümün konuşulmaya başlandığını, pandemi sürecinde “glokalleşme”nin yoğun şekilde hayatımıza girdiğini söyledi. Olpak, ölçek ekonomisini konuşmanın doğru olmadığı, tek kaynağa bağlı kalmanın da farklı sıkıntıları beraberinde getirdiği olgusunun pandeminin bize öğrettiği en önemli konulardan biri olduğunu söyledi: “Birileri için olan sıkıntı umarım ki bizim için fırsatlardır. Lojistik değişik haliyle hayatımıza girdi. Yakınlık veya uzaklık kavramlarının yerine ulaşılabilirlik kavramı çok daha fazla öne çıktı. Finans sistemleri ve önemli parametreler değişti. Merkez bankalarının bile alışageldiğimiz rollerinin dışına çıkarak yatırım kredilerine destek vermeye başladığı ve yeni normallerin bu veriler altında oluştuğu bir dönemi yaşıyoruz. Ama her ne olursa olsun bu dönemin kazananı tedarik zincirini bozmadan sürdürebilenler ve muhataplarına güven duygusunu verebilenler olacak.” Olpak, kamunun  ekonomi ve düzenleyici anlamında daha fazla ağırlık kazanacağını gördüklerini de ifade etti.
Nail Olpak, Türkiye ile Azerbaycan arasında 2 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi olduğunu dile getirdi: “Koronavirüs tedbirleri kapsamında dış ticarette talebin arttığı Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) Hattı’na ilave 3 bin 500 ton kapasite artışı sağlayacak konteyner aktarma sisteminin kurulması hepimiz açısından önemli. Turizm bugünlerde çok kolay değil ama sağlık turizmi açısından işbirliğimizin önemli olduğunu düşünüyorum. 25 Şubat 2020’de sayın Cumhurbaşkanımızın Bakü’ye resmi ziyaretleri çerçevesinde gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 8’inci Toplantısı’nda imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle beraber ticari ilişkilerimize önemli katkılarının olmasını bekliyoruz.”
“İki ülkenin potansiyeli çok daha ileriye taşınabilir”: Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, internet üzerinden yapılan toplantıların yüz yüze yapılan toplantıların yerini tutmadığını söyledi:“Türkiye ve Azerbaycan olarak pandeminin etkisinin azaltılması için ciddi adımlar atmaktayız. Pandemi sürecinde, Türkiye ve Azerbaycan küresel işbirliği en güzel örneklerden biridir. Pandeminin başından beri iki ülkenin sağlık kurumları küresel işbirliği yapıyor. Bu süreçte dayanışmanın ve birbirimize güvenmenin önemini çok daha yakından gördük. Bizler ticaretimizi çok daha ileri seviyelere taşıyabiliriz. İki ülkenin potansiyeli çok daha ileriye taşınabilir. Serbest ticaret anlaşmaları, vizelerin 90 güne kadar uzatılmasıyla büyük adımlar atmıştık.”
“İşbirliğimizi artırmalıyız”: Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim,  iki ülkenin potansiyelini güçlendirmesi gerektiğini, Covid-19 sürecinin de bunun önemine işaret ettiğini ifade etti: “Ekonomik alanda öz potansiyellerimizi güçlendirmek ve kardeşliğimizle güçlerimizi birleştirmeliyiz. Dünyaya özgücümüzü gösterelim. Muasır dünyanın talep ettiği konularda işbirliğimizi artırmalıyız.” İbrahim, özellikle savunma sanayi alanında iki ülkenin birlikte çalışması ve işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
“İlişkilerimiz daha da güçlendi”: DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, iki ülkenin kamu ve özel sektörü olarak önceliklerinin pandeminin etkisinin minimize edilmesi ve ekonominin çarklarının dönmesini sağlaması olduğunu söyledi. Akat, pandemi sürecinde iki ülke ilişkilerinde gerileme olmadığını, ilişkilerin daha da güçlendiğini, iki ülkede de pandeminin geniş ölçüde kontrol altına alındığını kaydetti: “Biz her zaman kardeş Azerbaycan’ın yanındayız.” Akat, Şubat’taki Bakü ziyaretinde, 14 anlaşma imzalandığını, iki ülke arasında bağların daha da güçlendiğini,  Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile hareketin ve ticaretin sağlandığını, Azerbaycan’ın Mart itibariyle Rusya’yı geçerek, Türkiye’ye en fazla gaz gönderen ülke olduğunu söyledi. Akat, iki ülke arasında vizenin kaldırılmasına ilişkin bir protokol imzalandığını da açıklayan Akat, pandemi sonrasında uçuşların başlamasıyla iki ülke ticaretinin daha da artacağını kaydetti.
