TOSYÖV’ün (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) Türkiye’nin her bölgesinde ve her sektöründe KOBİ’lerin sorunlarına çözüm bulmak, yol göstermek, kalıcı rekabet güçlerini arttırarak ülkemizin potansiyelini harekete geçirmek amacıyla düzenlediği “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” toplantılarının son durağı Tekirdağ oldu.
TOSYÖV, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), KGF (Kredi Garanti Fonu A.Ş.), Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ Ticaret Borsası işbirliğiyle; DenizBank, MAİB (Makine İhracatçıları Birliği), LOGO Yazılım ve dergimiz KobiEfor çözüm ortaklığında, “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu toplantı, Tekirdağ’da düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Abdullah Kalkan, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve TOSYÖV eski Başkanı, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, KobiEfor Sahibi Yalçın Sönmez, TOSYÖV eski Başkanı, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, KOSGEB eski Başkanı Hilmi Develi, KOSGEB Başkan Yardımcısı ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, TOSYÖV Başkan Yardımcısı Osman Deveci, TOSYÖV Genel Sekreteri Cevdet Baykal, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Destereci, Tekirdağ Ticaret Borsası Kalite ve Akreditasyon Borsası Sorumlusu Merve Çelebi, DenizBank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız’ın yanı sıra girişimciler ve KOBİ’ler katıldı.
“KOBİ’lerin rekabetçi güçleri ihracatla artar”
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, açılış konuşmasında, TOSYÖV ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Dünyada Almanlar’ın geliştirdiği Sanayi 4.0 ve Japonlar’ın geliştirdiği Toplum 5.0 kavramlarının tartışıldığını belirten Kuleyin, bu iki ülkeyle kıyaslandığında Türkiye’nin gerçeklerinin farklı olduğuna değinerek, ülkemiz için daha farklı bir modeli konuşmamız gerektiğine dikkat çekti. KOBİ’lerin rekabetçi güçlerini artırmamızı ve onları ihracatçı KOBİ’lere dönüştürmemizi öneren Kuleyin, “öğretilmiş çaresizlik”leri yıkmamız gerektiğini söyledi. Kuleyin, bu noktada şirketlerin maddi değil, güven ve etik ile değerleneceğinin de dikkate alınmasını istedi. Kuleyin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet güçlerini artırmak için TOSYÖV KOBİ Girişim Akademisi’ni kurduklarını anlattı.
“Her kriz aynı zamanda fırsattır”
Tekirdağ Vali Yardımcısı Abdullah Kalkan, toplantının özelde KOBİ’lere ve Tekirdağ’a genelde ise ekonomiye ve ülkemize faydalı olmasını temenni etti. Çinliler’in her krizin aynı zamanda bir fırsat getirdiğine dair sözlerini anımsatan Kalkan, “Ülkemizde girişimciliğin, yatırımcılığın, üretimin, ihracatın desteklenmesine yönelik bir toplantının yapılıyor olması başlı başına bir olaydır, önemlidir. Bu konuda ülkemiz özel sektör bankacılığının ilgi göstermesi ve üst düzeyde katılım göstererek sahiplenmeleri de ayrıca önemlidir” dedi. Kalkan, toplantıyı düzenleyenlere Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım adına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
“İşbirliği kültürü yaygınlaşmalı”
KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, açılış konuşmasında, ekonomimizin belkemiğini oluşturan KOBİ’leri ve girişimcileri destekleyen KOSGEB hakkında bilgiler verdi. 81 ilde 92 müdürlüğü bulunan KOSGEB’in Tekirdağ ve Çorlu olmak üzere ilde 2 müdürlüğü bulunduğunu anlattı. İlçelerde TSO’lar ve OSB’ler işbirliğiyle temsilcilikler kurduklarını da aktaran Akdağ, yeni dönemde imalat sektörünü öncelikli ve ağırlıklı olarak destekleyeceklerini kaydetti. Akdağ, yüksek teknoloji KOBİ’leri ve bu alandaki girişimlerin daha önemli olduğunu vurguladı ve herkese bir miktar destek olmak yerine, sonuç odaklı, daha az sayıda ama daha nitelikli destekler vermeyi hedeflediklerini söyledi. Ahmet Akdağ, özellikle Tekirdağ bölgesinde işbirliği kültürünün daha da yaygınlaşması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
“İhracata dayalı büyüme modeline geçmeliyiz”
Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Destereci, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, ülke ekonomisinde yaşanan sıkıntıları kolayca aşmanın en sağlıklı ve sürdürülebilir yönteminin KOBİ’leri desteklemek ve ihracat olduğuna inandıklarını paylaştı. Cari açığın ekonominin en temel sorunlarından birisi olduğunu da ifade eden Destereci, ihracatı tarımsal üretimle büyütmemizin mümkün olduğunu kaydetti. Tekirdağ TSO’nun, İhracat Destek Ofisi, Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ve ihracatta fayda sağlayacak birçok çalışma içerisinde olduğunu aktaran Destereci, her yıl düzenli olarak Trakya Kalkınma Ajansı, İŞKUR ile koordineli olarak girişimcilik kursları yürüttüklerini, kurucusu oldukları ve yönetim kurulu başkanlığını Tekirdağ TSO Başkanı’nın sürdürdüğü Trakya Avrupa İş Geliştirme Merkezi A.Ş. bünyesinde proje ve danışmanlık hizmetleri verildiğini anlattı.
