KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

YALÇIN SÖNMEZ Anısına 1960-2024

KAPAK

Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi Sahibi-Editör, Gagavuz 20. Yıl Devlet Bağımsızlık Madalyası Sahibi, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı Yalçın Sönmez’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Yalçın Sönmez’i, birlikte kurdukları KobiEfor’un yeni İmtiyaz Sahibi-Editör Dr. Nurdan Sönmez ve onu yakından tanıyan kamu ve iş dünyasının birçok önemli liderleri ve kanaat önderlerinin duygu, düşünce, anı, görüş ve değerlendirmeleriyle anlatıyoruz.

İş ve basın dünyasının saygın isimlerinden Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi Sahibi-Editör, Gagavuz 20. Yıl Devlet Bağımsızlık Madalyası Sahibi, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı (2010-2012 ve 2014-2016), TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, Marmara Grubu Vakfı Onur Madalyası Sahibi, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, S.S. Küçük ve Ortaboy İşletmeleri Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, KalDer (Türkiye Kalite Derneği) Üyesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Hürriyet Gazetesi Gece Yazıişleri eski Sorumlusu, Basın Kartı Sahibi Yalçın Sönmez’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.
Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasında öncülük yapması, Eşi Dr. Nurdan Sönmez ile birlikte KOBİ (küçük ve orta ölçekli işletmeler) tanımının geliştirilmesi ve kavramsallaştırılması, KOBİ’ler alanında farkındalık yaratılması, Türk girişim ekosisteminin oluşturulması, sürdürülebilirlik, inovasyon ve yeni teknolojiler konusunda bilinçlendirme, Türk girişimciliğinin vizyonunun ve ufkunun dış dünyaya çevrilmesi, Türkiye’de yüksek teknoloji, katmadeğerli üretim ve ihracatın geliştirilmesi konularında bilinç ve farkındalık oluşturulması için çok efor sarf etti.
Biz de Kapak Dosyamızda; ilkeli haberciliği ve iş dünyasına kazandırdığı birçok isim ve yatırımlarıyla tanınan, başarılı kariyeri ve iş dünyasına olan katkılarıyla sevgi ve saygının birleştiği bir isim olan Yalçın Sönmez’in anısına ve Türk iş dünyasına ve medyasına yaptığı önemli katkıları onu tanıyanlarla anlatıyoruz.
Kariyerinde aldığı birçok ödül ve sadece iş dünyasındaki başarılarıyla değil, aynı zamanda topluma olan katkılarıyla da hatırlanacak Yalçın Sönmez’le ilgili iş dünyasının birçok kesiminden temsilcilerin duygu, düşünce, görüş, anı ve değerlendirmelerinizi içeren yazıları okurlarımıza sunuyoruz.


DR. NURDAN SÖNMEZ
KobiEfor Sahibi-Editör
ZORLU MÜCADELEMİZ VE BAŞARI HİKAYEMİZ;
EŞİM YALÇIN SÖNMEZ

Yalçın Sönmez, değerli bir iş insanı olmasının yanı sıra benim 36 yıllık eşim, sevdiğim, yoldaşım, oğlumun babası, fikirdaşım, ‘Türkiye’nin Örgütlü Sanayisi’ ve ‘Reel Ekonomisi’ alanında mücadele, iş ve proje arkadaşımdı. KobiEfor’un 2024 Ekim’de 25. yılını kutlamak için hazırlanıyorduk. Onu kaybettik.

Başarıları; toplumsal, sosyal ve ekonomi alanındaki öncülükleri, Türkiye’ye kattığı değerleri ve vizyonuyla O’nu ve 36 yıl ‘örgütlü ve örgütsüz sanayi alanlarında, dağınık imalatçı KOBİ’ler mecralarında birlikte verdiğimiz mücadeleleri, öz olarak, reel ekonomi alanındaki başarı hikayemizi Yalçın Bey’in de onayıyla bir yıldır kitaplaştırmaya çalışıyordum. Hikayemizi KobiEfor’da kısa da olsa anlatmak için henüz acım çok taze ve çok büyük, mutlaka duygularım da satırlarıma sinecektir. Bu yüzden şimdiden anlayışınıza sığınıyorum.

İlk karşılaşmamız ve fikirlerimizin kesişmesi
Yalçın Bey’le ilk yollarımız kesiştiğinde kendisi, 21 yaşında başarılı bir yönetici gazeteciydi. O Daçkalı (Darüşşafaka) Yalçın’dı. Ben 18 yaşında Öğretmen A. Liseli Nurdansu idim. Bir devlet ilköğretim okulunda çiçeği burnunda yedek öğretmendim. Ancak aklım fikrim ‘Bilgi Ekonomisi‘nde olan bir gençtim. Bu fikri de daha çok küçükken babam aracılığıyla tanıdığım dünyaca ünlü Matematikçimiz Cahit Arf Amca kafama sokmuştu. Bir yandan da bilgi ekonomisi dersleri, kişisel gelişim, gitar, piyano vb. dersleri, hem de bilgisayar programcılığı kurslarına gidiyordum. Yalçın Bey de bilgi ekonomisi derslerine katılıyordu. Birkaç defa karşılaşmış; o, ekonomi-politik çerçevesinde üretim ekonomisinden, örgütlü sanayi alanlarından, OSB’lerden (Organize Sanayi Bölgeleri’nden), ben ise bilgi ekonomisinden bahsediyordum.
Yalçın Bey’in sanayi ile ilişkisi sanıyorum, o dönemlerde ülkemizin ileri gelen sanayicilerinden ve döneminin de vergi rekortmeni olan Amcası Ramadan Sönmez’in fabrikasında kısa süre çalışması ve amcasının vizyoner etkisiydi. Ramadan Sönmez Amca’nın bu vizyonerliğiyle bana da çok yol göstermiştir. Daha sonra sahaflara, kütüphanelere ne bulursak gidip, gelişmiş ülke ekonomileri, bilişim teknolojileri ve sanayileri üzerine İngilizce kaynaklar derlemeye çalışmıştık. Bu çağda benim gibi gelecek ötesini arayan birine rastlamaktan çok mutlu olmuştum. Çünkü o dönemlerde böyle üretim ekonomisi, bilgi ekonomisi, sanayi vb. reel ekonomiyi içeren kavramlardan bahseden bir gence hele bir genç kıza pek de normal bakılmazdı. Aynı bakış açısında olmamızın yanı sıra karizması, entelektüel birikimi de beni çok etkilemişti.

OSB’ler, üretim ve bilgi ekonomisi yolunda fikirlerimizin olgunlaşması
Sonra onun izini yedi yıl kadar kaybettim. Onun gibi vizyoner sohbet ve fikir arkadaşına rastlamak mümkün değildi. Beni ancak o anlayabilir ve uçan fikirlerimi o normal karşılayabilirdi. Ben de onu anlardım. 1988 yılında Yalçın Bey’le yollarımız bir kez daha kesişti. Hayat birçok anlamda ikimizi de çok değiştirmişti. O üretim ekonomisi fikrinde daha da ilerlemişti. Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) gibi örgütlü alanları karış karış gezmiş ve mahalle aralarındaki dağınık işletme yapılarına kadar da analiz etmiş, eksik yanlarını çıkarmış, “OSB’lerin neden tüzel kişilikleri yok, bunun için hangi yasalar, mevzuatlar vb. gerekli?” sorularının yanıtlarına çözümler aramıştı. Ben ise İşletme eğitimi almış, Gelir İdaresi Maliye teşkilatında bilgi işlem süpervizörlüğü görevimde kurumların, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ’lerin) yapılarını iyi analiz etmiştim. Maliyedeki görevim Bilgi İşlem üzerine olduğu için, kendimce bilgi teknolojileri üzerinde çalışmalarım olmuştu. Ayrıca, İngiltere, ABD, Almanya, İtalya gibi ülkelerin örgütlü sanayi yapılarını, yasalarını, vb. hem İngilizce kaynaklardan hem de katıldığım bazı konferanslardan öğrenmeye çalışmıştım. Özellikle Alman KOBİ’leri üzerine çok kafa yoruyordum. Şu sorumun cevabını arıyordum: “2. Dünya Savaşı’ndan harap, yıkık çıkmış Almanya, nasıl oluyordu da ekonomisini bu kadar çabuk toparlayıp ayağa kalkabiliyordu? Kısa zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alabiliyordu?” Karşıma Alman Mittelstandleri (Alman KOBİ’leri) mucizesi çıktı. Bu konuda Habsburg ailesinden sevgili Josephine bana önemli dokümanlar gönderdi. Bilgisini paylaştı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’yı kalkındıran Alman KOBİ’lerinin çabalarını ve özelliklerini anlatmıştı. Türkiye’nin Kalkınma Planlamaları’nı da merakla okuyordum.
Sonra Yalçın Bey’le sık sık görüşüp; o üretim ekonomisi, ben bilgi ekonomisi ve teknolojileri, tüzel kişiliği olmayan OSB’ler üzerine sohbetlerimize devam ettik. Ardından yollarımızı ve hayatımızı birleştirdik. Yine gittiğimiz yerlerde gelişmiş ülke ekonomileri, yapıları, teknolojik ve inovatif çalışmaları vb. üzerine düzinelerce kaynaklar karıştırdık. Konferansları izledik. Derken ‘Türkiye’nin Sanayi Haritası’, ‘Üretim Potansiyeli’, ‘Endemik Yapı Haritası’, ‘Teknoparklar’, ‘Bilim Vadileri’ üzerine konuştuk. Hayaller kurduk. Bu hayallerimizin gelişmesinde sonradan Eskişehir OSB Başkanlığı da yapan değerli Sanayicimiz Savaş Özaydemir’in de önemli katkıları oldu. Cesaret verdi. Bilgilerini tecrübelerini aktardı.

Sanayi koridoru, bilgi ve teknoloji ekonomisi ve ‘Yeşil OSB’ler hayalimiz
Hayallerimiz öyle çoktu ki… Yalçın Bey, OSB’lerin tüzel kişiliği olmaması problemine çözüm aramaktaydı. Bir de ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin bilim vadileri; içinde teknoloji üniversiteleri teknoparklar, Avrasya ve Avrupa’nın ekseninde, iki kutbuyla sanayi geçiş koridorları olan, bacasız, su kaynaklarını kirletmeyen, su arıtma tesisleri vb. olan çevre dostu yeşil OSB’ler üzerine fikirler yürütüyordu. Projeler geliştiriyordu.
Benim hayalim ise; bilgi ve teknoloji ekonomisinin ekosistemi kapsamında, içinde OSB’ler, teknoparklar, üniversiteler, kreşler, çocuklarla yaşlıların yani eski ile en yeni neslin bir arada olacağı yaşlı bakım evleri, kütüphane, bilim insanları ve sanayicilerin buluşacağı lokaller, laboratuvarlar, hava alanı pisti, tren garı, otobüs garı, lokantalar, spor kompleksleri vb. hepsinin bir arada olduğu bütünleşik yaşam alanları hayal ediyordum. Yalçın Bey bu fikrime çok gülerdi: “Bütünleşik Yaşam Alanları fikrini anladım da yaşlı bakım evleri şimdi ne alaka, sen şimdi mezar yeri de istersin?” derdi.

“Tam reklam ve hizmet ajansımızı Nişantaşı’nda kurduk”
Bu arada da hiç durmadık, Türkiye’nin sanayisini de karış karış gezdik. Sahip olduğumuz maddi varlıklarımızı hep ideallerimiz uğruna harcadık. Hal böyle olunca elimizde de o zamanda bile Türkiye ekonomisi ve sanayisine ilişkin muazzam veriler oluşmuştu, bunun havadan çekimlerini de görmek istiyorduk.
1990 yılında ihracatçı büyük bir sanayicimize gittik. Fikirlerimizi, projelerimizi anlattık. İlgiyle dinledi, inceledi; “İnsanın ülkesinden böyle değerlerin çıkması ne kadar güzel” dedi. Bize; “Sizin bu idealleriniz için çok para kazanmak gerekir” diyerek, Teşvikiye Nişantaşı’nda büyük bir yeri olduğunu, orada tam hizmet veren bütünlüklü bir reklam ajansı kurmamızı önerdi. Biz fikrimizi kattık, bu sanayici iş insanı büyüğümüz de sermayesini koydu, ajansımızı kurduk. Türkiye’nin en üst seviyesindeki mankenler ve yönetmenlerle de çalışmaya başladık. Ulusal ve uluslararası birçok ünlü markadan reklam tanıtım işi aldık. Firmaların üretim yerleri daha çok OSB’lerde olduğu için reklam filmi çekimlerini helikopterle yaptığımızda aynı zamanda OSB’lerin havadan çekimlerini yapma fırsatımız da oluyordu.
O yıllarda OSB içerisinde faaliyet gösteren firmaların birçoğu ölçek ve bütçe açısından gelişmiş ülkelerin tanımına göre KOBİ kapsamındaydı. Diğer yandan ben ise bu kez KOBİ’lerle (küçük ve orta boy işletmelerle) ve OSB’lerle (Organize Sanayi Bölgeleri ile) ilgili imalatçı sanayicileri aydınlatmak, kendimizi tanıtmak için iki aylık bebeğimi, yani oğlumu bağrıma alarak kilometrelerce tanıtım için yürüyor ve ayaklarıma kan oturana kadar çalışıyordum. Bizim için o zamanlar paradan da yaşamdan da daha önemli olan; Türkiye’nin üretim ekonomisinde yüksek teknolojili üretim yapısına kavuşması için araç olan her şeydi. İdeallerimizdi. Mekânımız samanlıkmış, saraymış, çadırmış, çamurmuş vb., ayaklarımız kanamış, ayakkabılarımız delinmiş, kilometrelerce yürümüşüz, ne gamdı ki…

Su havzaları, organize sanayiler ve dağınık imalatçı KOBİ’ler
Ancak 1990 yılında Irak-Kuveyt Savaşı (Körfez Krizi) çıktı. Reklam tanıtım işini aldığımız Irak ve Amerika ortaklı firma battı. Bizim orada milyonlarca dolar alacağımız heba oldu. Biz de batma noktasına geldik ve çekildik. Sonra Ümraniye ve Dudullu civarındaki sanayi havzalarını araştırmaya başladık. Çünkü Elmalı Bendi ve Ömerli Barajı’nı, bu bölgelerden gelen sanayi atıklarının kirlettiği duyumunu alıyorduk. Yalçın Bey bu konuda çok sıkı bir araştırma yaptı, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişiliği olmadığı gibi büyük çoğunluğunun yönetim binaları bile barakadan oluşuyordu. Atık arıtma tesisleri bile yoktu. Aynı sorun diğer illerimizde de bulunan OSB’lerde de vardı. Zaten o zaman ülkemizde OSB sayısı bir elin parmakları kadardı. Şimdiki gibi 400’ü aşkın değildi.
Yalçın Bey, bütün bu alanların havadan da çekimlerini yaptırarak, Cumhurbaşkanı, Başbakan, ilgili Bakanlar, kamu kurumları ve kuruluşlarının bu konuda karar verici mercilere, Belediye Başkanlarına, Valilere, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına, bilim ve akademi dünyasına, özel ve kamu sektör temsilcilerine, sanayicilere ve işinsanlarına yıllarca bu sorunları elindeki görsel verilerle birlikte anlatmaya çalıştı. Sonunda OSB’lerde ve sanayi alanlarında arıtma tesisleri kuruldu, böylece bacasız sanayinin ve çevre dostu ‘Yeşil OSB’lerin ilk temelleri atılmış oldu.

