KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

TUSGİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Haydar Bektaş: “TUSGİD ile Tuncelili iş insanı markasını oluşturacağız”

HABER

Tuncelili iş insanlarının dayanışma kültürüyle biraraya geldiği Tunceli Sanayici ve Girişimciler Derneği (TUSGİD), 10. yılında yeni vizyonunu belirledi.

Bu yıl TUSGİD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen İş İnsanı Cem Haydar Bektaş, “Tuncelili iş insanlarının gönüllük esasına dayalı bir araya geldiği çatı örgütüyüz. Bugüne kadar bireysel başarılara imza atmış iş insanlarımızla ‘Tuncelili iş insanı’ markasını oluşturacağız. Başta kendi ilimiz olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde riski paylaşarak istihdam sağlayacak yatırımlara odaklanacağız” dedi.
Gönüllülük esasına göre kurulan, bağımsız sivil toplum kuruluşu Tunceli Sanayici ve Girişimcileri Derneği (TUSGİD), 10. yılında bölge insanının ortak sesi ve bölgenin ekonomik kalkınmasına destek olmayı hedefliyor. TUSGİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Haydar Bektaş, “Tunceli kimliğiyle var olan, başarılı çalışmalara imza atan, hem bölgede hem Türkiye’nin dört bir yanındaki yatırımlarıyla istihdama katkı sağlayan Tuncelili iş insanlarıyla  ‘Tuncelili İş İnsanı’ markasını oluşturacağız. Hem bölgemize hem de ülkemize üretim ile katkı sağlayacak işbirliklerine imza atacağız” dedi.

TUSGİD dayanışma kültürüyle ‘kalkınma’ya odaklanacak
Farklı siyasi görüş, farklı dünya görüşü veya farklı ekonomik gücü elinde bulunduran iş insanlarının işbirliğiyle oluşturulan TUSGİD, bölge iş dünyasının ortak sesi olmayı hedefliyor. TUSGİD’in dayanışma kültürüyle ‘kalkınma’ya odaklanacağının altını çizen Cem Haydar Bektaş, şunları söyledi: “Tunceli bugüne kadar birçok nedenden dolayı zarar görmüş, dönem dönem ötekileştirilmiş, dönem dönem farklılaştırılmış ama hep yaşamış, var olmuş bir kenttir. İş insanlarımız da bu süre içerisinde ekonomik olarak var olmanın, büyük olmanın, sektörünün önde gelen iş insanı olmanın yolunu bulmuş. Başarılı projelere imzalar atılmış, ülkemizin ilk 500 Büyük Sanayi Şirketi listesinin içine giren girişimcimiz de olmuş, 30 yıl, 50 yıl ayakta kalmayı başarmış yatırımcımız da. Hep bireysel mücadele verilmiş. Hiçbir dönem Tunceli kimliği altında dayanışma sağlanmamıştı. Oysa birçok iş dünyası kuruluşuna bakınca şunu görüyorum; birlikte olunursa, birlikte düşünülürse, birlikte hareket edilirse daha çok gelişme sağlanıyor. Hem sorunlar çözülüyor, hem bölge insanına daha fazla faydası dokunuyor. Birçok konuda ayrışan iş insanlarımızı TUSGİD ile ortak ve birlik olmaya çağırıyoruz. Onlarla birlikte TUSGİD’i hem bölgesine hem ülkesine fayda ve rekabet avantajı sağlayacak nitelikte bir yapıya dönüştürmek istiyoruz. Yönetim olarak hedefimiz; TUSGİD’in iş dünyası, bölgemiz ve ülkemiz için ‘güvenin adresi’ olmasıdır.”

STK’larla Tunceli’ye gidilecek
Tunceli’ye ilginin son zamanlarda arttığını ve birçok iş insanıyla ortak projeleri Tunceli’de hayata geçirmek için girişim yaptıklarını belirten Cem Haydar Bektaş, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD)  ile görüşme halinde olduklarını anlattı: “Bölge ekonomisini geliştirme yolunda TUSGİD olarak işadamlarımızla ortak projeler geliştiriyoruz. Türkiye’nin önde gelen STK temsilcileriyle görüştük. Bölgede sempozyum, toplantılar organize edeceğiz. Örneğin; TBD ile bölgede bilişim alanında yapılabilecekleri değerlendireceğiz. TÜGİAD Yönetimi ise özellikle rüzgar enerjisi ve jeotermal enerji kaynaklarına ilgi duyuyor. Göç bölgemizin temel sorunlarından biri. Şehrimizde iş imkanı olmadığı için sürekli göç veriyor. Oysa gençlerimiz şehirlerini seviyor ve mecburiyetten göç ediyor. Bölgemizdeki genç işsizlikle mücadele için çağrı merkezi yatırımı üzerinde çalışmalar yapıyoruz.”

“Tunceli’nin potansiyeline inanıyorum”
Bugüne kadar yapılan başarılı projeler için TUSGİD’in önceki yönetimlerine minnettar olduğunu söyleyen Bektaş, bundan sonra da ‘iş konuşan’ bir yapıyla bölgesel, sektörel kalkınma vizyonu geliştirecek işbirliklerine imza atacaklarını kaydetti. Tunceli’nin bölgeler arası kalkınmışlıkta negatif yönde ayrıştığını hatırlatan Cem Haydar Bektaş, “Tunceli zengin doğal coğrafyası, el değmemiş tarım arazileri, yer altı ve yer üstü kaynakları, endemik bitki örtüsü, nitelikli işgücüyle kalkınmada önemli bir potansiyel barındırıyor. Öncelikle TUSGİD olarak bu potansiyele ve şehrimize güveniyoruz. Bu alanda yürütülebilecek işbirlikleri için de Tunceli’nin otoriteleriyle yakın temas içindeyiz” dedi. Bölge için bugüne kadar güzel projeler de yapıldığını, Munzur Su gibi örnek projelerin hayata geçtiğini hatırlatan Bektaş, “Demek ki biraraya gelince güzel çalışmalar da yapılabiliyormuş. Bunun örneğini Munzur Su’da gördük. Munzur Su bugün Tunceli’nin dünya çapında bir markasıdır. Buna benzer işbirliklerine de TUSGİD sanayicileri olarak sıcak bakıyor ve yatırım alanlarını değerlendiriyoruz” dedi.

“Tunceli’nin rekabet alanı; turizm ve tarımdır”
Tunceli’de geniş yatırım alanı bulunmuyor. Etrafı dağlarla çevrili şehrin, en önemli avantajı bozulmamış doğal bitki örtüsü ve zengin doğal güzellikleri. Cem Haydar Bektaş, özellikle ulaşım sıkıntısı nedeniyle üretim alanında ciddi yatırımların bölgeye gelmediğini belirterek, şu bilgileri verdi: “TUSGİD’in hem yönetimi hem üyeleri olarak şehrimize çok sık seyahat ediyoruz. Ben de yaklaşık 1 ay önce şehrimizin yönetimiyle biraraya geldim. Hem gözlemlerim hem de iş insanlarıyla sohbetlerimizde elde ettiğimiz bilgi de bunu teyit ediyor. Bölgemizin en önemli kalkınma alanı bacasız sanayi olarak da bilinen turizm ve buna bağlı hizmetler sektörüdür. Tunceli’nin turizm alanındaki bu potansiyeline sahip çıkıp farkındalığı daha da ön plana çıkarmaya kararlıyız. Turizmin yanı sıra ilimizi kalkındıracak hamleler arasında organik tarım, hayvancılık, balıkçılık ve arıcılık gibi alanların geldiğini de iyi biliyoruz ve bu yönde de çalışmalar hedefliyoruz.”

Bölgede turizm yatırımlarının önümüzdeki dönem artacağını kaydeden Bektaş, İl Özel İdaresi’nin bölgede otel yatırımı gerçekleştirme üzerine çalıştıklarını açıkladı. Turizm yatırımlarıyla birlikte hizmet sektöründeki kalifiye işgücünün yetiştirilmesine öncelik verilmesini isteyen Bektaş, “Okuma-yazma oranının en yüksek olduğu şehirlerden biridir Tunceli. Bu kaynağı işgücüne kazandırabiliriz. Turizm alanındaki potansiyel gelişirken kalifiye işgücünün de benzer bir zamanlama ile yetiştirilmesi gerekiyor. Munzur Üniversitesi’nin Meslek Yüksekokulu’ndaki eğitimleri değerlidir. Sürekli Eğitim Merkezi ile bölgedeki gençlere bu alanda eğitimler verilebilir” açıklamasını yaptı.
Tarım alanında son dönemlerde kooperatifçilik alanında güzel gelişmelerin yaşandığını paylaşan Cem Haydar Bektaş, iş insanları olarak bu alana ilgi duyduklarını ifade etti. Ulaşım maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle iyi bir fizibilite yapılması gerektiğini paylaşan Bektaş, “Organik tarım alanında bölgemiz iyi değerlendirilebilir. Kadınlarımızın ortak olacağı tarım üretimi konusunda kooperatif uygulamaları ağırlık kazanacaktır. Endemik bitki örtüsü nedeniyle bal üretimi için de ciddi fırsatlar bulunuyor” dedi.
Tunceli’nin termal turizm alanında da önemli bir yatırım potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Cem Haydar Bektaş, “Termal turizm alanında birçok ortak yatırım kurulmuş ve kurulmaktadır. Gerek yurtiçinde gerek ise yurtdışındaki, girişimci ve iş insanı hemşehrilerimizi TUSGİD çatısı altında örgütlenmeye ve bize güç katmaya davet ediyoruz” çağrısını yaptı.

Yorumlar (1)

Nihat Sarı 3 Yıl Önce

TUSGİD'e çalışmalarında başarılar diliyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.