Antalya OSB Yönetiminden Sanayiciye Ek Destek Paketi
Antalya OSB, 2 ay yönetim aidatı ve dükkan kirası almayacak: Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ve Bölge Yönetim Kurulu, koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçiren Bölge sanayicisine destek olmak için; Nisan ve Mayıs aylarına ait Yönetim Aidatı ödemeleri ile Bölge çarşısı ve kademe dükkanlarında faaliyet gösteren 27 esnafın Nisan ve Mayıs ayı kira ödemelerini iptal etti.
Ön koşul ve şart yok: Bahar, destekten, herhangi bir ön koşul ya da şart aranmaksızın tüm sanayicilerin ve esnafın yararlanabileceğini vurguladı: “Firmalarımızın bu süreci en az hasarla atlatması, istihdamda herhangi bir kayıp yaşanmaması en büyük temennimizdir. Elimizdeki imkanlar dahilinde sanayicimize ve Bölge esnafımıza ilk asisti yaptık. Devletimiz de güçlü elini sanayicinin omzundan eksik etmez, gereken desteği sağlar ise hep birlikte bu zor zamanların üstesinden gelebiliriz.”
“Gaziantep OSB olarak her zaman sanayicilerimizin yanındayız”
Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, küresel virüs salgını nedeniyle yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın dünyada ve ülkemizde son derece olumsuz etkilendiğini belirterek, “Salgının etkisi ile ekonomide önemli küçülmeler olacak. Ne kadar küçüleceği ile ilgili bir öngörüde bulunmak zor, çünkü salgının ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz” diyor.
Cengiz Şimşek, “Organize Sanayi Yönetimi olarak her zaman sanayicilerimizin yanındayız. Salgının başlaması ile birlikte firmalarımızın elektrik, su, doğalgaz ve arsa borçlarını erteledik. Gelişmelere göre yeni önlemler almaya devam edeceğiz. Bizler için çalışanlarımızın sağlığı çok önemlidir. Çünkü çalışanlarımızla bu başarılara ulaştık. Çalışanlarımızın sağlığını korumak amacıyla tüm firmalarımıza salgınla mücadele konusunda14 maddelik bir önlemler listesini tüm işletmelerimize dağıttık” diye konuşuyor.
“Üretim ve ihracatın devam etmesi gerektiğine inanıyoruz”
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu adına Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, yaptığı açıklamada; “Ülkemizin birlik ve beraberlik içerisinde adeta seferberlik ilan ettiği şu günlerde ÇOSB olarak, üzerimize düşen bütün görevleri yapma gayreti içerisindeyiz. Bu zor günlerde Cumhurbaşkanlığımızın ve Bakanlıklarımızın aldığı ve mülki idare amirlerimiz tarafından bize tebliğ edilen kararlar doğrultusunda bölgemizdeki işletmelerin önemli bir bölümü de üretimlerine devam etmektedir. ÇOSB Yönetimi olarak öncelikli sorumluluğumuz, katılımcı firmalarımıza kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, elektrik, su, doğalgaz, atık-su, altyapı ve üst yapı hizmetlerini sunmak, sevk ve idare etmektir. Sanayicilerimize bu hizmetleri gelişmiş standartlarda, sürdürülebilir ve sürekli iyileştirme gayreti içerisinde sunuyor, güncel ve ihtiyaç olduğunu gördüğümüz diğer konularda da hemen aksiyon alarak, uygulama geliştirmeye gayret ediyoruz” ifadesine yer verildi.
İçinde yaşadığımız bu sıkıntılı günlerde bölgemiz fabrikalarında ilaç ve sağlık ekipmanları üretiminde yeni olumlu gelişmelerin de yaşandığını sevinçle ifade etmek istiyoruz. Her zaman olduğu gibi bu süreçte de ülkemizin genel ekonomisi açısından üretim ve ihracatın da bir taraftan devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Temennimiz elbirliğiyle bu zor günlerin en kısa sürede geçmesidir. Herkese sağlıklı günler diliyoruz.”
İkitelli OSB tüm önlemlerini aldı
İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Mustafa Aydın, İkitelli OSB’nin çok sayıda KOBİ’den oluşan bir organize sanayi bölgesi olduğunu anımsatarak, “KOBİ’lerin çoğu kendi bünyesinde önlemler almıştır. Sokağa çıkma yasağı ya da iş durdurma kararı olmadığı için KOBİ’lerimiz ve sanayicilerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Bugünkü rakamlarla enerji tüketimimizde yüzde 16 düşüş olmuştur. Dünya genelinde yaşanan bu salgın, gümrük kapılarının kapatılması özellikle ihracat yapan firmaları kapasite düşürmeye ya da üretimi durdurmaya sevk etmiştir” diyor.
