Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) birlikte düzenlediği ‘Ticari Diplomasi Yolculuğu’ buluşmalarında Bulgaristan konuşuldu.
EGD Başkanı Celal Toprak’ın katkılarıyla ve Sabah Gazetesi Ekonomi Editörü Barış Ergin’in moderatörlüğünde düzenlenen çevrim içi toplantıda, etkinliğin konuğu DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, Bulgaristan’ın Türkiye’nin ihracatı için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Mart’ta günde 2 bin tır: Sarıbekir, “Hem komşumuz hem de Avrupa’ya açılan kapımız. Ama artık bence sadece Avrupa’ya değil, dünyaya açılan kapımız” dedi. Bulgaristan nüfusun 5.5 milyonlara indiğini, 3 milyonun Avrupa’da çalıştığını belirten Sarıbekir, Bulgaristan’a yatırım yapılırsa Türkiye’de üretilen ürünlerin Bulgaristan’daki tesislerden tekrar tüm dünyaya satılabileceğini ifade etti: “Bu nedenle Bulgaristan, aynı zamanda Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. Avrupa kapısı dediğimizde ise Türkiye’nin ihracatının yüzde 55’i şu anda Avrupa’ya yapılıyor ve Avrupa’ya giden bizim tek önemli kapılarımız, Kapıkule, Dereköy ve Hamzabey kapıları yani Bulgaristan sınır kapıları. Bu kapılardan yılda bir milyon tır geçiyor. Mart’ta günde 2 bin tıra ulaştı ve bu cumhuriyet tarihinin rekorudur. Günde 2000 tır karşı tarafa geçti. Gelenler ile beraber 4000 tıra çıkıyor.”
Toplam tır rakamının bir milyon 200 bine kadar ulaşacağını da belirten Sarıbekir, “Bildiğiniz üzere şu anda konteynır bulmada büyük bir sıkıntı var. Ancak bizim karayolunu, treni, demir yollarını hep gündemde tutmamız gerekiyor. Lojistik önümüzdeki dönemlerde çok çok daha önem kazanacak” dedi.
4.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi: Bulgaristan ile 4.5 milyar dolarlık dengeli bir dış ticaret hacmimiz bulunduğunu, Türkiye’nin ihracatının yaklaşık 2.4 milyar dolar, Bulgaristan’ın bize ihracatının ise 2.1 milyar dolar olduğunu aktaran Sarıbekir, 2021’de bunun 5 milyar dolara çıkacağını öngördüklerini paylaştı: “2023’te bu rakamın 6-7 milyar dolar seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Bulgaristan’da 70 Türk yatırımcımız var. Bunların içinde büyük çaplı sanayi yatırımcıları da mevcut. Bulgaristan’daki doğrudan Türkiye’den gelen yatırımlar resmi olarak 2.5 milyon Euro civarında. Bulgaristan, Türkiye’den en çok yatırım çeken ülkelerin başında geliyor. Avrupa’ya açılan kapımız olması dolayısıyla Türk yatırımcılar için her zaman bir cazibe merkezi. Bir diğer önemli husus da iki ülke arasındaki turizm faaliyetleri. Bu sene Bulgaristan’dan Türkiye’ye giren turist sayısı da arttı. Sınır kapımız hiç kapanmadı. Bugün sadece 72 saatlik PCR raporu ile Bulgaristan’a gidebiliyorsunuzx onlar da Türkiye’ye gelebiliyor.”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakü temasları kapsamında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Ardından Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov’la Türk ve Azerbaycanlı iş dünyasındaki STK başkanlarıyla yuvarlak masa toplantısına katılan Pekcan, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov, Türkiye ile Azerbaycan arasında e-Ticaret Mutabakat Zaptı’na imza attı.
Pekcan, mutabakat zaptını dijital ekonomik ortaklık anlaşması haline getirmeyi amaçladıklarını, yatırımların daha da artması için hükümetler olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini, bunun için ‘road show’lar düzenleyeceklerini aktardı.
