KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

YAPAY ZEKA PROJELERİNDE SİBER GÜVENLİĞİN ÖNEMİ

HABER

YCP Bilgi Teknolojileri Siber Güvenlik Servisi’nden Uğur Güler: “Kullanıcıları ve paydaşları en iyi siber güvenlik uygulamaları konusunda eğitmek ve yapay zekâ sistemleriyle ilişkili potansiyel risklerin ve tehditlerin farkında olmalarını sağlamak önemlidir” dedi.

Yapay zekâ günümüzde geniş ölçüde hayatımızın içerisinde yer almakta ve hayatımızdaki payı gün geçtikçe artmaktadır. Arabalarda, evlerde, kullandığımız eşyalarda, araçlarda, bankacılık sistemlerinde, sosyal platformlarda kısaca temas halinde olduğumuz her noktada yapay zekâ kullanılıyor ancak bununla birlikte sistemlerdeki açık, bu sisteme dair güvensizliklerin artması ciddi sonuçları ortaya çıkarmaktadır.
Gelecekte siber saldırganlara hedef olmuş otonom bir aracın, güzergâhından çıkabileceğini görebiliriz veya hastanede yaptırdığımız bir testte, veri bütünlüğü ile oynanmış bir yapay zekâ asistanı, hastalığımıza dair bulguları göremeyebilir. İşte bu sebepledir ki ciddi görevlerde yer alan yapay zekâ sistemleri korunmaya muhtaçtır.
Yapay zekâda siber güvenliğin önemli olmasının ana nedenlerinden biri de, genellikle yapay zekâ sistemleri tarafından işlenen ve depolanan bilgilerin hassas ve /veya kişisel olmasıdır. Örneğin; sağlık hizmetlerinde kullanılan yapay zekâ sistemleri hassas tıbbi verileri işleyebilirken, finansta kullanılanlar kişisel finansal bilgileri işleyebilir. Bu veriler yanlış ellere geçerse kimlik hırsızlığı veya finansal dolandırıcılık gibi kötü amaçlar için de kullanılabilir.
Veri gizliliği endişelerine ek olarak, saldırganlar tarafından ele geçirilmiş yapay zekâ sistemlerinin siber saldırılar başlatmak için kullanılma riski de vardır. Örneğin; saldırganlar, saldırılarını otomatikleştirmek ve optimize etmek veya güvenlik sistemleri tarafından tespit edilmekten kaçınmak için yapay zekâyı kullanabilir.
Diğer bir endişe, manipüle edilmiş, karar verici konumda olan yapay zekâ sistemlerinin önyargılı olma potansiyelidir. Bu, ceza adaleti veya istihdam gibi alanlarda ciddi sonuçları olabilecek adil olmayan durumlara neden olabilir. Yapay zekâ sistemlerini dış saldırılardan korunmuş olmasını sağlayarak bu tür sorunları önlemeye yardımcı olabiliriz.
Bu endişeleri gidermek için yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesi, konuşlandırılması ve işletilmesi boyunca güçlü güvenlik önlemlerinin uygulanması önemlidir. Bu, şifreleme, kimlik doğrulama ve erişim kontrolleri gibi tekniklerin yanı sıra düzenli testler ve güvenlik açığı değerlendirmelerini içerebilir.
Kullanıcıları ve paydaşları en iyi siber güvenlik uygulamaları konusunda eğitmek ve yapay zekâ sistemleriyle ilişkili potansiyel risklerin ve tehditlerin farkında olmalarını sağlamak da önemlidir. Yapay zekâda siber güvenliği desteklemek için birlikte çalışarak bu sistemlerin güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamaya yardımcı olabiliriz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.