İlk olarak İkitelli OSB Bölge Müdürlüğü binasını dezenfekte ettirdiklerini ve sıklıkla ettirmeye devam ettiklerini belirten Aydın, şu bilgileri veriyor: “Tüm personelimize virüs ve yayılımı konusunda eğitimler verdik. Hizmet binamıza girişte, zorunlu olarak gelen tüm misafirlerimize maske verdik ve hizmet binamızın giriş ve tüm katlarına dezenfektan yerleştirdik. Yine hizmet binamızın girişine termal kamera ve ateş ölçer koyduk. Ayrıca ofis çalışanlarımızın tamamına bireysel olarak dezenfektan dağıttık. Sosyal mesafeyi korumak için insan akışının yoğun olduğu birim müdürlüklerimizin çalışma alanlarını düzenledik ve birebir teması engelledik. (Vezne penceresi açıldı) 65 yaş üstü çalışanlarımıza, hamile, engelli ve kronik hastalığı olan çalışanlarımıza izin verirken diğer çalışanlarımız için esnek ve uzaktan çalışma koşullarını sağladık. Binamızdaki çalışan sayısını Elektrik birimi hariç yüzde 50 düşürdük. Kurumumuza ait ortak kullanım alanı olan yemekhanemizi kapattık. Sahaya çıkan çalışanlarımıza sağlık güvenliği için maske, eldiven ve dezenfektan veriyoruz. Özetlersek; çalışanlarımızın ve ziyaretçilerimizin sağlığı için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz.”
Makine sektörünün mücbir sebep kapsamına alınması talebi
Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, “Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak ülkemizin sanayileşmesi alanında gelişim gösteren hizmetler sunmaktayız. Kurulduğumuz günden bu yana bilhassa makine sektörünün gelişimi ve sektörün dünya standartlarına ulaşmasını sağlamak için kendi özelimizde birçok projeler gerçekleştirdik. Hızlı bir yükseliş sergileyerek, kısa zamanda 208 işletme ile 10.000’e yakın istihdam alanı oluşturduk. İşletmelerimiz yoğun olarak makine sektörüne yönelik faaliyet göstermektedir. İlerleyen zaman dilimlerinde bu yoğunluğun daha da artacağını beklemekteyiz” diyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak ilan edilen COVİD-19’un tüm sektörleri doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini belirten Küçükay, bu kapsamında alınan önlemlerin sanayiciler için büyük bir heyecan ve istikrarlı çalışma noktasında motivasyon kaynağı olduğunu söylüyor: “Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2020 tarihinde açıklanan Koronavirüs salgının etkilerini azaltmak için hayata geçirilen ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’, sektörler için büyük bir destek oluşturmaktadır. Fakat bu sektörler içerisinde 171.6 milyar dolarla Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 11 payını ele alan makine sektörü, ‘Mücbir Sebep Hali Kapsamında Değerlendirilen Sektör’ olarak nitelendirilmemiştir. Bu veriler ışığında önemi çok fazla olan makine sektörü, Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayan önemli sektörlerden biri olmaya devam etmektedir. Sektör özellikle ara mal üretebilme, inşaat, enerji, tekstil, tarım ve madencilik gibi önemli sektörlere girdi sağlaması sayesinde Türkiye’deki imalat sanayinin gelişiminde kilit rol oynamaktadır. Bu doğrultuda makine sektörünün ‘Mücbir Sebep Hali Kapsamında Değerlendirilen Sektörler’ arasına alınarak, ekonomik önlemler paketlerinden yararlanması ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanmaktayız.”
“Birlikte dayanışma içerisinde yeniden güzel günlere kavuşacağız”
Polatlı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ünal, “Tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel bir resesyon oluşturan bu pandemi, bizleri de ciddi şekilde etkilemiştir. Özellikle bölgemizde faaliyet yürüten küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz kriz nedeniyle üretime ara vermek durumunda kalmıştır. Bu sürecin sanayicimiz açısından en kötü sonucu ise ‘belirsizlik hali’ diyebilirim. Salgının ne zaman kontrol altına alınacağı, karantina uygulamalarının ne zaman kaldırılacağı ve küresel açıdan normalleşmenin ne
Erol Ünal, hemen sürecin başında Polatlı OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı olarak idari alanlarda, bölge genelinde dezenfeksiyon ve ilaçlama çalışmalarına başladıklarını anlatıyor: “Süreçle ilgili anlık olarak firmalarımızı bilgilendirdik. Gerek sosyal mecralarımızı gerekse diğer iletişim kanallarımızı hep açık tuttuk. Firmalarımızı, kriz henüz derinleşmemişken önlem almak için teşvik ettik. Yine bölgemiz katılımcılarına ücretsiz dezenfeksiyon hizmetleri sağladık. Ayrıca Bölge Müdürlüğü personelimizi dönüşümlü çalışma sistemine geçirerek personel sayımızı düşürdük. Kısaca süreç içerisinde üzerimize düşen tüm sorumlulukları hızlı bir şekilde yerine getirdik.”