Ortam Medya Grubu’nun doğuşu
Ben de o zamanlar OSB’lerin göçe çekim etkisi ve sanayi çeperlerinde çarpık yapılaşmalarla ilgili araştırmalar yapma fırsatı buldum. Diğer yandan; OSB’lere ilişkin gelişmiş ülkelerin de yasaları, tüzükleri, mevzuatları, işleyiş biçimleri vb. hakkında araştırmalar yapıyorduk. Bir yandan da geceleri bunları Türkçe’ye çevirmeye çalışıyorduk. Bu konudaki ideallerimizi ve çalışmalarımızı sanayicilerimizle paylaşmak, uyarıcı olmak için eşimle (Yalçın Sönmez) birlikte ‘Sanayide Ortam Gazetesi’ni çıkardık ve ‘Ortam Medya Grubu’nun temellerini attık.
Ayrıca; Ortam Medya Grubu’nun kuruluşunda maddi-manevi teşvikleriyle emeği geçen rahmetli Babama, ülke ideallerimize inanan ve bizi daima teşvik etmeye çalışan babadan Kuzenim Vali Yardımcısı Emin Ergin Ağabeye, Kaymakam Caner Akay Ağabeye, Emniyet Müdürü kendi Ağabeyime, değerli hemşerim ve büyüğümüz rahmetli Ayhan Şahenk Amcaya, rahmetli Mehmet Karamehmet Amcaya ve ismini burada sayamadığım, bizim ideallerimize inanıp, bizi daima motive eden tüm dostlarımıza minnet ve saygılarımla teşekkür ediyorum.

“İdeallerimiz ve seninle biz varız”
Sonra bizi Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit çağırdı. Ben gitmedim. 1994 seçimlerine önceden hazırlık için Yalçın Bey ve bana da ilk sıralarda Milletvekilliği adaylığı teklif etmişlerdi. Diğer yandan da Yalçın Bey’e o zamanlar daha çok çöplük alanı olan bir bölgede bir Ataşehir inşası projesine ortaklık ve danışmanlık teklifleri getiriliyordu. Yalçın Bey sanki politika yapmaya biraz daha eğilimliydi. Ben böyle şeylere sıcak bakmıyordum.
Ayağa kalktım; “Yalçın, bizim ülkemiz için ideallerimiz; OSB’lerimizi tüzel kişiliğine kavuşturmak, bacasız sanayi ve yeşil OSB’ler kurmak, ihracatı artırmak ve ülkemizde bilgi toplumu sacayağı üstüne oturtulmuş yüksek teknolojili, inovatif, Ar-Ge ve Ür-Ge’ye dayanan, yüksek katmadeğerli üretimler geliştirilmesine, teknoparklar ve bilim vadileri kurulmasına, yenilikçi istihdam kapıları açılmasına öncülük etmek ve bunları da kurmak değil miydi? Bizim ideallerimiz; imalatçı işletmelerimizin ve kurumlarımızın bakış açılarını, ufuklarını evrensel değerlere ve dış dünyaya çevirmek değil miydi? Biz bunca mücadeleyi politikacı olmak için mi, inşaatçı olmak için mi verdik?” dedim. Evi terk ettim. Yalçın Bey beni almaya geldi; “Tamam” dedi. “Politika yok, ülkemiz için ideallerimiz ve seninle ben varız” dedi. Biz yine gelişmiş ülke sanayilerini araştırmaya devam ediyorduk. Ben yine ayaklarımın altı yarılana kadar sanayi alanlarını dolaşıyordum.

OSB’lerin tüzel kişiliğine kavuşması ve KobiEfor’un doğuşu
Ancak OSB’ler bir türlü tüzel kişiliğine kavuşamıyordu. Yalçın Bey bu uğurda büyük bir mücadele veriyordu. Aynı zamanda bazı OSB’lere de danışmanlık yapıyordu. Yalçın Bey, ülkemizde bu alanda tek sivil danışmandı. Bu mücadelesine dönemin Başbakanları, Valileri, Bakanları, Milletvekilleri, sanayiciler ve hatta o dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bile büyük desteklerde bulunuyordu. Ama OSB’ler bir türlü tüzel kişiliğine kavuşamıyordu. Bunun önemini Türkiye’ye kavratmak, uyaran olmak için bir yayın aracı kurmamız gerekiyordu. Tekrar Teşvikiye Nişantaşı’na dönmeye karar verdik. Genç yaşımızda bu kadar efor sarfetmekten çabalamaktan da yorulmuştuk. Özellikle sahalarda araştırmamıza katkı için hem de imalatçı KOBİ’lere ‘ürün kodu’ mantığını vb. kavratmak için katalog çalışması bahanesi hem ilan bahanesi hem araştırmalar için dolaşmaktan çok yıpranmıştık.
KobiEfor adında yayın çıkarma fikrimizi o zamanın İMES Sanayi Sitesi, DES Sanayi Sitesi, Dudullu OSB vb. Başkan ve yöneticilerine de söyledik. Çünkü Yalçın Bey, DES Sanayi Sitesi’nin de danışmanlığını yapıyordu. Onlar, “Siz çok büyük bir değersiniz medya kuruluşları hep Avrupa yakasından doğuyor, siz de Anadolu yakasından doğun, lütfen KobiEfor da Anadolu’dan doğsun” dediler.
Dudullu OSB kapsama alanı içerisinde, DES Sanayi Sitesi yolu üzerinde ve İMES Sanayi Sitesi’nin köşesinde, KEYAP ve MODOKO’nun karşısında Yalçın Bey ve ben, 1999 yılının Eylül ayında; temel yetkinliği OSB’ler ve teknoparklar olan Türkiye’nin ilk Dijital E-Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’ni hayata geçirdik. Yalçın Bey, İmtiyaz Sahibi oldu. Akabinde yazılı basın olarak Ekim 1999’da KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’ni yayınlamaya başladık. Kurumumuzda görev dağılımı açısından, ben kurumsal anlamda kariyer basamaklarını tek tek çıkmayı teklif ettim. İlkin derginin Reklam Koordinatörü, sonra başarılar göstererek Dış İlişkiler Koordinatörü oldum. Dergimizin konularını bir ay önceden okurlarımıza ileten bir “Gündem” kavramı yarattık. Küresel bazda bütün ekonomi basınını, ekonomi enstitülerini, dış ülke ekonomi politikalarını, ülkelerin pazar yapılarını ele aldıkları güncel durumları analiz etme, bu araştırmalar ve analizler kapsamında dergi içinde çalıştay yapma, 12 aylık konuları ve gündemleri belirleme, eklenecek konular varsa Yönetim Kurulu’na sunma brief verme görevleri de bana aitti. Bu tür analizleri kavramsal anlamda içini boşaltmadan, bağlamından koparmadan, ekonominin magazinine uzak durarak, ülkemizin reel ekonomi gerçeğine göre, gündem oluşturup bunları özetler halde bir ay önceden okur ve çözüm ortaklarımızla paylaşmak da önemliydi. Bu yenilikçi çalışma şeklimiz yazılı basında, okur ve çözüm ortaklarımız nezdinde de önemli bir başarı hikayesi ve örnek oluşturmuştu.
Bu ve buna benzer birçok projeler geliştirmede, koordine etmede, birkaçına koordinatörlük yapmada gösterdiğim başarılardan dolayı dergimizin Genel Koordinatörü, ülkemizin değerli Stratejisti ve Danışmanımız Haluk Ünaldı’nın kendi işlerinden dolayı ayrılmasıyla da bu kariyer bana layık görülmüştü. Dergimizde tepeden yer almak yerine, kariyerimi bırakarak, dergimizde yine yeni baştan kariyer basamaklarını ortaya koyduğum performans ve yenilikçiliğe göre çıkmayı seçmem, bir anlamda aile şirketi de olsak, kurumsal davranabilmenin de mümkün olduğunu iş dünyasına öğretici, örnek olmak arzusuydu.
O dönemin Cumhurbaşkanlarından, Başbakanlara, Bakanlara, Valilere, Belediye Başkanlarına kamu ve özel kuruluşlarına kadar birçok kurum, kuruluş ve kişi tarafından müthiş ilgi gördük, tebrikler aldık. Zamanın Başbakanı Bülent Ecevit, bizi Avrupa Birliği Helsinki Zirvesi’ne de davet etti. AB 5. ve 6. Çerçeve Programları, Bill Gates’in Başkan Yardımcıları’na kadar birçok kişi ve kurum tarafından davet edildik. Zamanın önemli kurum ve kuruluşları tarafından da birçok övgülere, ödüllere layık görüldük.
Dergimiz KobiEfor’un  yayınlanmasının hemen akabinde başta OSB’lerimiz, Koç Holding olmak üzere, Sabancı Holding, benim de değerli hemşerim olan Ayhan Şahenk Amca ve Doğuş Holding Grupları, Doğan Grubu, diğer basın yayın ve medya kuruluşlarımız, sanayicilerimiz ve iş dünyamız, reklam ajanslarımız, halkla ilişkiler (PR) şirketlerimiz, medya planlama ajanslarımız, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi), TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği), MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), TÜRKONFED (Türk İş Dünyası Konfederasyonu), TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı),  Marmara Grubu Vakfı (Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı), KalDer (Türkiye Kalite Derneği), TBD (Türkiye Bilişim Derneği), MOBİSAD (Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği); FKB (Finansal Kurumlar Birliği), Rekabet Kurumu, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi), TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audivisuel Kültür Vakfı), SETEM (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği), RVD (Reklamverenler Derneği), Reklamcılar Derneği, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası vb., özetle; burada sayamadığım birçok değerli kurum ve kuruluşlarımız ve Türkiye bize ve KobiEfor’a sahip çıktı. AB 6. Çerçeve Programı kapsamında SMEs’lerin (KOBİ’lerin) Türkiye ayağında da dergimiz KobiEfor temsilci seçildi.

KobiEfor’un  Kalamış’a taşınması
Özellikle 2000’li yıllar Sanayi Envanteri’nin bile bütünleşik ve tek bir odak adresinin olmadığı yıllardı. Bu tür verilere sahip olan ender kurumlardan biri Ortam Medya ve KobiEfor’du. Çünkü neredeyse 1989 yılından beri Türkiye’nin reel ekonomi alanında faaliyet gösteren bizlerdik. Bu alanda çok önemli datalarımız oluşmuştu. 2003 yılı ise verilerin öneminin farkedildiği bir yıldı. O dönemlerde Türkiye’nin önemli kurumlarından verilerimizi onlara satmamız için neredeyse bir fabrika kuracağımız kadar büyük teklifler geliyordu. Biz bu tür datalarımızın satılmasının, paylaşılmasının ahlaki olmadığını hatırlatarak verilerimizi satmayı şiddetle reddediyorduk. Ancak birkaç ay sonra Dudullu OSB Kapsama Alanları’nda kurmuş olduğumuz KobiEfor’un duvarları delinerek bir gecede datalarımızın kayıtlı olduğu harddisklerimizin önemli bir kısmı çalındı.
O dönemlerde bu tür müşteri dataları altın değerindeydi, kasalarda saklanırdı. Biz de data yedeklerimizi Ortam Medya’nın Koşuyolu şubesinde saklıyorduk. Datalarımızı kurtarmıştık ama, çalınanların da çoğu zaten ortalığa yayılmıştı. O dönemde o bölgeler korunaklı olmadığı için 2003 yılında Kadıköy/Kalamış’a yani kendi mekanımıza KobiEfor’u taşıdık. 2003 yılından beri de Kalamış’ta faaliyetimize devam ettik.

