TechAnkara Proje Pazarı, Ankara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2011’de hayata geçti. Proje pazarına, Ankara’daki teknoloji geliştirme bölgeleri, OSB’ler, üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları, kuluçka merkezleri gibi girişimcilik ekosisteminin paydaşları destek verdi. Bu yıl şartları sağlayan 268 yenilikçi proje; yenilikçilik, ticarileşme potansiyeli, pazar potansiyeli, sosyal ve çevresel fayda gibi başlıklarda jüri tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, özel sektörün girişimcilik ekosisteminin kar getiren bir alan olduğunu anlamaya başladığını belirterek, “Bizzat yatırımcılar artık girişimcilerin peşinde koşmaya başladı ve bu ivme gittikçe devam edecek” dedi. İklim, çevre, enerji ve sosyal krizleri odağına alan etki yatırımcılığının tüm dünyada öne çıktığını kaydeden Bakan Varank, “Finansal getiriyle birlikte sosyal ve çevresel etkiyi odağına alan bir girişim sermayesi fonunu ilk kez ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu uygulamayı da yine Ankara Kalkınma Ajansımız ile birlikte devreye alacağız” diye konuştu.
Toplam 59 jüri üyesinin incelediği projelerden 100’ü etkinliğin yapıldığı ATO Congresium’da kendilerine ayrılan stantlarda projelerini tanıtmaya hak kazandı. 100 projeye, Temmuz’da finansal okuryazarlık, sürdürülebilirlik, yaratıcı endüstriler, start-up hukuku, yatırıma hazırlık gibi başlıklarda eğitimler verildi. TechAnkara Proje Pazarı’na gelen yatırım fonları ve melek yatırımcılar ile yapılan görüşmeleri neticesinde toplamda 40 milyon dolarlık yatırımı şirketlerine çekmeyi başardılar.
Bakan Varank, yatırımcı sunumlarında ilk 3’e giren girişimcilere ödüllerini verdi. Doğal Aktif Maddelerle Zenginleştirilmiş Biyopolimer Yüzey ile Gıdaların Raf Ömrünün Uzatılması projesiyle Sena Tarım birinci, Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisiyle Endüstriyel Boyutta Otonom Gıda Kurutma Sistemi projesiyle Theta Temiz Enerji Teknolojileri ikinci, Mobil Elektrikli Araç Hızlı Şarj İstasyonu projesiyle Burak Özdemir üçüncü oldu. İlk 3’e giren girişimciler, Ankara’daki teknoparklarda bir yıl boyunca ücretsiz ofis ödülü kazandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen ‘Digital Bridge-2022’ Uluslararası Forumu’nda “Bölgedeki yenilikçi projeleri ve çözümleri keşfetmemiz açısından bize eşsiz bir fırsat sunuyor. Bizleri bugün burada bir araya getiren dijitalleşme’ denen olgudur” dedi.
Bakan Varank, “Bu yeni dünyada varlığımızı sürdürebilmenin tek yolu çevik bir yönetişim anlayışıyla mümkündür. Hızlı kararlar alamayanlar, yenilikçi teknolojik çözümler üretmeyenler, dijitalleşmeye direnenler bu devrin kaybedenleri olarak tarihteki yerlerini alacak. Bizler de Türk dünyasının temsilcileri olarak bu süreci asla ıskalamamalı, gereken tüm adımları birlik ve beraberlik içerisinde atmalıyız” açıklamasını yaptı.
Türkiye olarak bu yola ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ adıyla çıktıklarını anlatan Bakan Varank, “Bu kavram, çok geniş bir çatı vizyonu temsil ediyor. Kritik teknolojileri kendi imkanlarımızla üreterek, tüketen değil üreten bir ülke olma hedefimiz var.” dedi.
Bakan Varank, adil, güvenilir, şeffaf ve entegre bir dijital Türkiye inşa ettiklerini belirterek, “Yerli, milli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi için uygun altyapılar oluşturuyoruz. Bugün Türkiye’de yatırım yapmak istiyorsanız bir internet sitesine girerek, hangi desteklerden nasıl faydalanabileceğinizi saniyeler içerisinde görebilirsiniz” diye konuştu.
TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE) tarafından Nobel ödüllü Türk Bilim Insanı Prof.Dr. Aziz Sancar’ın onuruna ‘The Aziz Sancar Lecture’ etkinliği çevrim içi olarak düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, etkinliğin açılışı için gönderdiği video mesajında, ‘The Aziz Sancar Lecture’ etkinliğinin Türkiye için bir ilk olduğunu belirterek, “Her sene yapılacak bu etkinlikte yeni keşifler veya ortaya çıkan yeni problemler tartışılacak. Daha da önemlisi The Aziz Sancar Lecture bilim camiasına vizyoner bir bakış açısı sağlayacak” dedi.
Varank, Aziz Sancar adına ihdas ettikleri burs programından bahsederek, ‘Aziz Sancar Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı’ ile genç bilim insanlarının çalışmalarını Aziz Sancar’ın araştırma laboratuvarında sürdürebileceğini, Türkiye’de ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının gelişimi noktasında bu programın ülke için önem taşıdığını dile getirdi.
Varank, “Şüphesiz The Aziz Sancar Lecture da The Schrödinger Lecture, The Dirac Lecture, The Oppenheimer Lecture, The Abdus Salam Lecture gibi dünyadan ses getirecek. Bu sene çevrim içi olarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik önümüzdeki yıl yüz yüze gerçekleşecek” açıklamasını yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da video mesajında, gelecek dönemde Türk bilim insanlarının sağlık bilimleri ve teknolojilerinde gerçekleştireceği çalışmalara yönelik destekleri artıracaklarını ifade etti.
Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen GAP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı Gaziantep projeleri protokol imza törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tarım kenti olan Gaziantep’in tarımda ürün kalitesini artıracak önemli bir sulama projesindeyiz” dedi.
Varank, “75 milyon liralık bir projeden bahsediyoruz. Bunun 60 milyon lirasını GAP İdaresi olarak biz karşılıyoruz. Burada 103 bin dekar arazi doğru bir şekilde sulanmaya başlayacak. Tarımsal katmadeğeri artırmış olacağız. Bunun yanında farklı sulama projelerini Başkan ve Valimizle çalışıyoruz. Bu projeleri desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Küresel İnovasyon Endeksi 2022 Raporu’nun açıklandığını belirtti. Bakan Varank, “Türkiye tarihinin en yüksek seviyesinde. Son iki yılda 14 basamak yükselerek, 132 ülke içinde 37’nci sıraya yerleştik. 20 yılda sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi yeni başarı hikayeleri yazmaya devam edecek” dedi.
G20 Dönem Başkanı Endonezya’nın evsahipliği yaptığı ‘G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’na uzaktan erişim ile katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dünya nüfusunun üçte birinin gerekli dijital araçları, dijital okuryazarlığı veya internet erişimi yokken başarılı olmasının mümkün olmadığını belirterek, dijitalleşmenin faydalarının adilane dağıtılabilmesi için veri transferini düzenleyen yeni bir uluslararası sisteme ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Pandemi sonrası dönemde dijitalleşmenin eğitim, ticaret, sağlık ve benzeri alanlardaki öneminin tüm dünya ülkeleri tarafından kavrandığına işaret eden Varank, Endonezya Dönem Başkanlığı’nın dijital okur yazarlık, veri akışları, bağlanabilirlik önceliklerinin Türkiye’nin çalışmalarıyla ve öncelikleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.
Bu yıl, üye ülkelerin Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin ihtilaflarından dolayı ortak bir metin üzerinde mütabakata varılamayan G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı, Dönem Başkanı’nın raporu ve Yeni Dönem Başkanı olarak Hindistan’ın görevi devralmasıyla son buldu.
Yenilikçi projeler yatırımcıyla buluşuyor
Yenilikçi projeler yatırımcıyla buluşuyor
TechAnkara Proje Pazarı, inovatif girişimler ile yatırımcıları bir araya getirdi. 10’uncu yılda jüri tarafından belirlenen 100 proje, ATO Congresium’da görücüye çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank özel sektörün girişimcilik ekosisteminin kar getiren bir alan olduğunu anlamaya başladığını belirterek, “Bizzat yatırımcılar artık girişimcilerin peşinde koşmaya başladı ve bu ivme gittikçe devam edecek” dedi.