İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Ekim 2021 Sektör Raporu’nda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.6 arttığı belirtildi. Raporda, “2021 yılının ilk 8 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 26 olarak gerçekleşti. İç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep artışı bu büyümede etkili olmaya devam etti. 2021 yılının ilk 8 ayında 22 alt sektörün tamamında üretim 2020 yılı aynı dönemine göre arttı” denildi.
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Ekim’de 1.5 puan geriledi. Mevcut inşaat işleri seviyesi Ekim’de 3 puan azaldı, alınan yeni iş siparişleri Eylül’deki durağanlaşmanın ardından Ekim’de bir önceki aya göre 1.6 puan gerileme gösterdi.
2021 Eylül itibariyle inşaat sektöründe toplam 41 firmanın 12.43 milyar TL büyüklüğündeki kredisi yeniden yapılandırıldı.
“Yaşam kalitesi yüksek şehirler için enerji verimli ve güvenli yapılara sahip olmamız şart”: Türkiye İMSAD, ‘8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada; uzun vadeli bir planlama ile şehirlerde yaşam kalitesini destekleyen güvenli ve enerji verimli yapıların artırılması gerektiğini vurguladı.
Enerji maliyetinin tüm dünyada arttığına dikkat çeken Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, tüm şehirlerimizde depreme dayanıklı, enerji verimli yapıların sayısını artırmak için sürdürülebilir binalara odaklanmamız gerektiğini ve enerjiyi verimli kullanmak zorunda olduğumuzu vurguladı.
“Enerjinin yüzde 30 ila 40’ını tasarruf edebiliriz”: Enerji verimliliği konusunda kendimizi geliştirebileceğimiz çok fazla alan olduğunu vurgulayan Küçükoğlu, “Ülke olarak 2019’da ithal ettiğimiz enerji miktarı 41 milyar dolar. Toplam kullandığımız enerji 58 milyar dolar seviyesinde. Yaklaşık yüzde 70’ini ithal ettiğimiz bu enerjinin en büyük kısmı konut ve hizmetler bölümünde kullanılıyor. Toplam enerjinin yüzde 35’i konut ve hizmetlerde, yüzde 34’ü sanayide, kalan kısmı ulaştırma, tarım ve hayvancılık ile enerji dışı alanlarda tüketiliyor. Yani enerji en fazla konut ve hizmetler alanında tüketiliyor, bunun karşılığı da yaklaşık 20 milyar dolar. Biz inşaat malzemeleri sanayicileri olarak, konut ve hizmetler tarafındaki bu 20 milyar dolar seviyesinde tüketilen enerjinin yüzde 30 ila 40’ını tasarruf edebiliriz” diye konuştu.
Tayfun Küçükoğlu, Pandemi’yle birlikte hayatımıza giren maske, mesafe ve temizlik kavramları sonrası yeni şehircilik anlayışıyla birlikte mobil, modüler, temassız bina ve konut imalatlarının gündemde olduğunu da belirtti.
İnşaat malzemeleri ihracatı ilk kez 3 milyar doları aştı
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Eylül 2021 sonuçlarına göre, Eylül’de değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos’undan bu yana en yüksek aylık ihracat gerçekleşti.
İki yeni rekorun geldiği Eylül’de, aylık inşaat malzemeleri ihracatı ilk kez 3 milyar doları aşarak 3.11 milyar dolar, miktar olarak da 5.98 milyon ton ile en yüksek seviyesine ulaştı. İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Eylül’de geçen yılın Eylül’üne göre yüzde 48.6 arttı. 2020 Eylül’de 0.35 dolar/kg olan ortalama ihracat birim fiyatı, 2021 Eylül’de 0.52 dolar/kg seviyesine çıktı.
2021 Eylül’de inşaat malzemeleri ithalatı 723 milyon dolar ve 225 bin 207 ton seviyelerinde gerçekleşti. İthalat bir önceki Ağustos’a göre sınırlı ölçüde geriledi. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı 2021 Eylül’de 3.21 dolar/kg seviyesine çıktı. Bu endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos ayından bu yana en yüksek aylık ortalama ithalat birim fiyatı oldu.
İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 26 arttı
İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 26 arttı
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
İNŞAAT
Türkiye İMSAD Ekim 2021 Sektör Raporu’na göre; iç ve dış pazarlarda yükselen talebin etkisiyle 2021’in ilk 8 ayında inşaat malzemesi sanayi üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gerçekleşti.
Paylaş: