Çağdaş kalite felsefesinin izini süren Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer), ‘Su Gibi’ temasıyla Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen düzenlediği, dergimiz KobiEfor’un basın ve medya hizmet sponsoru olduğu 32. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda, 2 gün boyunca bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi.
KalDer’in 31 yıldan bu yana EFQM Modeli’ni uygulayan kuruluşlara verdiği Türkiye Mükemmellik Ödülleri’nde; Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü Aromsa ve Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. kazanırken; bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nde; Büyük Ödülü Akçansa ve Borçelik, Başarı Ödülü’nü Borusan Lojistik ve Migros A.Ş., Yönetişim Alanında İyi Uygulama Ödülü’nü Yorglass, Jüri Teşvik Ödülü’nü Karşıyaka Belediyesi aldı. Avrupa’nın en prestijli ve en çok izlenen organizasyonlarının başında gelen Kongre, Cumhuriyet’in su gibi akan 100 yıllık hikayesine ışık tuttu. İlk gün ‘SU Gibi Geçti’ başlığıyla Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne uzanan 100 yıllık geçmişi, ekonomik ve toplumsal ölçekte yaşanan gelişmelerle analiz edildi, atılan doğru adımlarla kaçırılan fırsatların bilançosu çıkarıldı. İkinci günse ‘SU Gibi Gelecek’ başlığıyla gelecek 100 yılda Türkiye’yi bekleyen gelişmeler, 2. yüzyıla ilişkin gelecek tasavvuru ele alındı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni geleceğe taşıyacak değerler belirlendi.
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, açış konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti 100 yıllık geçmişinde ekonomik ve toplumsal açıdan büyük bir dönüşümden geçti. Cumhuriyetimizi önümüzdeki 100 yıla taşıyacak olan değerlerimizin yapı taşları geçtiğimiz 100 yılda inşa edildi. Tarımdan sanayiye, ticaretten finansa, bilimden teknolojiye kadar yaşanan tüm gelişmeler Türkiye ekonomisini gelecek yüzyıla taşıyacak” dedi. Bayraktar, gelecek 100 yılda ülkemizin birikmiş ve donanımlı insan sermayesinin toplumsal ve bireysel yetenek ve yetkinliklerinin gelişimi için her alanda yüksek kalite bilinci oluşturmamıza olanak sağlayan teknolojik gelişmelerin ve bilimin izinden gitmemiz gerektiğini söyledi: “Evrensel hukuk ve adalet ışığında etik davranış, saygı ve güç birliği gibi değerler ülkemizi gelecek 100 yıla taşıyabilir. Ülkemizin 100 yıllık geçmişinden dersler çıkararak gelecek 100 yılın fırsat ve risklerini bilimin ışığında tüm açıklığıyla görebilir, bu yönde atılacak stratejik adımlarla önümüzdeki yüzyılda her açıdan daha da güçlü bir Türkiye inşa edebiliriz.”
EFQM Forumu, 2024’te İstanbul’da: Cumhuriyet’in 100 yıllık yolculuğunda Türkiye’de yönetim ve kalite anlayışının çok önemli gelişmeler kaydettiğini ve KalDer olarak bunun tam merkezinde olduklarını vurgulayan Bayraktar, 30 yılı aşkın süredir KalDer’in savunduğu iki gerçeğin; ‘kalite ve sürdürülebilirlik’ olduğunu ifade etti: “Bu doğrultuda Türkiye’de yönetim kalitesi, kurumsal dönüşüm ve sürdürülebilirlik için çağdaş yönetim felsefesi ve stratejik yönetim aracı olan EFQM Modeli’nin yaygınlaşmasını sağlıyoruz.” Dünyanın yakından takip ettiği EFQM Forumu’nu Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına 2024’te EFQM Ülke Temsilcisi Türkiye Kalite Derneği ve yerel paydaş kuruluşlarımızın işbirliğiyle İstanbul’da düzenleyeceklerini açıklayan Bayraktar, Kongre’yi destekleyen sponsorlara, kurum ve kuruluşlara, KalDer Ailesi’ne teşekkür etti: “Teşekkürlerimin en büyüğü ise elbette devrimleriyle Cumhuriyetimizi kuran ve bizlere emanet eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, fikir ve silah arkadaşlarına, şehit ve gazilerimize… Onlara özlem, minnet ve saygılarımızı sunuyoruz. Olmasaydınız olmazdık.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Cumhuriyet’in 2. yüzyılında yeni bir eğitim seferberliğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi: “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu önemli dönemeçte, elde ettiğimiz başarılarla gurur duyarken çözmemiz gereken toplumsal meselelerimizi de iyi anlamamız gerekiyor. Yeni yüzyıl için hayal ettiğimiz toplumsal gelişmenin inşasında eğitim, eğilmemiz gereken baş faktör olarak yer alıyor ve herkes için erişilebilir, nitelikli ve kapsayıcı eğitimi sağlamamız gerekiyor. Hepimizin görevi gençlerin fikirlerini hayata geçirebileceği iklimi sağlamak. Bugün geldiğimiz noktada toplumsal kalkınma ve demokrasinin temel taşlarından biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği için hala önemli bir mesafe katetmemiz gerektiğinin de farkındayız.”
Cumhuriyetimizin geçmişini irdeleyip geleceğe ışık tutmak amacını taşıyan KalDer’in ‘Su Gibi’ temasıyla düzenlediği bu etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik eden İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Asım Alkan; “Ülkemiz coğrafi açıdan tabiatı, iklimi, doğal zenginlikleri ve konumuyla öne çıkıyor. Bu güzel ülkenin korunması ve gelecek nesillere teslim edilmesi bizlere düşen en büyük görevlerden biridir. Doğrularımızın ve yanlışlarımızın objektif olarak mercek altında değerlendirilmesi, yanlışlardan ders çıkartılması, doğruların ciddi bir planlama ile çoğaltılarak devam ettirilebilmesi Türk toplumuna umut veren geleceği hazırlayacaktır” dedi. Alkan, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği önemi anımsatarak, Cumhuriyet kadınlarına gereken desteği vereceklerini vurguladı.
Kongre’nin 100. Yılında Türkiye Ekonomisi başlığında, Türkiye ekonomisinin 100 yıllık geçmişi analiz edilerek atılan doğru adımlar ve yapılan hatalar, kaçan fırsatlarla yakalananların bilançosu çıkarıldı. Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen, şirketleri önümüzde zor bir dönemin beklediğini, çok ciddi ve can yakıcı bir sıkılaşmaya doğru gidildiğini ve bunun zor olacağını belirterek, ‘Türkiye’nin en kuvvetli kaslarıyla krizden çıkılacağını kaydetti. Bu kasları; ‘dünyanın en kuvvetli bankacılık sektörü ve hacıyatmaz reel sektörü’ diye niteleyen Sezen, “Bir yerde buluşacaksak refahta buluşmak zorundayız. Türkiye halkının kendi finansal çözümlerini bulmada çok mahir olduğunu düşünürüm. Biz kendi ekonomistimiz olmak zorundayız” dedi.
100. Yılında Türkiye Toplumu başlığında,100 yılda Türkiye’deki toplumsal değişim ve dönüşümün dinamikleri ele alındı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi, Bilim Akademisi Üyesi Prof.Dr. Yılmaz Esmer, bu yüzyılda koskoca bir Dünya Savaşı ve Büyük Ekonomik Buhran’ın yaşandığını anımsatarak, hala açlık ve yoksulluğun süregeldiğini söyledi. ‘Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’ sözünü anımsatan Esmer, insanlığın önündeki en büyük değişimin ‘küresel ısınma ve iklim değişikliği’ olduğunu belirtti. İnsanların değişime bir yandan büyük umut bağlarken bir yandan da değişimden korktuğunu kaydeden Esmer, “İyimserlik evrimin bize hediyesi, hayatta kalmamızı sağlar. Değişim kadar istikrara, iyimserlik kadar gerçekçiliğe de ihtiyacımız var” dedi. Bizim kültürümüzde değişmeyen sabitler arasında eksiklikleri; ‘kişiler arası güven, hoşgörü ve katılımcılık’ olarak sıralayan Esmer, kutuplaşmanın da iyi yönde gitmediğini, insanlığın durduğu yeri ve kafa yapısını değiştirmek gerektiğini ifade etti.