Ulusal ve uluslararası birçok etkinliğin çözüm ortağı KobiEfor
Türkiye’nin en önemli ulusal ve uluslararası organizasyonlarının hem basın-medya sponsoru hem de çözüm ortağı olarak yer aldık. TOSYÖV’ün düzenlediği KOBİ Zirveleri bunlardan biridir. KOBİ Zirveleri’nin Sonuç Bildirgeleri, hükümetlerin KOBİ politikalarını şekillendirirken dikkate aldığı önemli çıktılardan biriydi. Yalçın Bey, öncesinde TOSYÖV Başkan Yardımcısı, sonrasında iki kez TOSYÖV Başkanı olduğu dönemlerin ardından da TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi iken birçok KOBİ Zirvesi’nin açılış konuşmacısı ve oturumlarda moderatör olarak defalarca yer aldı.
Bir diğer önemli organizasyon da Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği, uluslararası bir etkinlik olan, her yıl 50’nin üzerinde ülkeden Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, Milletvekili olmak üzere birçok üst düzey temsilci, dini liderler, iş ve akademi dünyası temsilcilerinin katıldığı Avrasya Ekonomi Zirveleri’dir. Çoğu Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde diğer ülkelerden gelen konukların da dergimizi anlayabilmesi ve okuyabilmesi için Zirve’de dağıtılan sayımızdaki Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne ilişkin haberimizin yer aldığı dosyamızı İngilizce-Türkçe yayınladık. Ben daha çok iç ve dış dünya bazında arka planda araştırma, analiz, plan oluşturma konumundaydım. Akademik yanımla iş dünyası alanında sadece Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılış oturumunda Raportör olarak yer almayı tercih ettim. Marmara Grubu Vakfı’nın değerli üst yönetimi bana bu zarif teklifi getirme nezaketinde bulundular. Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde Cumhurbaşkanlarından oluşan Bilge Adamlar Oturumu’nu her defasında kendi izlenimlerim ve notlarımla kaleme alarak KobiEfor’ da Cumhurbaşkanları Özel Dosya çalışmalarıyla aktardım. Bu Zirvelerde genellikle Yalçın Bey’le Zirve’nin onur konuklarından biri olarak Cumhurbaşkanlarına özel düzenlenen yemekli toplantılarda mutlaka yer alırdık.
Ayrıca CeBIT Bilişim Eurasia, WIN EURASIA gibi küresel alanda sektörünün nabzını tutan birçok etkinliğin yansıra KalDer’in (Türkiye Kalite Derneği) düzenlediği Kalite Zirveleri ve Türkiye Mükemmellik Ödül Törenleri de destek verdiğimiz önemli organizasyonların başında geliyor.
Ortam Medya Grubu olarak, bütün bu işlerimizin yanı sıra TOSYÖV’ün Girişim Dergisi, KalDer’in Önce Kalite Dergisi gibi birçok yayının yayınlanması, Vakıf, Dernek, akademi ve iş dünyasından insanların kitaplarının yayına hazırlanması işlerini de üstlendik. Hatta bir dönem KobiEfor’un Genel Koordinatörü olarak görevime devam ederken aynı zamanda çok değerli Hocamız Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan Hoca’nın ekibinin de olduğu KalDer’in ‘Önce Kalite Dergisi’nin Editörlüğünü de yaptım.

4562 sayılı OSB Kanunu ve OSBÜK’ün kuruluşu
4562 sayılı Yasa kapsamında OSB Kanunu 12/4/2000 yılında kabul edildi. 15/4/2000 tarihinde 24021 Sayılı Resmî Gazete Tertip: 5 Cilt: 39 düsturuyla yayınlandı. Böylece yıllarca bir muhtar kadar bile kamusal yetkisi olmayan OSB’ler tüzel kişiliklerine kavuştular. 4562 sayılı Yasa ile gelinen noktada bir anlamda sanayi belediyelerine dönüştüler. Akabinde teknoparklar, üniversite-sanayici işbirliği, startup kültürü ve girişimciliği yaygınlaştı. OSB’lerimiz çoğaldılar. Milyonlarca kişiye istihdam kapısı haline geldiler. Yalçın Bey’in ve bu konuda ona destek olan kurum, kuruluş ve kişilerin de hayali gerçek olmuştu. Ancak OSB’ler yaygınlaştıkça bir üst kurul olması da gerekiyordu. Yalçın Bey, bunun için de projeler geliştiriyor, zamanın hükümetlerini, reel üretim aktörlerini sürekli bu konuda uyarıyor, KobiEfor’da bu konuyu sürekli ele alıyor, gündemde tutuyordu.
15.04.2000 tarihli 4562 sayılı OSB Kanunu ve 01.04.2002 tarihli Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesi sonucu, zamanın Sanayi Bakanı ve ekiplerinin de öncülüğüyle tüzel kişiliğini kazanmış 9 OSB temsilcisi bir araya gelerek 24.10.2002 tarihinde OSB Üst Kuruluşu Kurucular Kurulu’nu oluşturdular. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı. Bu durumda Yalçın Bey’in dikkatinden kaçmayan şey; OSB Üst Kuruluşu’na Kurucu 9 OSB kayıtlıydı. OSB’ler çoğalıyordu, tüzel kişiliklerini kazanan diğer OSB’ler ne olacaktı?
Yalçın Bey, OSBÜK’ün Sanayi Bakanlığı’na bağlı bir kamu kurumu olması için bir uyaran oldu ve konuyu KobiEfor sayfalarında dile getirdik. Türkiye sanayisinin yaklaşık %50’sinden fazlasının yoğunlaştığı İstanbul ve Kocaeli OSB’lerinin OSBÜK Yönetim Kurulu’nda temsil edilmesi için de İstanbul ve Kocaeli OSB’leriyle toplantılar düzenleyerek, ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarıyla görüşerek canla başla çalıştı. Ve bu çalışmalar sonuç verdi; OSBÜK Yönetim Kurulu’nda İstanbul ve Kocaeli’den de temsilciler yer aldı.
OSB’lerin ve KOBİ’lerle birlikte her ölçekteki işletmenin, sanayinin, üreticilerin, ticaret ve iş dünyasının sorunlarına çözüm bulunması için yıllarca yazdı, çizdi. Daima bir uyaran oldu. Devlet ve hükümet yetkililerine sürekli bu konuları hatırlattı. Konferanslarda, zirvelerde sorunları dile getirdi. KobiEfor olarak OSB’lerin sesi olduk.
Ve sonunda; 2017 yılında Üretim Reformu kapsamında 01.07.2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7033 sayılı Kanun ile; Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), tüzel kişilik kazanan tüm OSB’lerin üye olmalarının zorunlu olduğu, özel hukuk tüzel kişiliğine sahip yasal üst (çatı) kuruluş haline geldi.

Kocaeli Alikahya OSB’nin kuruluşu ve benim doktora eğitimine yönelişim
Diğer yandan Yalçın Bey, ortaklarıyla birlikte 2000 yılı sonrası, Kocaeli Alikahya OSB’yi de temelden bacasız ve yeşil OSB idealiyle kurmaya çalışıyordu. Gelecek dönem için Teknokent ve Teknoloji Meslek Üniversitesi bileşkesi geliştirme noktasında önemli ve büyük projeleri vardı.
Ben, Kocaeli Alikahya OSB’nin kurulum süreçlerine dahil olmasam da Yalçın Bey’in bu süreçlerde yaşadığı zorluklar ve mücadelenin stresi zaten bize de yansıyordu. Bu süreçlerin sancısını birlikte çekiyor, acı bedelini birlikte ödüyorduk. Öyle ki Yalçın Bey, OSB kurulum süreçlerinde ölümcül bir kalp krizi de geçirmişti.
Bense hem çok yorulmuştum hem de “Türkiye’nin ekonomik entegrasyon anlamında uluslararası sistemde yeri ne olabilir? Türkiye, özellikle Avrupa ve Avrasya alanlarında bir ekonomik entegrasyon koridoru olabilir mi? ‘Üretim Üssü’ olma şansı var mıdır?” soruları, diğer yandan; iç ve dış göçlerin Türkiye’nin sanayi çeperlerinde oluşturduğu çarpık yapılaşmalar, kentlerin göçleri absorbe edememeleri dikkatimi çekiyordu.
Bir diğer dikkatimi çeken çok önemli bir olgu da iş dünyasının nitelikli eleman bulma sorunu, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağını gelişmiş ülkelere kaptırma aczi, aynı zamanda ülkemizde beyin göçü probleminin politik gündeme dahi alınmayışıydı. Bu alanda araştırma yapmaya yöneldim. Bu konularda araştırma makaleleri, araştırma kitapları yazmam için de metodoloji gerekiyordu. Bu nedenle mecburen İngilizce doktora yapmayı planladım.


“KobiEfor Dijital’i hayata geçirdik”
Bir de Covid-19 Pandemisi’nin başladığı dönemde küresel ekonomide büyük ölçekli şirketlerden ‘orta büyüklükteki işletmeler (OBİ)’ ve KOBİ’lere kadar her ölçekteki şirket, kamu kurum ve kuruluşları uzaktan çalışmaya ve dolayısıyla dijitalleşmesini hızlandırmaya başladı. Bilişim ve teknoloji ekosisteminin en önemli sacayağı da bir anlamda dijitalleşme olmuştu. Özünde bu tür dönüşümler küresel bir biçim olsa da sanal içeriğe zorluyordu. Sanal dünya dediğimiz; aslında matematiğin kesinliği üzerine yani ‘ikilik binary’ sistem üzerine kurulu bir dünyaydı. Matematikti. Ama sanallık olunca, somuta parellliği dayatınca somutun ufuk ötesi gibi bir şey oluyordu. Böyle bir durumda da “Kuralların değil, artık oyunun kendisinin de değiştiği görünür olmuştu.” Bunun önemini daha da vurgulamak üzere Kasım 2020’de KobiEfor Dijital Dergisi’ni hayata geçirdik. Böylece Ortam Medya Grubu güçlenerek yoluna devam etti, etmeye devam edecek.

“Durursan düşersin”; ideallerin peşinde zorlu koşu
Bu sessizce ve kendimizce verdiğimiz mücadelecimizde, özellikle reel ekonomi alanında başarı hikayesi yazmıştık. Burada satırlara sığmayacak diğer başarı hikayelerimiz, mücadelemiz, ülkemize kattıklarımız alanında bilinen olgulardır. Dergimizde de mevcuttur. Biz yaşamın sosyal yanına da dokunduk. Örneğin; uluslararası birçok bilim insanı, ülkelerin karar otoritelerinin yanı sıra Fazıl Say’ı da piyano resitali vermesi için Türkiye’ye ilk getirtenlerden biri de Yalçın Sönmez’dir.
Elbette bizim için yine hayat hiç kolay olmadı. Öyle çok çalıştık, öyle çok ideallerimizin peşinden koştuk ki... Neredeyse yaşamın diğer eğlenceli vb. yanlarını ıskaladık. Yaşamadık. Biraz da kendi hayatımızdan çaldık. Doğru dürüst tatile bile çıkamadık. Aksine kendi varlıklarımızı, miras kalanlarımızın bile çoğunu, dergimiz KobiEfor’dan gelen kazançlarımızı, bütçelerimizi vb. bu uğurda ülkemiz için, ideallerimiz için yenilikçi araştırmalara, yatırımlara harcadık. Biz maddi birikimlerimize de dönüp bakamadık. Sormadım bile. Sonunda Yalçın Sönmez gibi önemli değerimizi kolon kanseri illetinden kaybettik.
Ayrıca Amerikan Hastanesi’nde eşimin başucunda, o kadar uzun süre refakatçi kaldım ki kolon kanserinin gelişimi ve tedavi ile ilgili vb. süreçleri, bu hastalığa yakalananların geçirdikleri acı dolu fiziksel ve psikolojik süreçleri, diğer yandan kanser hastası yakınlarının yaşadıkları çaresizlik sendromunu, tıpkı içimizin hapishanesindeymiş gibi ruhumuzu ve bedenimizin travmalarını ve beyin donduran acısını, umutlarını anbean, günbegün gözlemledim ve not ettim. Çünkü kanser konusunda toplumumuzda doğru bilinen birçok yanlışa rastladım. Toplumumuzda birçok insanın bu konuda da ‘her şeyi ne çok bildiğini’ ama hadlerini de bilmediklerini (!), ayrıca bu hastalığı maddi manevi sömürü haline getirenlerin de az olmadığını ve hallerini gözlemledim. Bu notlarımı bir yıldan beri yazmaya başladığım; Reel Ekonomi Alanında Zorlu Mücadelemiz, Başarı Hikayemiz ‘Yalçın Sönmez ve Biz’ adlı kitabıma da serpiştireceğim.

Yalçın Bey’in son sözleri
Yalçın Bey’in vasiyeti, hayali ve idealine gelince; 25 yılı aşkın kuruluşu için ömrünü harcadığı, Kocaeli Alikahya OSB’de geçtiğimiz yıllarda fizibilite onayı da alınan İzmit Teknokent ve içinde kendisi burs vererek seçkin öğrenciler okutmayı ve yetiştirmeyi düşündüğü Meslek Teknoloji Üniversitesi kurmaktı. Ancak dördüncü evre kolon kanserine yakalandı. Nişantaşı Amerikan Hastanesi’nde, hep Teknokent ve Teknoloji Üniversitesi projelerini sayıkladı. Prof. Dr. Dursun Buğra, Prof. Dr. Nil Molinas, Dr. Metin Kanıtez ve tüm diğer doktorlara, bölüm çalışanı sağlıkçılara, hemşirelere, kendisine gelen dostlarına, ziyaretçilerine İzmit Teknokent ve Teknoloji Üniversitesi Projesi’ni sayıkladı durdu. 12 Haziran 2024 tarihinde, kendisini ziyarete gelen Demir Sabancı’ya da “Demircim, İzmit Teknokent ve Teknoloji Meslek Üniversite Projem öylece kaldı, buna çok üzülüyorum, ayağa kalkarsam orası kısa zamanda biter biliyor musun?” dedi. Demir Sabancı; “Yalçın Ağabeyim, bize daha çok vizyonerlik yapacak, yol göstereceksin, hele bir ayağa kalk, biz daha ne projeler yapacağız” dedi.
Bana, “Nurdan Hocam, bu projeyi sen de takip et” dedi.  Ona; “Yalçın, ben seni ve ülkemiz için ideallerimizi sevdim, uzun zaman Kocaeli Alikahya OSB’nin yanından bile geçemem, bir karış toprağına bile basamam” dedim. “Orayla Oğlumuz da ilgilenir” dedi.
“Öyleyse sen de KobiEfor’u devam ettir, sen Mustafa Kemal Atatürk’ün torunusun, bu ülkenin bir değerli evladı da sensin, arka planda sinip kalma, Türkiye, KobiEfor’a sahip çıkacaktır, başka akademik çalışmalarına sonra dönersin” dedi. “Tamam” dedim.

