KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2015-02-01 08:30:35

İş Görüşmesinde Yapılan 10 Hata

Kadri Demir

01 Şubat 2015, 08:30

İş görüşmesine davet edilmeniz çok önemli bir aşamadır. Bu aşamada kendinizi ifade etme ve tanıtma fırsatı yakalamış olursunuz. Bu görüşme sürecinde yapılan en önemli 10 hata.

1- İşyeri hakkında bilgi sahibi olmamak: Görüşme öncesi, görüşme yapacağınız işyeri hakkında araştırma yapmalısınız. İşyeri hakkında edinebileceğiniz bilgi, ilk önce sizin o işyerini isteyip istemediğinizi konusunda fikrinizin oluşmasını sağlayacaktır. Ayrıca görüşme sırasında “neden o işyerinde çalışmak istediğiniz” ile ilgili soru sorulur ise kendinizden daha emin cevap vermeniz için altyapı hazırlamış olursunuz.

2- Görüşmeye geç kalmak: Çok önemli bir mazeretiniz yok ise görüşmeye geç kalmamalısınız. İnternette görüşmeye gideceğiniz şirketin web sitesinde kroki var ise gitmeden önce hangi yollardan ve hangi ulaşım araçları ile nasıl gideceğinizi öğreniniz. Geç kalma ihtimalini de düşünerek görüşme saatinden 10-15 dakika öncesinde hazır bulununuz.

3- Uygun olmayan kıyafet ve dış görünüş: Görüşme sırasında karşı tarafta yaratacağınız ilk izlenim çok önemlidir. Kılık, kıyafetiniz ve saçınızın birbiri ile uyumlu olmasına özen gösteriniz. Profesyonel ve temiz bir kıyafet ile bakımlı bir görünüş tercih etmeniz sizin için artı sağlayacaktır.

4- Cep telefonunu kapatmamak: İş görüşmesi öncesinde telefonunuzu sessize almalısınız. Unutmanız ve telefonunuz çalması durumunda özür dileyerek hemen telefonunuzu kapatınız veya sessize alınız. Sonrasında iş görüşmesine kaldığınız yerden devam ediniz.

5- Yalan söylemek: Özgeçmişinize yazdığınız ya da iş görüşmesi sırasında verdiğiniz her türlü yalan bilgi zamanla anlaşılacaktır. İşe alınsanız dahi yalan bilgi verdiğiniz öğrenildiğinde işten çıkarılmanız için bir sebep olacaktır. Vermiş olduğunuz bilgilerin her zaman doğru olduğunu ve bu konuda dürüst davrandığınızdan emin olunuz.

6- İsteksiz ve ilgisiz görünmek: Soğuk, mesafeli veya dostça olmayan bir şekilde isteksiz yaklaşıp, yeterli derecede gülümsemeyerek, ilgisiz veya sıkılmış, yorgun bir görüntü sergilememelisiniz. Biraz da olsun heyecanlı görünmek kimseyi rahatsız etmez. Fakat heyecan ve stresi birbirine karıştırmayıp, mümkün olduğunca soğukkanlı olunuz.

7- Ücret konusunda aceleci davranmak: İlk görüşmede işveren ücret konusunu açıncaya kadar ücret konusunu gündeme getirmeyiz. Ücreti ilk soran siz olursanız işten çok parasıyla ilgilendiğiniz izlenimini verecektir. Diğer yandan daha önceki işinizde aldığınız ücret konusunda da gerçekleri söyleyiniz. Çünkü olası işvereninizin eski ücretinizi öğrenmesi çok zor olmayacaktır.

8- Fazla gevezelik ederek gereğinden fazla konuşmak: Görüşme yapan kişinin size ne sorduğunu, ne öğrenmek istediğini iyi analiz edip yerinde yanıtlar veriniz. Görüşme yapan kişiden fazla konuşma çabasında bulunmayınız.

9- Başarılarınızı ve deneyimlerinizi iyi anlatamamak: Görüşme sırasında daha önceki işyerinizde başvurduğunuz pozisyon ile ilgili benzer deneyimler var ise yapmış olduğunuz başarılı projelerinizi ve örnekleri sunmalısınız. Unutmayınız ki işverenler genelde alacak oldukları kişilerin kendi şirketlerine katkıda bulunmasını, maliyetleri düşürmesini ve verimliliği artırmasını isterler.

10- İşi istediğinizden emin olmamak: Ne tür bir iş aradığını bilmemek, iş arayanların karakteristik bir ölümcül günahıdır. Bazı yeni mezunlar bir işyerinde çalışmayı çok istedikleri zaman iş için uygun olup olmadıklarına bakmadan o şirkette hangi pozisyon boş olursa özgeçmişlerini gönderirler. Oysa özgeçmişinizi, sadece eğitim ve becerilerinize uygun işler için yollamalısınız.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.