Bakan Cabbarov, Azerbaycan’da 4 bin 200’den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve kardeş ülkenin sıralamada ilk sırada yer aldığını, Türk şirketlerinin Azerbaycan’da 16.3 milyar dolarlık 300’den çok kamu ihalesini kazanarak bu alanda da lider olduğunu, Türk yatırımcıların Azerbaycan’a 13 milyar dolar yatırım yaptığını, ülkede petrol dışı sektörlere yapılan yatırımlarda da Türkiye’nin ilk sırada olduğunu anlattı. Azerbaycan’ın da yurt dışındaki en büyük yatırımının Türkiye’ye yapıldığını hatırlatan Cabbarov, bu yatırımların 19 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Etkinlikte, TESK ile Azerbaycan İşadamları Konfederasyonu arasında da anlaşma imzalandı.
Hedef 15 milyar dolar: Pekcan, “Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi ama kapsam gelişmesi için çalışıyoruz. Tek pazar vizyonuyla Serbest Ticaret Anlaşması’na dönüşmesi yönünde de bir kararlığımız var. Karşılıklı yatırımların artırılması ve Serbest Ticaret Anlaşması’nın devreye alınmasıyla da 15 milyar dolarlık hedefimize daha çok yaklaşacağız” dedi.
Özbekistan’daki temasları kapsamında Başbakan Yardımcısı, Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov ile görüşen Bakan Pekcan, Özbekistan ile 2 milyar dolar seviyesinde olan dengeli ticaret hacmini iki tarafın da kazanacağı dengeli bir ticaret ile 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak istediklerini belirtti. Pekcan, Türkiye’nin Özbekistan’daki yatırımlarının 1 milyar dolar tutarında olduğunu aktardı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Libya Sanayi ve Madenler Bakanı Ahmed Ali Ebu Heyse ve Libya Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı İmran Muhammed Abdünnebi ile ayrı ayrı ikili görüşme gerçekleştirdi. Bakan Varank, “Özellikle sanayi, madencilik ve girişimcilik alanında Libya’nın potansiyelini bir noktaya taşımamız lazım. Bunu da yapacak olan biz bakanlarız, yakın çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Bakan Ebu Heyse de Türkiye’ye çok güvendiklerini ifade ederek, iki ülke arasındaki iyi ilişkileri özellikle sanayi ve madenlere yatırım alanlarında daha da geliştirmek istediklerini kaydetti. Bakan İmran Muhammed Abdünnebi de yeni işbirliği konularında da planların çizilebileceğini ifade etti.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) birlikte düzenlediği ‘Ticari Diplomasi Yolculuğu’ buluşmalarında konuşan DEİK Türkiye-Avustralya İş Konseyi Başkanı Mustafa Mertcan, Avustralya’nın önemli bir ithalatçı ülke olduğunu anlattı: “Avustralya dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi. Talimat ile uluslararası yatırımcılar tarafından tercih edilen bir ülke. Kişi başına düşen milli gelirle dünyada birinci sırada. İkili ticaretlerimiz son dönemde yüksek gözükse de biz Türkiye-Avustralya İş Konseyi olarak, bu rakamı yeterli görmüyoruz. İkili ticaretimizin artması için iş forumu, yuvarlak masa toplantısı ve B2B görüşmeleri düzenliyoruz."
Mertcan, iki ülke arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşması ve Türk Hava Yolları’nın Avustralya’ya direkt uçuşlarının başlayacağını açıkladı. Mertcan, Avustralya ekonomisine en büyük katkıyı hizmetler sektörünün yaptığının altını çizdi.
Mertcan, “Türkiye-Avustralya arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandığında ikili ticari ilişkilerimizin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum. Türkiye-Avustralya İş Konseyi olarak, ülkelerimiz arasındaki iş ve yatırım fırsatları için araştırmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Bulgaristan dünyaya açılan kapımız
Bulgaristan dünyaya açılan kapımız
DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatının çok büyük bir kısmını yıllık bir milyon tır ile Bulgaristan üzerinden yaptığını söyledi.