İstihdam yaratan, ihracattaki başarılarıyla hiç dış ticaret açığı vermeyen sektörümüzün daha büyük başarılara imza atabilmesi için desteğe ihtiyacı var. İlgili bakanlıklarımızın ‘Türkiye Mobilya Sektörü’nün beklentilerine çözüm bulacağına olan inancım ile sektördeki bütün firmalarımıza kolaylıklar diliyorum.
Değerli okurlar, bu yazımda ülkemizdeki mobilya sektörüne ilişkin bilgiler, sektörün beklentilerini ve değerlendirmemi sizlere sunacağım.
Ülkemizde mobilya sektöründeki üretim bölgeleri toplam üretimdeki paylarına göre; İstanbul, Ankara, Bursa (İnegöl), Kayseri, İzmir ve Adana olarak sıralanmakta.
İstanbul’da mobilya sektörü muhtelif yerlere dağılmış olmakla beraber en önemli iki merkez İkitelli OSB’de yer alan Masko ile Ümraniye’de bulunan mobilya sanayi sitesi Modoko’dur.
Ankara’da ise mobilya sektörü Siteler semtiyle özdeşleşmiştir.
Siteler’deki KOBİ ölçeğindeki firma sayısının 10.000’in üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.
İnegöl bugün bir mobilya merkezidir.
Mobilya sektörü istihdam düzeyi itibari ile Ankara’dan sonra gelmektedir.
Ancak sektörde yapılan ihracatın bölgelerimize göre dağılımında Kayseri ve İstanbul’un ardından üçüncü sıradadır.
Kayseri’de mobilya sektörünün yükselişi kanepe, koltuk ve yatakla başlamıştır.
Teknolojik gelişmeler ve yeni yatırımlarla bugün mobilyanın her dalında üretim yapan firmaları ile Kayseri, Türkiye’nin önemli bir mobilya merkezi haline gelmiştir.
TÜİK ihracat rakamlarına göre Kayseri, sektörün en büyüklerini içerisinde barındırmaktadır.
Bunlardan yaklaşık 400’ü fabrikasyon seri üretim yapabilen ihracata yönelik çalışan firmalardır.
İzmir bölgesi istihdam düzeyine göre Kayseri’nin ardından 5. sırada gelmektedir.
KOBİ ölçeğindeki firmalar, Karabağlar ve Kısıkköy’de yoğun olarak konuşlanmakta.
‘Türkiye Mobilya Sektörü’, 12 bini ihracatçı olmak üzere 36 bin mobilya markasıyla 500 bin kişiye istihdam alanı sunuyor.
İç piyasada mobilya talebi büyük ölçüde yeni konut inşaatlarına ve gelir artışına paralel bir seyir izlemekte.
Ofis mobilyaları için ise talep büyük ölçüde işyeri açılması ve inşaatlarına, ofis otomasyon sistemlerinin kullanımına ve doğal olarak istihdamın artmasına bağlı olduğu görülmekte.
Mobilya ihracatımız ülkeler bazında incelendiğinde 2019 yılından itibaren en büyük pazarın Irak olduğu görülmektedir.
Almanya, Libya, Suudi Arabistan, ABD, Fransa, İngiltere ve İsrail önemli ülke pazarlarımız.
İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “15 bini ihracatçı olmak üzere 36 bin mobilyacımız ile üretime ve tasarıma dayanan çok güçlü bir sektörüz.
12 milyar dolarlık üretim hacmine sahibiz ve üretimimizin yüzde 35’ini ihraç ediyoruz. Her zaman ihracat fazlası veren bir sektör olduk. Dünyanın en büyük 8. ihracatçısıyız, katmadeğerli ve tasarım yönü güçlü mobilya üretimimizi artırarak devam ettirmeyi, dünya mobilya pazarından aldığımız payı yüzde 1.5’tan, yüzde 2.5’a çıkarmak istiyoruz” diyor.
Sektörün meslek temsilcilerinin sorunlarının ortak tespiti ve beklentileri özetle şöyle: “Sektörümüze destek verilirse istihdama ve ihracata katkımız her geçen gün artacaktır. Hükümetimizin bizlere desteğini esirgemeyeceğine inanıyoruz” diyorlar.
Sektörün beklentilerine gelince; “Sorunlarımızın başında lojistik ve hammadde sıkıntısı geliyor.
MDF bulma sorunu giderek büyüyor, sünger, aksesuar sıkıntılarımız, kumaştan çok daha büyük.
Önerimiz; Türkiye mobilya ham maddesi ve ara mallarını işlemeden ihraç etmemelidir.
Sıkıntılar alt gruplara kadar inmeye başladı ve olası döviz kurundaki artışların etkilerini daha da fazla hissedeceğiz. Yerli üreticinin girdi tedariki ve fahiş fiyatları nedeniyle ciddi üretim kayıpları yaşanmakta; bu konuda Ticaret Bakanlığımız devreye girmelidir” diyorlar.
İstihdam yaratan, ihracattaki başarılarıyla hiç dış ticaret açığı vermeyen sektörümüzün daha büyük başarılara imza atabilmesi için desteğe ihtiyacı var.
İlgili bakanlıklarımızın sektörün beklentilerine çözüm bulacağına olan inancım ile sektördeki bütün firmalarımıza kolaylıklar diliyorum.
Mobilya Sektörü Destek Bekliyor
Paylaş