100. Yılında Türkiye Coğrafyası başlığında, Türkiye’nin coğrafi konumu ve doğal zenginliklerinin yarattığı güçlü potansiyele dikkat çekildi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Coğrafyacı Prof.Dr. Meryem Hayır Kanat, 2022 verileriyle Türkiye’nin dünyanın ekonomik büyüklük açısından 19., nüfus açısından 17. büyük ülkesi olduğunu belirterek, “Türkiye dünyanın ilk 20 ülkesi arasında. Türkiye nüfusu yaşlanma riskiyle karşı karşıya. Türkiye’nin kırları çok hızlı boşalıyor. Güneydoğu önemli bir genç nüfus kaynağı. 100 yılda Türkiye Cumhuriyeti orman alanlarını 2 katına çıkardık. Türkiye, artık bir tarım ülkesi değil. 2009’da Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli oluşturuldu ve uygulamaya alındı. Türkiye nüfusundaki artışla hayvan nüfusu arasında ters orantı var. GSMH içinde tarım milli gelirde Cumhuriyet’in ilk yıllarında ilk sıradayken artık son sırada.”
Dünden Bugüne Cumhuriyet Kadını başlığında, Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan başlayarak kadınların verdiği mücadele ve Cumhuriyet’in bugünlere ulaşmasında sergiledikleri üstün gayretler gözler önüne serildi. Opet Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, kendi özyaşam öyküsünü paylaşarak, eşiyle birlikte %100 Türk sermayeli madeni yağ şirketi Opet’i nasıl kurduklarını anlattı. Opet’in ‘temizlik ve hijyen, doğaya saygı ve tarihe saygı ile kadın gücü’ konularındaki projelerine değinen Öztürk, mesleğin cinsiyeti olmadığını göstermek için kadın pompacıları çalıştırmaya başladıklarını kaydetti. Öztürk, Atatürk devrimleri ışığında ve ilkelerinden ayrılmadan yola devam ettiklerini vurguladı.
Kongre’nin ikinci gününde; Nasıl Bir Ekonomi? başlığında, Türkiye ekonomisini gelecek yüzyıla taşıyacak potansiyeli, tarımdan sanayiye, ticaretten finansa, bilimsel ve teknolojik boyutlarıyla ele alındı. Yazar Yalın Alpay, sanayi devrimiyle birlikte yeni bir dünya tasarımı yapıldığını, tanrısal merkezli bir dünyadan insan merkezli dünyaya geçildiğini, post sanayi devriminde ise türev evrenine geçildiğini anlattı: “İnternetin büyük bir demokratikleşme sağlayacağını düşünüyorduk. Gerçeklere ulaşacağız derken daha çok safsataya boğulduk. Bilgisayarlar arası bir evren tasarımına sürükleniyoruz. Post endüstriyel dönemde; şu an yapay zekaların birbiriyle konuştuğu, bizim için artık çok geniş bir türev evren çıkmış durumda. Türkiye, bilişim dönemini de yakalayamadı. Türkiye, sınıfsal bir siyaset üretmemiş bir ülke. Bu yeni majör devrim de kaçtığı için Türkiye bu dünyanın periferisinde kalma riskiyle karşı karşıya. Türev evrenin kendisinin ortaya çıkardığı sorunlar var, Türkiye buna pek de hazırlıklı değil. Yapay zekalar kendi aralarında mücadele edecekler. Yeni dönemde yapılması gereken teknoloji yatırımı. Tarımsal verimlilik. Türkiye bütün devrimleri ıskaladığı gibi bu devrimi de ıskalamak üzere. Dünya yeni bir paradigmayla evrildiği için devrim sona eriyor.”
