Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB), açıkladığı Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Kasım Ayı Raporu’na göre; “İnşaat faaliyetlerinde son dört aydır devam eden hareketlilik yerini yavaşlamaya bırakmıştır. Gelecek döneme ilişkin beklenti negatif tarafa geçmiş görünmektedir. Güven Endeksi negatif yönlü hareketine devam etmiş, Birleşik Beton Endeksi faaliyetteki gerileme ile birlikte yönünü aşağı çevirmiştir.”
İnşaat sektörünün gelişmelerden çok daha hızlı etkilenmesi yönüyle diğer sektörlerden ayrıştığını belirten THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Kasım’da inşaatın yavaşladığı görülmektedir fakat inşaat sektörünün ekonominin genelinden olumlu ya da olumsuz ayrıştığı henüz söylenmemektedir. Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir” dedi.
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Ekim 2021 sonuçlarına göre, Ekim’de inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 2.79 milyar dolar, miktar olarak 5.38 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. İhracat birim fiyatlarında hissedilir artışlar ihracatı destekledi. İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Ekim’de geçen yılın Ekim’ine göre yüzde 40.5 arttı. 2020 Ekim’de ortalama ihracat birim fiyatları 0.37 dolar/kg seviyesindeydi. Ortalama ihracat birim fiyatı 2021 Ekim’de 0.52 dolar/kg seviyesine çıktı. 2021 Ekim’de inşaat malzemeleri ithalatı 642 milyon dolara indi ve 200 bin 484 ton oldu. Döviz kurlarındaki artış ithalatta yavaşlamaya yol açtı. İthalat Eylül’ün altında gerçekleşti, miktar olarak da bir önceki aya göre geriledi. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı 2021Ekim’de 3.20 dolar/kg oldu.
12-18 Aralık ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kapsamında bir açıklama yapan Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, şunları söyledi: “Türkiye inşaat malzemeleri sanayisi, bugün dünyanın gelişmiş ülkeleri dahil 200’e yakın ülkeye, ithalatının 3 misli ihracat yaparak ülkemizin gelişimine kritik fayda sağlıyor. İç pazarda yerli malzemeye duyulan güven de hızla yükseliyor. Ürünlerimizin global rekabet gücünü daha da artırmak için referanslarımız, kamu ve altyapı projeleri ile desteklenmelidir. Biliyoruz ki ithal edilen ürünlerin tamamına yakını ülkemizde üretiliyor. İhtiyacımız, Ar-Ge faaliyetlerimizin daha da geliştirilmesi, ithal ürün kullanımının daha sınırlı bir alanda kalmasının sağlanması ve aynı zamanda ihracatımızın gelişimine de katkı verilmesidir. Nitelikli ürünlerimizi korumak ve haksız rekabetin önüne geçmek için denetim ve kalite güvencesinin sağlanması da çok önemli. Türkiye İMSAD olarak, denetimi sadece kamudan beklemenin doğru olmayacağını düşünerek, bu alanda bazı çalışmalar yürütüyoruz. ‘İMKTS-İnşaat Malzemesi Kalite Takip Sistemi’ bunlardan birisi. Kurguladığımız bu sistem ilk olarak temsil ettiğimiz ürün gruplarından yapı kimyasallarına uygulandı.”
İnşaat sektörü güven arayışında
İnşaat sektörü güven arayışında
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
İNŞAAT
Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) ‘Hazır Beton Endeksi’ 2021 Kasım Ayı Raporu inşaat faaliyetlerinde son dört aydır devam eden hareketliliğin yerini yavaşlamaya bıraktığını ortaya koydu. Güven Endeksi’nin negatif yönlü hareketine devam ettiğine işaret etti.
Paylaş: