Kamu bankalarının desteklediği kredi paketlerinden biri olan yeni konut kredi paketi ve Emlak Konut GYO’nun “Hayallerini Erteleme Türkiye” kampanyasıyla sektörde hareketlilik yaşanıyor.
Pandemi sürecine hazırlıksız yakalanan Türk inşaat sektörü, destek ve teşviklerle deyim yerindeyse ‘dipten döndü’. Koronavirüsle mücedele sürecinin normalleşme adımlarında kamu bankalarından inşaat sektörüne büyük destek sağlandı. Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank, ülke tarihinin en düşük konut kredi faiz oranı olan 0.64 ile ev sahibi olma fırsatı sundu.
Birinci el/sınıf veya ikinci el konut alımlarında 12 aya kadar ödemesiz, 15 yıla varan vadeyle finansman imkanı sağlandı. Yüzde 10 peşinat oranının uygulanacağı kredi paketinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de krediye uygun konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler içinse en fazla 500 bin TL’ye kadar kredi kullandırılıyor.
Kamu bankalarının desteğinden sonra Emlak Konut GYO önemli bir projeye imza attı. ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ sloganıyla duyurulan kampanyada yüzde 5 peşinatla yüzde 10 indirimli ev sahibi olmak imkanı tanırken taksit ödemelerini ise 3. yılda başlatacağını duyurdu. Kampanya yaşamın başladığı teslime hazır ve yapımı devam eden projeleri kapsarken İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Denizli ve Niğde’de yer alan Emlak Konut GYO’nun tüm projeleri kampanya kapsamına alındı.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, “Hayata geçirdiğimiz her projemizde sağlam, güvenli, sosyal alanları ve yeşilin farklı tonları ile bütünleşen yaşam alanları sunuyoruz. Emlak Konut olarak insan ve çevre odaklı mekanlar tasarlamaya, hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
Gedikli, kampanyanın detaylarını ise şöyle özetledi: “Taksit ödemelerine 3. yılda başlayan vatandaşlarımız, yüzde 5 peşinatla ve yüzde 10 indirimle ev sahibi olabiliyor. Örneğin; 500.000 TL değerindeki eve yüzde 10 indirimle, 450.000 TL’ye sahip oluyorlar. Bu indirimli fiyat üzerinden sadece yüzde 5 peşinat, yani 22.500 TL ödeyerek isterlerse hemen evlerine taşınabiliyorlar. Taksit ödemelerine ise üçüncü yılda başlıyorlar. Üçüncü yılın başında yüzde 15’lik yani 67.500 TL ara ödeme yapılıyor ve taksit ödemeleri başlıyor.”
Markalı konutlarda stok erime hızı arttı
‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, Mayıs 2020 sonuçları açıklandı. Endekse göre küresel salgının etkisiyle Nisan’da 1.81’e inen stok erime hızının, Mayıs’ta 3.79’a yükselmesi, konut satışlarında hareketliliğin başladığını gösteriyor.
REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa, Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 0.77, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5.73 oranında artış gerçekleştiğini belirterek, “Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, Nisan’a göre Mayıs’ta senet kullanımında 28.05 puan artış gözlenirken peşinat kullanım oranı ve banka kredisi kullanım oranında ise azalış gerçekleşti. Markalı konut projeleri kapsamında yabancı yatırımcılara yapılan satışların oranı Mayıs’ta yüzde 4.13 seviyesine geriledi. Bu satışlarda yüzde 68.75’lik tercih oranı 2+1 özellikteki konutlar öne çıktı. Mayıs’ta stok erime hızı ise önceki aya göre yaklaşık 2 puan artış ile yüzde 3.79 seviyesinde gerçekleşti.”
