YEDPA Genel Kurul Toplantısı ve Tapu Dağıtım Töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, milletvekilleri, Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, İstanbul Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Murat Önay, İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, Yalova-İMES OSB eski Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, Kooperatif, STK başkan ve yöneticileri, YEDPA’lı işadamları ve Üyeler olmak üzere çok sayıda kişinin katılımıyla Ataşehir’de gerçekleşti. “Geçmişin Emeği, Geleceğin Işığı Olacak” sloganıyla düzenlenen toplantıda Bakan Murat Kurum, Bakan Yardımcıları Fatma Varank ve Mücahit Demirtaş ile Başkan Salih Sami Atılgan’ın konuşmaları ve diğer açılış konuşmacılarından sonra katılımcılara tapuları takdim edildi. Gün içinde toplam 2078 tapu hak sahiplerine dağıtıldı.
“YEDPA çok önemli bir istihdam merkezi”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, uzun yıllardır süren tapu probleminin çözüldüğünü belirterek, “Biz de sizin mutluluğunuza ortak olmak için geldik. Tapularınız hayırlı olsun. 2018 Olağan Mali Genel Kurulu ve tapu teslim töreninin de ülkemize ve sizlere hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin bugün gurur tablolarından biri olma vasfını hak eden YEDPA’mızın genel kurulundayız. Gerçekten YEDPA yıllardan beri yakından takip ettiğimiz kuruluşlardan biri. YEDPA Türkiye’nin örnek birlikteliklerinden biridir. Birlikte iş yapma konusunda başarılı temsilcilerden biri konumunda. Herkesin takdirle izlediği bir ticaret merkezi. Güçlü devlet ve güçlü millet durumunda isek birlik ve beraberlik içinde olduğumuz içindir. YEDPA da bu birlik ve beraberliği ticari anlamda temsil ediyor. Hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum” dedi.
Murat Kurum, YEDPA hakkında bilgiler paylaşarak, “YEDPA’mız 310 bin metrekarelik kapalı alana sahip. İçinde 2 bin 250 işyeriyle, 2 bin ortağıyla ve 14 bin çalışanıyla Türkiye’nin en büyük toplu işyeri. Binlerce çalışanı ve iş fırsatıyla da hakikaten çok önemli istihdam sağlayıcı bir konumu var” dedi ve bundan sonra da YEDPA için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliği için de destek istedi.
Murat Kurum, Yeni Çamlıca, İmar İskan Blokları, Mimar Sinan, Barbaros, Mevlana Mahallesi ve çevre mahallelerde benzer imar problemleri bulunduğunu, imar barışı başvurularını aldıklarını ve bu sorunları çözeceklerini söyledi: “İşte bugün YEDPA’nın sorunları çözülmüş oldu. Biz istiyoruz ki İstanbul’da tapuyla imarla mülkiyetle ilgili hiçbir vatandaşımızın da sorunu kalmasın. Hem Yeni Çamlıca’da hem İmar İskan Blokları’nda hem Mevlana Mahallesi’nde Bakanlık olarak gereken tüm çalışmaları yapıp vatandaşımızın mülkiyet problemini, tapu problemini inşallah en kısa sürede halledeceğiz. İmar barışı başvurularımızı aldık. YEDPA olarak, sizlerin yıllardır beklediği tapu süreci hamdolsun mutlu bir sona ulaştı.”
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi olacak
Murat Kurum, ekonominin ve ticaretin canlanması için adımlar atmaya devam edeceklerini dile getirdi: “Salondaki herkes ve her firma ülkemizin ekonomisine ve istihdamına katkı sunuyor. Çevre ve Şehircilik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları olarak Türkiye’yi 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak dev projeleri hazırlamaya gayret gösteriyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla beraber bu bölgede yer alan ve dünyanın gözlerinin Türkiye’de olmasını sağlayacak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ni de banka ve kurumlarımızın bir arada bulunduğu, hem yakın Avrupa’nın hem de Orta Doğu’nun finansının bu bölgeden yönetildiği projede de ilerliyoruz.”