“Ticaret hacminin geliştirilmesi için daha fazla çalışacağız”: AZPROMO Başkanı Yusif Abdullayev ise iki ülkenin ticaret hacminin artırılması için yapılacak çalışmaların Covid-19 sürecinden etkilendiğini, ancak ticaret hacminin geliştirilmesi için daha fazla çalışacaklarını söyledi. Bu dönemde KOBİ’lere daha fazla destek olmak için çalıştıklarını anlatan Abdullayev, pandeminin gittikçe zayıfladığını, hayatın daha da normalleşeceğine inandığını söyledi. Azerbaycan ve Türkiye arasında uçuşların başladığını belirten Abdullayev, Cumhurbaşkanları tarafından, post pandemi sonrasında tarım, inşaat, dijital ekonomi, enerji ve kimyasal ürünlerle iç turizmin öne çıkağının belirtildiğini paylaştı. Abdullayev, bu sektörlerde yatırımlar ve teşviklerin önemine dikkat çekti.
Azerbaycanlı yatırımcılara Türk Eximbank desteği:  İlk oturumda konuşan Türk Eximbank Finansal Kuruluşlar Daire Başkanı Hatice Ürkmez, Ticaret Bakanlığı sayfasında bildirilen yatırım malları listesindeki yatırım mallarının ihracatında 10 yıla kadar vade imkanı sunabildiklerini anlattı. Yapılan anlaşmalar çerçevesinde 2014’te Azerbaycan’daki bankalara doğrudan kredi limitleri açmaya başladıklarını aktaran Ürkmez, “Alternatif finansman olanakları için Azerbaycanlı yatırımcılar limitimiz olan bankalara başvurabilir” dedi.
Türkiye işadamlarına Azerbaycan’da yatırım çağrısı: KOBİA Başkan Yardımcısı Rüfet Atakışıyev, Türkiye işadamlarını yatırıma çağırarak, KOBİ’lere yardımcı olduklarını söyledi. “Bize müracaat edebilirsiniz” diyen Atakışıyev, Azarbaycan iş dünyasının gücünü vurguladı: “Biz bütün desteğimizi göstermeye hazırız, Türk kardeşlerimize desteği için teşekkürlerimizi bildiriyorum.”
“İki ülke arasındaki ticareti; 15 milyar dolar hedefine ulaştırabiliriz”: İkinci oturumda konuşan AZPROMO Başkan Danışmanı Fuad Panahov, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov’un 26 Aralık 2019’da Azerbaycan’da görüştüğünü ve Türkiye’de bir roadshow düzenlemeye karar verildiğini ancak Covid-19 nedeniyle bu çalışmanın ertelendiğini anlattı. İhracat anlamında ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Panahov, Türk yatırımcılarını Azerbaycan’a davet etti. Azerbaycan’da çok güzel Organize Sanayi Bölgeleri bulunduğunu, yatırımcılara 10 senelik toprak vergisi, emlak gelir vergisi avantajları gibi ciddi fırsatlar sunulduğunu aktaran Panahov, iki ülke arasındaki 15 milyar dolar ticarete ulaşma hedefi çok büyük olsa da başarılabileceğini söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.