“Salgının etkisini asgari düzeyde tutmak gerekiyor”
İstanbul Dudullu OSB Bölge Müdürü Murat Fırat, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Tüm dünyayı ve ülkemizi de etkisi altına alan Coronavirüs Salgını elbette ki toplumu, esnafı, çalışanları ve sanayiciyi ekonomik olarak etkileyecektir ancak bunu asgari düzeyde tutmak gerekiyor. İçinde bulunduğumuz zaten zor olan ekonomik şartların bu salgınla çok daha arttığını söylemek mümkün. İyimser bir senaryo düşünecek olursak orta vadede düzelecektir ancak kötümser bir senaryo söz konusu olursa -ki bu uzun vadede düzelme
“Tüm tedbir ve önlemleri alarak hayata geçirerek, iş hayatımızın devamını sağlamaktayız”
Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Covid-19 küresel salgınının bütün dünyayı etkilediği gibi ülkemizi ve özellikle Van Organize Sanayi Bölgesi’ni ve katılımcılarını da etkilediğini ifade ediyor: “Salgın, insan sağlığını etkilediği kadar; çalışma hayatını, sosyal hayatı ve ekonomik dünyayı da çok derinden etkilemiştir. Gıda, temizlik, hijyen ve sağlık sektörü hariç, diğer bütün iş kollarını çok ciddi bir şekilde etkilemiştir. Organize Sanayi Bölgemizde yapı, inşaat, mobilya, plastik işi firmaları vb. birçok firmamızı olumsuz yönde etkilenmiştir. Yayılma alanı ve hızı yüksek olan bu salgından korunmak için özellikle emek yoğunluklu sektörler olan çağrı merkezleri ve tekstil firmalarımızın geçici süreliğine kapanmalarına sebebiyet
Aslan’ın önerisi ise şöyle: “Ülkede üretimin can damarı olan küçük orta ölçekli KOBİ’leri yeniden ayağa kaldırmak için sıfır faizli ve uzun vadeli işletme sermayesi kredilerinin verilmesi, artan işsizliği önlemek ve yeni bir istihdam hamlesi başlatmak için hiçbir ayırım gözetmeden, işçi SGK primlerinin Hazine tarafından karşılanması. Bu süreçte, özellikle üretim yapan imalat ve sanayi sektörü, ihracatçı firmalar, temel gıda, üretim firmaları, tarım ve hayvancılıkla iştirak eden gerçek ve tüzel kişiler, çalışanlarının güvenliği ve sağlığı için alınması gereken her türlü önlemleri alarak üretim ve ticari faaliyetlerine devam etmelidirler. Üretim ve ticaret sağlığımız ve hayatın devamı içinde olmazsa olmazlarımızdır. Sağlığı ve ekonomiyi bir birinden ayırmak imkânsızdır.”
Aslan, şunları dile getiriyor: “Bizler Van Organize Bölgesi Yöneticileri ve işletmecileri olarak kendimizin, ailemizin, sevdiklerimizin, çalışanlarımızın ve tedarik zinciri içerisindeki tüm paydaş ve müşterilerimizin sağlıklarını ve hayatı ikame süreçlerini dikkate alarak; yetkili kurumlarımızın ve Sağlık Bakanlığımızın almış oldukları tüm tedbir ve önlemleri hayata geçirerek, iş hayatımızın devamını sağlamaktayız.”
Yerli ve millide stratejik olan makine, mücbir sebep bekliyor
Sektörün yüzde 80’inde işler yolunda gitmiyor: Covid-19 salgını, katmadeğerli üretim ve ihracat açısından stratejik öneme sahip, Türk savunma sanayiinin de ana tedarikçileri olan makine, elektrik ve elektronik sektörlerini kötü etkiledi. Sektörlerin Nisan ayı ihracatı yüzde 40 düştü, siparişler açısından da son 10 yılın en kötü dönemi yaşandı. MAKFED’in (Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu), MAİB (Makine İhracatçıları Birliği) ve TOBB Türkiye Makine ve Teçhizatı İmalatı Meclisi işbirliğiyle imalat firmalarına
Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, “Türkiye için makine sektörü, makine sektörü için de mücbir sebep, oksijen kadar önem taşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na muhtasar ve KDV ertelemesi tebliğine yönelik talepte bulunduk. Hayatın her alanında kullanılan, ekonominin lokomotif sektörleri; makine, elektrik ve elektronik olarak, diğer sektörlerle aynı sıkıntılara maruz kalmamıza rağmen mücbir sebep kapsamına alınmadık. Bu durum bizler için haksız rekabet oluşturuyor. Makine ve aksamları imalatı, elektrik ve elektronik malzeme üretimi sektör grupları da mücbir sebep kapsamına alınmalı” dedi.
OSB’LERDEN KORONAVİRÜS’LE BAŞARILI MÜCADELE
OSB’LERDEN KORONAVİRÜS’LE BAŞARILI MÜCADELE
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
OSB
Paylaş: