KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

İkili ticaretin artma potansiyeli yüksek pazar; TACİKİSTAN

PAZAR/ÜLKE

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, “Ülkelerimiz arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkileri derinleştirecek bir tercihli ticaret rejiminin kurulmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Interconnected Busıness Series Türkiye-Tacikistan Webinarı, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakan Yardımcısı Abdurahman Abdurahmanzade, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Türkiye ve Tacikistan’ın toplam ticaret hacminin 2015’te 655 milyon dolara ulaştığını anımsatarak, potansiyelin son derece altında olunduğunu, hedeflerin bunun çok üstünde olması gerektiğini, ikili ticarete ivme kazandıracak adımları özel sektör ve kamunun hayata geçirme motivasyonunun son derece yüksek olduğunu söyledi: “Bu kapsamda ülkelerimiz arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkileri derinleştirecek bir tercihli ticaret rejiminin kurulmasına yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.”
Batur, yaptıkları çalışmayla demir çelik, motorlu taşıtlar, ay çiçek tohumu ve dondurulmuş tavuk eti gibi 40’tan fazla üründe Tacikistan’ın önemli miktarda ithalat yaptığını tespit ettiklerini anlattı: “Türkiye, bu ürünlerde dünyada önemli bir ihracatçı konumunda. Benzer bir çalışmanın Tacikistan tarafından hazırlanıp paylaşılması durumunda, iş insanlarımıza önemli bir rehber oluşturmuş olacağız. İkili ticarette öncelikli olarak karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğumuz ürünlere yoğunlaşmış olabiliriz.”
Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakan Yardımcısı Abdurahman Abdurahmanzade, Türkiye’nin Tacikistan’ın dış ticarette en önemli ortaklarından birisi olmaya devam ettiğini, iki ülkenin ticaret hacminin Covid-19 nedeniyle düştüğünü söyledi. Abdurahmanzade, Türkiye ve Tacikistan’ın ikili ticari ilişkilerinin Dünya Ticaret Örgütü ve İslam İşbirliği Teşkilatı kapsamında da geliştiğini belirterek, büyük ihracatçılardan biri olan Türkiye’nin dünya ticaretinde önemli yer tutttuğunu söyledi. Abdurahmanzade, Türkiye’nin tecrübesini, yüksek potansiyele sahip Tacikistan ekonomisi ve sanayisini geliştirmek için kullanmak istediklerini dile getirdi: “Tacikistan’da beş adet Serbest Ekonomik Bölge oluşturuldu. Burada gereken ekonomik alt yapı mevcut. Burada Türkiye’den ortak şirketlerin kurulmasını teklif ediyorum. Bu çalışmayı bu beş büyük Serbest Ekonomi Bölge’de yapabilirler.”
DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği, 21 ülke ve ülke grubu ile de kurduğu geniş Serbest Ticaret Anlaşması ağının bulunduğunu aktaran Olpak, “Coğrafi olarak üç kıtanın birleştiği noktada, lojistik avantaja sahibiz. Tacik iş dünyasını Türkiye’nin bu avantajlarından yararlanmaya davet ediyorum” dedi. Olpak, tarım sektörünün her iki ülkenin de güçlü olduğu alanlardan olduğunu vurguladı: “Son dönemde Tacikistan’da Türk firmalarımızın perakende sektörü yatırımlarındaki artış ve sınai alanda gerçekleştirilen ve planlanan Türk yatırımları ile birlikte Tacik iş insanları tarafından yapılan büyük çaplı yatırımlarda Türk iş insanları ve Tacikistan’da yerleşik Türk sermayeli firmalarımızın büyük etkinliği söz konusu.”
DEİK Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu, Türkiye ile Tacikistan arasında geçen yıl 355 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını, bu hacmin artırılması ve 1 milyar dolara ulaşması için hedef belirlendiğini anımsattı. Stratejik partner olan iki ülke arasında milli teknoloji ve güçlü sanayi vizyonuyla yüksek katmadeğerli ve teknoloji odaklı üretimin ana hedef olarak belirlendiğini kaydeden Saatçioğlu, Türkiye’deki KOSGEB benzeri bir yapının Tacikistan’da hayata geçirilmesi için bir altyapının oluşturulduğunu, önümüzdeki dönemde iki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hedefine ulaşılması için Konsey olarak ciddi şekilde planlı bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.