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin Mayıs’ta peşinat kullanım oranı yüzde 27.63, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17.03, senet kullanım oranı yüzde 55.34 olarak gerçekleşti. Nisan’da peşinat kullanımı yüzde 45.52, banka kredisi kullanımı yüzde 27.19, senet kullanımı yüzde 27.29 seviyesinde gerçekleşmişti. Mayıs’ta satışı gerçekleştirilen markalı konutların yüzde 28.85’i bitmiş konut stoklarından, yüzde 71.15’i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Nisan’da ise satışların yüzde 64.29’u bitmiş, yüzde 35.71’i bitmemiş konut stoklarından oluşmuştu.
İnşaat sektöründe dip görüldü
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Mayıs 2020 sonuçları açıklandı.
Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: “Covid-19 salgınının etkileri ile Bileşik Endeks’te Mart ve Nisan’da sert düşüşler yaşanmıştı. Mayıs’ta sert düşüş durdu ve yerini durağanlaşmaya bıraktı. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Mayıs’ta sadece 0.05 puan gerileyerek 67.84 puana indi.
Dip seviyede tutunan Bileşik Endeks, ölçülmeye başlandığı 2013 yılı Ağustos’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bununla birlikte Covid-19 salgınının olumsuz etkilerinin şimdilik iki ay ile sınırlı kaldığı görüldü. Faaliyet Endeksi Mayıs’ta bir önceki aya göre sadece 0.8 puan geriledi. Faaliyetler 2015 yılı Aralık’tan bu yana en düşük seviyelerinde kalmaya devam etti. Yurtiçi satışlarda Mayıs’ta düşüş durağanlaştı ve sınırlı bir artış gerçekleşti.
İhracatta da düşüş yavaşladı ve Mayıs’ta hem ihracatta hem üretimde sınırlı bir gerileme yaşandı. Tesisler açılmaya başladı. Cirolar Mayıs’ta iç satışlar ve ihracattaki düşüşün durağanlaşması ile kayıplarını durdurdu, Mayıs ayını sınırlı bir gerileme ile kapattı. Güven Endeksi Mayıs ‘ta arttı.”
“Yeni döneme hazırlanmalıyız”
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 34. kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı, 2 Haziran’da, 3. kez internet üzerinden, Demirdöküm ve Systemair HSK katkılarıyla gerçekleştirildi. ‘Pandemi Döneminde Küresel Ticareti Sürdürmek’ başlıklı online ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, moderatörlüğünü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan yaptı.
Küresel salgının gerçek etkisinin Nisan’da net bir şekilde hissedilmeye başlandığını belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, şunları dile getirdi: “Türkiye ekonomisi 2020 yılı birinci çeyreğinde yüzde 4.5 büyüdü. İnşaat sektörü ilk çeyrekte yüzde 1.5 küçüldü. Türkiye inşaat malzemeleri sanayi üretimi ise yüzde 6 büyüdü. Yenileme pazarı ve ihracatın büyümede önemli etkisi oldu. İlk çeyrekte inşaat malzemeleri sanayi ihracatı yüzde 2.5 artarak 5 milyar dolara ulaştı, ithalat ise aynı dönemde yüzde 7.2 yükselerek 1.73 milyar dolar oldu. 2018’de yüzde -2, 2019’da yüzde -13 küçülen inşaat malzemeleri sanayimizin 2 yıllık küçülmeden sonra 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6 büyümesi; sektörümüzün ihtiyaç duyduğu gelişimin başlaması adına heyecan veren gelişme oldu. Ancak salgının olumsuz etkisiyle Nisan’da yine küçülme sürecine girdik. Tüm bu gelişmelere rağmen hedefimiz, yurtiçi ve yurtdışında sahip olduğumuz güçlü potansiyelimizi önce korumak ve geliştirmek, ilk çeyrekte başlayan gelişim sürecini güçlü ve istikrarlı şekilde pandemi sonrasına taşımaktır.”