PROF. DR. ÖMER BOLAT
Ticaret Bakanı
“KOBİ’lere ve OSB’lere yönelik çalışmaları, Türkiye’nin girişimcilik vizyonunu güçlendiren değerli adımlar arasında yerini almıştır”
Değerli İş İnsanı Yalçın Sönmez’in aramızdan ayrılması, ülkemizin sanayi, basın ve iş dünyası için büyük bir kayıptır. Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin gelişimine büyük emek veren ve KOBİ’lerin gelişimi ve ekonomiye katkı sağlamaları için basın dünyasında, farklı STK ve platformlarda çalışmalar yapan Sayın Sönmez, geride bıraktığı mirasıyla her zaman hatırlanacaktır.

Merhum Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi’nde yürüttüğü başkanlık görevi boyunca bölgenin sanayi altyapısını geliştirmek, işletmelerin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir sanayi uygulamalarını yaygınlaştırmak adına önemli adımlar atmıştır. Kocaeli Alikahya OSB’nin Türkiye’nin önde gelen organize sanayi bölgelerinden biri haline gelmesini sağlamıştır.
KobiEfor Dergisi, 25 yıldır KOBİ’lerin sorunlarını ve başarılarını kamuoyuna taşıma misyonunu başarıyla yürütmüş, Türkiye’nin ekonomik gelişimine sunduğu değerli içeriklerle önemli bir yer edinmiştir. Sayın Sönmez, bu Derginin Sahibi ve Editörü olarak iş dünyası ile basın arasında köprü kurmuş, kaliteli habercilik anlayışıyla örneklik teşkil etmiştir.
Kendisinin KOBİ’lere ve Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB’lere) yönelik çalışmaları, Türkiye’nin girişimcilik vizyonunu güçlendiren değerli adımlar arasında yerini almıştır.
Yalçın Sönmez, sadece iş dünyasındaki başarılarıyla değil, aynı zamanda topluma olan katkılarıyla da her daim hatırlanacaktır. Merhum Yalçın Sönmez’in ailesine, yakınlarına ve iş dünyasına başsağlığı diliyorum.

M. RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı
Merhum Yalçın Sönmez’in anısına… Hayata iz bıraktı
İş dünyasının ve basın camiasının çok değerli temsilcisi, kıymetli arkadaşım Yalçın Sönmez’in vefatından büyük üzüntü duydum. 
Her şeyden önce ailesi, yakınları, çalışma arkadaşları, iş ve basın camiaları için başsağlığı diliyorum.
Sayın Sönmez, hayatın birçok alanında gösterdiği başarılarla büyük takdirler kazanmış, çok değerli bir dosttu. İçinde yer aldığı her projede, varlığı ile iz bırakan Yalçın Sönmez, kendisinden sonra gelen nesiller için de çok doğru bir rol modeldi.
Şöyle bir kartvizitine baktığınızda “Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, KobiEfor Dergisi Sahibi ve Editörü, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, KalDer (Türkiye Kalite Derneği) Üyesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi, Hürriyet Gazetesi Gece Yazıişleri eski Sorumlusu, Basın Kartı Sahibi..” gibi devam edip giden unvanları gördüğünüzde, Yalçın Sönmez’in yaşamı nasıl dolu dolu ve aktif yaşadığını, nasıl üretken birisi olduğunu çok net görebilirsiniz.
Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasında önemli katkıları oldu. KOBİ tanımının ve Türk girişim ekosisteminin oluşturulmasında, sürdürülebilirlik, inovasyon ve yeni teknolojiler konusunda bir bilinç geliştirilmesinde, Türk girişimciliğinin vizyonunun ve ufkunun dış dünyaya çevrilmesinde, yüksek teknoloji ve katmadeğerli üretimin ve ihracatın geliştirilmesi konularında yadsınamaz çabalarını gördük.
Kendisine Allah’tan rahmet, tüm yakınlarına sevdiklerine baş sağlığı dileklerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Türk iş âlemine ve basın camiasına yaptığı katkılardan dolayı hayırla anılacaktır.

NAİL OLPAK
DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yönetim Kurulu Başkanı
Kendisini, girişimcilikten ihracata kadar kattığı değerlerle hatırlayacağız”
Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) bağlamında KOBİ tanımının oluşması için önemli katkıları bulunan, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasına öncülük eden isimlerden biri olan Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi Sahibi merhum Yalçın Sönmez’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kendisini iş dünyamıza verdiği önemli destekler ve girişimcilikten ihracata kadar kattığı değerlerle hatırlayacağız. Başta kıymetli ailesi olmak üzere KOBİEFOR Dergisi fertlerine ve tüm sevenlerine iş dünyamız adına bir kez daha başsağlığı diliyor, kendisini rahmetle anıyorum.

SÜLEYMAN SÖNMEZ
TÜRKONFED (Türk İş Dünyası Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı
“İş dünyası, basın ve sivil toplumda güçlü bir miras bıraktı”
İş dünyamız vizyoner bir liderini, Türk basını önemli bir değerini, ülkemiz ise özverili bir sivil toplum gönüllüsünü yitirdi. Sayın Yalçın Sönmez’in acı kaybı, pek çok kesim için yeri doldurulamaz büyük bir boşluk yarattı. Sayın Sönmez’in başarılı çalışmalarını her zaman takip ettim. Özellikle KOBİ’lerin güçlenmesine ve büyümesine sağladığı önemli katkıları her zaman minnetle hatırlayacağım. İş dünyasındaki birçok kişinin hayatına dokunup girişimciler için ilham kaynağı olurken büyük emek verdiği KobiEfor Dergisi aracılığıyla da işletmelerin seslerini geniş kitlelere ulaştırdı.

Merhum Sönmez’in bıraktığı güçlü mirasın, iş dünyasında, basında ve sivil toplumda sürdürüleceğine inanıyor, başta kıymetli Eşi ile Oğlu olmak üzere ailesine, sevenlerine, çalışanlarına ve hayatına dokunduğu herkese başsağlığı ve sabır diliyorum. Nur içinde yatsın…

DR. AKKAN SUVER
Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı
Yalçın’a Veda
Bir dostu, bir arkadaşı kaybettikten sonra O’nu anlatmak; O’na ait duygulardan, düşüncelerden söz etmek zordur. Zira ne anlatsanız eksik ne yazsanız yetersiz kalacaktır. Beraber geçirilen anların, paylaşılan düşüncelerin kısalığını, azlığını bugün daha iyi anlamanın huzursuzluğunu yaşıyorum. Bir koşuşturmacanın içinde geçen günlerin anlamsızlığı böyle bir veda yazısı kaleme alırken daha anlaşılır oluyor.

Önce Marmara Grubu Vakfı’nda sonra Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde kesişen koşuşturmacalarımız yıllar içinde adeta yarışırcasına sürdü durdu. O da ben de hep koşuşturduk. Daha verimli, daha gerekli, daha güzel işler yapabilmenin heyecanı içinde saatlerle yarıştık. Geceleri gündüzlere ekleyerek koşuşturduk durduk. Ara sıra yan yana geldiğimizde de anlatmak istediklerimizi anlatamadan, aklımızdan geçenlerin tamamını paylaşamadan koşturmaya devam ettik.
Bu koşullar; O’nun için çoğu zaman birincilik kürsülerinde şekillendi. O’nun KobiEfor Dergisi küçük ve orta boy sanayicilere yol göstermesi ve rehberliği, basın camiasında şampiyonluk kupasını havaya kaldırmasını ve alkışlara ulaşmasını temin etti. KobiEfor Dergisi, alanında ilk ve tek olarak O’nun kalıcı eseri olarak anılacaktır. Gene bu koşullar; OSB’lerin oluşumunda yüksek hizmetleri ve çalışmaları ile O’nun OSB kurmasını ve bu alanda da bayrağını dalgalandırmasını sağladı. Girişimleriyle öncülük ettiği alanlarda hep önde, hep yol gösterici ve hep rehber oldu. Koşuşturmaktan yorgun düştüğündeyse, işlerini bitirmişlerin rahatlığını duymadan yapamadıklarının hasretiyle dertlendi durdu. Oysa yaptıkları, ortaya koydukları bir insan ömrüne sığmayacak kadar çaplı ve büyüktü.
Altmış yılda olmazları oldurmuş olmanın, yarışları öncü bitirmenin huzuru içinde koşusunu tamamlayan Yalçın Sönmez’in Eşi Nurdan Hanımefendi’nin ve Oğlu Öncücan kardeşimin haklı acılarını paylaşıyor, eserlerinin O’nun hayırla yad edilmesini sağlayacağına olan yüksek  inancımla yattığı yerde rahat uyumasını temenni ediyorum.

ORHAN TURAN

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı
“KOBİ’lerin stratejik öneminin anlaşılması için büyük gayret sarf etti”
KOBİ’lerin istihdam, yatırım, üretim gibi açılardan ekonomimiz için taşıdığı öneme dair farkındalığın oluşmasında içgörü sahibi kanaat önderleri ve medya mensupları çok büyük rol oynadı. Merhum Yalçın Sönmez, bu kıymetli kanaat önderlerinden biriydi.

Kişisel, mesleki ve sivil toplum yaşantısı boyunca, çevresindekilere ilham kaynağı olan çalışkanlığıyla iş dünyamız ve politika yapıcılar nezdinde KOBİ’lerin stratejik öneminin anlaşılması için büyük gayret sarf etti.
Kurduğu ve bugünlere getirdiği KOBİEFOR Dergisi, Yalçın Bey’in vizyonu doğrultusunda uzun süredir KOBİ’lerin en önemli gündem maddeleri arasında yer alan dijital ekonomiye entegrasyon ve sürdürülebilir kalkınma gibi kritik alanlarda yol gösterici olmaya devam ediyor. KOBİEFOR Dergisi Ailesi’nin, Yalçın Sönmez’in bu kıymetli mirasını nesiller boyu devam ettireceğine inanıyor, kendisini saygı ve rahmetle anıyorum.

MUSTAFA GÜLTEPE
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Yönetim Kurulu Başkanı
“Kendisini, girişimcilikten ihracata kadar kattığı değerlerle hatırlayacağız”
Üretim ve ihracat Türkiye ekonomisinin lokomotif gücünü oluşturuyor. Değerli İş İnsanı ve Gazeteci, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, hayatının büyük bölümünde bu iki konu için kafa yordu, mesai harcadı. Onun Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasında ve ülke sanayimizin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerle ilgili yaptığı çalışmaları yakından biliyorum.

Yalçın Sönmez’in KOBİEFOR Dergisi’ni Türk girişim ekosisteminin oluşturulması, yüksek teknolojili, sürdürülebilir, inovatif, markalı üretim ve ihracat konusunda farkındalık oluşturacak bir platforma dönüştürmesini de hep takdirle anacağız. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına, iş dünyamıza ve KOBİEFOR Dergisi Ailesi’ne başsağlığı diliyorum. KOBİEFOR Dergisi’nin Yalçın Sönmez’in ilkeleri doğrultusunda daha uzun yıllar yoluna devam edeceğine inanıyorum.

YILMAZ BAYRAKTAR

KalDer (Türkiye Kalite Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı
“İş dünyasındaki birçok kişiye ilham kaynağı olmuştur”
İş dünyasında vizyonu ve liderliğiyle tanınan, KobiEfor’un Kurucusu ve Yayıncısı Yalçın Sönmez’in aramızdan ayrılışının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yalçın Bey, sadece iş dünyasındaki başarılarıyla değil, aynı zamanda insanlara dokunan sıcak kalbi, yardımseverliği ve alçakgönüllülüğüyle de hepimizin gönlünde özel bir yer edinmiş bir insandı. Onun çalışkanlığı, dürüstlüğü ve mütevazı duruşu, örnek alınması gereken bir lider olmasını sağladı.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) olarak, Yalçın Bey’in katkılarını ve desteğini her zaman minnetle hatırlayacağız. Kendisi, KOBİ’lerin gelişimi ve sürdürülebilirliği adına büyük emekler verdi; bizlere yol gösterdi, vizyon sundu. Yalçın Bey’in değerli fikirleri ve yol göstericiliği, iş dünyasındaki birçok kişiye ilham kaynağı olmuştur.
Onu tanıma ayrıcalığına sahip olan herkes, bizler de dahil, onun hoşgörüsünü, nezaketini ve insan sevgisini derinden hissettik. Geride bıraktığı izler ve güzel hatıralar, onun ne kadar iyi bir insan ve ne kadar başarılı bir iş insanı olduğunu bizlere her zaman hatırlatacak.
Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Onu her zaman saygı, minnet ve özlemle anacağız.

Ş. NEZİH KULEYİN

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı ve TBD eski Genel Başkanı
“Hepimiz çok yakın bir dostunu, KOBİ’ler ise büyük bir destekçisini kaybetti”
Sevgili KOBİ Dostları, Sevgili dostumuz Yalçın Sönmez’i 23 Temmuz 2023 günü kaybettik. Kendisi ile yollarımız daha önce zaman zaman kesişmiş olmasına rağmen ilk kader birliğimiz 2003 yılında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz II.KOBİ Zirvesi’nde kesişti.  TOSYÖV’ün en büyük KOBİ Zirvesi’ni gerçekleştirmek için yola çıkmış, zamanın en büyük kültür ve kongre merkezi olan Lütfi Kırdar’ın salonlarının büyük çoğunluğunun tıklım, tıklım KOBİ temsilcileri ile dolduğu bir zirveyi yaşama geçirmiştik.

