Küresel ısınmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan iklim değişikliği krizi ve doğal kaynakların her geçen gün azalması gibi çevresel ve toplumsal sorunlar ülkelerin sanayileşme stratejilerini değiştiriyor ve bu değişim rüzgârı ile yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Bu yeni dünya düzeni; firmaların sadece mal ve hizmetleri üretmeleri ve/veya satışı ile başarı elde edemeyeceği, insana ve çevreye duyarlı, değer oluşturan iyi yönetim uygulamalarını içeren bir yeşil dönüşümü içeriyor.
Günümüzde Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Paris Anlaşması gibi sürdürülebilirlik konularını esas alan küresel kurallar, yeşil dönüşüme ayak uyduramayan şirketlerin, sahip oldukları pazarları kaybedebileceği bir sonu ortaya koyuyor.
Bu anlamda dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Bölge’nin sanayileşme sürecinde, sürdürülebilirliği odak noktasına alarak, Sürdürülebilir Yeşil OSB stratejisi ve yol haritası hazırladı.
Yalova Makine İhtisas OSB’nin Sürdürülebilir Yeşil OSB vizyonu, hizmetlerini çevre, ekonomi, toplum ve iyi yönetişim bütünlüğü içinde sunarken, katılımcı firmaların yeşil dönüşümlerini hızlandırıyor. Ayrıca, ayak izini en aza indirmeyi ve ülkenin kalkınma hedefleriyle uyumlu olarak karbon emisyonunu net sıfır düzeyine getirmeyi amaçlıyor.
Sürdürülebilirlik yaklaşımında; OSB Bölge Müdürlüğü ve Katılımcı Firmalar bir bütün olarak ele alınıyor. ‘E-ESG’ olarak da tanımlanabilecek sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir ekonomik performans, sosyal kalkınma ve iyi yönetişim stratejik çerçevenin içinde 14 stratejik öncelik belirlenmiş bulunuyor. Bu stratejik öncelikler altında ise stratejinin operasyonel hale gelmesini sağlayacak, 51 eylem tanımlanıyor.
Yalova Makine İhtisas OSB’nin bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar arasında şunlar yer alıyor: “Katılımcıların üretim tesislerini sürdürülebilir tesisler hale getirebilmesi için TSE ile ortak bir çalışma yürütülerek TSE Yeşil Sanayi Binaları Kriterleri geliştirilmiş. Bu çalışma ile Bölge’de inşaatı devam eden fabrika binaları, güneş enerjisini kullanarak, yağmur sularını ve gün ışığını değerlendirip, enerjiyi koruyabilecek yalıtım, su ve enerji verimliliğine sahip armatürlerin kullanılması gibi birçok sürdürülebilirlik sağlayıcı örneği barındıran tesisler şeklinde kurulabiliyor.”
Yalova Makine İhtisas OSB’nin su temininde yağmur sularını değerlendirebilecek bir baraj planlaması da bulunuyor. Bölge’de, döngüsel ekonomik koşuların oluşturulması için endüstriyel simbiyoz fırsatlarının araştırıldığı proje gerçekleştirilerek endüstriyel simbiyoz aracılık merkezinin başlangıç çalışması da tamamlanmış durumda. Atıkların geri kazanımı hususunda sıfır atık yönetim sistemi kurulurken, karbon salınımının azaltılmasına yönelik yenilenebilir enerji yatırımları ve projelendirme çalışmaları devam ediyor.
Sokak aydınlatmalarının da binalara kurulacak olan güneş enerjisiyle sağlanacağı belirtiliyor. Enerji verimliliği çalışmaları için Enerji Yönetim Birimi kurulması hususunda kapasite geliştirme çalışmalarına başlanırken, OSB idari binasının Yeşil Bina kriterlerine göre inşa edildiği ifade ediliyor.
Yalova Makine İhtisas OSB’den, Sürdürülebilir Yeşil OSB stratejisi
Yalova Makine İhtisas OSB’den, Sürdürülebilir Yeşil OSB stratejisi
İklim değişikliği krizi ve doğal kaynakların her geçen gün azalması ile sanayileşme sürecinde sürdürülebilirliği odak noktası olarak belirleyen Yalova Makine İhtisas OSB, Sürdürülebilir Yeşil OSB stratejisi ve yol haritası hazırladı. OSB’nin sürdürülebilirlik çalışmaları arasında, su temininde yağmur sularını değerlendirebilecek bir baraj planlaması da bulunuyor.