KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2020-04-01 08:00:00

Kriz Anlarında Şirketlerde Uzaktan Çalışma

Kadri Demir

01 Nisan 2020, 08:00

COVID-19’un dünya ve ülkemizdeki yayılım haberlerini dikkatle takip etmeye devam ediyoruz. Hızlı gelişen süreçte toplum ve ekip arkadaşlarımızın sağlığı en büyük önceliğimizdir. Bu kapsamda şirketlerde uzaktan veya evden çalışma modelleri, organizasyon yapısı ve onay süreçlerinin hızlıca devreye alınması gerekmiştir.
Uzaktan veya evden çalışma normal mesai saatleri içerisinde yapacağı çalışmayı evden yerine getirmesidir. İşyerinin tatil edilerek işin ihtiyaçlarına göre kişiye evden ulaşılması anlamına gelmemelidir.
Uzaktan çalışmanın en büyük avantajlarından biri, çalışmak için belirli bir yerde olma veya fiziksel bir ofise gidip gelme zorunluluğunun olmamasıdır. Bilgisayarınızın ve internetin olduğu her yerde çalışabilirsiniz. Tabii ki ülkemizde yaşanan özel durum itibari ile bu çalışmanın diğer insanlarla fiziki olarak bir arada olmak yerine evden yapılması esasına göre şirketler bu kararı almaktadırlar.
Tam zamanlı evden çalışmak yerine işin yapılış şekline göre çalışanlarla yapılacak anlaşmaya göre esnek çalışma tercih edilebilir. Bu durumda kimileri sabah erken çalışmayı, kimileri ise daha geç saatlerde çalışmaya başlamayı tercih edebilirler. Ancak çalışmalar başka kişilerin işlerini de etkiliyorsa onların işlerine sekte vurmayacak zaman aralığında çalışıp beklenen işi zamanında bitirmek gerekecektir.
Çalışanlar çalışma ortamlarını istedikleri gibi dizayn edebilirler. Kimileri sessiz ortamda çalışmayı yeğlerken kimleri müzik dinleyerek çalışmak ister. Böylece çalışma ortamlarını kendilerince keyifli hale getirebilirler.
Uzaktan çalışmanın iş disiplini ya da iş yaşam dengesi bakımından bir takım dezavantajları olabilir. Kimileri günlük ev yaşamı, dinlenme ya da eğlenceye daha fazla vakit ayırma eğiliminde olurken kimileri de bilgisayar başında çok fazla vakit geçirebilirler.
Diğer yandan sosyalleşme isteği uzaktan çalışan birçok kişide görülen bir sendromdur. Sürekli evde kalarak çalışılacaksa bu bir de ‘Fiziksel Aktivite’ eksikliğine de yol açar. Evden çalışıldığında fiziksel aktivite az olur ve bilgisayar karşısında ve masa başında geçirilen vakitler artar. Bu da karpal tünel, bel ağrısı, boyun ağrısı gibi sektörel hastalıklara yol açabilir. Bu konuda yapılacak en etkili çözüm; günde 15-20 dakika ayırarak egzersiz yapmaktır.
Eğer o gün çalışamayacaksanız bunun önceden yöneticinize ve çalışma arkadaşlarınıza haber vermek gerekir. Her şeyde olduğu gibi burada da “güven” asıl meseledir.
Hangi iş üzerinde çalıştığınızı, o an ne durumda olduğunuzu, ne zaman biteceğini ve yardıma ihtiyacınız olup olmadığını sürekli paylaşmak faydalıdır. Birlikte çalıştığınız takım ile iletişimde kalmak, ihtiyaçları olduğunda onlara yardım etmek, size sorulan soruları zamanında cevaplamak, sosyal kanallarda var olmak, takımla iş dışında sosyal paylaşımlarda bulunmak ve yaptığınız işi insanlara göstermek önemlidir.
Hem bireysel hem de kurumsal önlemlerle, ülke olarak, kısa zamanda bu önemli sorunu aşmış olmayı diliyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.