“Hedefimiz ihracatta büyümek”
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, sektör olarak hedeflerinin ihracatta büyümek olduğunu belirterek, “Bugün küreselleşmeden bölgeselleşmeye, hatta adalaşmaya giden bir dünya ile karşı karşıyayız” dedi. Bizim için en önemli pazarların Kanada ve ABD olduğunu aktaran Erdoğan, “Ama Meksika şu anda üretim üssü olarak hazırlanıyor. Belki İngiltere de oraya dahil olacak. Avrupa Birliği (AB) sadece inşaat malzemesi sektörü için değil ülke olarak vazgeçemeyeceğimiz, hem ihracat hem ithalat yaptığımız ülkelerden oluşuyor. Ama onlar da üretim üssü olarak Polonya’yı hazırlıyor gibi görünüyor. Tüm bu gelişmelerden dolayı bizim nasıl üretim üssü olacağımızı ve kendimizi nasıl konumlandıracağımızı konuşmamız gerekiyor” dedi.
GYODER’in yeni Başkanı Mehmet Kalyoncu oldu
Türkiye gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER’in (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği), 11 Haziran 2020’de düzenlediği Yönetim Kurulu toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, oybirliğiyle Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu seçildi. Pandemi döneminde genel kurulların yapılamaması nedeniyle seçim, GYODER Yönetim Kurulu tarafından yapıldı.
“Yepyeni bir evreye giriyoruz”
“Hedefimiz gayrimenkul sektörünü el birliğiyle güçlendirmektir” diyen GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkulün geleceğini planlarken teknoloji ve tasarıma odaklanmak gerektiğini kaydetti: “GYODER olarak yeni bir yaklaşımla gayrimenkule bakışı değiştirecek, sektördeki değişim ve gelişimin öncüsü olacağız. Nitekim gayrimenkul sektörü, Türkiye ekonomisi için de lokomotif sektörlerden biri ve yaklaşık 200 alt sektörü besleyen önemli bir iş kolu. Finans, inşaat malzemeleri, cam, demir çelik, alüminyum, boya sanayi, ısıtma-soğutma, havalandırma ve mobilya paydaş endüstrilerden sadece birkaçı.
Dolayısıyla sektörün geleceğini okumak ve vaktinde yenilikleri yakalamak GYODER olarak yaklaşımımızın temellerini oluşturacaktır. Pandeminin etkisiyle bütün sektörler gibi bizim sektörümüz de bambaşka bir yere gidiyor. Türkiye gayrimenkul sektörü olarak yepyeni bir evreye giriyoruz. Küresel salgın sürecinde hemen herkes evinde, ofisinde, mekanın ne kadar önemli olduğunu ve mekan oluşturmanın ihtisas gerektiren bir iş olduğunu gördü. Bu vesileyle evlerimizin, bizim için yuva demek olduğunu bir kez daha hatırladık. Gayrimenkulde insan alışkanlıklarının daha iyi incelendiği, teknoloji ve tasarımın uyumunun çok önemli hale geldiği bir dönemdeyiz.”
Kalyoncu, açıklanan konut kredi paketinin de etkisiyle konut talebindeki artışın gayrimenkul sektörüne büyük bir moral getirdiğini de söyledi.
TMB, pandemi sonrası için hazırlanıyor
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), pandemi krizinden önemli biçimde etkilenen sektörde yurtdışında çeşitli fırsatlar yaratılabilmesi amacıyla finansman imkânlarının geliştirilmesinin yollarını arıyor. TMB,küresel rekabet ortamında en büyük ihtiyaç olan finansman kaynaklarının yaratılması için özellikle çok taraflı kalkınma bankaları ve diğer ülke Eximbanklarını yakın takibe aldı.
TMB Başkan Vekili Hüseyin Arslan’ın evsahipliğinde gerçekleştirilen videokonferans ile Asya Kalkınma Bankası (ADB) yetkilileri ile sektör temsilcileri bir araya geldi. Konferansta ADB’nin Avrupa Temsilcisi Robert Schoellhammer, Temsilci Yardımcısı Samantha Hung ve Kamu-Özel İşbirliği (PPP) Uzmanı Mukta Malhotra, Covid-19 salgınının olumsuz ekonomik etkilerinin giderilmesine yönelik banka hazırlıkları konusunda bilgi verdi.
