KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Türkiye devler ligine hazırlanıyor

HABER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Pandemi koşullarına rağmen Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda çalışmalarına aralık vermeden devam ediyor. Pandeminin ağır koşullarına rağmen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

“Savunma sanayinde devler ligine çıkacağız”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SAHA İstanbul ve İstanbul Sanayi Odası işbirliğiyle çevrim içi düzenlenen ‘Savunma Sanayiinde Yerli ve Milli Üretim’ temalı ‘3. Savunma Sanayii Buluşmaları’ etkinliğinde yaptığı konuşmada, son 5 yılda yapılan yatırımların çok kısa sürede Türkiye’yi savunma sanayisinde devler ligine çıkaracağını belirterek, “İnanıyorum ki Avrupa semalarında da Türkiye’den satın alınan ‘Bayraktar’ların ve ‘Anka’ların uçtuğunu göreceğiz. Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace’ın SİHA’larımız için kullandığı ifade ‘Game changer’ yani oyunun kurallarını değiştiren teknoloji. Bu açık bir şekilde bu alanda Türkiye’nin üstünlüğünün kabul edilmesi, artık kuralları Türkiye’nin belirlediğini itiraf etmek demek” dedi.
2023 hedefi: Bakan Varank, savunma sanayisinin ülkeler için bağımsızlığın teminatı olduğunu vurgulayarak, bu sektörün aynı zamanda büyük ekonomik etkilerinin bulunduğunu, bilimsel ve teknolojik gelişmelerde lokomotif görevi gördüğünü bildirdi:  “Ülkemizde savunma ve havacılık sanayi cirosu 12 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2005’te 340 milyon dolar olan ihracatımız bugün 3 milyar doları buldu. Yerlilik oranlarımız günden güne artıyor, 2023’te yeni yerlilik hedefimiz yüzde 75.
Savunma sanayi destekleri: Bakan Varank, şu bilgileri paylaştı: “TÜBİTAK aracılığıyla yürüttüğümüz programlarla 813 savunma sanayi projesine bugüne kadar 5 milyar liraya yakın destek verdik. Program kapsamında KOBİ’ler, tedarik ihtiyacını karşılayacakları büyük ölçekli firmalar ve TÜBİTAK tarafından birlikte destekleniyor. İlk çağrımıza beklentilerin üzerinde başvuru aldık. Savunma sanayinden 14 başvurunun değerlendirme süreci devam ediyor. Proje başına 2.5 milyon Liraya kadar destek vereceğiz. KOSGEB aracılığıyla sadece son iki yılda, savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren 131 işletmeye kaynak kullandırdık. Ar-Ge ve tasarım merkezi belgesine sahip savunma sanayi firmalarımız da çeşitli vergi indirimleri ve istisnalardan faydalanıyor. Savunma sanayinde faaliyet gösteren 39 Ar-Ge merkezi ile 9 tasarım merkezini bu kapsamda destekliyoruz. Ar-Ge desteklerinin yanında yatırım destekleri de sağlıyoruz. Bu bağlamda son 8 senede, yatırım tutarı 8 milyar lirayı bulan 346 projeye teşvik belgesi düzenledik. Bu projeler sayesinde, 6 bin 700 yeni istihdamın önünü açtık. Ayrıca, proje bazlı yatırım teşvik belgesiyle hayata geçirilecek 5 büyük ölçekli stratejik projenin yatırım tutarı yaklaşık 6 milyar lira olacak.”
“İstanbul sanayisini heyecanlandırıyor”: İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da savunma sanayisinde yerlilik oranının son 15 yılda yüzde 20’lerden yüzde 70’e yükseldiğini söyledi. Bahçıvan, İSO 500 2019 listesinde 20’ye yakın firmanın yer aldığını, dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasında 2020’de 7 firmanın bulunduğunu, her yıl bu sıralamaya yeni firmaların eklenmesi ve sıralamada yukarıya çıkmalarının İstanbul sanayisini daha da heyecanlandırdığını ve işbirliği için heveslendirdiğini kaydetti.

Türkiye’nin tek ‘yerli ve milli’ emniyet kemeri üreticisi
Bakan Varank, Kocaeli ziyareti çerçevesinde Kartepe’de bulunan,Türkiye’nin tek yerli ve milli emniyet kemeri üreticisi olan Ark Pres Emniyet Kemerleri A.Ş.’de incelemelerde bulundu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Kasım’dan bilgi alan Varank’a, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın eşlik etti.
Eniştesinin aracından söktüğü emniyet kemerinden ilham alarak ürününe inovatif bir yaklaşım getiren Yusuf Ziya Kasım, bugün 28 ülkeye ihracat yapıyor. Bakan Varank, sadece üretimle, fiyat avantajıyla rakiplerin geçilmediğini vurgulayarak, “Ürününüzü çok daha inovatif hale getirip rakiplerinizle mücadele edebilirsiniz” dedi.

Türkiye önemli bir merkez olacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile Ford Otosan’ın Kocaeli’deki fabrikalarını ziyaret ederek, firmanın yeni yatırım ve çalışmalarını inceledi.
Şirketin geçen ay Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan teşvik kararı kapsamında planlanan 20.5 milyar lira tutarındaki yeni yatırım öngörüsüyle 2022 yılı itibarıyla devreye alınacak Gelecek Nesil Ticari Araç Üretimi ve Batarya Montaj Fabrikası ile ilgili gelişmelere yönelik bilgi alan Varank, Şarj Edilebilir Hibrit Elektrikli Araçlar (PHEV) Atölyesinde de incelemelerde bulundu. Varank, yaklaşık 2 bin 300 kadına istihdam sağlayan Ford Otosan’ın ‘İş’te Eşitlik’ kapsamında kadın çalışan sayısını artırmaya yönelik yaptığı projeler dolayısıyla yetkilileri tebrik etti.
Varank, yatırımın önemine değinerek, “Ülkemizin elektrikli araç üretiminde önemli bir merkez olmasına katkı sağlanacak. Bu yatırım Türkiye’ye duyulan güvenin bir göstergesidir. Ülkemizin nitelikli istihdamına ve otomotiv sanayi ekosistemine itici bir güç olacak yatırımlar ile global arenadaki rekabet gücümüz daha da artacak” dedi.
“Ticari araçta Ford, Avrupa’daki en büyük üretim üssü”: Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, ticari araçta Ford’un Avrupa’nın en büyük üretim üssü haline geldiğini aktardı: “Bu yatırım neticesinde Türk otomotiv sektöründe tedarikçilerimiz ve tüm ekosistemle dolaylı olarak 18 bin kişilik yeni istihdam imkanı sağlamış olacağız.”

KOBİ’lerin dijital dönüşümü için yeni çağrı
Bakan Mustafa Varank, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından çevrim içi düzenlenen “Dijital Türkiye Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada, KOSGEB aracılığıyla yürütülen KOBİ Gelişim Destek Programı’nın (KOBİGEL) dijitalleşme odaklı yeni çağrısını yakında ilan edeceklerini açıkladı. Varank, KOBİGEL kapsamında 2020’de ilan edilen çağrıyla, dijital dönüşüm odaklı 396 projeye 158 milyon lira katkıda bulunduklarını belirterek, “KOBİGEL’in dijitalleşme odaklı yeni çağrısını da yakında ilan edeceğiz” dedi.

TSE belgelendirme faaliyetlerinin kapsamını genişletti
Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde malların serbest dolaşımı mevzuatı gereği ‘CE’ işareti taşıması zorunlu olan ürünlerde belgelendirme faaliyetlerinin kapsamını genişletti. TSE, ulusal akreditasyonunu tamamladığı parçacık filtreli maskeler, vücut koruyucu tulumlar, göz ve yüz koruyucu siperliklerde Avrupa Birliği’nden (AB) ‘CE’ belgelendirme yetkisi aldı. TSE bu ürünlerde CE belgelendirmesi için Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) ulusal akreditasyonunu tamamladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yetkilendirmesi, AB’nin Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasıyla TSE bu alanlarda uygunluk değerlendirme faaliyetlerine başladı.
AB’nin yetkisiyle TSE; parçacık filtreli maskeler, sıvı kimyasallar, patojen organizmalara karşı koruyucular, sıvı kimyasal maddelere karşı sınırlı koruyucular ve katı parçacıklara karşı koruyucu giyecekler ile göz ve yüz koruyuculuğu sağlayan ürünlerde CE işareti belgelendirmesi yapacak. Türkiye’de ve yurtdışında faaliyet gösteren üreticilerin belgelendirme talepleri TSE tarafından karşılanacak.

Salgın patent başvurularının hızını kesemedi
Bakan Mustafa Varank, koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle birçok ülkede sınai mülkiyet başvurularında büyük düşüşler olduğunu belirterek, salgına rağmen Türkiye’de 2020’de yapılan yerli başvuruların hepsinde bir önceki yıla göre artış yaşandığını açıkladı. Bakan Varank, geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) 8 bin 200 yerli patent ve 3 bin 577 yerli faydalı model başvurusu, 41 bin 921 yerli tasarım başvurusu, 155 bin 913’ü yerli olmak üzere toplam 170 bin 590 marka başvurusu yapıldığını söyledi: “2020’de yerli başvuru sayılarında bir önceki seneye göre patentte yüzde 1, faydalı modelde yüzde 23, markada yüzde 31 ve tasarımda yüzde 7’lik artış yaşandı.”
Varank, geçen yıl en fazla patent başvurusu yapan ilk 50 kuruluş arasında 17 üniversite bulunduğuna, yerli patent başvurularının yüzde 10’unun üniversiteler tarafından yapıldığına dikkati çekti.
Varank, 2020 Aralık’ta yayımlanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’na göre, Türkiye’nin ulusal sınai mülkiyet başvurularında dünyada tasarımda 6, markada 8 ve patentte 14’üncü sırada yer aldığını, genel sıralamada ise 10’uncu olduğuna dikkati çekti. Varank, TÜRKPATENT’in dünyada en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapılan kurumlardan birisi olduğunu dile getirdi.

Geleceğin STAR’ları belli oldu
TÜBİTAK tarafından lisans öğrencilerinin Ar-Ge kültürü kazanmaları, araştırma ekosistemine ilk adımı atmaları ve araştırma yapmaya teşvik edilmeleri amacıyla başlatılan Stajyer Araştırmacı Burs Programı’nın (STAR) sonuçları belli oldu. Geleceğin STAR’larını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı.
Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Bakan Varank, “Stajyer Araştırmacı Burs Programı STAR’ın sonuçları belli oldu! 145 farklı üniversiteden, 1359 farklı projede yer almak üzere 1500 lisans öğrencimizi destekleyeceğiz. Araştırma ekosistemine katkı sağlayacak gençlerimize başarılar diliyorum” dedi.
ODTÜ ilk sırada: 147 öğrenciyle ODTÜ ilk sırada, onu İstanbul Teknik Üniversitesi (108) ile Hacettepe Üniversitesi (72) takip etti. Fen, mühendislik, sağlık ve sosyal alanlarında 134 bölümden öğrenci STAR bursiyeri oldu. En çok Elektrik ve Elektronik Mühendisliği (143) öğrencilerinin kabul edildiği programda, bu bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik (132) ile Tıp (126) izledi.
750 TL burs: 145 üniversiteden 793’ü kadın (yüzde 53), 707’si erkek olmak üzere toplam bin 500 STAR bursiyeri aylık 750 TL burs alacak. Öğrenciler, program sonuçlarını star.tubitak.gov.tr  adresinden öğrenebilecek.

“KOBİ’lerimizin büyüme potansiyelini harekete geçirmeliyiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, “Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü” Webinarı’nda bir araya geldi.
300’ü aşkın KOBİ temsilcisinin katıldığı programda konuşan Bakan Varank, Vodafone’un, teknoloji altyapısı ve sarf malzemesi ihtiyacını, KOBİ statüsündeki yerli işletmelerden karşılamak üzere çıktığı ilanın bilişim sektöründe yer alan yerli üreticiler için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Varank, ‘KOBİ’ler’ ve ‘teknolojide yerli üretim’ konularına önem verdiklerini kaydetti: “Türkiye İstatistik Kurumu, KOBİ İstatistikleri Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, firma ölçeği ile çalışan başına katmadeğer arasında çok güçlü pozitif korelasyon var. Bu veri bizlere şu mesajı veriyor: Ülkemizdeki ortalama çalışan verimliliğini artırmak için başarılı KOBİ’lerimizin büyüme potansiyelini harekete geçirmeliyiz. Bu da devletin ya da işletmelerin tek taraflı çabalarıyla değil, birlikte iş yapma modeliyle mümkün.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlık olarak ulaşımda olduğu gibi bilişim, iletişim ve haberleşme alanında da yerli ve milliliği ön plana aldıklarını belirtti: “Teknolojideki Ar-Ge payının, 2023’te AB ülkeleri düzeyine, 2028’de de OECD ülkeleri ortalamasının üzerine çıkarmayı hedefledik. Türkiye’nin 5G sistemine geçişinde yerli ve millilik hassasiyeti yanında KOBİ’lerimizle birlikte el ele çalışmaya devam edeceğiz.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’ne (HTK) üye firmalar ve mobil işletmeciler tarafından yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nde ilk fazın yılın birinci çeyreğinde tamamlanacağını bildirdi.
“Yeni teknolojiler”: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “KOBİ’lerimizi yeni teknolojiler üretme sırasında yalnız bırakmayacağız, devletimizin tüm imkanlarından faydalanmak üzere onları yönlendireceğiz” dedi.
“Yerli üreticiye pozitif ayrımcılık”: Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, “Şirketimiz satın alma prosedürlerinde yapılan değişikliklerle yerli ürün alınımını önceliklendirdi. Bu kapsamda yerli üreticilere pozitif ayrımcılık yapacağız” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.