Nasıl Bir Toplum? başlığında, Türkiye’nin entelektüel sermayesinin, toplumsal ve bireysel yetenek ve yetkinliklerinin gelişimi için oluşturulması gereken sosyal sistemin çerçevesi çizildi. Dünyada 26 ailenin dünya servetinin %50’sine sahip olduğunu belirten İNGEV Başkanı Vural Çakır, her servetten %10 vergi alınsa dünyada yoksulluğun biteceğini söyledi. İklim felaketi, cinsiyetler arası eşitsizlik sorunlarına değinen Çakır, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 2030 hedeflerine ulaşmanın imkansızlaştığını savundu. İnsanın iyi olma hali ile ilgili algıların değişmesi gerektiğine işaret eden Çakır, iyi olma halini tüketmeye bağladığımızı, 45 bin borsa şirketi 200 bin KOBİ’nin bunu tatmin etmeye çalıştığını aktardı. Bunun değişmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, gezegen açısından ve kapsayıcılıkla bakılmasını önerdi.
Nasıl Bir Coğrafya? başlığında, Türkiye’nin coğrafi konumundan kaynaklanan avantajlarının ve doğal zenginliklerinin gelecekteki önemi ele alınarak sakınılması gereken hatalar vurgulandı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı, İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü, Türk Kızılayı Derneği Genel Başkan ve TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu, “2100’e kadar iklim değişikliğine uygun planlama yapılması lazım. İklim değişirken biz de değişeceğiz. Yeşil çatı, serin asfalt gibi çözümler lazım. Karadeniz’de %10 yağışlar artıyor, Ege ve Akdeniz’de %50 azalıyor. Ne ektiğimiz, diktiğimiz çok önemli. Kırmızı et yememeliyiz. Küresel ısınma var, yağış yok. Bireyler olarak ekolojik günahlarımızı azaltmalıyız. Az tüket, yeniden kullan, geri dönüştür. Yerel yönetimler iklim risk yönetimine geçmeli. Türkiye’de kentlerin verisi yok, ölçemediğin bir şeyi yönetemezsin. Öncelikle veri tabanı, veri bankası oluşturulmalı. Türkiye, kriz yönetiminden çıkıp risk yönetimine geçmeli” diye konuştu.
Bugünden Yarına Cumhuriyet Gençliği başlığında, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar ile Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü tarafından Türkiye’yi gelecek yüzyıla taşıyacak ve onu yaşayacak olan gençliğin sorunlarının çözümlerine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yol haritası sunuldu. Ardından GençKal Üyeleri’nden Beril Arda, Cansu Uzun ve Ulaş Çelik tarafından kaleme alınan Geleceğe Mektup okundu. Gençlerin sorunlarının; işsizlik, okullardaki uygulamalı eğitimin az olması, fırsat eşitsizlikleri olduğuna dikkat çekilen mektuplarda, ekonomik kalkınma ve istihdamın artırılması, teknolojik gelişmelerin, yenilikçi düşüncelerin desteklenmesi istendi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve daha adil bir toplum hayal edildiği aktarıldı. Mektuplarda gençlerin Atatürk’ün izinden umutla gitmeye devam edeceği de vurgulandı.
Abbas Güçlü, eğitim olmadan kalitenin olmayacağının altını çizdi: “Bilim olmadan kalkınamazsınız. Bilimde kalkınmayı oturtamazsanız, insan hakları ve demokrasiyi de oturtamazsınız, böylece ülke olarak üst sıralara da çıkamazsınız. Cumhuriyet’in en büyük kazanımlarından birisi herkesin çocuğunun her makama gelebilecek bir hale gelmesi. Siyasetçilerin eğitimden elini çekmesi lazım. Şu anki mesleklerin %70’i gelecekte olmayacak. Türkiye henüz yurt sorununu çözemedi. Bizim kendimizi biraz geleceğe odaklamamız lazım. Bilim toplumu olmadan Türkiye’nin kalkınması mümkün değil.”
