Akademi, ekonomi ve kamu dünyasının karar verici mekanizmalarının Türkiye algısına ışık tutan kitap, devletçe yürürlüğe sokulan ve kalkınma planlarını da şekillendiren “Avrasya’nın Üretim Merkezi Olmak” gibi bir hedefe bağlanmış olan dışa dönük yeni sanayileşme stratejisinin orta ve uzun vade imkan ve olanaklarını analiz ediyor. Yazar, ele aldığı Avrasya ve Asya merkezli ekonomik entegrasyon süreçlerinin politik müdahalelere açık olduğuna, bu süreçlerin küreselleşmeyi desteklediğine, gelinen noktada küreselleşmeyi başlatan Batı’nın yan çizmesine rağmen Asya ekonomilerinin küreselleşmeyi savunduğuna işaret ederek Türkiye’nin daralmayı tartışan AB ile birlik politikalarını yeni baştan kurmasının kaçınılmazlığına dikkat çekiyor.
Nurdan Sönmez, “Türkiye, Avrupa ve Avrasya’yı ayıran ya da birleştiren bir köprü olmaktan daha fazlasıdır” diyor. Sönmez, kitabın bu yüzden Türkiye’nin Avrasya ülkesi olma özgünlüğünü kullanarak, bölgesel ekonomik entegrasyonlara katılımının mümkün hatta zorunlu olduğunu vurguladığını anlatıyor. Bu savını ise; Uluslararası Sistemin Tarafları, Batı’dan Doğu’ya Küresel Güç Kayması, Ekonomik Büyümenin Tarihi, Küresel Güç Kayması ve Türkiye, Avrasya’da Yeni Ekonomik Entegrasyonlar, Avrasya ve Türkiye’nin Politik Ekonomileri v.b. ana başlıkları altında açıklıyor.Nurdan Sönmez hakkındaEskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü ve Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Master (MA İngilizce) Programı mezunu Nurdan Sönmez, Siyaset Bilimi (İngilizce) Doktora eğitimine devam ediyor.
Nurdan Sönmez, aynı zamanda KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi Genel Koordinatörü olarak çalışmaya devam ediyor. KalDer Kalite Dergisi’nde de editörlük yapan Sönmez, TÜBİTAK-MAM ve üniversite-sanayi işbirliğiyle ile Türkiye’nin çeşitli Organize Sanayi Bölgeleri’nde Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programları projesi yönetiminde yer aldı.
KOBİ’ler, bilişim ve Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili birçok projeye katılan Nurdan Sönmez, KOBİ Zirveleri ve ayrıca uluslararası nitelikteki Avrasya Ekonomi Zirveleri organizasyonlarında KobiEfor çözüm ortaklığı projelerine katkı sundu.
Organize Sanayi Bölgeleri’nin sanayileşme, kalkınma ve sosyal yaşamı dönüştürücü etkileri ve Yeni Nesil OSB’ler (YNO) hakkında araştırmalar yapan Sönmez, evli ve bir erkek çocuğu sahibi.
Uluslararası Sistemde TÜRKİYE; Yol Ayrımları ve Alternatif Ortaklıklar
Uluslararası Sistemde TÜRKİYE; Yol Ayrımları ve Alternatif Ortaklıklar
KobiEfor Dergisi Genel Koordinatörü Nurdan Sönmez’in kaleme aldığı “Uluslararası Sistemde Türkiye Yol Ayrımları ve Alternatif Ortaklıklar” adlı kitap, piyasaya çıktı. Biz de Nurdan Sönmez ile kitap üzerine konuştuk.