Sonraki yıllarda Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin Çerçeve Programları ile tanışmasının başladığı yıllar olacaktı. Çok büyük tartışmalar sonucunda Türkiye bu programlara maddi katkı vermeyi kabul etmiş bu kabulle birlikte çok önemli bir sorunla karşı karşıya kalmıştı “Acaba verilen katkı kadar dahi olsa AB standardında proje teklifi verilebilecek miydi?” Toplumsal farkındalık için yollara düştük bugün artık böyle bir sorunumuz yok.
Sonraki dönemlerde TOSYÖV Yönetim Kurullarında değişik görevlerde bulunduk. 6 Haziran 2010’da yapılan Genel Kurul’da, Yalçın, Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Ben de KOBİ Zirve’lerini organize ediyordum. O dönemde de çok yakın çalışmalarımız devam etti. Nitelikli zirveler düzenledik. Yalçın o arada çok önemli bir çalışmayı hayata geçirmek üzereydi. Gereken izinler alınmış Kocaeli Alikahya OSB ete kemiğe bürünmeye başlamıştı. İşleri çok yoğundu bir dönem ara vermesine rağmen 2014 yılında yeniden TOSYÖV’ün Yönetim Kurulu Başkanı oldu, bu dönemde ben de Başkan Yardımcısı olarak görev alacaktım. Birlikte hem il toplantılarını hem de başarılı KOBİ Zirveleri’ni gerçekleştirdik.
Yalçın’ın hayali standart bir OSB kurmak değildi. Onun Kocaeli Alikahya OSB için çok büyük hayalleri vardı. Her şeyden önce OSB’nin ileri teknoloji ürünler ihraç eden bir OSB olmasını arzuluyordu ve Kocaeli Alikahya OSB’nin bilim ve teknoloji ile bütünleşik bir OSB olması gerektiğine inanıyordu. Bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İzmit Teknokent) için bir fizibilite çalışmasına başladık. Aklının bir kenarında yeşil OSB olmak fikri her zaman vardı. İnanılmaz bir vizyon sahibiydi bir gün kendisine Kocaeli Üniversitesi’nde bir öğrenci gurubunun Uydu Teknolojileri konusunda çalışma yaptıklarını anlattığımda ortağı Hamit Velioğlu ile birlikte bana dönerek “Bizi bu çocuklarla bir araya getirir misin mutlaka kendilerine destek olalım” dediğini, dün gibi anımsıyorum.
Hiçbir zaman TOSYÖV’e destek vermekten geri duramadı. Ayrıca Yalçın’la her şeyin üstesinden geleceğimize inanıyorduk, ama çok büyük bir direnç ve üstün moral örneği vermesine rağmen ileri aşamaya gelmiş olan hastalığı yenemedi. Hepimiz çok yakın bir dostumuzu KOBİ’ler ise büyük bir destekçisini kaybetti. Hepimizin başı sağ olsun.

AYHAN ZEYTİNOĞLU
İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
“Sanayicilerimize örnek olan değerli isimlerdendi”
İş ve basın dünyamızın değerli isimlerinden Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, KobiEfor Dergisi İmtiyaz Sahibi Yalçın Sönmez’i geçtiğimiz ay kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Öncelikle kendisine Allah’tan rahmet, ailesi başta olmak üzere tüm sevenlerine ise başsağlığı dileyerek sözlerime başlamak istiyorum.

Yalçın Sönmez her zaman çalışkanlığı ve dürüstlüğü, sanayi ve istihdama yönelik sağladığı katkılar ile başta ilimiz Kocaeli’de faaliyet gösteren iş insanları olmak üzere, sanayicilerimize örnek olan değerli isimlerdendi. TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, KalDer Üyesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi olarak görev aldığı kurumlara değerli katkıları bulunan Sönmez, aynı zamanda uzun yıllar gazetecilik mesleğine de başarılı hizmetler vermiş bir insandı.
Kariyeri boyunca iş dünyasına ve Türk medyasına önemli katkılarda bulunması, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasında öncülük yapması, KOBİ tanımının oluşturulması ve KOBİ’ler alanında farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmaları, ilimizde yaptığı yatırımlar ve iş dünyamıza kazandırdığı isimlerle, topluma sağladığı katkılarla her zaman hatırlanacak olan Yalçın Sönmez’i bir kez daha rahmetle anıyorum.

MEMİŞ KÜTÜKCÜ
OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Yönetim Kurulu Başkanı ve 
Konya OSB Yönetim Kurulu Başkanı
KobiEfor Dergisi, OSB camiamızın sesi oldu
Kocaeli Alikahya OSB Başkanımız Yalçın Sönmez Bey, OSB camiamıza ve ülkemize önemli katkıları olan bir isimdi. Türk sanayisinin ve KOBİ’lerimizin gelişmesi için çok mücadele etti, emek verdi. 
Değerli Başkanımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Merhum Başkanımız aynı zamanda ekibi ile birlikte yayımladığı KOBİEFOR Dergisi ile camiamızın sesi oldu.  Ben, değerli başkanımızın ektiği tohumların yeşermeye devam edeceğine inanıyorum. Bu vesile ile kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet, eşine, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

SULTAN HAMİT VELİOĞLU
Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi
Sevgili Dostum
Bu dünyada bir kapıdan girdik, misafir olduk, diğer kapıdan çıkıp ebedi yolculuğa gideceğiz. 30 yıllık dostum Yalçın Sönmez de 64 yıllık bu dünyadaki misafirliğini tamamlayıp ebedi yolculuğa çıktı. Rabbim yolculuğunu hayırlı eylesin cenneti cemali ile şereflendirsin. 30 yıllık dostluğumuzda; sadece “Bu ülkeye ne katabiliriz, bu millete nasıl faydalı olabiliriz?” gayesiyle her gün mesaisini bitirdi.

KobiEfor Dergisi’ni vasıta kılıp, ülkemizin sanayicisine yol göstermek, faydalı olmak, dünyada üretimle olup biten konularda bilgilendirmek için çırpınıp durdu.
OSB kuruluşlarında yer aldı, OSB Yasası’nın parlamentodan çıkması için toplumu harekete geçirdi.
Kocaeli Alikahya OSB’nin Kurucu Başkanı oldu, vefat edene kadar Yönetim Kurulu Başkanımız olarak görev yaptı. Tanıştığımızdan vefat edene kadar hasta yatağında bile ideali yakalamak, farkındalık yaratmak, toplumu iyiye yönlendirmek için nefes tüketti.
Başkan yolun açık olsun mekanın cennet olsun. Başımız sağ olsun…

HAMDİ DOĞAN
KalDer eski Başkanı, Kocaeli Sanayi Odası eski Genel Sekreteri, TOSB-Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi
Yalçın Sönmez’in ardından
Bazı öyle kişiler vardır ki yaşamında varlığı ile pek çok insana dokunurlar. Değerli dostum Yalçın Sönmez, O kişilerden biridir. Ama bunun ötesinde Yalçın Sönmez eserleri ile birçok insana dokunmaya devam edecektir. Ben kendisi ile tanıştığımda TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı’ydı. Değerli fikirleri, yönlendirmeleri ile TOSYÖV iş dünyasının öne çıkan kuruluşlarından biri olmuştu.

Daha sonra pek çok konferans ve etkinlikte beraber olduk. KobiEfor Dergisi, KOBİ ve OSB’lerin sesi olan, O’nun baş yapılarından biriydi. Sorunları ve çözümleri dile getiren içeriği ile geniş bir alanda etki yaratan bir yayındı. Hangi Bakanlığa gitsem masada gördüğüm bir rehberdi. OSB ve Kocaeli Sanayi Odası’nda ki görevlerim bizi bir noktada buluşturdu. KalDer Başkanlığım sırasında KobiEfor’da; iş dünyasında ‘Kalite’ kavramını anlatan yazılar yazmaya başladım. Böylece daha fazla birlikte olarak ülke sorunlarını paylaşır olmuştuk. Aydınlık ve vizyoner görüşleri ile birbirimizi yeniden donatır ve bunu yayma, paylaşıma açma amacıyla kurumlarımızda konferanslar düzenlerdik.
Son girişimi olan Kocaeli Alikahya OSB cesur ve zorlukları aşarak gelişmiş bir projeydi. Rahatsızlığı döneminde benzer sıkıntıları yaşayan kişi olarak sohbetlerimiz olmuştu. Yalçın ailesi Nurdan Hanım ile bu süreçleri inançla aşan bir insandı. Ruhu şad olsun. Eserlerinde yaşayacaktır.

BAHRİ MURAT ÖNAY
OSBDER (Organize Sanayi Bölgeleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi
“Yaşadığı her an ‘Bu ülke için ne yaparım’ fikriyle kısa yaşamında çok şeyler yaptı”
Sevgili Yalçın, Kobi Efor’un ilk sayısını çıkardığında aslında neler yapacağını ülkeye nasıl katkıda bulunacağının sinyalini vermişti. Zaman içerisinde Dergi ticari bir meta olmasından daha ziyade KOBİ’leri ve OSB’leri sürekli gündemde tutan bir yayın olarak çok önemli bir kitleye ulaştı ve devletin kademelerinde dahi takip edilen bir dergi konumuna yükseldi. Sanayi için çalışan Sevgili Yalçın, sonra da bilgi ve bilgi birikimini bir OSB kurarak taçlandırdı.

Uzlaştırıcı kişiliği her zaman yapıcı yaklaşımıyla tüm yaşamı boyunca hep yeni fikirler üretmek için çalışan bir yapıda olması nedeniyle de gerçekten sanayinin gelişmesinde çok katkıda bulundu. Tabii ki en başından beri sürekli yanında ona destek veren hem hayat hem iş arkadaşı Sevgili Nurdan Sönmez’le de çok güzel bir ekip oldular ve ne güzel ki bunca sene beraberce bu başarıya imza attılar.
Çok erken kaybettik. Aslında yapacağı çok şey vardı bu ülke için. Yaşadığı her an, ‘Bu ülke için ne yaparım?’ fikriyle kısa yaşamında çok şeyler yaptı. Ne güzel bir iz bırakmış ki onu toplumun her kesiminden insanlar hep birlikte uğurladı.
Işıklar içinde uyusun. KobiEfor Ailesi’nin onun hedeflerini devam ettirecek güçte olduğuna inanıyorum. Fiziken olmasa bile ideallerini yaşatmak tabi ki mümkün.
İyi bir dost ve arkadaştı Sevgili Yalçın...

MUSTAFA R. TÜRKER
OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı
“OSB’lerin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına öncü rol oynamaları için çok çalıştı”
Çok değerli dostum, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Sahibi Yalçın Sönmez’in, hayatının büyük bölümünde Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanması, ülke sanayisinin temel taşı KOBİ’lerin geliştirilmesi ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için büyük çaba harcamasına tanıklık ettim.

Çalışkanlığı, dürüstlüğü, barışsever, yapıcı, çözüm odaklı, öncü ve lider kişiliğiyle örnek bir insandı. OSBÜK’ün Yönetim Kurulu’nda Türkiye sanayisinin en önemli temsilcilerinden Kocaeli ve İstanbul OSB’lerinin de yer alması için büyük emek sarfetti. Bu çabalar sonucunda İstanbul ve Kocaeli OSB’leri de OSBÜK Yönetim Kurulu’nda yer aldı. OSB’lerin gelişmesi, sorunlarının çözülmesi, yeşil ve dijital olmak üzere ikiz dönüşümlerini tamamlayarak çevredostu ve Yeşil OSB’ler haline gelmesi, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasında ve girişimcilik ekosisteminde öncü rol oynamaları, katmadeğerli üretim ve ihracatta başarılı olmaları için çalıştı. Kocaeli Alikahya OSB’de hayata geçirmeyi planladığı İzmit Teknokent Projesi ve sonrasındaki Üniversite Projesi, sanayici kimliğindeki vizyoner bakış açısının eseriydi. Genç yaşta büyük başarılara imza atan değerli dostumu çok özleyeceğiz.
Yalçın Sönmez’in eşi Dr. Nurdan Sönmez ile birlikte kurduğu ve onların çabalarıyla bugünlere gelen KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’ni, Türk girişim ekosisteminin oluşturulması, yüksek teknolojili, sürdürülebilir, inovatif, markalı üretim ve ihracat konusunda farkındalık oluşturacak bir platforma dönüştürmesini ve OSB’lerin sesi olmasını, startuplar, KOBİ’ler, büyük ölçekli şirketler ve kamu arasında köprü niteliğinde bir yayın haline getirmesini de hep takdirle anacağız.
Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına, iş dünyamıza, OSB camiamıza, Kocaeli Alikahya OSB’ye ve KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi Ailesi’ne başsağlığı diliyorum. KobiEfor Dergisi’nin Yalçın Sönmez’in ilkeleri doğrultusunda daha uzun yıllar yoluna devam edeceğine, ve OSB’lerimizin sesi olmayı sürdüreceğine inanıyorum.

ADEM CEYLAN
OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi
“Türkiye’deki OSB’lerin oluşmasında büyük emeği var”
Yalçın Bey güzel eserler meydana getirdi. 26 yıldır birlikteyiz, tanıştığımız günden bugüne hiç birbirimizi kırmadan, hep birlikte hareket ederek bugünlere geldik. Üzüldüm, çok yakın bir dostumu kaybettim. Benim kardeşimdi.

Yalçın Bey, hem Kocaeli Alikahya OSB’yi hem de Eşi Dr. Nurdan Sönmez’le birlikte kurduğu KobiEfor’u çok güzel bir noktaya getirdi. KobiEfor hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın temsilcisi hem OSB’lerin sesi oldu. Dergimiz KobiEfor’un kuruluşundan beri Yayın Danışma Kurulu Üyesiyim.
Yalçın Bey’in bende apayrı bir yeri var; adam gibi bir dosttu, bir emek harcarken karşılık beklemeden hareket ederdi, candandı, dürüsttü, adam gibi adamdı, benim kardeşimdi.
Yalçın Bey, halk için, toplum için, ülke için çalıştı. Türkiye’nin kalkınması, ülkenin güzel yerlere gelmesi, inovasyon, Ar-Ge, Ür-Ge, yüksek teknolojili ve katmadeğerli üretim ve ihracatın artırılması, KOBİ’lerin ve OSB’lerin geliştirilmesini savunduk.
Kocaeli OSB’lerinin gelişmesiyle ilgili bütün organizasyonlarda, Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantılarında, TOSYÖV’ün KOBİ Zirveleri ve diğer etkinliklerinde, Marmara Grubu Vakfı’nın Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde ve diğer organizasyonlarında, KobiEfor’un düzenlediği ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ başlıklı il toplantılarında ve KobiEfor’un birçok etkinliğinde birlikteydik. Yalçın Bey’in Türkiye’deki OSB’lerin oluşmasında, OSB Yasası’nın çıkarılmasında, OSBÜK Yönetim Kurulu’nda İstanbul ve Kocaeli’den temsilcilerin yer almasında büyük emeği var. Yeri doldurulamaz.
Allah gani gani rahmet eylesin. Yalçın Bey’in eşi Dr. Nurdan Sönmez’e, oğlu İşinsanı Öncücan Sönmez’e, ailesine, sevenlerine ve tüm Kocaeli halkına, OSB camiamıza ve Türkiye’ye başsağlığı diliyorum.

MURAT ÇÖKMEZ
OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Anadolu Yakası OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi
“Liderliği ve vizyonu, iş dünyamızda derin izler bırakmıştır”
Sanayi dünyamızın duayen isimlerinden olan Yalçın Sönmez Başkanımızın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik.  Kendisinin özverili çalışmaları ve yenilikçi bakış açısı, birçok insana ilham kaynağı olmuştur. Onun liderliği ve vizyonu, iş dünyamızda derin izler bırakmıştır.

Başkanımız, karşılaştığı her zorluğu kararlılığıyla aşmayı bilmiş, sektörün gelişimine öncülük eden bir isim olmuştur. En zorlu anlarda dahi pes etmemiş, iradesiyle ülkemiz sanayisi için hayata geçirilen birçok çalışmanın içinde yer almış, emek vermiş, bu ülkeye hizmet etmiştir. Onun vizyonu ve kararlılığı, İstanbul ve ülkemiz sanayisinin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Başkanımızın çalışmaları Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) için ilham olmuş, öncülük etmiştir.
Yalçın Başkanımız sadece iş dünyasında değil, aynı zamanda insanlığı, yardımseverliği ve alçakgönüllülüğü ile tanınan, herkesin saygı ve sevgi duyduğu bir insan olmuştur. Başkanımız nezaketi ile iş dünyasında ve ötesinde dokunduğu herkes üzerinde derin izler bırakmıştır.
Başkanımızın aramızdan ayrılışı, hepimiz için büyük bir kayıptır. Ailesine ve sevenlerine, iş ve sanayi dünyamıza ve basın camiasına baş sağlığı ve sabır diliyorum.  Anısı ve değerleri ile bizlere unutulmaz bir miras bırakmıştır.

ORHAN AYDIN
OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı
“Gerek kalemi, gerekse girişimcilik ve yatırımcı yönüyle kıymetli hizmetlere imza atmıştır”
Merhum Yalçın Sönmez, ülkemizin sanayileşerek gelişmesinin temel dinamiklerinden KOBİ’lerin ekonomimizdeki rollerinin güçlenmesi, üretim, ihracat ve istihdam yönlerinin ilerlemesi için gerek kalemi gerekse de girişimcilik ve yatırımcı yönüyle kıymetli hizmetlere imza atmıştır.

Kariyeri boyunca basınımız ve iş dünyasına önemli katkılarda bulunan Sayın Yalçın Sönmez’in, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) ve KOBİ’lerin farkındalığının sağlanması yolundaki emekleri, yönettiği KobiEfor Dergisi ile etik değerlerden ödün vermeden sergilediği yapıcı habercilik anlayışı her türlü takdirin üzerindedir.
Kurumsal olarak çok sayıda etkili organizasyonda birlikte yer aldığımız, ufuk açıcı görüşlerinden her zaman faydalandığımız Sayın Yalçın Sönmez’e Allah’tan rahmet, ailesi, yakınları ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

ALİ İHSAN ÇAKICI

GEPOSB Kurucu Başkanı ve KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi
“GEPOSB’un tüzel statü kazanmasında çok önemli katkıları olmuştur”
Kıymetli kardeşim Yalçın Sönmez’in zamansız vedasının derin acısını yürekten hissediyoruz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Sevenlerine sabır ve sağlıklı ömürler dilerim. Yalçın kardeşimle 1990’lı yıllarda tanıştım; kendisi son derece donanımlı, beyefendi, yapıcı, yardımsever ve mütevazı bir insandı.

KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’nin sahibi olarak, iş ve basın dünyasında saygın bir yere sahipti. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’ler) tüzel kişilik kazanmasında büyük emeği olan biriydi.
Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GEPOSB) kuruluş yıllarında birlikte yaptığımız özverili çalışmaları, verdiğimiz uğraşları hatırlıyorum; her zaman her konuda bize destek vermiştir. Özellikle GEPOSB’un tüzel statü kazanmasına yönelik çok önemli katkıları olmuştur.
KobiEfor Dergisi’nde yayınlamak üzere gerçekleştirdiğimiz o uzun ve keyifli sohbetimizi asla unutmadım; hatta bu anıyı, yazmakta olduğum kitabımda da sevgiyle paylaştım. Vefatından bir ay önce kendisiyle telefonda görüşmüştük.
Görüşmemizin bir yerinde, söz yazdığım kitaba gelince, ona kitabımın basımında ondan bir yönlendirme veya görüş beklediğimi söylediğimde, “Lafı mı olur ağabey” diyerek samimi bir yanıt vermişti. Planlar yapmıştık. Daha yapacak çok şeyi vardı, gerçekleştirecek çok planı…
Bizi genç yaşta, çok erken terketti Sevgili Yalçın kardeşim. Onu hep özleyeceğiz. Nurlar içinde uyusun.

KORAY URGUN

Balıkesir OSB eski Bölge Müdürü, Bursa Kestel OSB eski Bölge Müdürü, Balıkesir II. OSB eski Bölge Müdürü, Balıkesir Burhaniye OSB eski Bölge Müdürü, Muradiye OSB eski Bölge Müdürü ve İnşaat Mühendisi
“Sevenlerinin ve OSB camiamızın başı sağolsun”
Değerli Ağabeyim KobiEfor Dergisi İmtiyaz Sahibi ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez’in vefat haberini aldım. Allah rahmet eylesin. Sevenlerinin ve OSB camiamızın başı sağolsun.


NEVZAT GÖÇER
Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü
“Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayan önemli isimlerden biriydi”
Değerli Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. 
Yalçın Sönmez, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanması, OSB Yasası’nın çıkarılması ve KOBİ’lerle ilgili yaptığı çalışmalarla, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına büyük katkılar sağlayan, yıllardır kendisiyle çalışmaktan onur duyduğum vizyoner, çözüm odaklı, barışsever bir liderdi.
Yalçın Sönmez’in hem Kocaeli Alikahya OSB Başkanı olarak, hem de KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin Sahibi olarak Türk girişim ekosisteminin oluşturulması, yüksek teknolojili, sürdürülebilir, inovatif, katmadeğerli üretim ve ihracatın artırılması konusundaki çalışmalarını hep takdirle anacağız. Kendisine Allah’tan rahmet, Eşi Dr. Nurdan Sönmez’e, Oğlu İş İnsanı Öncücan Sönmez’e, sevenlerine, iş dünyamıza, KobiEfor Ailesi’ne ve Kocaeli Alikahya OSB Ailesi’ne başsağlığı diliyorum.

AYLA DEV
İstanbul Anadolu Yakası OSB Bölge Müdürü
“OSB’lerimizin en önde gelen liderlerinden biriydi”
Değerli Başkanımız Yalçın Sönmez Bey’in vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. O, sadece bir iş insanı değildi; aynı zamanda sanayi dünyasının ve Organize Sanayi Bölgeleri’mizin (OSB’lerimizin) en önde gelen liderlerinden, örnek alınacak bir insandı. Yalçın Başkanımız, hayatı boyunca iş dünyasında önemli başarılara imza attı ve pek çok kişiye ilham verdi. Her zaman ülkemiz sanayisinin geleceği için en iyisini hedefledi; sanayicilerin sorunlarına çözüm bulmak için büyük bir gayret gösterdi.

Başkanımızın kurucusu olduğu ve büyük emeklerle hayata geçirdiği KobiEfor Dergisi, Organize Sanayi Bölgeleri’mizin (OSB’lerimizin) ve KOBİ’lerimizin sesi oldu. KobiEfor Dergisi, yalnızca bir yayın organı değil, aynı zamanda işletmelerimiz için bir yol gösterici, bir bilgi kaynağı haline geldi. Onun bu girişimi, onun yalnızca iş dünyasındaki başarılarının değil, aynı zamanda topluma olan katkılarının da bir göstergesiydi.
Başkanımızın aramızdan ayrılması, hepimiz için büyük bir kayıp. Ancak, onun mirası, başarıları her zaman hatırlanacak ve yaşatılacaktır. Yalçın Başkanımıza Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Onların acısını yürekten paylaşıyoruz. Mekanı cennet olsun. Onun hatırası, her zaman bizimle olacak ve kıymetli çalışmaları bize yol göstermeye devam edecek.

ADEM ARICI
OSTİM OSB Bölge Müdürü
“Memleket sevdalısı, 
hiç durmadan çalışmanın sembol isimlerinden biri”
Merhum Yalçın Sönmez, Organize Sanayi Bölgeleri’ne gazeteci ve sanayici kimliğiyle fayda odaklı hizmet sunmuştur. Meslek hayatı boyunca girişimciliğin önemini, KOBİ’lerin Türk sanayisine olan katkılarını güçlü bir şekilde anlattı. Memleket sevdalısı Sayın Yalçın Sönmez, hiç durmadan çalışmanın sembol isimlerinden biri olarak hafızalarımızda yer edindi. Kaybıyla bizleri derinden üzen Sayın Yalçın Sönmez’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve mesai arkadaşlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

KEMAL AKAR

İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı
“İzi asla silinmeyecek bir sadâ bırakmıştır”
Ülkemize katmadeğerler sağlayan; sanayi, üretim ve ihracatın ne derece önemli olduğunu anlatmak için emek veren değerli bir dostumuzu uğurladık. 
Yalçın Bey, KOBİ’lere ışık tutan hizmetleri, Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB’lere) olan dokunuşları ve üstün gayretleriyle iz bırakanlar arasında yer alacak bir şahsiyetti.
Doğru bildiklerini hem yazan hem de uygulayan tarafta olmak herkese nasip olacak bir durum değildir. Gazeteci kimliği ile her zaman saygı duyulan, sosyal konulara kayıtsız kalmayan ve ifa ettiği görevler itibariyle taşın altına elini koymaktan çekinmeyen bir yapısı olduğunu görebilirsiniz.
Yalçın Bey, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) kurumsal kimlik kazanmasında büyük rol oynadı. İMES Ailesi olarak yeni OSB’lerin temellerini atıp, yeni ufukları hedeflerken KobiEfor Ailesi’nin desteğini her zaman yanımızda hissettik.
Şair Baki şiirinde ifade ettiği gibi “Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş.”
Yalçın Sönmez kattığı değerler ve üstün çalışmalarıyla izi asla silinmeyecek bir sadâ bırakmıştır. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun.

MÜCAHİT SÖNMEZ
İMES Sanayi Sitesi İdari Danışmanı
“Türk medyasına, sanayisine ve iş dünyasına önemli katıkılarda bulundu”
Sevgili Yalçın Sönmez ve değerli Eşi Dr. Nurdan Sönmez ile tanışıklığımız 30 yıl öncesine dayanır. İMES Sanayi Sitesi’nde görev yaptığımız yıllar boyunca her zaman karşılıklı saygı ve hoşgörü ile iletişimimizi sürdürdük. 
Sanayi camiamızın en mühim kilometre taşlarından olan İMES’e olan yakınlığı ve ilgisi ile ortak projelere imza attık. Yalçın Bey kariyeri boyunca Türk medyasına, sanayimize ve iş dünyasına önemli katkılarda bulundu. Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasında büyük rol oynadı. Onun bu öncü yaklaşımı KOBİ’lerin tanımının oluşturulması, KOBİ’lerin alanında farkındalık oluşturulması açısından çok önemliydi.
İlkeli haberciliği, Marmara Bölgesi OSB’lerine kattıkları ve yatırımları ile emekleri yadsınamayacak bir kişilikti. Mekanı cennet olsun…

DR. ADEM AKKAYA
NRW.Global Business Türkiye Temsilcilik Müdürü
“İş dünyasına ufuk açan saygıdeğer 
Yalçın Sönmez’e iş ve medya dünyasının daha çok ihtiyacı vardı”
İş ve basın dünyasının saygın isimlerinden, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi Sahibi-Editör, saygıdeğer Yalçın Sönmez’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasına ve gelişmesine büyük katkılar sunan, KOBİ’ler özelinde yaptığı çalışmalar ile katmadeğeri yüksek üretim ve ihracatın geliştirilmesi konusunda iş dünyasına ufuk açan saygıdeğer Yalçın Sönmez’in tecrübesi, bilgisi ve enerjisine iş ve medya dünyasının daha çok ihtiyacı vardı.
Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine, sevenlerine ve yakınlarına şahsım ve kurumum adına başsağlığı diliyorum.