ADB’nin üyelerinin 49’u Asya-Pasifik bölgesinden, Türkiye’nin aralarında yer aldığı 19’u da bölge dışı ülkelerden oluşuyor. Samantha Hung, bankanın pandeminin etkilerine karşı 1.8 milyar ABD Dolarlık kısmı özel sektöre kullandırılmak üzere toplam 20 milyar ABD Doları tutarında bir kaynak oluşturduğunu kaydetti. Schoellhammer de Türkiye’nin üyeliğinden bugüne yaklaşık 30 yılda Türk müteahhitlik firmalarının Asya Kalkınma Bankası kredisiyle toplam 3 milyar ABD Doları büyüklüğünde 600 sözleşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Türk inşaat sektörünün Orta ve Batı Asya pazarında altyapı projelerinde oldukça güçlü olduğunu bildiklerini belirten Schoellhammer, sektörü desteklemeyi sürdüreceklerini, bununla birlikte Türk müteahhitlerinin yeni açılımlar ile Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerindeki benzer faaliyetlere de ilgi göstermesinin yararlı olabileceğini ifade etti.
THBB: İnşaat sektöründe beklenti yüksek
Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) ‘Hazır Beton Endeksi 2020 Mayıs Ayı Raporu’ açıklandı. Rapora göre Mayıs’ta Beklenti Endeksi’nde ciddi bir artış yaşandı. Nisan’da faaliyette gerçekleşen daralma Mayıs’ta da devam ederken Güven Endeksi kısmi bir yükselme sürecine girdi. Beklenti Endeksi’nde önceki yılın aynı ayına göre de ciddi artış söz konusu.
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, normalleşmeye dönük takvimle birlikte önümüzdeki aylara yönelik beklentilerinin önemli oranda arttığını söyledi: “Normalleşmenin beklenen trendinde devam etmesi, istihdam ve gelir yaratmada beklenen ivmenin ortaya çıkması durumunda yılın ikinci yarısında düşük faizin inşaat ve dolayısıyla hazır beton sektörüne olumlu katkısının olmasını bekliyoruz. Kamu bankalarının açıkladığı yeni kredi paketleri ile birlikte kredili satışlarda bir hızlanma görülüyor. Gayrimenkul sektörünü canlandırmak üzere başlatılan kampanyanın sektöre can suyu olacağına inanıyoruz.”
Kampanyaya dahil olan projeler:
• Avangart İstanbul
• Avrupark Hayat
• Başkent Emlak Konutları
• Büyükyalı İstanbul
• Cer İstanbul
• Düşler Vadisi
• Ebruli Ispartakule
• Evora İzmir
• Evora Denizli
• Gebze Emlak Konutları 3. Etap
• Göl Panorama Evleri
• İdealist Cadde
• İstmarina
• Karat 34
• Koordinat Çayyolu
• Köy Zekeriyaköy
• Merkez Ankara
• Nidapark İstinye
• Nidapark Küçükyalı
• Niğde Emlak Konutları
• Temaşehir Konya
• Tual Adalar
• Tual Bahçekent
• Semt Bahçekent
• Validebağ Konakları
• Yeniköy Konakları İstanbul
• Bizim Mahalle 1.Etap
• Allsancak İzmir
• Benim Kentim Yalova
• Ormanköy Çekmeköy
Konut sektörü toparlanıyor, Dipten dönüş başladı
Konut sektörü toparlanıyor, Dipten dönüş başladı
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
İNŞAAT
Türk inşaat sektörünün, Pandemi sürecindeki sert düşüşü, Haziran itibariyle tamamlandı gözüküyor.
Paylaş: