KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Dudullu OSB’den Örnek Bir Teknopark: “BÜDOTEK”

OSB TANITIM

Esas bölüm olan fabrikalar bölgesi ve bölgeye bağlı DES, İMES ve KADOSAN sanayi sitelerinden oluşan İstanbul Dudullu OSB, Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla teknopark şirketi kurdu. Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Anonim Şirketi “BÜDOTEK” markasıyla Ocak 2019’dan itibaren firmaları yerleştirmeye başlayacak.

İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (Dudullu OSB) Bölge Müdürü Murat Fırat, “Dudullu OSB’de inşa ettiğimiz Türkiye’nin en büyük kreşi ‘Kampüs Kreş ile Spor ve Yaşam Kompleksi ‘We’ll Club’tan sonra konjonktürel değişim sonucu teknopark da faaliyete geçmek üzere. Teknoparkımız aynı zamanda, Boğaziçi Üniversitesi’nin mevcut TGB alanının küçük olmasından kaynaklı sorunlara da çözüm üretecek. 15 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip olan Dudullu OSB Boğaziçi Teknopark’ın, akademisyen desteği ve eğitim altyapısını Boğaziçi Üniversitesi sağlayacak. Komplekste yer alacak işletmeler Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerini yürüterek, Dudullu OSB içinde yer alan firmaların teknopark avantajlarından yararlanmaları için önemli bir fırsat sunacak” diyor.
Yeni Teknopark Ocak 2019’da faaliyete geçecek
2019 yılı başında faaliyete geçmesi planlanan Dudullu OSB Boğaziçi Teknopark’ın içinde küçük ölçekli araştırma projeleri için kuluçka merkezi kurulması da planlanıyor ve burada 100 işletmenin yer alması hedefleniyor. Talepler mevcut alanı dolduracak düzeyde. BÜDOTEK Yönetim Kurulu, Bülent Üner’i Genel Müdür olarak atadı ve çalışmalar başladı.  Projenin Dudullu OSB’de olması önemli bir lojistik avantaj sağlayacak. Zira küçük, orta ve büyük ölçekli firmaların ortasında bir noktada teknopark kuruluyor. Ulaşımın merkezi lokasyonda olması talep artışının önemli bir nedeni.
Öte yandan, İstanbul Dudullu OSB, 265 hektar alan üzerinde üç kooperatif ve 150 hektara sahip fabrikalar bölümünden oluşuyor. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan bölgede kreş, spor kompleksi gibi örnek sosyal alanlar bulunuyor ve artık üniversite-sanayi işbirliği de bölgede öne çıkıyor. 40 yıllık geçmişi bulunan OSB, edindiği birikimle endüstriyel örgütlenmenin ileri düzeyinde ve proje temelli olarak gelişmeye devam ediyor.
Dudullu OSB Bölge Müdürü Murat Fırat, anlatıyor: “Dudullu OSB’nin içinde yer alan üç kooperatif; DES, İMES ve KADOSAN’ı bölge için zenginlik olarak görüyoruz.  OSB’de esas bölüm olan fabrikalar bölümü dışında küçük ve orta ölçekli firmaların yer aldığı küçük sanayi siteleri mevcut. Söz konusu sitelerde her türlü sektörde tedarikçi konumda bulunan küçük işletmeler faaliyet gösteriyor. OSB’miz bu nedenle entegre bir yapıda çalışıyor. Bölgede üreticiler, tedarikçileriyle birlikte bir bütünlük içinde büyüyor.”
Dudullu OSB’den sanatsal Atatürk Anıtı
Cumhuriyetin 91’inci yılında kurucusu Mustafa Kemal Atatürk anısına Dudullu OSB tarafından yaptırılan eser, aynı zamanda bir anıt özelliği taşıyor ve görenleri büyülüyor.
Birbirinden farklı açı ve mesafelerde bulunan, lazerle kesilmiş 8.70 metre yüksekliğinde 40 adet figürlü çelik sütunun harika konumu hayranlık uyandırıyor. Sadece iki bakış açısında netleşen silüet, diğer açılardan soyut bir anıt görüntüsüne bürünüyor.
Bir insanın neleri başarabileceğini ve tüm dünyaya nasıl ilham olabileceğini gösteren anıt, bu özellikleriyle Türkiye’de ilk kez Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde uygulanıyor ve Baraj Yolu ana kavşak noktası üzerinde bulunuyor.
Spor ve yaşam kompleksi: We’ll Club
Dudullu OSB’nin diğer bir örnek tesisi, Bölgedeki 3000 kişinin spor alanındaki ihtiyacını karşılayan spor ve yaşam kompleksi: We’ll Club. Kapalı yüzme havuzu, basketbol, voleybol sahaları, fitness center gibi sportif amaçların yanında kadın-erkek-çocuk kuaförü, restoran, kafeterya, sauna ve buhar odaları gibi imkânlar sunan tesis, parmak ısırtıyor.
Murat Fırat, “We’ll Club ile mesai bitiminden sonra bölgedeki iş sahipleri, çalışanlar ve Bölge dışından gelenlerin sporla zaman geçirip, yemeklerini yedikten sonra trafiğe kalmadan günün yorgunluğunu atmalarını sağlıyoruz” diye konuşuyor.
Başarı hikâyesi: Kampüs Kreş
Murat Fırat, Dudullu OSB’nin örnek olduğu kreş projesinin bir başarı hikâyesine dönüştüğüne de değiniyor. Kampüs Kreş markasıyla yüzde 100 doluluk oranı ile 5 bin metrekare açık, 5 bin metrekare kapalı alanı bulunan kreşte 383 çocuğun bakım ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra çift dilli eğitim ve öğretim sürdürülüyor. Kayıt önceliği bölgeye tanınmak üzere, OSB dışından da çocukların alındığı Kreşin bölgede örnek olduğunu ve niteliğinin yüksekliğinden kaynaklı olarak çok fazla talep aldıklarını kaydeden Murat Fırat, “OSB olarak kreşten kâr beklentisi içerisinde değiliz. Kendi ayakları üzerinde duran yapılar inşa etmek OSB olarak önceliğimiz. Kreş de bu anlamda bölgenin örnek yapısı oldu. Geniş fiziki alanlarının yanı sıra kreş bünyesine hayvanat bahçesi ve yüzme havuzumuz da bulunuyor” bilgisini veriyor.
Kampüs Kreş diğer kreşlerden farklı olarak 0-2 yaş grubu bebeklere de hizmet veriyor. Kreşte 0-2 yaş bebekler için özel tasarlanmış etkinlik ve uyku odalarının yanı sıra çevre işyerlerinde çalışan annelerin süt izni kapsamında bebekleriyle zaman geçirecekleri, onları anne sütü ile besleyebilecekleri emzirme odaları da mevcut.
Dudullu OSB’den çevreye yatırım
Dudullu OSB, çevre düzenlemesiyle OSB’ler içinde örnek bir yapıda. Şehrin içinde yer alan ve şehrin dokusuna uygun bir çevre düzenlemesi gerçekleştiren OSB’de yıllık 2 milyon TL’lik kaynak bu ihtiyaca kullanılıyor. Bölgenin trafik sıkışıklığına çözüm adına da bir takım projeleri hayata geçirdiklerini aktaran Fırat,  yurtdışı örneklerden feyiz alarak bölgeye 6 döner kavşak yaptıklarını açıklıyor: “Ayrıca bölgemizdeki  yeşil alan oranının fazlalığının sonucu olarak, insanların vakit geçirmek için şehirden sanayi bölgesine gelmesi gibi bir durumla karşılaşıyoruz. Heykellerimiz, resimlerimizle de caddelerimiz makyajlanıyor ve sanatı da her şekilde bölgemizde destekliyor, geliştirmeye çalışıyoruz.”
Sosyal sorumluluklar
Murat Fırat, sekiz yıldır Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Türkiye çapında ve her yıl farklı üç şehir arasında gerçekleştirilen “Mustafa Kemal Atatürk’ü Anlamak” konulu eser yarışması gerçekleştirdiklerini dile getiriyor: “Bu yarışma ile çocuklarımızı Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece kitaplardan okuyarak öğrenmelerinin dışında, onu kendi bilinçlerinde yorumlamalarını istiyoruz. Teşvik etmek için de her kategoride dereceye giren ilk üçer öğrenciye önemli miktarda para ödülünün yanı sıra diğer mansiyon ödüllerle birlikte eğitimlerine bir nebze de olsa katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ilk üç derecedeki ödüllere ek olarak, Bölgemizde faaliyet gösteren firmaların verdiği mansiyon (para ödülü, bilgisayar ve tablet) ödüller de dâhil toplam 700 adet ödül verdiğimiz göz önüne alındığında, yarışmamızın öğrencilerimizin yaşantısında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu görüyoruz.
Her 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında olmak üzere ve bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz ‘8K Atatürk Koşusu’  OSB’ler arasında bir ilk olma özelliği taşıyor. Uluslararası özelliği de bulunan 8K Atatürk Koşusu’na Bölgede bulunan birçok firma çalışanı başta olmak üzere, İstanbul’dan, tüm Türkiye’den ve hatta yurt dışından olmak üzere 600’den fazla sporcu katılıyor. Türkiye Atletizm Federasyonu hakem ve gözlemcilerinin yönetiminde, 30.000 metrekare ile Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Spor ve Yaşam Merkezi olan We’ll Club’ta gerçekleşen 8K Atatürk Koşusu’nda tüm katılımcılar, OSB içerisinde uzun ve titiz çalışmalar sonucu oluşturulan 8K parkurda ilk defa Türkiye’de sanayinin nabzının tutulduğu OSB’de koşma deneyimi yaşıyorlar.
Ayrıca Dudullu OSB, Bölgede açtığı sergiler, çevre okullarının ihtiyaçlarına duyarlılık ve Çocuk Esirgeme kurumu ile birlikte yaptığı aktiviteler gibi konularda sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir.” 
Bakanlık binası OSB’de
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın İl Müdürlüğü binası, Dudullu OSB sınırları içerisinde yer alıyor. Özellikle Anadolu Yakası’nda faaliyet yürüten ve Sanayi İl Müdürlüğü hizmetlerinden yararlanan firmalar için Dudullu OSB’de hizmet verilmesinin avantaj sağladığını aktaran Fırat, “Sanayicilerimiz sanayi sicil belgelerini almak veya kalibrasyon testlerinden yararlanmak için Sirkeci’ye gitmeden, OSB içerisinde hizmet alabiliyorlar” diyor.

İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar;
“Nitelikli üretim anlayışıyla İMES, ekonomiye dinamizm katan bir yapıya dönüştü”

İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, İMES’in önceden olduğu gibi bugün de Türkiye’yi başarıya taşıyacak projelerin mimarı olma gayesiyle çaba sarf ettiğini söylüyor.
İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, “Türkiye’de planlı sanayileşmenin ilkini gerçekleştiren İMES, değişen dünya düzenine ve küresel ticaret sistemine hızla ayak uydurmuş durumda” diyor.
Kemal Akar, İMES Sanayi Sitesi’nin markalaşma yolculuğunu paylaşıyor ve anlatıyor: “Daha önceden kurumsallıktan ziyade küçük atölyeler olarak faaliyet yürüten sanayicilerimiz, geliştirdikleri teknik alt yapıları, teknolojiyi iyi kullanmaları, istihdam ettikleri mühendis kadrolarını hem nicelik hem de nitelik olarak artırmalarıyla daha kurumsal bir yapı kazanmış yurt dışına hizmet verebilir ve uluslararası rekabete dayanabilir hale gelmiştir. Böylece yakın zamana kadar ağırlıklı olarak yan sanayinin makine yedek parça ihtiyacını karşılayan İMES Sanayicisi, değişen dünya düzenine hızla uyum sağlaması ve gelişen vizyonuyla yedek parça üretmenin yanı sıra makine üretmeye ve ihraç etmeye de yönelmiş durumdadır.
Çağın getirdiklerine uyum sağlayarak kendine yeni vizyon belirleyen İMES, artık talepleri üretmenin yanı sıra planlayan, projelendiren ve ürettiğini dünya pazarlarında kendi markası ile satan, Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayan, istihdamını arttıran ve nitelikli üretim anlayışı ile ekonomiye dinamizm katan bir yapıya dönüşmüştür.”
Kemal Akar, Türkiye sanayisi nicelik olarak büyürken katmadeğeri yüksek ürünler üreterek; nitelik olarak da büyümesi gerektiğini vurguluyor. Kemal Akar, dünyanın artık endüstri toplumundan bilgi toplumuna, işgücü ağırlıklı teknolojiden yüksek teknolojiye doğru hızlı bir geçiş içerisinde olduğuna dikkat çekiyor: “Bu yeni düzende, bilgiyi üretime dönüştürebilen ülkeler, uluslararası rekabette avantaj kazanmakta, bilgiden uzak kalan ülkeler, yarışın dışında kalma tehdidiyle karşı karşıyadır. Kısacası, günümüz dünyasında güçlü olanı ‘bilgi’ tayin etmektedir. Türkiye’nin imalat sanayisinde de niteliksel ve niceliksel bir dönüşüm yaşanmış ve özellikle imalat sanayinin genelinde düşük teknolojili üretimden orta teknolojili üretim yapısına geçişte önemli bir mesafe kat edilmiştir. Ancak bu bizim için kesinlikle yeterli değildir. Sanayicilerimiz yüksek teknolojili, katmadeğeri yüksek, kiloda hafif pahada ağır ürünler üretmelidir.”
Kemal Akar, “İMES’in yatırımcılara sunduğu avantajlar, teknoloji üretimine dönük, katmadeğeri yüksek ürün üretimi gerçekleştiren firmaların İMES’i tercih etmesini sağlamaktadır. Ar-Ge ve inovasyona önem veren, bilişim ve teknoloji alt yapılı, dünya ile her alanda rekabet edebilen firma sayımız hızla artmaktadır. İMES önceden olduğu gibi bugün de ülkemiz ve milletimize karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmekte, Türkiye’yi başarıya taşıyacak projelerin mimarı olma gayesiyle çaba sarf etmektedir” diye konuşuyor.

Demir-çeliğin cazibe merkezi; DES Sanayi Sitesi
DES Sanayi Sitesi, hayata geçirdiği projelerle “demir-çeliğin cazibe merkezi” olmaya devam ediyor. DES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu 2. Başkanı Mustafa Yurttaş, DES Sanayi Sitesi’nin marka değeri ile birlikte işyerlerinin maddi değerlerini katlayarak artırdığını söylüyor.
DES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu 2. Başkanı Mustafa Yurttaş, hayata geçirdiği projelerle DES Sanayi Sitesi’nin “demir-çeliğin cazibe merkezi” olmaya devam ettiğini söylüyor. Mustafa Yurttaş, alt yapı ve üst yapısında eksik bulunmayan DES Sanayi Sitesi’nin marka değeri ile birlikte işyerlerinin maddi değerlerini de katlayarak arttırdığını dile getiriyor.
Mustafa Yurttaş, “Fiziki kullanım alanları, altyapısı ve lojistik avantajlarıyla DES Sanayi Sitesi, Türkiye’deki sanayi siteleri içerisinde en rantabl olanı. Ana arterlere çıkışımız kolay, caddelerimiz geniş, dışarıdan gelenler otopark sorunu yaşamıyor. Trafik sorunumuz yok. Eskiden demir-çelik üssü olarak tanınan DES’te bugün pek çok farklı sektörden katılımcı bulunuyor. Demir-çelik ağırlıklı olmak üzere, otomasyon, elektronik otomasyon, elektrik-elektronik cihaz üreticileri, inşaat şirketleri gibi pek çok farkı sektörden katılımcının yer aldığı DES, hem üretimhane, hem de ofis olarak işletmelerin tercih ettiği bir yer” diyor. Yurttaş, KOBİ’lerin cansuyu olan DES Sanayi Sitesi’nin demir-çelik sektöründe İstanbul Anadolu yakasının en önemli tedarik merkezi olduğunu vurguluyor.
DES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu yeni dönemde de projelerine son hızla devam ediyor
Yapılan Genel Kurul’un ardından DES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu da yenilendi. Yeni Yönetim Kurulu, üye sayısını 7’ye çıkararak bölge sanayicilerine daha güçlü bir yapıyla hizmet vermeye başladı. Yeni dönemde de Yönetim Kurulu 2. Başkanı olan Mustafa Yurttaş, geçen dönem başladıkları projelere bu dönemde de devam edeceklerini anlatıyor.
Modern kongre salonu, tüm bölgeye hizmet verecek
Mustafa Yurttaş, 2019 yılında sanayi yönetimi açısından yeni ilave yapılarla DES Sanayi Sitesi’ni daha da kullanışlı hale getirmeyi amaçladıklarını söylüyor. Mustafa Yurttaş, “Bu amaç doğrultusunda, DES Sanayi Sitesi yeni idari binamızın en üst katına 385 kişilik çok amaçlı bir kongre salonu inşa ettik. 1500 metrekare alanda, son teknoloji seslendirme alt yapısı, sahnesiyle kongre salonumuz, modern bir kongre merkezi fuayesine sahip” diyor. Kongre salonunun teknik özellikleri ve kapasitesi nedeniyle tiyatroculardan yoğun talep gördüğünü de belirten Yurttaş, “Sanatı ön plana çıkarmadığımız sürece toplumda gelişme olmaz” diyor ve DES Sanayi Sitesi olarak her zaman sanatı ve sanatçıları destekleyeceklerini dile getiriyor.
Benzin istasyonu yenileniyor
Mustafa Yurttaş, yenilenme çalışmaları çerçevesinde DES Sanayi Sitesi’ne ait benzin istasyonunun da daha modern hale geleceğini aktarıyor: “Bu yıl benzin istasyonumuzu kiralayan akaryakıt firması ile modernize çalışmaları doğrultusunda 1 milyon 900 bin TL yatırım yapmalarını ve bunu belgelemeleri konusunda anlaştık.”