GÜLNAZ KARAOSMANOĞLU
OSTİM Vakfı Müdürü
“Ülke kalkınmasına ve milletine hizmeti dava edinmiş 
kıymetli bir vatansever”
Gerek basın mensubu gerekse bir iş insanı olarak ülke kalkınmasına ve milletine hizmeti dava edinmiş kıymetli bir vatanseveri ebediyete uğurlamanın üzüntüsüyle Sayın Yalçın Sönmez dostumuza Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve mesai arkadaşlarına, KobiEfor Ailesi’ne başsağlığı dileriz.

Yaşadığı sürece kendisi ve mesai arkadaşlarıyla bir arada olmaktan ve işbirliği yapmaktan onur duyduğumuz Sayın Yalçın Sönmez’i ekonomi dünyasında kurduğu iletişim ağıyla KOBİ’leri ve sektör paydaşlarını bir araya getiren etkinlikleri, sektörel kalkınmaya ışık tutan uzgörüsüyle daima anacağız. Saygıdeğer adının geride bıraktığı çok sayıda eser, kurum ve projeleriyle yaşayacağına inancımız sonsuz.

KAPT. ÖZGÜR DOĞAN GÜNEŞ
Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Genel Sekteri, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Columbia Shipmanagement Türkiye Genel Müdürü
“Sayısız genç yetiştirdi ve onlara mentor oldu, bu gençlerden biri olmaktan her zaman gurur duyacağım”
Değerli büyüğümle ve eşi değerli Dr. Nurdan Sönmez ile çok genç yaşlarda tanıştım ve bu tanışıklık, zamanla bir aile gibi hep birlikte olduğumuz derin bir bağa dönüştü. İnternetin henüz yeni olduğu yıllarda KobiEfor Ailesi’nde onunla dijital projelerde çalışmak büyük bir ayrıcalıktı.

KOBİ Zirvesi’nin ilk gününü hâlâ hatırlıyorum; kendisiyle ve Nurdan Hanım’la beraber birçok yenilikçi proje için çalışıldı. Ulusal kalkınma için katkıda bulunulan sayısız fuar ve organizasyon, kendisinin vizyoner bakış açısının birer ürünüydü. KOBİ’lerin dijital dönüşümünde önemli adımlar atıldı ve onun bu süreçteki azmi ve vizyonu hepimize ilham verirdi. Ayrıca, sayısız genç yetiştirdi ve onlara mentor oldu. Bu gençlerden biri olmaktan her zaman gurur duyacağım.
Kendisi, KOBİ’ler için sadece bir vizyon sunmakla kalmadı, aynı zamanda çeşitli sektörlere yönelerek geniş bir bilgi ve deneyim birikimi oluşturdu. Denizcilik sektörü hakkında dahi araştıran ve bilgi sahibi olan, farklı alanlara yönelme ve her projeye aynı titizlikle yaklaşma yeteneği onu çok yönlü bir lider yaptı. Her sektöre ve her projeye olan katkıları, ülkemizin gelişimi için büyük önem taşıdı. Onun hatırası, hayatımızda ve iş dünyasında bıraktığı derin izlerle daima yaşayacaktır. Kendisinden 25 yıl boyunca aldığım ilham ve birikim için minnettarım. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

OKAN ATA
Kocaeli Gebze Güzeller OSB İdari Müdürü
“Ülke ekonomisine ve toplumumuza kazandırdığı bilinçle 
Türk sanayisinin de önünü açmıştır”
Ülkemizin medya alanında KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi gibi sanayinin ve ekonominin sesini duyuran büyük bir yayını kazandıran Yalçın Sönmez, kariyerinde adından sık sık bahsedilen, alanında duayen olarak nitelendirebileceğimiz biriydi.

Ülke ekonomisine ve toplumumuza kazandırdığı bilinç sayesinde Türk sanayisinin de önünü açmıştır. Girişimciliği ve inovasyonu her alanda dile getiren üretimin ve yeniliklerin her zaman can suyu mesabesinde olduğunu hatırlatan kıymetli büyüğümüzün ailesine, sevenlerine, OSB camiasına, iş dünyası ve çalışanlarına başsağlığı diliyorum.

RAHMİ AKTEPE
TBD (Türkiye Bilişim Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı, 
TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi
“Yalçın Sönmez, ülkemizin yetiştirdiği en büyük değerlerinden biri”
Değerli Dostum, Yol Arkadaşım Yalçın Sönmez’i, ülkemizin yetiştirdiği en büyük değerlerinden biri olarak kabul ediyorum. Yalçın Sönmez ile dostluğumuz 30 yılı aşkın bir süreyi içeren çok uzun yıllara dayanıyor. TOSYÖV Başkanlığım döneminde, Dostum Yalçın Sönmez’in Başkanlığı döneminde ve uzun yıllar TOSYÖV çatısı altında birlikte çalışma şansı yakaladık. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanlığı sürecimde yakın ilişkilerimiz devam etti.

Yalçın Sönmez, Türk ekonomisinin temel taşı KOBİ’leri var ederek ve statü kazandırarak Türk ekonomisine ve ülkemiz geleceğine büyük bir iz bıraktı. Başarılı bir gazeteci, başarılı bir başkan, başarılı bir ekonomist, başarılı bir girişimci olmasının yanında; ülkemiz için birçok sanayici yetiştirmiş, yol göstermiş ve son nefesine kadar inandığı değerler için mücadele etmiş bir isimdi.
Yol Arkadaşım Yalçın Sönmez, ülkemiz ekonomisini iyi analiz eden, ülke ekonomisinin güçlenmesi ve ülkemizin geleceğe güçlü ekonomik temellerle ilerlemesi için KOBİ’lerin vazgeçilmez olduğu bilincini yayan bir isimdi. En büyük eseri ise KOBİ’ler olacaktır. Bugün KOBİ’ler tanımını yapıyorsak, KOBİ’ler ülkemiz ekonomisinin temel taşı diyebiliyorsak bunu Yalçın Sönmez’e borçluyuz.
Yalçın Sönmez gazeteci kimliği ile ekonomist kimliğini birleştirmiş, geleceği teknolojide arayan, gazeteciliği ömrü boyunca bırakmamış, girişimci, bunun yanında TOSYÖV, OSB başkanlığı gibi görevlerle Türk ekonomisinin geleceğine ışık tutan bir fikir adamıydı.
Türkiye Bilişim Derneği’nin ülkemizde bilişim ekosistemi oluşturma çabasında da en önemli destekçilerimiz arasında oldu her zaman. Uzun yıllar KOBİEFOR Dergisi ile çalışmalar gerçekleştirdik. Özel sayılar çıkardık ve bilişim ekosisteminin KOBİ’ler arasında yaygınlaşması için birlikte hareket ettik. Değerli Dostum, Türkiye’de her KOBİ, her ekonomist, her girişimci, her OSB, her işveren ve her çalışan sana minnet borçludur. Emanetlerine sahip çıkacağız ve geleceği gösteren ışığını yaşadığımız sürece hep yakmaya devam edeceğiz. Işıklar İçinde Uyu…

M.GÖKER SARP
Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü
Yalçın Sönmez’in ardından…
Yalçın Sönmez... Sadece bir iş insanı değil, aynı zamanda bir mentor, bir rehber olarak da pek çok insanın hayatına dokundu. Onu tanıyanlar, onun her zaman bir adım önde olma çabasını ve enerjisini asla unutmayacaklar.

Başarıları tesadüf değildi; bu başarılar, Sönmez’in azmi, kararlılığı ve mükemmeliyetçi yaklaşımının doğal bir sonucuydu. Yalnızca kendi işlerini büyütmekle kalmadı, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleriyle de topluma katkı sağladı. Zorlukların karşısında durabilen, her zaman bir çözüm bulabilen güçlü bir figürdü Sönmez.
İş dünyasında bir iz bıraktı, ama bıraktığı izler sadece iş dünyasıyla sınırlı kalmadı. Yalçın Sönmez’in mirası, yalnızca iş dünyasında değil; topluma kattıkları ile de yaşamaya devam edecek.
Yalçın Sönmez, bu dünyadan ayrıldı, ama onun adı, başarıları ve topluma kattıklarıyla hatırlanacak…

OSMAN SAMSUNLU
TOSYÖV Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi
“Girişimci ruhu her zaman örnekti”
Birlikte çalışmaktan onur duyduğum, girişimci ruhu her zaman örnek olan sayın Yalçın Sönmez Başkanımız’ın aramızdan erken ayrılması, daha bize önderlik edecek birçok projeden mahrum kalmamız ayrı bir üzüntü. Seninle çalışmak çok güzeldi. Senin bir arkadaşın, dostun olarak seni hiç unutmayacağım, mekanın cennet, ışıklar yoldaşın olsun.

OSMAN DEVECİ
TOSYÖV eski Başkanı, İstanbul Ticaret Odası eski Başkan Yardımcısı
“Özleyeceğiz”
Sanayinin KOBİ’lerin basın duayeni on yıl birlikte çalıştığımız yol arkadaşım can dostum Yalçın Sönmez’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Dergimizde baş yazılarıyla sorunların çözümünde fikir babası. Birçok OSB’nin Cansu’yu olan müteşebbis değerli dostum en verimli yaşında bu alanda büyük boşluk yarattı. Ruhu şad,mekanı cennet olsun. TOSYÖV vakfımızda Başkan olarak, Denetim Kurulu Üyesi olarak faaliyetlerimizin hep yanında büyük destek oldu. Ankara’da yönetim kurulu toplantılarımıza Hilmi Develi ile birlikte gidiş-gelişlerimiz de hep Vakıf faaliyetlerini gözden geçirir, yol boyu neler yapmamız, Vakfımızı daha ileriye götürmemiz konularında çözüm yolları arardık.Gerek Yalçın Bey olsun
gerek Hilmi Bey olsun Vakfımıza hizmeti hep ön planda tuttuk. TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin ve Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımızın da Vakfı daha ileriye taşıyacaklarından kuşkumuz yok. Faaliyetlerinde Yalçın Sönmez’in fikir ve düşünceleri de hep ışık tutacaktır. Sevgili Yalçın seni her daim yüreğimizde yaşatacak ve sevgiyle anacağız. Eşin Dr. Nurdan Hanım ve evladın Öncü’nün de her daim yanında olacağız. Ruhun şad, mekanın cennet olsun, ışıklar içinde uyu.


LÜTFİ ORTAÇ
TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyesi, Polimiks Boya Yönetim Kurulu Başkanı ve 
KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi
“Yalçın Sönmez’i, ülkemizin kalkınması ve güçlenmesinde 
özverili çaba ve çalışmalarıyla tanıdık”
Yolun ışık olsun sevgili Yalçın kardeşim ne çok ışık oldun KOBİ’ler ve OSB’ler için. Güle güle diyemiyorum sadece gittiğin yol aydınlık. Ulaştığın, tanıştığın, dokunduğun tüm insanlara verdiğin aydınlık için minnettarız.

Sonsuzluk uykunu huzur içinde uyumanı, geride bıraktıklarına, özellikle sevgili Nurdan Kardeşime, evladın Öncü Yeğenime, KobiEfor çalışanlarına ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum.

MÜJGAN SUVER
Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı
Önemli İzlerin Adamı
Tanıdığın, bildiğin birinin ebediyete intikalinden sonra yazmanın ne kadar zor, ne kadar çetrefil bir şey olduğunu bilenlerdenim. Yalçın kardeşimle İstanbul’da, seyahatlerde ailecek beraber olduk. Marmara Grubu Vakfı’nın etkinliklerinin ve Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin vazgeçilmezlerindendi. Enerjisiyle, bilgisiyle, çalışkanlığıyla ama her şeyin üstünde mütevaziliği ve efendiliğiyle Yalçın Sönmez önemli izler bırakarak aramızdan ayrıldı. Arkasında bıraktığı izlerden biri gazeteci olarak ortaya koyduğu çalışmalardır.

KobiEfor Dergisi, alanında tek’ti. Yol göstericiliğinin ve orta boy sanayiciye rehberliğinin bütün renklerine tanık olduğumuz gazetecilik çalışmaları başarılı meslek çizgisinin yüksek bir göstergesi olarak yarınlarda anılmasına vesile teşkil edecektir.
KobiEfor, küçük ve orta boy sanayiciye can suyu olmuş, hükümetin önerilerini girişimcilere, girişimcilerin dilek, istek ve şikayetlerini devlet kadrolarına aktaran bir yayın organı olarak yirmi yıldır usanmadan yazılarıyla, makaleleriyle, haberleriyle öncülük etmiş bir yayın organıdır. Kendi elleriyle kurduğu Kocaeli Alikahya OSB  yıllardır sahip olduğu bilgi ve becerisinin bir başka yüksek eseridir. Orada ortaya koyduğu düşünceleri ve gerçekleştirmeyi tasarladığı projeleri; inanıyorum ki; Oğlu, Eşi ve O’nunla birlikte yola çıktığı arkadaşları bunu bir vasiyet sorumluluğu olarak ele alacaklar ve bayrağı bıraktığı yerden daha yükseklere taşıyacaklardır. Taşımakla da yükümlüdürler. Bunu bir veda yazısında dile getirmemin sebebi, Ailesi’nin haklı acısını hafifletecek, yol arkadaşlarının yalnızlığını giderecek tek çarenin eserlerini yaşatmak olduğuna olan inancımdır. İnanıyorum ki; Eserleri yaşatılırsa, adından hayırla söz edilirse, geride kalanların haklı acıları hafifleyecek, Yalçın kardeşimiz de kabrinde huzur rahatlığı ile yatacaktır.

MUSTAFA ERGİN

Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve Iccert Group A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
“Değerli iş insanı ve ilham veren bir şahsiyet olarak hatırlanacak”
Kıymetli Büyüğümüz Yalçın Sönmez, değerli iş insanı ve ilham veren bir şahsiyet olarak hatırlanacak. İş dünyasına getirdiği değerler ve örnek duruşuyla, birçok insana ilham kaynağı olmuştur. 
Onun anısını yaşatmak, çalışmalarını ve etkisini unutulmaz kılmak biz genç işadamları için başarılması zorunlu bir görev niteliğinde önemlidir. Işığında yetişenler için geride bıraktığı mirası daima hatırlanacak ve takdirle anılacaktır.