“Çeyrek asırı aşan bir sorunu çözüme kavuşturmanın mutluluğunu yaşamaktayız”
YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan, açılış konuşmasında, “1994 yılından bu yana aktif ticaretin içinde bulunan ticaret merkezimizin 2018 yılında çıkarılan İmar Barışı Kanunu ile tapularına kavuşması YEDPA için umut ışığı olmuştur. YEDPA’nın yaşadığı sorunlar ve imar barışı sonrası tapuların dağıtılmasına rağmen 2. etap projeleri hayata geçirebilmek için bölgede plan çalışmalarının sonuçlanması ve imar islah çalışmalarının nihai sonuca ulaşması beklenmektedir” dedi.
Bölgenin plansız yapılaşmanın mağduru olduğunu belirten Salih Sami Atılgan, çeyrek asrı aşan süreci ve YEDPA serüvenini şu sözlerle özetledi: “Sektörel dayanışma, kümelenme bilinciyle kent lojistiğine katkı sağlayan ticari yaşamı kolaylaştıran ve sosyal faydalar sunan YEDPA, Türkiye’nin en büyük monoblok binası olarak tasarlanmıştır. Tamamen öz sermayesiyle ana bina inşaatı tamamlanıp faaliyete başladı. Bünyesinde ses, duman üretmeyen, çevreyi kirletmeyen tüm işletmelere de kapısını açmış durumdadır.
YEDPA yasal bir bina olmasına rağmen bölgenin plansız yapılaşması nedeniyle imar iskan sorunlarının en büyük mağduru olmuştur. Bölgede 2000’li yılların başlarında yapılan imar islah çalışmalarında YEDPA’lılar işyerlerinin 2/3’ünü ipotek alacaklıları ile paylaşmak zorunda kalmış, ruhsat ve tapularını alamamışlardır. Nihayetinde bazen hukuksal mücadeleler vererek, çoğu zaman ise bedeller ödeyerek ana binada hisse paylarını tamamlamış, YEDPA arsasında hisse payının çoğunluğunu elde etmiştir. YEDPA’nın asıl mücadelesi burada olmuştur. Devamında imar barışının sağladığı imkanlardan faydalanarak bugün ferdi mülkiyet tapularımızı almış olduk.”
Salih Sami Atılgan, “Geleceğimizi yeniden şekillendirmeliyiz. Bundan sonraki süreçlerde YEDPA’ya yeni bir vizyonla gelecek hazırlamalıyız” dedi. Büyük bir ekonomik dinamizme ve potansiyele sahip ülkemizin içinde bulunduğu sıkışıklıktan hızla kurtulup tekrardan yüksek performanslı günlere döneceğine olan inançlarının tam olduğunu vurgulayan Salih Sami Atılgan, “O günlere hazır olmalıyız. YEDPA arsası 2. etap inşa projemizi hayata geçirmek istiyoruz. Ataşehir ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin bölgenin tamamında plan çalışmaları ve imar ıslah çalışmalarını bir an önce tamamlamasını bekliyoruz. Bu çalışmalarda komşu mahallelerinin sakinleri ve YEDPA’nın geçmiş dönem yaşadığı mağduriyetlerin göz önüne alınmasını umuyoruz. Sistemdeki eksik ve yanlışlıkları ranta döndürmeyi ve çarpıklıklardan çıkar üretip buradan zenginleşmeyi iş haline getirmiş gruplara prim vermemelerini bekliyoruz.
Oto yedek parça dağıtıcılarının daha büyük lojistik depo ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Bakanlık’tan destek talebimiz var. Zira otomotiv sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörü; ihracatta lider, yan sanayi sektörü yani yedek parça ihracatı ile milyar doların üzerinde bir yapılanma gücüyle ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır” açıklamasını yaptı. Atılgan, YEDPA’nın tapu sorunu çözümünde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Programda konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Bakan’a seslenerek, Yeni Çamlıca Mahallesi’ndeki ve tüm bölgedeki imar sorununun çözümünü rica etti.
YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan, dergimiz KobiEfor’a özel açıklamalarda bulunarak, “Türkiye’nin lokomotif sektörü otomotiv. Sektörün Türkiye’de birinci oluşu, oto yedek parça ihracatçılarının da bugün 10 milyar dolardan fazla bir ekonomik büyüklüğü temsil etmesi YEDPA’nın önemini daha da öne çıkarıyor. Otomotiv sektörünün önemli oyuncularından YEDPA Ticaret Merkezi, gelecek vadediyor. 2 bin 250 işyeri, 14 bin çalışanıyla YEDPA sadece ekonomik bir güç değil, sosyal bir güç olarak da varlığını hissettirmektedir. YEDPA 1. Etap projesini tamamladı. Şimdi yeni hedefimiz; YEDPA 2. Etap projesini tamamlamak” dedi.
