Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 28. Olağan Genel Kurulu ve 2020 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni, TİM Başkanı İsmail Gülle ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Kurul’da TİM, ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020 Prestij Kitabı’nın da tanıtımını gerçekleştirdi ve yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Genel Kurul ve ödül törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İlk 1000 İhracatçı firma temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, dernek ve ilgili paydaş kurumların başkanları, TİM Delegeleri, İhracatçı Birliklerinin Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ve Delegeleri ile TİM Konsey Üyeleri katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İhracattaki başarılarımız artık milli motivasyon kaynağımız haline geldi. Ülkemizin küresel fırsatları değerlendirme, tehditlere meydan okuma, hedeflerine bağlılığı, özellikle bu konudaki en önemli göstergelerden biri de ihracatımızdır” dedi.
Erdoğan, şunları kaydetti: “Artık Türkiye dünya ihracatında yüzde 1 pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakaladı. Küresel İnovasyon Endeksi’nde sürekli yukarı çıkması bu başarının tesadüf değil, samimi ve yoğun bir gayretin eseri olduğunu açıkça gösteriyor. Gençlerimizin girişimciliğe yönelmelerinde dünyaya bu gözle bakarak vizyonlarını genişletmelerinde, donanımlarını güçlendirmelerinde, cesaretlerini artırmalarında ihracatçılarımızın büyük katkısı var. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için sürekli yatırımı ve üretimi artırarak, teknoloji ve kaliteyi yükselterek, yelpazeyi genişleterek yoluna devam eden Türkiye’nin en önemli kozu ihracat gücüdür. İşte bunun için ihracatçı sayımızı önce 150 bine, ardından 300 bine yükseltmeyi hedefliyoruz.”
Erdoğan, ikinci çeyrekte yüzde 21.7 gibi rekor bir büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin bu başarısına mal ve hizmet ihracatının katkısının 10.8 puan olduğunu dile getirerek, net ihracatın büyümeye katkısının da 6.9 puan olarak gerçekleştiğini vurguladı.
Erdoğan, bugüne kadar ihracatın üçte ikisini menzili 2 bin kilometre olan ülkeler oluşturduğunu belirterek, “Artık 8 bin kilometre menzili hedef olan uzak ülkeler stratejisini hayata geçiriyoruz. Amacımız uzak coğrafyalardaki ülkelerin ithalatlarında ülkemizin payını 4 kat artırmaktır. Bu doğrultuda 84.5 trilyon dolar büyüklüğüyle dünya ekonomisinin yüzde 64’ünü oluşturan 17 ülkeye ihracatımızı 81.5 milyar dolara çıkarmak için hazırladığımız eylem planını önümüzdeki günlerde açıklıyoruz” dedi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline geldiğini, ihracatçıların, salgın döneminde bile tüm zorluklara göğüs gererek Türkiye markasını dünyanın dört bir yanına ulaştırdıklarını söyledi. Bakan Muş, “İhracatın finansmanı konusuna önümüzdeki dönemde daha çok eğileceğiz” dedi. Bakan Muş, gelecek dönemde AB’ye ihracatı daha yukarılara taşıyacaklarını, Yeşil Mutabakat hedeflerinin ihracatçıların önünde bir engel olmaması için gereken tüm adımları attıklarını ve atmaya devam edeceklerini kaydetti.
TİM Başkanı İsmail Gülle, “2019’da 180 milyar dolarla kırdığımız Cumhuriyet tarihi rekorunu küresel salgına rağmen 2021’de 211 milyar dolara, 2026’da 300 milyar dolara emin adımlarla çıkaracağız. Hiç şüphesiz Türkiye bugün, katma değerli, inovatif, yüksek teknolojili ve markalı ihracatını artırmış, ihracatçı sayısını 100 binlere ulaştırmış, ürünlerini ve ihraç pazarlarını çeşitlendirmiştir. Artık Türkiye, üretim ve ihracatta yapısal değişimin, güçlü şahlanışın eşiğinde olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
İlk 1000 ihracatçının katkısı 92.6 milyar dolar: 28. TİM Olağan Genel Kurulu’nda açıklanan ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020’ araştırmasına göre, ilk 1000’de yer alan şirketlerin toplam ihracatı 92.6 milyar dolar, toplam ihracattan aldıkları pay yüzde 54.6. 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısı 11. İlk 1000’in yüzde 78.9’u yerli firmalar. İlk 1000 firmanın yüzde 57.5’i Marmara Bölgesi’nde.
Otomotiv sektörü lider: İlk 1000 İhracatçı Listesi’ndeki toplam ihracatın yüzde 23.8’i otomotiv endüstrisi, yüzde 10.7’sini kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 10.5’i çelik, yüzde 9.4’ünü hazırgiyim ve konfeksiyon, yüzde 8.4’ünü de elektrik-elektronik sektörü gerçekleştirdi. Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., 4 milyar 897 milyon 527 bin dolarlık ihracatla 2020 yılında da liderliğini korurken, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. 3 milyar 576 milyon 484 bin dolarla ikinci, Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları ise 2 milyar 282 milyon 777 bin dolarla üçüncü oldu.
Küresel İnovasyon Endeksi’nde tarihin en yüksek seviyesi
Dünyada ülkelerin inovasyon performansını ölçen ve 132 ülkenin yarıştığı Küresel İnovasyon Endeksi’nde Türkiye, 10 basamak birden yükselerek 41’inci sıraya çıktı ve tarihindeki en iyi sıralamaya ulaştı. Birleşmiş Milletler’in (BM) İsviçre merkezli uzman kuruluşu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından açıklanan 2021 raporunda, Türkiye 10 basamaklık sıçrayışla ilk 50 ligine tekrar girerek, bu ülkeler arasında en büyük artış kaydeden ülke oldu.
Orta-üst gelir grubu ülkeleri arasındaki Türkiye’nin, 7 ana bileşen arasından en iyi performans gösterdiği bileşen ‘İnsan Sermayesi ve Araştırma’. Bu bileşende Türkiye, 26. sırada, ‘Yaratıcı Çıktılar’ bileşeninde 35. sırada. Ayrıca İstanbul ve Ankara’nın önde gelen iki bilim ve teknoloji kümelenmesine ev sahipliği yaptığı vurgulandı, İstanbul’un iki basamak yükselişle dünyadaki en iyi bilim ve teknoloji kümelenmeleri arasında 49. sırada yer aldığı belirtildi.
“Türkiye’nin inovasyon ekosistemini destekliyoruz”: Küresel İnovasyon Endeksi’nin açıklandığı lansmanda, bu yıl ilk kez Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile raporun kurumsal partneri; TİM’e de yer verildi. TİM Başkanı İsmail Gülle “TİM olarak, ihracatın inovasyonla yükseleceğine olan inancımızla ülkemizin inovasyon ekosistemini destekliyoruz. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) bünyesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda Küresel İnovasyon Endeksi Türkiye Yol Haritası ve Eylem Planı hazırlama görevini TİM olarak üstlenmemizin ardından, ülkemizin 2021 endeksinde tarihi rekora imza atmasından gurur duyuyoruz” dedi.
Malatya’dan 134 ülkeye ihracat
Türk ihracatçısı, her ay çıtasını yükseltip yeni rekorlara imza atarken, Malatya da bu yıl 134 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdi. TİM Başkanı İsmail Gülle “2021’in ilk 8 ayında kentimizin ihracatı, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 32’lik artışla 235.5 milyon dolar oldu. Şehrimiz, bu yıl 134 ülkeye ihracat yaparken, özellikle Orta Doğu’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye, oldukça başarılı bir ihracat performansı sergiledi. Malatya’nın en çok ihracat gerçekleştirdiği ürünlerin başında, 90 milyon dolarla işlenmemiş kuru kayısı geliyor” dedi.
“İhracatı tabana yayıyoruz”: İhracatta yeni hedeflere ancak ihracatı tabana yayarak ulaşabileceklerini belirten Gülle “Bu amaçla birçok çalışma yürütüyoruz. TİM KOBİ İhracat Seferberliği Malatya Eğitim Programı da bu çalışmalarımızın bir ürünüdür. TİM KOBİ İhracat Seferberliği eğitimleriyle, Anadolu’nun dört bir köşesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşmayı hedefliyoruz. Malatya ile beraber son iki yılda 16’sı ülkemizde, biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere, 17 KOBİ İhracat Seferberliği Eğitimi düzenledik” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı açıklandı
Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 28. Olağan Genel Kurulu’nu ve ‘2020 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’ni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Türkiye’de 2020’de en fazla ihracat yapan ilk 10 firmaya ödüllerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.