Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye’nin 5 yıllık dönemdeki yapay zeka çalışmalarına yön verecek Türkiye’nin bu alandaki ilk ve en kapsamlı çerçeve metni olan belge, Kocaeli Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile birlikte Türkiye’nin 2025 yapay zeka vizyonunu açıkladı.
Bakan Varank, bu belgeyle Türkiye’nin yapay zeka alanında strateji yayımlayan sayılı ülkeler arasında yerini aldığını söyledi: “2025’te yapay zeka teknolojilerinin milli hasılamıza katkısını yüzde 5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizin uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20’de yer almasını amaçlıyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirebilmenin birinci şartı nitelikli insan kaynağından geçiyor. 2025’te bu alandaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Hedeflere ulaşmanın bir diğer ön şartı da Ar-Ge ve inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimciliği geliştirmek.”
Bakan Varank, Türkiye’deki girişim ekosisteminin yakın zamanda çıkardığı ‘unicorn’larla tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardığını, Yapay Zeka Stratejisi’nde belirlenen tedbirlerle destekleri daha da etkinleştireceklerini ve bu alanda da yeni ‘unicorn’lar çıkaracaklarını kaydetti. Varank, TÜBİTAK’ta kurdukları Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde uygulayacakları yeni TEYDEB destek programıyla öncelikli belirledikleri alanlarda; yani akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, akıllı finans ve iklim değişikliği alanlarında sanayinin ihtiyaç duyduğu yapay zeka çözümlerinin ülkemizdeki teknoloji şirketleri ve üniversiteler tarafından geliştirilmesini sağlayacaklarını, yakın zamanda proje teklif çağrısını ilan edeceklerini açıkladı.
24 amaç, 119 tedbir: Ali Taha Koç, OECD, AB, G20 ve UNESCO tarafından, yapay zeka çalışmalarına yön verebilmek üzere etik ilkeler geliştirildiğine değindi: “Türkiye olarak bu kuruluşların hazırladığı ‘Güvenilir ve Sorumlu Yapay Zeka’ değer ve ilkelerinin paydaşıyız. Ulusal Yapay Zeka Stratejimizin temelinde de bu anlayış yatıyor. Dokümanımızın vizyonunu ‘Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek’ olarak belirledik. Bu vizyonu hayata geçirmek üzere 6 stratejik önceliğimiz altında 24 amaç ve 119 tedbir var. Yapay zeka odaklı girişim sermayesi fonlarını etkinleştireceğiz. İleri düzey Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülebileceği kümelenme ve mükemmeliyet merkezleri kuracağız. Kamu yapay zeka ekosistemi ve teknik altyapısını oluşturulacak. Güvenilir yapay zeka damgası oluşturup test edeceğiz. Yapay zekayla ortaya çıkan yeni mesleklere yönelik eğitim ve sertifikasyon programları yürüteceğiz. Belgenin uygulama süreci, Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlık edeceği ‘Yönlendirme Kurulu’ tarafından koordine edilecek. Yapay zeka ekosistemi danışma grubu ve eylem koordinasyon grubu kuracak, idari ve teknik koordinasyonu sağlamak üzere geniş katılımlı çalışma grupları oluşturacağız.”
Koç, yapay zeka sesli asistanlar Bilge ve Bilgin’i de tanıttı. İkizler, Varank ve Koç’un dijital ikizlerini çıkardı ve ekrana yansıttı. Varank’ın dijital ikizi, Bilge ve Bilgin’e ‘Size yerli ve milli dijital ikizler diyebilir miyiz?’ sorusuna Bilgin, yerli ve milli oldukları yanıtını verdi.
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Öncelikleri
1) Yapay Zeka uzmanlarını yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak
2) Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek
3) Kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişletmek
4) Sosyo-ekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeleri yapmak
5) Uluslararası düzeyde işbirliklerini güçlendirmek
6) Yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak.
Türkiye’nin ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ tanıtıldı: "Yapay zeka ‘unicorn’ları çıkaracağız”
Türkiye’nin ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ tanıtıldı: "Yapay zeka ‘unicorn’ları çıkaracağız”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile birlikte Türkiye’nin 2025 yapay zeka vizyonunu tanıttı. Bakan Varank, “Stratejimizde belirlenen tedbirlerle desteklerimizi daha da etkinleştireceğiz ve bu alanda da yeni ‘unicorn’lar çıkaracağız” dedi.