27. Avrasya Ekonomi Zirvesi öncesinde Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’le konuştuk. Suver; “Avrasya Ekonomi Zirveleri elitlerin değil, uluslararası alanda söyleyecek sözü olanların bir araya geldiği uluslararası bir birlikteliktir” dedi.
Marmara Grubu Vakfı’nın çeyrek asrı geçen süreçte başarı hikayesine imza attığı Türkiye’nin en önemli uluslararası etkinliklerinden olan Avrasya Ekonomi Zirvesi, 27 yaşında. Dergimiz KobEfor’un 2004 yılından beri işbirliğiyle gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin 27.’si öncesinde Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver ile konuştuk.
Marmara Grubu Vakfı tarafından dergimiz KobiEfor’un çözüm ortaklığında, bu yıl ‘Krizden İstikrara; Güveni Yeniden Kurmak’ temasıyla, 21-22 Şubat 2024’te, WOW Istanbul Hotel & Convention Centre’da gerçekleştirilecek 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne 40’tan fazla ülkeden 2’si aktif, 20’si önceki Cumhurbaşkanı olmak üzere toplam 22 Cumhurbaşkanı ile birlikte Başbakan, Meclis Başkanı, Bakan, Büyükelçi, Milletvekili, Vali, Belediye Başkanı düzeyinde üst düzey katılımın yanı sıra uluslararası kuruluşlar ile dini liderler, sivil toplum önderleri, uzmanlar ile akademisyenler, sosyal girişimciler ve medyanın katılımı bekleniyor.
Avrasya Ekonomi Zirvelerini yirmi yedi yıldır aralıksız gerçekleştiren Marmara Grubu Vakfı’nın Genel Başkanı Dr. Akkan Suver; “Her zaman söylüyorum, Avrasya Ekonomi Zirveleri hür bir platformdur. Avrasya Ekonomi Zirveleri elitlerin değil, uluslararası alanda söyleyecek sözü olan kanaat önderlerinin düşüncelerini serbestçe paylaştığı ve sözlerini özgürce duyurabileceği uluslararası bir serbest kürsüdür” dedi.
Krizden İstikrara; Güveni Yeniden Kurmak Oturumu: Açılış konuşmalarının ardından dünyanın son 10 yıl içindeki genel ekonomik görünümüne ilişkin konuların masaya yatırılacağı Zirve’de 2 gün boyunca, arz zincirindeki sıkıntılarla beraberinde gıda güvenliği, büyük şehirlerdeki hızlı nüfuz artışı, ekonomik büyümenin kalitesi, iklim krizi, çevre ve enerji sorunları ele alınacak. Zirve’de ayrıca düşünce, ifade, toplanma ve bir araya gelmede hak ihlalleri, barışın yaşatılması ve korunmasının önemi; özel bir güvenlik, istikrar ve barış oturumunda tartışmaya açılacak.
TİM ve İHKİB evsahipliğinde Moda Defilesi: Birinci günün çalışmaları sonrasında Gala Yemeği öncesi TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) evsahipliğinde geleneksel Moda Defilesi düzenlenecek.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e özel oturum
Marmara Grubu Vakfı’nın kuruluşunda ve Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin bugünkü başarı çizgisini yakalamasında unutulmaz katkısı olan, Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 100. Doğumgünü münasebetiyle Zirve’de, ‘Suyun Peşinde Bir Ömür’ adlı özel bir oturumla anılacak. Dostlarından Romanya önceki Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Emil Constantinescu, Bulgaristan önceki Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, Moldova önceki Cumhurbaşkanı Petru Lucinschi ile Türkiye’den Hikmet Çetin, İlhan Kesici, Cavit Çağlar ve Dr. Aylin Cesur, Süleyman Demirel ile ilgili anılarını Gazeteci Murat Yetkin’in moderatörlüğünde paylaşacaklar.
Bilge Adamlar Oturumu’nda 22 Cumhurbaşkanı: 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 2’si aktif, 20’si önceki Cumhurbaşkanı olmak üzere toplam 22 Cumhurbaşkanı’nın katıldığı Bilge Adamlar Oturumu ile tamamlanacak.
“Barış için sürdürülebilir, eşitlikçi bir geleceği inşa etmek zorundayız”
KobiEfor: Sayın Suver, 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin arifesinde gündeminizle ilgili neler söylemek istersiniz?
Dr. Akkan Suver: Küresel krizlerden geçiyoruz. İhtilaflar ve savaşlar yaşıyoruz. İklim krizi, su kıtlığı, atık yönetimiyle boğuşuyoruz. Gelir ve cinsiyet eşitsizliği içindeyiz.
Daha geniş bir deyimle, gezegenimizde çatışmaların temel nedenini oluşturan ihtilaflar, savaşlar ve küresel iklim değişikliği ile ekonomideki durgunluktan dolayı korkunç bir fırtına yaşıyoruz. Daha insancıl bir dünya için uluslararası işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen diplomatik dil ve diplomasi kayboldu. Devletlerarası farklı ilişkilerin geliştiği yeni bir dönemin başlangıcındayız. Arkalarında popülizm ve demagojinin bulunduğu bu ilişkileri son derece tehlikeli bulduğumu belirtmek isterim.
