TOSYÖV, KOSGEB, TOBB ve TİM tarafından, DenizBank ana sponsorluğunda ve KobiEfor çözüm ortaklığında, “Rekabetçi Yerli Üretim” temasıyla, 3 Nisan 2019 tarihinde, İstanbul’da toplanan XV. KOBİ Zirvesi, Türkiye’de “Dijital Dönüşüm” sürecini yöneten ve sürece destek veren kurumların en yetkin temsili ile toplandı.
“KOBİ farkındalığı”nın bütün boyutlarıyla ele alındığı Zirve’de kamuoyuna sunulan Sonuç Bildirgesi tam tanımıyla KOBİ’lere, girişimcilere, politika üretenlere, karar vericilere, sahiplerine, sağlıklı teşhis ve yol gösterici niteliğinde...
Yorumlayarak size sunacağım bildirgeyi siz değerli okurlarımızın da sorunları sağlıklı teşhis, çözümler bağlamında yol gösterici yönüyle değerlendirmenizi öneriyorum.
Türkiye’de bugün 3 milyon 470 bin KOBİ faaliyet gösteriyor. KOBİ’lerimiz;
a) Yatırımların yüzde 58.3’ünü,
b) İstihdamın yüzde 74.2’sini,
c) İhracatın yüzde 56.2’sini,
d) Katmadeğerin yüzde 54.1’ini sağlamaktadır.
KOBİ’lerimiz ekonominin omurgasını oluşturmasına rağmen yeterince katmadeğer üretemiyor, ihracattan yeterince pay alamıyor.
Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının yüzde 17.7’sini KOBİ’ler gerçekleştiriyor.
KOBİ’lerin gelişmesi için Ar-Ge ve inovasyon gerekiyor.
KOBİ’lerin yolu Ar-Ge çalışmalarından geçecektir ve bu mecra açılmıştır, genişlemektedir.
Bugün 1466 sayısına ulaşan Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayesinde Anadolu’daki birçok işletmemiz ciddi şekilde yol almaktadır.
Ancak faaliyet yanlış mekandadır; Üniversiteler içinde kurulan Ar-Ge ve inovasyon merkezlerinin OSB’lerde (Organize Sanayi Bölgeleri) yapılması gerekmektedir; Türkiye’deki 83 teknoparkın sadece 22’si OSB’lerdedir.
Bunun yanısıra halen OSB’lerdeki teknoparkları da üretim odaklı teknoparklara dönüştürmek hedeflenmelidir.
Yüksek katmadeğerli teknolojik üretim yönünden KOBİ’lerimizin kapasitesine baktığımızda ‘Savunma Sanayimiz’ en stratejik sektör olarak öne çıkmaktadır.
Türkiye’de rekabetçi yerli üretim için rol model olacak, somut, elle tutulur uygulama ve gelişmeleri savunma sanayimizde faaliyet gösteren binlerce KOBİ’mizin başarısında bulmaktayız. ‘Savunma Sanayi’nin yönettiği KOBİ geliştirme uygulamalarını örnekleme yöntemiyle diğer rekabetçi sektörlere yaygınlaştırmak, KOBİ’lerimizi zayıf oldukları kümelenme ve üniversite-sanayi işbirliği gibi diğer alanlarda da önünü açabilecektir.
Türkiye katmadeğerli üretim yapan ve tasarruf eden bir ülke değildir.
Sanayi 4.0 nitelikli üretim sınırlıdır ve KOBİ’lere henüz uzaktır.
Bugünkü durumda 500 büyük firmanın sadece 20’si Endüstri 4.0 denilen teknolojiyi kullanıyor.
“Rekabetçi Yerli Üretim” bağlamında KOBİ’lerin kapsanmasından söz ediyorsak, öncelikle “Bulut”, “Büyük Veri”, “Yapay Zeka” vb. gibi teknolojileri bir an önce Türkiye’de üretmek suretiyle yerlileştirmek durumundayız.
“Sürdürülebilir bir Kalkınma Modeli” için KOBİ’lerimizin ölçeklerini büyütmek ve sermaye birikimimizi artırmak için çalışmalıyız.
KOBİ’leri nasıl yükseltebiliriz, ne kadar rekabetçiliğini, tasarımcılığını ve verimliliğini artırabiliriz?
Acil görevimiz; KOBİ’lerimizi büyütmek ve güçlendirmektir.
Bunun yolu ihracattadır.
Bugünkü ihracatımızın ağırlıklı bölümünü sadece 1000 firma gerçekleştirmektedir.
Bin firmanın altında 84 bin KOBİ konumlanmış bulunmaktadır.
İhracatçı KOBİ’lerimizi dış pazarlarda bütün gücümüzle rekabetçi kılmalı ve etkinleştirmeliyiz.
KOBİ’lerin dış pazar yolunu açmak ve ihracatçı firma sayısını arttırmanın koşullarından biri de yerli rekabetçi ürün oranını artırmak olmalıdır.
KOBİ’lerin kamudan beklentisi, KOBİ’leri ihracata özendirmesi, alternatif pazarlara yönlendirmesi, KOBİ İhracat Seferberliği kapsamında KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak mekanizmalar geliştirmesi ve nihayet dikey bir entegrasyon sağlayarak KOBİ’lerle büyük ölçekli işletmeler arasında ticari ilişkileri yeniden düzenleyen reformları ve dışa açılım politikalarını gerçekleştirmesidir. Bugüne kadar verilen teşvik ve destek politikalarını, alınan kararları önemli buluyorum.
Zirve’de değinilen ve sonuç bildirgesindeki tespit ve öneriler, önümüzdeki günler için yol haritası niteliğinde...
Uygulayıcılarca; istihdam, katmadeğer, cari açık gibi sorunlara çözüm üretecek, orta gelir tuzağından çıkmanın yollarını gösteren yol haritasının adım adım uygulamaya konulmasını diliyorum.
KOBİ Zirvesi Sonuç Bildirgesi Yol Haritasını Çiziyor...
Paylaş