Dünyada devam eden COVID-19 salgını bizleri birey olarak yalnızlaştırmıştır. Her bireyin normalleşme sürecine kendini hazırlaması için bu ay ki yazımda kariyer koçluğundan bahsetmek istiyorum. Kariyer koçluğu kişinin, iş hayatına ilişkin konulardaki farkındalığını artırmasına, kariyer hedefleri konusunda netleşmesine, kariyerindeki gelişim ve dönüşüm için etkili olacak aksiyonların belirlenmesine yardımcı olan bir süreçtir.
Her insanın yaşamı boyunca kariyerinde ortalama beş ila on kez değişiklik yaptığı bilinmektedir. Bu süreçte kariyer koçu; dinleyerek, pozitif geri bildirim vererek ve güçlü sorular sorarak, etkin ve etkileşimli bir iletişim ortamı yaratır, doğru soru sormaya odaklanır, danışanlarının bugününü inceleyerek işe başlar ve onları gelecekte yapmak istediklerine doğru yönlendirir, geçmişi sorgulamaz, güçlü yönlerini ortaya çıkartarak işlerinden maksimum düzeyde verim almalarına katkı sağlar, amaçları, değerleri ve tutkuları ile uyum içinde iş hayatına kavuşmalarını hızlandırır, özlerine uygun işi keşfederek, iş tatminlerini en üst seviyeye çıkarmalarına, iş-yaşam dengesini kurmalarına olanak sağlar, değişimi ve dönüşümü yönetebilmeleri için yeni bakış açıları kazanmalarına ortam hazırlar, çalışma hayatları boyunca kendi kariyerlerini nasıl yöneteceklerini öğrenmelerine, böylece kişisel ve profesyonel anlamda güç kazanmalarına yardımcı olur.
‘Kariyer Koçluğu’ özellikle; iş hayatına yeni atılacak kişiler, işinde bir değişime, dönüşüme gereksinim duyanlar, farklı bir iş, farklı bir sektör deneyimlemek isteyenler, iş hayatına ara verdikten sonra geri dönmeyi planlayanlar, profesyonel olarak çalışırken kendi işini kurmak isteyenler, sık sık iş değiştiren ancak bir türlü istediği işi veya iş ortamını bulamayanlar ve emeklilik döneminde üretken olmayı arzu edenler için faydalıdır.
‘Kariyer Koçluğu’ alan kişilerde öz farkındalığın gelişmesi, yaşam amacı ve hedefleri konusunda netleşme, iş ortamında etkinliğin ve verimliliğin artması ve yaşam kalitesinin iyileşmesi gözlemlenir.
Kariyer koçluğu, ‘Kariyer Tasarımı’ ve ‘İş Arama Süreci’ olmak üzere iki ana kapsamda ele alınır.
• ‘Kariyer Tasarımı’ kapsamında; ilk aşamada davranış ve performans düzeyi, ikinci aşamada inanç, bakış açısı ve motivasyon, üçüncü aşamada ise kişisel dönüşüme odaklanılır.
• ‘İş Arama Süreci’ kapsamında, danışanın kişisel markasının belirlenmesi de önemli bir başlangıçtır. İş ilanları için izlenecek yöntemler, özgeçmiş hazırlama, iş görüşme stratejisi belirleme, iş teklifinin değerlendirilmesi ve müzakere edilmesi gibi hususlarda koçluk ile birlikte danışmanlık da yapılır.
Her türlü koçluk ilişkisinde danışanla koçun uyum içinde çalışabilmesi çok önemlidir. Danışan için birlikte çalışabileceği uygun koçu bulmak, sürecin başarısını etkileyen önemli etkenlerden biridir. İlk tanışma görüşmesi gerçekleştikten sonra süreç, çalışma sistematik ve süre konusunda mutabık kalınarak başlar. Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlayan ‘Kariyer Koçluğu’ gerek yeni çalışma hayatına atılacak gençlerde gerekse kariyerinde belli yere gelmiş profesyonellerde olumlu etkiler göstermektedir.
Kariyer Koçluğu
Paylaş