Salih Sami Atılgan, YEDPA’nın sosyal donatı alanlarının projelendirildiği 2. Etap’a ilişkin şu bilgileri paylaştı: “YEDPA yasal bir bina olmasına rağmen bölgenin plansız yapılaşması nedeniyle imar iskan sorunlarının en büyük mağduru olmuştur. Bölgede 2000’li yılların başlarında yapılan imar ıslah çalışmalarında YEDPA’lılar işyerlerinin 2/3’ünü ipotek alacaklıları ile paylaşmak zorunda kalmış, ruhsat ve tapularını alamamıştı. Ciddi hukuki mücadeleler verdikten ve ipotek alacaklarını tekrardan satın aldıktan sonra İmar Barışı’nın sağladığı imkanlardan faydalanarak ferdi mülkiyet tapularımızı aldık.
Ancak Yeni Çamlıca, Mevlana, Mimar Sinan Mahalleleri ve YEDPA arazisinin 2. Etap’ının da içinde yer aldığı bölgemizde imar ıslah çalışmaları devam ediyor. Bir an önce bölgenin plan ve imar ıslah çalışmalarının tamamlanmasını istiyoruz. Bu çalışmayı Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi birlikte yapacak. Çevremizde yoğun bir yapılaşma sözkonusu, bu da süreci zorlaştırıyor. YEDPA 2. Etap’ın bulunduğu arsa üzerinde şuyulandırma yapılacak. YEDPA arsası çok değerlendi. Bu sürece zarar veren en önemli unsurlardan bir tanesi şu; bir emlakçı grubu bu işten nemalanmaya çalışıyor. Hepsi YEDPA arsasından pay alma, bu işi ranta dönüştürerek zenginleşme ve haksız kazanç elde etme gayreti içinde. YEDPA haksızlığa uğramak istemiyor. Bölgenin en mağdur olan grubu YEDPA.
Bölgenin imar ıslah çalışmalarını yürüten Atahaşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden talebimiz; daha önceki süreçlerde bize verdikleri sözleri tutup, YEDPA arsasının tamamının YEDPA’ya tahsis edilmesi. Tahsisi eksik kalan hisseler oluyorsa onların da ipotek alacaklısı yapılmasını talep ediyoruz.
2. Etap projemizde otel, iş merkezi ve rezidanslar tarzında yapılmış farklı alanlara hitap edebilecek ticari alanlar yer alıyor. Bu sosyal donatı alanlarını tamamladığımızda YEDPA’lılar daha fazla hak sahibi olacak. İşyerlerimiz daha da değerlenecek. O zaman YEDPA’nın ana binasında da daha farklı mimari yenileştirme çalışmaları yapabilme imkanını yakalayacağız. YEDPA 2. Etap projemizi hayata geçirdiğimizde ana binamızı da daha fonksiyonel hale dönüştürüp farklı sektörlere açılım çalışmalarımız da söz konusu olabilir.”
“Yeni projemiz; Oto Yedek Parça Lojistik Merkezi”: Salih Sami Atılgan, YEDPA’nın bir diğer önemli projesini de anlatıyor: “YEDPA bünyesinde otomotiv yedek parça sektöründe çalışan arkadaşlarımız işlerini geliştirdikçe ve büyüdükçe daha geniş, büyük ve yeni lojistik depolarına ihtiyaç duymaktalar. Biz de YEDPA’lılar olarak bu konuda öncülük yapmak istiyoruz ve bu alandaki tecrübelerimizi aktaracağımız yeni bir proje geliştirdik: Oto Yedek Parça Lojistik Merkezi. YEDPA’lılar buradaki birlik ve dayanışmayı, sinerjiyi bu yeni projede de ortaya koymak istemektedirler. Bu konuda çalışmalarımıza başladık. Özellikle yer tahsisine yönelik ilgili Bakanlık ve kurumlarla görüştük, onlardan destek talep ediyoruz.”
YEDPA’lılar tapularına kavuştu
YEDPA’lılar tapularına kavuştu
YEDPA Genel Kurul Toplantısı ve Tapu Dağıtım Töreni’ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan ile birlikte katılımcılara tapularını takdim etti. Toplantıda, 2078 tapu hak sahiplerine dağıtıldı.