Gene bu yeni düzende ‘bottom up’ dediğimiz tabandan yukarıya doğru işleyen toplumlar oluşturuyoruz. Tepeden aşağıya değil. Karşı karşıya olduğumuz bu yeni dünya düzeninde geleneksel kuruluşlar, siyasi partiler, gücü paylaşan kurumlar önemini günden güne kaybediyor. Sosyal ağlarla, sosyal medya ile; bireysel fikirlerle ve de güçlü mesajlarla yönetilen sanal bir düzene gidiyoruz. Her şeye rağmen parçalanmış dünyamızda işbirliğine giden yolları oluşturma ve yapılandırma zamanının geldiğine inanıyorum. Savaşlar sürse de, krizler devam etse de, ben inanıyorum ki, yarın bir şekilde bir araya geleceğiz. Gelmemiz de gereklidir.
Yarınlar da barış içinde, karşılıklı saygı içinde yaşayabilmemiz için sürdürülebilir, eşitlikçi bir geleceği inşa etmek zorundayız. Bunun için de güveni tekrar inşa etmeliyiz veya inşa etmenin yol haritalarını çizmeliyiz. Bunu da ancak diyalogla, daha çok diyalogla başarabiliriz. Elbette krizler arttıkça, hızlı çözümler, hızlı çareler de üretilecektir. Daha dayanıklı, sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceği ancak böyle şekillendirebiliriz. Bunu yapmanın tek yolu ise birlikte, diyalog içinde hareket etmekten geçmektedir. İşte, 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde küresel boyutta, küresel kanaat önderleri ile bu konuları konuşacağız, tartışmaya açacağız.
Öte yandan Gazze ve Ukrayna’daki savaşlardan ve Kızıl Deniz’de meydana gelen terör saldırıları sonucu Afrika’yı dolaşmaya mecbur bırakılan tedarik zincirlerinden dolayı artan yaşam maliyetleri ve borçlar bugüne kadar en içinden çıkılmaz jeopolitik ortamı oluşturmuş bulunmaktadır. Dolayısıyla küresel tedarik zincirleri sıkıntıları meydana gelmekte ve gelmeye de devam edeceğe benzemektedir.
“Güveni yeniden inşa etmenin yollarını arayacağız”
KobiEfor: 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin değerlendirmesini kısaca özetler misiniz?
Dr. Akkan Suver: 27.Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde teşrif eden ülkelere; öncelikle Türkiye’den söz edeceğiz. Türkiye’yi sadece iki kıtayı birleştiren bir ülke olarak görmenin yanlış olduğunu anlatacağız. Türkiye’nin, stratejik coğrafi konumunun yanında aynı zamanda güçlü altyapısı, kaliteli işgücü, dinamik nüfusu ile bir istikrar ülkesi olduğunu gündeme getireceğiz.
Türkiye’nin sahip olduğu yüksek potansiyeli ile yatırımlar için bölgenin kalıcı kalkınmaya örnek teşkil eden bir ülke olduğunu da söyleyeceğiz. Bir başka deyişle Türkiye’nin bölgenin parlayan yıldızı olduğunu anlatacağız. Türkiye’nin tanıtımının yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı, enflasyon ile hayat pahalılığı krizi de dahil olmak üzere, yaşamakta olduğumuz aksaklıkları ortadan kaldıracak güveni yeniden inşa etmenin yollarını arayacağız.
KobiEfor: Zirve başlıklarını ele alırsak, neleri tartışacak, hangi konuları gündeme getireceksiniz?
Dr. Akkan Suver: 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde dünyanın son 10 yıl içindeki genel ekonomik görünümüne ilişkin konuları, arz zincirindeki sıkıntılarla beraberinde gıda güvenliğini, büyük şehirlerdeki hızlı nüfuz artışını ve ekonomik büyümenin kalitesini tartışmaya açığız. 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde iklim krizini, çevre ve enerji sorunlarını da ele alacağız.
KobiEfor: Önemli katılımlardan biraz söz eder misiniz?
Dr. Akkan Suver: Elbette, bugün itibarıyla iki Cumhurbaşkanı Zirvemizi şereflendirecek. Bunlardan biri Kosova Cumhurbaşkanı Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, diğeri ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dır.
Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile önceki Cumhurbaşkanlarından; Bosna Hersek’ten Dr. Mladen Ivanic, Hırvatistan’dan Stjepan Mesic ile İvo Josipovic, Çekya’dan Prof.Dr. Vaclav Klaus, Kosova’dan Dr. Fatmir Sejdiu, Bulgaristan’dan Petar Stoyanov, Letonya’dan Dr. Valdis Zatlers, Malta’dan Dr. Marie-Louise Coleiro Preca, Moldova’dan Petru Lucinschi ve Irina Vlah (Gagavuzya Özerk Bölge Başkanı), Arnavutluk’tan Prof.Dr. Bamir Topi, Slovenya’dan Prof.Dr. Danilo Türk, Moğolistan’dan Nambaryn Enkhbayar, Karadağ’dan Filip Vujanovic, Romanya’dan Prof.Dr. Emil Constantinescu, Sırbistan’dan Boris Tadic, Slovenya’dan Borut Pahor, Tunus’tan Dr. Moncef Marzouki teşrif edeceklerini belirtmiş bulunmaktadır. Kırgızistan Meclis Başkan Vekili Azygaliev Nurlanbek ile Bosna Hersek Meclis Başkanı Marinko Cavara (Bosna Hersek önceki Cumhurbaşkanı) ile Özbekistan’ın önceki Dışişleri Bakanı Vladimir Norov da Zirvemizi şereflendireceklerini bildirmiş bulunmaktadırlar. 2’si aktif, 20’si önceki olmak üzere toplam 22 Cumhurbaşkanı, Bilge Adamlar Oturumu’nda yaşamakta olduğumuz savaş ve ihtilaf konuları ile barışı konuşacak.
‘Suyun Peşinde Bir Ömür’
KobiEfor: 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde özel bir oturum gerçekleştirecek misiniz?
Dr. Akkan Suver: Marmara Grubu Vakfı’nın kuruluşunda ve Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin bugünkü başarı çizgisini yakalamasında unutulmaz katkısı olan, Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i özel bir oturumla anacağız. Marmara Grubu Vakfı ve Avrasya Ekonomi Zirveleri olarak sosyal sorumluluk duygusuna verdiğimiz önemin bir işareti olarak anısını her zaman yaşatacağımız merhum Süleyman Demirel’in Türkiye’nin sürdürülebilir su kaynaklarının kullanımı ile ilgili siyasi ve bürokratik serencamını, Türkiye’den ve yurt dışından arkadaşlarından dinleyeceğiz.
Dolayısıyla bu Zirvemizde, 100. Doğum Günü münasebetiyle 9. Cumhurbaşkanımızı anacağız. Anma oturumumuzun adını “Suyun Peşinde Bir Ömür” koyduk. Dostlarından Romanya önceki Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Emil Constantinescu, Bulgaristan önceki Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov ve Moldova önceki Cumhurbaşkanı Petru Lucinschi ile Türkiye’den Hikmet Çetin, İlhan Kesici, Cavit Çağlar ve Dr. Aylin Cesur, Süleyman Demirel ile ilgili anılarını Gazeteci Murat Yetkin’in moderatörlüğünde paylaşacaklar.
Marmara Grubu Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) tarafından Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde düzenlenen Moda Defilesi konusunda; “İHKİB ve TİM camiasına minnettarım” dedi ve şunları söyledi: “27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin önemli buluşmalarından birini de İKHİB ve TİM işbirliğinde gerçekleştirilecek olan Moda Defilesi’nde yaşayacağız. İHKİB tarafından bir gelenek haline getirilen Moda Defileleri, Türkiye’nin aydınlık yüzünün yanı sıra tekstil alanında sahip olduğu yüksek değerleri de yansıtmaktadır. Marmara Grubu Vakfı olarak, Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde İHKİB’in yüksek öncülüğünde, Türk hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin dünya pazarlarında haklı bir üne sahip olduğunu katılımcılarımıza göstermekten büyük onur duymaktayız. 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Moda Defilesi’nde, Öner Evez ve Yakup Biçer’in sunacağı 31. Koza Genç 10 Moda Finalisti’nin tasarımlarını izleyeceğiz.”
27. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 21-22 Şubat 2024’te, İstanbul’da 27 yıllık bir başarı hikayesi: Elitler değil, uluslararası alanda sözü olanlar konuşacak Krizden İstikrara; Güveni Yeniden Kurmak
27. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 21-22 Şubat 2024’te, İstanbul’da 27 yıllık bir başarı hikayesi: Elitler değil, uluslararası alanda sözü olanlar konuşacak Krizden İstikrara; Güveni Yeniden Kurmak
Marmara Grubu Vakfı’nın, 2004 yılından beri dergimiz KobiEfor işbirliğiyle düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirvesi, bu yıl ‘Krizden İstikrara; Güveni Yeniden Kurmak’ temasıyla, 21-22 Şubat’ta, WOW İstanbul Otel’de toplanıyor. 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne; 40 ülkeden 2’si aktif, 20’si önceki olmak üzere toplam 22 Cumhurbaşkanı ile birlikte Başbakan, Meclis Başkanı, Bakan, Büyükelçi, Milletvekili, Vali, Belediye Başkanı düzeyinde üst düzey katılımın yanı sıra uluslararası kuruluşlar ile dini liderler, sivil toplum önderleri, uzmanlar ile akademisyenler, sosyal girişimciler ve medyanın katılımı bekleniyor.