Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret şehirleri; İstanbul, Kocaeli ve Bursa’nın kesişme noktasındaki Yalova’da; yeni nesil bir sanayi şehri kuruluyor: Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Yalova İMES OSB). Yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin üssü olma hedefiyle Yalova İMES OSB, tüm Türkiye’ye örnek olacak projelere imza atıyor ve yeni dönemde 5 temel hedef ve ayrıcalık alanı belirledi. Biz de KobiEfor olarak her ay bir röportajımızda bu başlıklardan birini Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir ile konuştuk.
“Türk mimarisinin sanayi bölgesindeki izdüşümü; Bir Zamanlar Anadolu”
Direnç Özdemir bu hedeflerden ilkini bizimle paylaşıyor: “Hedefimiz dünyanın en estetik sanayi bölgesi olmak. Bununla ilgili olarak gerek sosyal donatı alanları ve gerekse fabrikalar için konsept mimari projeler hazırlıyoruz.
Konseptimizin adı ‘Bir Zamanlar Anadolu’. 7 bölgeyi temsil eden, modernize edilmiş Anadolu mimarisini, ayrıca Osmanlı barok mimarisini ve elbette Selçuklu mimarisi bütünlüklü bir konsept tasarım olarak hazırlıyoruz. Sanayi adaları ve parselleri de benzer dokuya uygun olarak tasarlanıyor. İmar süreçlerinde Estetik Kurulumuz olacak ve yapılaşmalarımız tamamlandığında, mimari bir hikayesi, bir ruhu olan bütünlüklü, dünya ile entegre bir Türk mimarisinin sanayi bölgesindeki izdüşümünü görüyor olacak herkes. Fotoğraf ve gezi kulüplerinin de bir durak noktası olacağından emin olduğumuz için, tur otobüslerine özel otopark alanlarını şimdiden ayırdık. Örneğin; Karadeniz caddesinde restorana gidecek, Ege mahallesinde kahvenizi içecek, Doğu caddesinde banka işlemlerinizi gerçekleştireceksiniz.
Dünya’da bir ilki gerçekleştiriyor olacağımızdan emin olabilirsiniz. Birkaç ay içerisinde tüm hazırlıklarımızı tamamlamış olacağız. Nitelikli personelin, Ar-Ge ve beyaz yaka çalışanlarının, kadınlı erkekli tüm gençlerin, Y kuşağının, Z kuşağının hatta Alfa Kuşağı’nın içinde bulunmaktan keyif alacağı ve hatta bir parçası olduğu için gurur duyacağı bir yaşam alanı oluşturacağız.
Şimdilik birkaç görseli paylaşayım sizinle, ama konseptimiz tamamlandığında, ki bir iki ay içerisinde bitecek gibi görünüyor, tüm konsepti Sayın Cumhurbaşkanımıza ve elbette Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza arz edeceğiz. Zira amacımız, ülkemizin dünya ölçeğinde bir gurur kaynağı markalarından biri olmaktır. Sayın Bakanımız Mustafa Varank Beyefendi imzasıyla yürürlüğe giren 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’ni örnek bir şekilde hayata geçiren bir OSB olmak tutkusuyla, 200’e yakın çoğunluğu ihracatçı yenilikçi katılımcımızla yolumuza emin adımlarla ilerliyoruz.
Sizin aracılığınızla her konuda sorun çözücü duruşu ve sonuç odaklı dinamizmiyle bizlere güç veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank başta olmak üzere Sayın Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede, Sayın Genel Müdürümüz Ramazan Yıldırım ve tüm Bakanlık bürokrasisine şükranlarımızı arz etmek isterim.”
2023’te hedef; yüzde 50 doluluğa ulaşmak: Direnç Özdemir, özellikle son 3 ayda kamulaştırmadan altyapı inşaatlarına, işletme sürecine yönelik yenilikçi çalışmaları olgunlaştırmaya kadar her kulvarda daha da yoğun çalıştıklarını, 2 yıl gibi kısa bir sürede 4.700 dönümlük alanın tüm kamulaştırmasını bitiriyor olacaklarını anlatıyor: “Önümüzdeki yıl, 2.500 dönümden oluşan birinci etap alanımızın altyapısını tamamlayıp 2021 yılında toplu temel atma töreniyle fabrika inşaatlarımıza başlamak, 2023 yılı itibariyle de birinci etaptaki 140 parselimizde işletmeye geçmiş olmak hedef ve gayretindeyiz. 2023 yılında OSB’mizin tamamının altyapısını da bitirmiş olacağız. 2017 Haziran ayında tüzel kişiliğimizi kazandığımız düşünülünce, 6 yıl gibi bir sürede, yaklaşık 500 hektarlık bir OSB’nin tüm altyapı ve sosyal donatı inşaatlarını bitirip, yüzde 50 doluluğa ulaşmak sanıyorum rekora yakın bir sürat. Ama bizim kaybedecek zamanımız yok. Bu termin ve hedeflerimizin katılımcılarımıza verdiğimiz bir söz olmasının yanı sıra ülkemize ve yeni nesillere iş, istihdam alanları kazandırmak milli bir görev. Bu sorumlulukla dört elle çalışıyoruz.”
“Yeni nesil OSB’lere ihtiyaç var”: Direnç Özdemir’in Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tecrübesi, yılların birikimine ve deneyimine dayanıyor. Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı olmadan önce 15 yıl Bölge Müdürü olarak çalışan Özdemir, “Aynı zamanda Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi’ydim. Haziran 2019’dan itibaren Yönetim Kurulu Başkanı olarak, genç ve dinamik bir Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu’yla birlikte görev yapıyorum. Sanayi camiasının duayenleriyle birlikte 15 yıl çalıştım, bu anlamda OSB Yöneticiliği noktasında kendilerinden çok şey öğrendim, bu da benim şansımdı elbette. Bu vesileyle kendilerine şükranlarımı sunuyorum.
OSB’leri, mevzi imarların yapıldığı, altyapı temin ve dağıtımının yapıldığı, temel belediye hizmetlerinin verildiği alanların daha ilerisine nasıl taşıyabiliriz üzerine uzun süredir araştırıyordum. Katılımcıların rekabet gücünü artıran, pazar payını büyüten, katılımcısının yenilikçilik seviyesini, teknoloji düzeyini artırma noktasında politika ve proje üreten ‘Yeni Nesil OSB’lere ihtiyacımız var artık. OSB felsefesini, devletimizin, koyduğu ihracat hedeflerinde lokomotif rol oynayacak, dünya markası olacak yapılar olarak yeniden ele alıyoruz.”
Yalova İMES OSB; ‘Bir Zamanlar Anadolu’
Yalova İMES OSB; ‘Bir Zamanlar Anadolu’
Yeni nesil OSB olma iddiasıyla çalışmalarına son sürat devam eden Yalova İMES OSB, projeleriyle de farklılaşıyor. Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, “Hedefimiz dünyanın en estetik sanayi bölgesi olmak. Konseptimizin adı ‘Bir Zamanlar Anadolu’. Mimari bir hikayesi, bir ruhu olan bütünlüklü, dünya ile entegre bir Türk mimarisinin sanayi bölgesindeki izdüşümünü görüyor olacak herkes” diyor.