Sanayimizin, işletmelerin en temel sorunlarından biri olan ‘Nitelikli eleman’ bulmada karşılaşılan sorunlara çözüm amacıyla mesleki eğitimle ilgili bir dizi reform niteliğinde gelişmelerde olumlu sonuçlar alınmaya başlanması sevindirici...
Gerek ‘Mesleki eğitim merkezi’ gerekse OSB’lerde açılacak ‘Mesleki eğitim merkezi irtibat büroları’. Mesleki eğitimle ülkemizin sanayisi ihtiyacı nitelikli ara eleman yetiştirilmesi konusunda bu olumlu gelişmeler gerçekten çok önemli.
Sanayimizin, işletmelerin en temel sorunlarından biri olan ‘Nitelikli eleman’ bulmada karşılaşılan sorunlara çözüm amacıyla mesleki eğitimle ilgili bir dizi reform niteliğinde gelişmelerde olumlu sonuçlar alınmaya başlanması sevindirici... Bu bağlamda yapılanları sıralamak gerekirse;
*Teknik Kolejler: Türkiye’nin teknoloji üretme kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacak nitelikli ara elemanlar yetiştirilmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ‘Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nün ardından teknik kolejlerin yapımı hakkındaki çalışmalar sonunda OSB’lerde teknik kolejler açılmaya başlandı... Son teknoloji cihazlarla donatılmış sınıflarda, laboratuvar ve Ar-Ge merkezleri, iki yabancı dil eğitimi veren tam donanımlı OSB Teknik Kolejleri, ücretsiz ve kolej eğitimi vermesi nedeniyle hem aileler ve hem de gençler tarafından tercih ediliyor.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Teknik Koleje ilişkin; “Ülkemizdeki klasik ‘meslek lisesi’ eğitiminin ötesine geçmek, geleceğin bilim insanlarını, mühendislerini yetiştirmek, öğrencilerimizin her alanda donanımlı bireyler olmaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Geleceği şekillendirecek, Türkiye’nin sanayi kuruluşlarının insan kaynağını karşılayacak öğrencilerimiz için hedeflerimiz, iyi bir akademik öğretim, iyi bir mesleki beceri eğitimi, iyi bir yabancı dil öğretimi ve geliştirilmiş kişiliktir. Hedeflerimize ulaşmak için teori ile pratiğin buluştuğu, mesleki becerilerin gerçek üretim ortamlarında gerçekleştiği eğitim-öğretim ortamları oluşturduk” sözleriyle önemini vurguluyor.
*Mesleki ve teknik eğitim merkezleri: Mesleki ve teknik eğitim alanında yapılan reform niteliğindeki düzenlemelerle ‘Örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim programları’nın bir arada uygulanacağı, sertifika, belge ve diploma veren ‘mesleki ve teknik eğitim merkezleri’ adıyla yeni eğitim kurumları kurulmaya başlandı. Bu düzenlemelerle, örgün, yaygın ve çıraklık eğitimi arasında yatay ve dikey geçişler ve denklik sağlandı. Mesleki eğitim merkezleri, ortaöğretim kademesinde bulunan bir mesleki eğitim okuludur. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren okullardan mesleki eğitim merkezlerinde 9 Aralık 2016 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6764 Sayılı Kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alındı ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu olarak yapılandırıldı. 25 Aralık 2021’de 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan düzenleme ile mesleki eğitim merkezlerine lise diploması imkânı getirildi.
*Mesleki eğitim merkezi irtibat büroları: Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) verilerine göre Türkiye’de OSB sayısı 375’e ulaştı. Mesleki eğitimde bir başka proje ‘Mesleki eğitim merkezi irtibat büroları’. Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü’ kapsamında mesleki eğitim merkezlerini Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) içerisinde konumlandırarak eğitimle sanayi arasındaki koordinasyonunun daha yakından sağlanmasını temin etmek amacıyla 77 ildeki 251 OSB ile 4 ildeki 4 Sanayi Sitesi, en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleştirilmek suretiyle toplam 255 sanayi bölgesinde 255 mesleki eğitim merkezi irtibat bürosu açıldı.
OSB’ler mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini geliştirmek için önemli bir potansiyele sahip. Mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin staj ve işbaşı eğitimlerini yapabilecekleri birçok kurumun bir arada olması, bu öğrencilerin uygulamaya dönük becerilerini geliştirmeleri için öğrencilere çeşitli fırsatlar sunuluyor. Mezunlarının istihdam oranlarının oldukça yüksek (%88) olduğu mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler yoğun işbaşı eğitimi alıyor. OSB’lerdeki mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılmasının, mezunların istihdam olanaklarını zenginleştireceği ve işbaşı eğitimi yaptığı işletmede istihdam edilen mezun oranını %75 artıracağı ön görülüyor. Böylece OSB’lerde uygulamalı eğitimle yetişen mesleki eğitim merkezi mezunları ile özel sektörün usta ve kalfa ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.
Gerek ‘Mesleki eğitim merkezi’ gerekse OSB’lerde açılacak ‘Mesleki eğitim merkezi irtibat büroları’. Mesleki eğitimle ülkemizin sanayisi ihtiyacı nitelikli ara eleman yetiştirilmesi konusunda bu olumlu gelişmeler gerçekten çok önemli. Milli Eğitim Bakanı’nın Ağustos ayında açıkladığı; “25 Aralık 2021’de 159 bin olan bu ülkedeki çırak ve kalfa sayısı bugün itibarıyla 600 bin 888’e ulaştı” bilgisi gelişmelerin boyutunu göstermekte…
OSB’lerdeki Meslek Liselerinde “Ara Eleman Değil, Aranan Eleman Yetiştiriliyor”
Paylaş