Dijital kameralarla 7/24 güvenlik
7/24 güvenlik hizmeti sunan DES’te güvenlik kameraları sayısını artırdıklarını ve kameraları yeni dijital kameralarla yenilediklerini de kaydeden Mustafa Yurttaş, DES Yönetimi olarak göreve geldikleri ilk günden bu yana yaptıkları çalışmaları ise şöyle özetliyor: “İlk önce Bölge’nin temizliği ile işe başladık. Fazla ara yapılaşmalar ve sundurmalar konusunda işyeri sahipleriyle görüşülerek, düzeltmeler yapıldı. 89 bloğun arası tamamen temizlendi. Yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları yaptık ve bir sulama sistemi kurduk.
Sonrasında ilk yapılan imar planı çerçevesinde terk edilmiş alanlardan yapılan çalışmalarla A tipi işyeri için (her 100 metrekare dükkan) yaklaşık 35 metrekare alanı arsa tapularına ilave edebilmek için çalıştık. Tapularda büyüme olacak. Bu da DES Sanayi Sitesi genelinde 52 bin 500 metrekare yer anlamına geliyor. Böylece her işyeri sahibimiz ciddi bir kazanç sağlayacak. Bugün sitemizdeki yerlerin metrekaresi minimum 1500 dolardan başlıyor. Dolayısıyla üyelerimize toplamda 70-80 milyon dolarlık ek bir menfaat sağlamış olacağız. Çalışmamız tamamlanmak üzere. Geleceğe yatırım yapıyoruz.
DES Sanayi Sitesi’nin içine serpiştirilmiş toplamda 8 büfemiz vardı. Dudullu OSB ile anlaşarak onları yıktık, yerlerine 22 tane 100 metrekare A tipi işyeri yaptık.  Genel Kurul’da bu işyerlerinin kiraya verilerek değerlendirilmesi kararı alındı.  
Bir diğer projemiz de sosyal tesislerimizin yenilenmesi. Sitemiz içerisinde ticari ömrünü tamamlamış 40 sosyal tesis yerine yenilerinin yapılmasını planladık. Bu proje yaklaşık 20-25 milyon TL’yi bulacak. 500 araç kapasiteli 2 kat otoparkı bulunan 65 tane işyerinin yer alacağı bir çarşı kuracağız. Projemiz hazır, fizibilite çalışmaları yapıldı.
Sitenin etrafını ferforje korkuluklarla çevirdik, istinat perdelerini yaptık.
Sitemizin en tepesinde yer alan ticari alanı kazık sistemi denilen sistemle kuvvetlendirdik. Kot farkı bulunan yerde 1500 metrekarelik bir antrepo, üstüne de bir gaz istasyonu yapmayı planlıyoruz.
Eski idari binamızı kuvvetlendirdik ve kiraya verdik, yıllık 500 bin TL kira gelirimiz sözkonusu.” 
Açık, şeffaf, denetlenebilir yönetim anlayışı
Projeleri ve bütçesi bağımsız denetçi tarafından denetleniyor: DES Yönetim Kurulu olarak Açık, şeffaf ve denetlenebilir yönetim anlayışına sahip olduklarını dile getiren Mustafa Yurttaş, 747 işyeri bulunan DES Sanayi Sitesi’nde yapılan çalışmalarla ilgili “Siz neden denetlenmekten korkuyorsunuz?” cümlesini duyduklarında harekete geçtiklerini anlatıyor: “Tamam, dedim, bu bana yapılmış bir taleptir. Elbette ki gereğini yapmak durumundaydım ve yaptığımı düşünüyorum.”
“Sektörde herkes istim üstünde”
Demir-çelik sektörünün çok kısa vadeler ve yüzde 1-2 gibi çok düşük karlarla çalıştığını aktaran Yurttaş, bu nedenle sektörde herkesin istim üstünde olduğuna değiniyor: “Sektörün gidişatı itibarıyla ABD’nin uyguladığı ambargoların etkisi henüz daha tam olarak piyasaya yansımadı. Ama demir-çelik piyasası Londra’da belirlendiği için açıkçası endişeyle bekliyoruz. 2019’da ihracat yönünden o rakamlara ulaşılamayabilir, iç piyasada bazı firmaların sonunu getirebilecek sert bir rekabet oluşuyor. DES Sanayi Sitesi, KOBİ’lere hizmet eden bir yer olduğu için yurtiçi piyasaya yönelik çalışıyor. Bu nedenle yurtdışına iş yapan firmalara oranla daha az etkileneceğiz gibi görünüyor.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.