OSBÜK Genel Kurulu, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Nevşehir Acıgöl OSB Temsilcisi Arif Parmaksız’ın Divan başkanlığında, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Türker Ateş, Polatlı Ticaret Odası Başkanı, Polatlı Ticaret Odası OSB Başkanı ve Polatlı Ticaret Odası OSB Genel Kurul Temsilcisi Ulvi Sakarya ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinin de divan üyelikleriyle gerçekleşti.
OSBÜK okul görevi üstleniyor
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSB’lerin Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, OSBÜK’ün camianın üst kuruluşu olarak adeta bir okul görevi üstlendiğini söyledi: “Bu dönem içerisinde OSBÜK yönetimi ile çok yakın bir çalışma stratejisi izledik.” 344 OSB’nin başkan ve yöneticilerini “üretim ordusu” olarak tanımlayan Büyükdede, bu durumun büyük bir gücün önünü açtığını kaydetti.
“Sanayi fakiri bir ülkeyiz”: Büyükdede, OSB hektar alanlarının Türkiye genelinde artması gerektiğinin altını çizdi: “Türkiye’nin elindeki sanayi alanlarını topladığımız zaman 300 bin hektar kadarız. Sanayi fakiri bir ülkeyiz. Türkiye’nin 780 bin km2 alanı içerisinde 300 bin hektarlık toplam alan dediğimiz zaman Türkiye alanının 0.35’yiz. Almanya’nın alanının yüzde 4.5, bizim alanımızın yüzde 0.35’i sanayi alanı, yani aramızda 1’e 15 fark var. Bizim OSBÜK ve Bakanlıklar olarak oturup düşünmemiz gereken böyle bir problemimiz var” dedi.
OSB’lerin en önemli gündemi, enerji maliyeti
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK’ün artık OSB’ler adına çözüm üreten güçlü bir kurum haline geldiğinin altını çizerek, OSB’lerin TEİAŞ’la yaşadığı SCADA sorununu çözmek, OSB’lerin en önemli gündemlerinden olan enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi için yürüttükleri çalışmaları anlattı.
OSBÜK 7 ayrı bakanlığa 13 rapor sundu: Pandemi döneminde de her zaman olduğu gibi çözümlere odaklandıklarını, 7 ayrı bakanlık, TEİAŞ, EPDK ve BOTAŞ gibi kurumlara OSB’lerin talepleri doğrultusunda 13 ayrı rapor ve görüş sunduklarını, yapılan çalışmalarla OSBÜK’ü kurumsal hizmet üreten güçlü bir yapıya kavuşturduklarını aktaran Kütükcü, sorun ve taleplerin çözümünün her zaman takipçisi olacaklarını vurguladı. Kütükcü, düzenledikleri online bölge toplantılarıyla 7 bölgedeki 344 OSB ile de kısa sürede bir araya geleceklerini aktardı.
“Pozitif ayrışmada OSB’ler büyük katkı sağladı”: OSB’lerin Türkiye’nin en üretken camiası olduğunu belirten Kütükcü, Türkiye’nin pandemi döneminde tüm dünyadan pozitif ayrışmasında OSB’lerin katkısının büyük olduğunu söyledi: “Pandeminin ilk dönemlerinde elektrik tüketimlerimizde, sanayi üretimimizde, ihracatta kayıplar yaşadık. Ancak çok kısa bir sürede, hatta dünyada eşine az rastlanır bir hızla toparlandık. Geldiğimiz noktada tablo, Nisan ve Mayıs aylarına göre çok daha farklı. Sanayi üretimimiz rekor düzeylerde artmaya başladı. Kapasite Kullanım Oranları, Reel Kesim Güven Endeksi toparlanma eğiliminde. OSB’lerimizin Eylül ayı elektrik tüketimi, pandeminin başladığı Mart’a göre yüzde 6.7 arttı. Küresel tedarik zincirinin yeniden şekillendiği bu dönemde, Çin’in payı düşerken, Türkiye dünyadaki bu yeni küresel tedarik zincirine eklemlenmiş bir vaziyette. İşte tüm bu başarı hikâyesinin başrolünde Türkiye’nin üreten gücü OSB’lerimiz, sizler varsınız.”
Pozitif ayrışmada OSB katkısı
Pozitif ayrışmada OSB katkısı
OSBÜK 18. Olağan Genel Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Ebubekir Gizligider, OSB Başkanları ve OSBÜK delegelerinin katılımıyla pandemi tedbirleri alınarak TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.