YASEMİN AZAP ALAN

TOSYÖV Kurumsal İletişim Koordinatörü
“Yalçın Sönmez’i, ülkemizin kalkınması ve güçlenmesinde özverili çaba ve çalışmalarıyla tanıdık”
İş ve basın dünyasının saygın isimlerinden Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi Sahibi-Editör, Gagavuz 20. Yıl Devlet Bağımsızlık Madalyası Sahibi, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı, Marmara Grubu Vakfı Onur Madalyası Sahibi, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, KalDer (Türkiye Kalite Derneği) Üyesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi, Hürriyet Gazetesi Gece Yazıişleri eski Sorumlusu, Sürekli Basın Kartı Sahibi ve çok değerli büyüğüm  Yalçın Sönmez’i kaybetmenin üzüntüsü hepimizi derinden sarstı.

1998 yılından bugüne TOSYÖV’de görev almış bulunuyorum. Yalçın Bey’i 2004 yılında TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçildiğinde tanıdım. 20 yılı aşkın sürede TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanlığı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Denetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu, bu görevlerde birebir kendisi ile çalıştım, bu çalışmalarda çok şey öğretti bana, bu öğretiler hayatımda bana hep ışık oldu ve olmaya da devam edecektir.
Kendisi ile çalışmamda derin tecrübelerinden öğrendiklerim kendim ve tüm TOSYÖV Camiası için çok büyük bir kazanç oldu. Özellikle bizzat şahit olduğum bir değerli davranışı eğitime çok önem veriyor olması ve öğrencilere verdiği burslarla bugün ülkemize pırıl pırıl mühendisler kazandırılmasında öncülük etti.
Sayın Yalçın Sönmez’i sadece TOSYÖV’de aldığı görevlerde değil, hayatının tüm kademelerinde başarı ve düzenin etkin bir şekilde yürütülmesi, eşi Dr. Nurdan Sönmez’le birlikte ülkemizin ekonomik kalkınması ve güçlenmesi için asla mesai mefhumu gözetmeksizin özverili çaba ve çalışmaları ile tanıdık. Sorumluluk alan, yetki kullanan, işi üstlenen yükümlülük duygusu yüksek bir iş insanı olarak akıllarda hep kalacaktır. Yalçın Başkanım bu dünyadan ayrılırken inanılmaz bir sevgi seli ile ayrıldı.  Bilgi ve güven veren kişiliğinden azami seviyede istifade etmiş biri olarak olarak sizlerin huzurunda kendisine Allah’tan rahmet ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

HALUK ALİ GÜNEŞ
Kalite, Çevre, İş Güvenliği, Bilgi Güvenliği ve Enerji Yönetim Sistemleri Baş Denetçisi ve Yönetim Danışmanı
“Çok değerli bir insan, çok önemli bir dosttu”
Yalçın Sönmez öncelikle çok değerli bir insan ve çok önemli bir dosttu. Bu nitelikteki insanları tek tek kaybediyor olmak da bizlerin ayrı bir acısı. Kendisiyle, benim de karınca kararınca zaman zaman yazarak ya da söyleşerek destek verebildiğim KobiEfor bünyesindeki keyifli ve insanı geliştiren sohbetlerimiz, Mütevelli Heyet Üyesi olduğum TOSYÖV bünyesindeki işbirliklerimiz, UNDP gözetiminde gerçekleştirdiğimiz Dudullu OSB Katı Atık Yönetimi AB Çevre Projemiz ve daha pek çok sayamayacağım birlikteliklerimiz çok değerli birer anı ve birer kazanım olarak kalacak.  İnsanlığını, güler yüzünü, onurlu duruşunu, dostluğunu hiçbir zaman unutmayacağım. Mekanın cennet olsun sevgili Başkanım, sevgili dostum, sevgili arkadaşım, nur içinde yat.


BURAK BACAKOĞLU
Türk Telekom Ticari Finans Direktörü
Vizyonerliği ve girişimciliğiyle 
attığı muazzam adımlar
Başarılı ve muteber bir iş insanı olan Yalçın Ağabey, samimi ve değerli tavsiyeleri ile güvenilir bir aile dostumuz olmuş, çeşitli vesilelerle bir araya geldiğimiz zamanlarda kıymetli sohbetleri ile bizlere yol göstermiş, önemli tavsiyelerde bulunmuştur.

Katılımcısı veya bizzat organizatörü olduğu etkinliklerde vizyonerliği ve girişimciliği ile her zaman farkını ortaya koymuş, çevre ülkelerle de ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesine yönelik kayda değer adımlar atmayı başarmıştır. Bilhassa KOBİ’ler ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’ler) oluşturulması, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımların teşvik edilmesi yönünde attığı muazzam adımların yanı sıra yeni teknolojileri ve son gelişmeleri de yakından takip etmeyi başarabilmiştir.
Ziyaret ettiği teknoloji merkezlerinde gençlerin projelerini dinleyen, heyecan ve beklentilerine ortak olan ve onlarla aynı iştiyakle projelerin ilerleyişini takip eden bir iş insanı olarak yeniliklere ne kadar açık olduğunu da ortaya koymuştur. Yalçın Ağabey’i, başarılı kariyeri ve Türk özel sektörünün gelişimine verdiği desteğin yanı sıra yeri doldurulamaz bir aile dostu olarak her zaman saygı ve özlemle anıyor; iş dünyası ve kıymetli ailesine başsağlığı diliyorum.

BERK BACAKOĞLU
Payguru CEO’su
“Ender rastlanan bir lider ve vizyonerdi”
Yalçın Sönmez, sadece iş dünyasının değil, aynı zamanda toplumun kalbinde de iz bırakmış, ender rastlanan bir lider ve vizyonerdi. Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) gelişimine öncülük eden, KOBİ’lerin sesi olan ve girişimcilik ekosisteminin temellerini atan Sönmez, ülkemizin geleceğine katkı sağlayan bir ilham kaynağıydı.

Hem iş dünyasında hem de basında bıraktığı izler, geleceğe taşınacak bir miras olarak yaşayacaktır. Türk iş dünyası, onun azmi ve kararlılığıyla büyüyecek, değerleri ve ilkeleri ise daima örnek alınacaktır.
Yalçın Sönmez’in hatırası, hayatına dokunduğu herkesin gönlünde yaşayacak. Onu tanıma şansına sahip olmak, bizler için büyük bir onurdu. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

BÖKE BACAKOĞLU
Mapfre Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı
“Türk girişim ekosisteminin gelişmesi adına özverili çalışmalar yaptı”
Sayın Yalçın Sönmez’in aramızdan ayrılışı, sadece iş dünyasında değil, toplumsal düzeyde de derin bir boşluk yaratmıştır. Kendisi, KOBİ’lerin güçlenmesi ve Türk girişim ekosisteminin gelişmesi adına yaptığı özverili çalışmalarla hatırlanacaktır.

İş dünyasında saygın bir yer edinmesinin yanı sıra insanlara yol gösteren, onları teşvik eden yardımseverliğiyle de tanınmıştır. Kendisi, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) gelişiminde öncü rol üstlenerek, Türk sanayisinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu. Ayrıca, medya dünyasında da ilke sahibi ve saygın bir gazeteci olarak hep hatırlanacaktır.
Kişisel olarak, hem derin saygı hem de sevgi duyduğum bu değerli insanla yaptığımız sohbetleri, bir ağabey edasıyla yaptığı yol gösterici yaklaşımlarını hiç bir zaman unutmayacağım. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

HALİL BACAKOĞLU
TOSYÖV Balıkesir Destekleme Derneği Başkanı ve KobiEfor Balıkesir Temsilcisi
“Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına 
büyük katkı sundu”
Can dostum, sevgili kardeşim, Kocaeli Alikahya OSB Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, KobiEfor Sahibi, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı Yalçın Sönmez, OSB’lerin tüzel kişilik kazanmasına, KOBİ’lerin ve Türk girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına büyük katkı sundu. Can Kardeşim, Değerli Eşi Dr. Nurdan Sönmez’le birlikte kurduğu KobiEfor, KOBİ’lerin, OSB’lerin, teknoparkların sesi oldu.

Can dostum, seni hayatım boyunca hayırla rahmetle anacağım, mekanın cennet olsun. Dualarım seninle gani gani rahmetler dilerim.

NESLİHAN NİGİZ ULAK
LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
“Sadece iş hayatına değil, topluma katkılarıyla 
tanınmış kıymetli İş İnsanı Yalçın Sönmez”
Basın ve iş dünyasına önemli katkılarda bulunan sadece iş hayatıyla değil topluma olan katkılarıyla tanınmış kıymetli İş İnsanı, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi’nin Sahibi Yalçın Sönmez’in vefat haberini büyük bir üzüntü ile öğrendim.

Acınızı yürekten paylaşıyor; merhuma Allah’tan rahmet, size ve tüm Sönmez ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum.

ASUMAN BAYRAK
Marjinal Porter Novelli Ajans Başkanı
“İş dünyası ve medyaya katkılarıyla ülkemiz için 
önemli kanaat önderlerinden biriydi”
Hem iş dünyasına hem medyaya yaptığı katkılarla ülkemiz için önemli kanaat önderlerinden biri olan Yalçın Sönmez’i, Organize Sanayi Bölgeleri’nin tüzel kişilik kazanmasındaki öncülüğüyle, KOBİ’lerle ilgili farkındalık yaratmasıyla ve sektöre kazandırdığı KobiEfor ile tanıdık ve çok sevdik. Böyle değerli bir insanı tanıdığıma çok mutluyum. Işıklar içinde uyusun…

FATMANUR HALİL

Siline Kurumsal İletişim Danışmanlığı (C-Line) Ajans Başkanı
“OSB’lerin tüzel kişilik kazanmasında öncülük yaptı”
Merhum Yalçın Sönmez, kariyeri boyunca Türk medyasına ve iş dünyasına önemli katkılarda bulunmuş, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasında öncülük yapmış, KOBİ tanımının oluşturulması, KOBİ’ler alanında farkındalık yaratılması, ilkeli haberciliği ve iş dünyasına kazandırdığı birçok isim ve yatırımları ile tanınan çok değerli bir isimdi. KOBİ’lerin sesi olması amacı ile eşi Dr. Nurdan Sönmez ile birlikte kurduğu KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’nin bugünden sonra da aynı ilkeler ile yayın hayatına devam edeceğine ve Merhum Sönmez’i yaşatacağına inanıyorum.

MÜGE AKAY

Med Partners Ajans Başkan Yardımcısı
“Sadece iş ve medya alanındaki başarılarıyla değil, 
topluma olan katkılarıyla da daima hatırlanacak”
KOBİ’ler alanında farkındalık oluşturulmasına önemli katkılar sağlayan; sürdürülebilirlik, inovasyon ve yeni teknolojiler konusunda sektörün bilinçlendirilmesinde değerli emekleri bulunan ve ilkeli haberciliği ile medya dünyasında eşsiz bir yeri olan değerli Yalçın Sönmez’in kaybından dolayı büyük üzüntü duymaktayım. Sadece iş ve medya alanındaki başarılarıyla değil, aynı zamanda topluma olan katkılarıyla da daima hatırlanacak olan Yalçın Sönmez’e Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine ve KOBİEFOR Ailesi’ne en içten başsağlığı dileklerimi sunuyorum. KOBİEFOR Dergisi var oldukça Sönmez’in anısının da daima yaşayacağına yürekten inanıyorum.

ZEYNEP ALİMOĞLU

Yüzenada İletişim Kurucu / Genel Müdür
“Reel sektörün sorunlarını gündeme taşıyan ve gündem yaratan KobiEfor’la sanayi sektörlerinde izler bırakmış bir isimdir”
Türkiye’de sanayinin sağlam bir zincir olarak gelişmesinde en az büyük ölçekli işletmeler kadar önemli olan bir diğer taraf küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’lerin) güçlenmesidir. Yayıncılık sektörüne KOBİ alanındaki reel sektör deneyimlerinden yola çıkarak adım atan Sayın Sönmez de bu anlayışı yaymak amacıyla sektörün en istikrarlı yayın organlarından biri olan KobiEfor’u hayata geçirmiş ve yaşanılan tüm dalgalanmalara, krizlere karşın hayatta tutmuştur.

‘Sürdürülebilirlik’ anlayışının kesintiye uğramaması gerektiğinin bilincinde bir profesyonel olarak Sn. Sönmez, reel sektörün sorunlarını doğrudan gündeme taşıyan ve kendisi de gündem yaratan KobiEfor’la hem yayıncılık hem de sanayi sektörlerinde unutulmaz izler bırakmış bir isimdir. Açtığı bu yolun kararlılıkla devam ettirileceğine inanıyor, kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

SERKAN ATA
ATAVİA Global Enerji Genel Müdürü
“Ülkemiz ve milletimiz için 
çok kıymetli bir değerdi”
Türk medyasına ve iş dünyasına önemli katkılarda bulunan Yalçın Sönmez, ülkemiz ve milletimiz için çok kıymetli bir değerdi. Hem kamusal alanda hem de özel sektörde tanınmış, kurumlar arası iletişimi güçlü, neredeyse bölgesel bir kanaat önderi statüsündeydi. Türk sanayisinin lokomotifi olan OSB’lerin özel hukuk tüzel kişiliği kazanmasında ki baş aktörlerden biriydi. Kendisini Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB’lere) ve Türk medyasına katkıları, ülkemiz ve geleceğimiz için hoş bir sada bırakmanın verdiği hissiyat ve saygıyla yad ediyorum.

Kariyeri boyunca kat ettiği yollarda iş dünyasına ve ülkemize kazandırdıkları için ailesi ve çalışanlarına bıraktığı her değer için taziye ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.