SU Gibi Gelecek
Su Gibi Gelecek başlığında, Sabancı Üniversitesi Arama Kürsüsü Başkanı ve Arama Katılımlı Yönetim Danışmanlık Kurucu Başkanı Prof. Dr. Oğuz N. Babüroğlu, okyanuslarda 1 kıta büyüklüğünde çöp olduğunu belirterek, dijitalleşmeyle birlikte 2050’de net sıfır emisyon olması gerektiğini vurguladı. Babüroğlu, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak değerlere dikkat çekti: “Toplam Kalite Yönetimi’nden Topyekün Kültür Yönetimi’ne, yepyeni bir paradigmaya doğru hareket edelim. Tek akıl yerine, ortak akıl, hazır akıl, yeni akıl. Sıfır hiyerarşi, kollektif liderlik. Birlikte düşün, birlikte üret. Akıl Yönetimi.”
Türkiye Mükemmellik Ödül Töreni’nde; Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü Aromsa ‘Kültürel Dönüşüm’ iyi uygulamasıyla ve Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ‘Entegre Stratejik Planlama’ iyi uygulamasıyla kazandı. Ödül beratını Aromsa adına Genel Müdür Murat Yasa ve Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. adına Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Hıdır ve Genel Müdür Onur İncehasan aldı. EFQM Üstün Performansta Yetkinlik Aşaması’nda 5 yıldız alan kurumlar; KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği), Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve YEPAŞ oldu. Ödül beratları; KADEM adına Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi adına Rektör Prof.Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve YEPAŞ adına Genel Müdür Arif Akşam’a takdim edildi. 4 yıldız alan kurumlar; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İştirak Şirketi Boğaziçi Yönetim A.Ş., Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Fenerium, Gürmen Group, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketi İSFALT A.Ş., Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Türk Kızılay’ı oldu. Ödül beratlarını; İBB İştirak Şirketi Boğaziçi Yönetim A.Ş. adına Genel Müdür Yardımcısı Özhan Yeşilova, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası adına Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Fenerium adına Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve Fenerium Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Gürmen Group adına Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Gür Solmaz, İBB İştirak Şirketi İSFALT A.Ş. adına Yönetim Danışmanı Emrah Gürer, SATSO adına Genel Sekter Şevket Kırıcı ve Türk Kızılay’ı adına Genel Müdür Dr. İbrahim Altan aldı. Üstün Performansta Yetkinlik Aşaması’nda 3 yıldız alan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ödül beratı Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Alkış’a takdim edildi. Üstün Performansta İlerleme Aşaması’nda olan kurum ve kuruluşlar; BHT Clinic, İMES Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve SAHA İstanbul oldu. Ödül beratlarını; BHT Clinic adına Genel Müdür Ömer Kurnaz, İMES adına Bölge Müdürü Onur Kesici ve SAHA İstanbul adına Genel Sekreter Levent Kerim Uça aldı.
Açılışa video mesajla katılan; Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, KalDer’in ve Türkiye’nin 32 yıllık kalite yolculuğunda Sabancı Topluluğu şirketlerinin bayrağı en önde taşıdığını söylerken; Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, video mesajında; yeni yüzyıla özgüvenli ve cesaretle başladığımızı kaydetti. Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, video mesajında KalDer’in kurucu üyelerinden Siemens Türkiye’nin sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamaktan gurur duyduğunu belirtirken, Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Prof.Dr. Ahmet Kırman, DNA’sında Cumhuriyet’in değerlerini taşıyan Şişecam’ın Türkiye’nin kumunu, sodasını gerçek bir değere dönüştürdüğünü ifade etti. EFQM CEO’su Russell Longmuir video mesajında Kongre’nin başarılı geçmesini dilediğini kaydetti. Ardından müzik grubu Samida açılış gösterisini gerçekleştirdi.
Şair ve Yazar Sunay Akın, Su Gibi Geçti başlıklı konuşmasında katılımcıları Cumhuriyet’in 100 yıllık geçmişine uzanan bir yolculuğa çıkardı.Cumhuriyet’le birlikte kız çocuklarının eğitim hakkına kavuştuğunu belirten Akın, Atatürk’ün ‘Sizleri kıvılcım olarak gönderiyoruz, yıldırım olarak geri döneceksiniz’ diyerek yurtdışına gönderdiği ve Türkiye’de başarılara imza atmış isimlere değindi. İlk Türk kadın gökbilimci, Nüzhet Gökdoğan, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı bulan ama derdini anlatacak bir politikacı bulamayan İhsan Ketin, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara’dan geçiş haritasını çıkaran Nuriye Pınar’ı anlatan Akın, Anıtkabir’in Mimarlarından Emin Onat’ın Aslanlı Yolu inşa sürecini, Anıtkabir’in binasını Mimar Sinan’ın köylüleri Ağırnaslılar’a inşa ettirmesini aktardı. Akın, ilk çağdaş eğitim bilimci Selim Sabit Efendi’yi, ilk bilim dergisiniçıkaran, köşkünün bahçesine zürafa heykeli diken Mehmet Münif Paşa’yı, Fikirtepe’ye adını veren Namık Kemal’i, ressam, müzisyen son Halife Abdülmecid’in Harem’de Goethe ve Haremde Beethoven tablolarını anlattı. Akın, Atatürk’ün Meclis’e ilk sunduğu teklifin Ankara’da bir etnoğrafya müzesi kurulması olduğunun altını çizdi. Akın, Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nın yapılışı ve anıtın yapımında görev alarak yurtdışına gönderilen ilk kadın heykeltraş Sabiha Ziya, 1932’de Eskişehir’de yapılan ilk Türk uçağı, bizim ürettiğimiz 1950-1960 arası 10 yıl Danimarka’da uçmuş ve adı Türkler olan ambulans uçak ve Atatürk’ün kitaplara verdiği değere de değindi.
KalDer’in düzenlediği 32. Kalite Kongresi’nde bir ilke imza atılarak sürdürülebilir geleceğe değer katan kurum ve kuruluşlar ödüllendirildi. Cumhuriyet’in 100 yıllık geçmişinin analiz edildiği kongrenin ilk gününde gerçekleşen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri töreninde konuşan KalDer Genel Sekreteri Sabri Bülbül; “32 yıldan bu yana düzenlediğimiz Türkiye Mükemmellik Ödülleri ile çok ciddi deneyim ve birikimimiz oluştu. Bu deneyim Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ni tasarlamak için bize güç verdi. Sürdürülebilirliğin doğru anlaşılması hedefiyle hayata geçirdiğimiz ödül programımızı World Economic Forum’un dört metriği olan yönetişim, gezegen, insan ve refah üzerine temellendirdik” dedi.
Ödül sistematiği ile ilgili bilgi veren KalDer Ödül Sekreteri Esra Karakaş Kurşun; ödül programını ilk duyurdukları andan itibaren tüm kuruluşlardan büyük bir heyecanla destek aldıklarını söyledi ve ödül alan tüm kuruluşları tebrik etti.
Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri kapsamında Büyük Ödülü Akçansa ve Borçelik kazandı. Ödül beratını Akçansa adına Akçansa Büyükçekmece Fabrika Müdürü Mustafa Erhan Aslan ve Borçelik adına Borçelik Yönetim Sistemleri Direktörü Serkan Ürkmez aldı. Başarı Ödülü’nü Borusan Lojistik ve Migros A.Ş. aldı. Ödül beratını Borusan adına İnsan Kaynakları ve İSG Genel Müdür Yardımcısı Ela Çok Oksal ve Migros A.Ş. adına Kalite ve Çevre Yönetimi Direktörü Dr. Hülya Günay kabul etti. Yönetişim Alanında İyi Uygulama Ödülü’nü kazanan Yorglass’ın ödül beratı Yönetim Kurulu Üyesi Merve Yorgancılar Işıtmak ve İK Direktörü Ayşe Doğruöz’e takdim edildi. Jüri Teşvik Ödülü’nü ise Karşıyaka Belediyesi almaya hak kazandı ve ödül beratı Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a takdim edildi.
Radyo Programcısı ve Yazar Nihat Sırdar, “Zekayı nerde kullandığınız çok önemli. Bugün bu ülkede milletvekillerinin, savcıların, hakimlerin yarısı kadın olsa Avrupa Birliği (AB) bize yalvarırdı ‘gelin’ diye. Ticari zeka bizde çok gelişmiş durumda” dedi. 1974’te Kıbrıs EOKA’nın katlettiği 45 Kıbrıslı Türk’ün cenazelerinin 2011’de bu konuda görevli bir İsveçli tarafından bir incir tanesi sayesinde bulunması hikayesini anlatan Sırdar, umut etmenin önemine değindi: “Mustafa Kemal umut etmeseydi ne olurdu? Mustafa Kemal bu ülkeyi var etmek için o yaşta canını verdi, bizim umutsuz olmaya hakkımız yok."
Cumhuriyet’i geleceğe taşıyacak değerlerin ele alındığı Kongre’nin ikinci günü ‘Dünya Lideri Atatürk’ün Sanat Vizyonu’ başlığıyla Zaman Yolcusu, Hikâye Anlatıcısı, Müzisyen, Web TV Program Yapımcısı, Sunucu Pınar Ayhan’ın gerçekleştirdiği açış konuşmasıyla başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün, savaşta galip gelmeyi sanata ve sanatçı düşünmeye bağladığını belirten Ayhan, Atatürk’ün isteğiyle 1934’te Türkiye’yi ziyaret edecek olan İran Şahı Rıza Pehlevi’nin şerefine ilk Türk operası olan Özsoy Operası’nın Ahmet Adnan Saygun tarafından yazılması ve sonrasında sahnelenmesinin hikayesini anlattı. Ayhan, sanatın gücünün savaş kazandırdığına inanan Atatürk’ün ‘Acizler için imkansız, korkaklar için müthiş şeyler, kahramanlar için idealdir” ve “Biz 27 günde opera yazmış, bestelemiş bir milletiz, yeter ki elebaşı davasına inansın”, “1 yol kapandıysa 10 yol açılır” sözlerini de anımsattı.
Radyo Program Yapımcısı Jozi Zalma (Geveze) tarafından gerçekleştirilen Geveze Show ile Kongre sona erdi. Konuşmasına, ‘Siz ne için yaşıyorsunuz?’ sorusuyla başlayan Geveze, çok az kişinin mutlu olmak için yaşadığını söyledi. ‘Çin seddi uzaydan görünüyor’, Mehter Yürüyüşü; 2 ileri 1 geridir’ gibi doğru bildiğimizi sandığımız bilgilerin aslında yanlış olduğunu aktaran Geveze, bir düşünürün ‘Geleceğin cahilleri, yanlış bilgileri doğru sananlardır’ sözünü anımsattı. Hayatın en önemli sorusunu: ‘Neden?’ diye özetleyen Geveze, şunları söyledi: “Bugünkü sistemde bir şey seninse seni mutlu etmez. Mutluluk yolculuğun kendisi. Yaşadığınız hayatta keyif alabiliyorsanız mutlusunuz. Birşeyin değerli olması için illa çok güzel, çok pahalı olması gerekmiyor. ‘Elalem ne der?’ diye bir terör örgütü var. Başkalarının ne dediği sadece kendilerini ilgilendirir, beni ilgilendirmez. Kendini seviyor musun? Herkes bizi sevsin istiyoruz, kendimizi sevmiyoruz. Her gün ısrarla kendini sevdiğini söyle. Yapmak istediğin herşeyi yapabilirsin, önündeki tek engel sensin.”
32. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık dönüşümü ele alındı; SU Gibi Gelecek
32. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık dönüşümü ele alındı; SU Gibi Gelecek
Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer), ‘Su Gibi’ temasıyla; Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen düzenlediği, dergimiz KobiEfor’un basın ve medya hizmet sponsoru olduğu 32. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri, bilim, akademi, medya ve iş dünyasını buluşturdu. Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü Aromsa ve Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. kazanırken; bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nde; Büyük Ödülü Akçansa ve Borçelik, Başarı Ödülü’nü Borusan Lojistik ve Migros A.Ş., Yönetişim Alanında İyi Uygulama Ödülü’nü Yorglass, Jüri Teşvik Ödülü’nü Karşıyaka Belediyesi aldı.