Yeni yapılanma olarak Çorlu yerleşkesinde 12.000 m2’lik kapalı alana sahip NKÜTEK-Eurasiatechnopark ve merkez kampüste 5.990 m2’lik kapalı alana sahip TGB1 binası içerisinde 51 ofis, fuaye alanı ve sosyal alanları barındıran yapılar önümüzdeki dönemlerde hizmete girecektir. NKÜTEK konularında uzmanlaşmış 15 çalışanıyla “Teknopark, Kuluçka Merkezi, Ön Kuluçka Merkezi, TTO, TEKMER, FSMH Bilgi ve Doküman Birimi ve AB Proje Birimi şeklinde yapılandırılmıştır.
NKÜTEK bünyesinde 2015 yılında kurulan Kuluçka Merkezi, üniversitemiz akademisyenleri ve öğrencileri tarafından kurulan ‘startup’ların ve firmaların bulunduğu birimimizdir. Burada bulunan firmalar Teknopark teşviklerinden faydalanmanın yanı sıra “Birebir danışmanlık, Mentorluk programları, İK desteği, Mali destek, Yatırımcı-girişimci buluşmaları, Çekirdek sermaye desteği, Ayrıcalıklı networklere ulaşım, Muhasebe, hukuk, marka ve pazarı hedef alan danışmanlık hizmeti’’ gibi desteklerden de faydalanmaktadırlar. Ayrıca Buluş Müzesi, STEM-Maker Kodlama Laboratuvarı, Dijital Dönüşüm Laboratuvarı, 3D Yazıcı Laboratuvarı, Dijital Kütüphane ve Eğitim Salonları Kuluçka Merkezi’nde yer alan firmaların kullanımına açık bulunmaktadır.
NKÜTEK olarak, iş fikri ya da hayata geçirmek istediği bir projesi olan öğrencilerimizi her zaman desteklemekteyiz. Teknoparkımızın Ön Kuluçka Merkezi’nde yer alarak 1 yıllık süre boyunca ücretsiz ofis alanlarında fikirlerini, projelerini geliştirme imkanı sağlanmaktadır. Bu kapsamda birimimizde çalışmalarını sürdürerek çeşitli yarışmalara katılan ve başarı elde eden ‘’Robotik Kol’’ üreten öğrenci grubumuz bulunmaktadır. Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi NKÜTEK; 2017 yılında ülkemizdeki TGB’lerin performans indeksleri değerlendirilmesinde 17. Erken Aşama TGB’ler içinde Türkiye 4.’sü olmuştur. 2018 için beklentimiz ve öngörümüz daha üst noktalarda olacağımız yönündedir.
NKÜTEK kuruluşundan bu yana ulusal ve uluslararası projelerde başarıyla yer almış olup hala AB Proje Birimimiz tarafından AB Cosme, H2020 projeleri yürütülmektedir. Ekosistemde eksik gördüğümüz ülkemizde ve bölgemizde hak ettiği değeri görmeyen ve stratejik değeri olan yerli ve milli tohumun geliştirilmesi, desteklenmesi için Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi NKÜTEK öncülüğünde; tohumculuk alanında analiz hizmetleri, Ar-Ge ve Ar-Ge teknik destek danışmanlığı, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunacak ve bölgenin referans kurumu olacak Trakya Tohum A.Ş., NKÜ TEKNOPARK’ta kurulmuştur. Toplam bütçesi 10.000.000 TL olan bu projede Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Kalkınma Ajansı, bölgede bulunan Ticaret Borsaları ve Trakya’da faaliyet gösteren 28 şirket bulunmaktadır. Teknopark bünyesinde bulunan Trakya Tohum A.Ş., kamu-özel sektör birlikteliği ile kurulmuş üniversite-sanayi ortaklığını desteğiyle ortaya çıkmıştır.
Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi NKÜTEK olarak misyon ve vizyonumuz; ileri teknolojiyi kullanan ve üreten girişimciler ve firmaların inovatif faaliyetlerini tasarlayacakları veya geliştirecekleri platformu ve mekanizmayı sağlamak, üniversite-sanayi işbirliğini etkin hale getirmek, üniversitemizdeki akademik birikimin ve araştırma sonuçlarının ticarileşmesini sağlamaktır. İşbirliğine dayalı çalışan, inovasyonu benimseyen firmalara ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve ticarileştirmelerini sağlamak için uygun ortam ve olanakları sunmak, yerli teknoloji kullanımını arttırarak ihracat oranını yükseltmek, ithalat oranını azaltmak kısacası Türkiye’nin ve bölgenin teknoloji ve inovasyon merkezi olmaktır.
YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİN REFERANS NOKTASI
YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİN REFERANS NOKTASI
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde 2012 yılında faaliyete başlayan Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi NKÜTEK; TGB1 Süleymanpaşa/Tekirdağ Yerleşkesi ve Çorlu Mühendislik Fakültesi’nde TGB2 Çorlu/Tekirdağ Yerleşkesi olmak üzere toplam 39.075 m2’lik alanda iki lokasyonda yer almaktadır.