“KOBİ’lerin yanındayız”
DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, Türkiye’nin 5. büyük bankası olduklarını belirterek, Mardin’den Çorlu’ya kadar 3 yıldır bu toplantılara sponsor olduklarını ve 2020 yılında da TOSYÖV işbirliğiyle bu toplantıları sürdüreceklerini açıkladı. KOBİ’lerin finansmana ulaşım oranının ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 30, Türkiye’de ise yüzde 24’le çok geride kaldığını aktaran Kulaksız, burada sorun yaşadığımızı ifade etti. DenizBank olarak ellerini taşın altına koyduklarını kaydeden Kulaksız, iki Nefes projesine de “evet” dediklerini, KGF desteklerini KOBİ’lere en çok ulaştıran ilk 3 bankadan biri olduklarını anlattı. Kulaksız, DenizBank’ın KOBİ’lerin hayatını kolaylaştıran ürünü; İşletme Kart ve DenizBank’ın MobilDeniz mobil uygulaması hakkında da detaylı bilgiler verdi.
“KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” panelinin moderatörlüğünü 20. Dönem Denizli Milletvekili, KOSGEB eski Başkanı ve TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi yürüttü. Panel konuşmacıları, KOBİ’lere ve girişimcilere kurumlarının sağladığı destekler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
LOGO Yazılım Fonksiyonel Ürünler Satış Müdürü Özge Yiğit, Türkiye’nin 2. ve 3. Sanayi Devrimi arasında bir yerde olduğunu kaydederek, “Dijital dönüşüm, teknoloji dönüşümü değil, iş yapma şeklinin dönüşümüdür ve odağında fayda vardır” dedi. Türkiye’de dijital dönüşümde teknolojik altyapı eksikliği ve yerel tedarikçi sorunu bulunduğunu aktaran Yiğit, belirlenecek dijital stratejinin ne olduğu ve bu yolculuğa kiminle çıkıldığının önemli olduğunu vurguladı.
TİM Strateji, İnovasyon ve Girişimcilik Şubesi Müdürü Dr. Kübra Ulutaş, ihracatçıların çatı kuruluşu TİM’in 61 ihracatçı birliği ve 13 genel sekreterlikle 90 bin kişilik bir ailenin ekosistemi olduğunu söyledi. TİM-TEB Girişim Evleri’nin Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri’nden özel ödül aldığını aktaran Ulutaş, “TİM KOBİ İhracat Seferberliği ile KOBİ’lerin ihracattaki payını artırmayı amaçlıyoruz. KOSGEB ile Yurtdışı Pazar Destek Programı anlaşmasını yeni imzaladık. Sizleri bu programa başvurmaya davet ediyoruz” dedi.
TEYDEB-MAKİTEG (Makine İmalat Teknolojileri Grubu) Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay, TEYDEB’in (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) proje esaslı destekler verdiklerini anlattı. Özellikle KOBİ’ler için 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’nın uygun olduğunu belirten Özbay, program hakkında detaylı bilgiler verdi. 1995-2018 arasında toplam 39.166 proje başvurusu aldıklarını, 20.737 projeyi, 9 milyar TL desteklediklerini ve 16.3 milyar TL Ar-Ge hacmi oluştuğunu, Tekirdağ’da ise 307 projenin desteklendiğini dile getirdi.
DenizBank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Tekirdağ’ın her ilçesinde toplam 11 şubeleri bulunduğunu belirterek, ildeki çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Çelik, konuşması sırasında DenizBank ile çalışarak büyüyen KOBİ’lerin yöneticilerine de söz vererek, katılımcılarla onların başarı öykülerini paylaştı.
KOSGEB Tekirdağ Çorlu Müdürü Özay Cebeci, KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı hakkında bilgiler vererek, 750 bin TL’ye kadar yeni prototipleri desteklediklerini açıkladı. Cebeci, İşbirliği Destek Programı ile KOBİ’lerin (en az 5 işletme) ortak yatırımlarını 10 milyon TL’ye kadar ve ayrıca proje bazlı işleri de desteklediklerini anlattı. KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile geri ödemesiz en fazla 300 bin TL destek sağladıklarını ve online başvuru yapılabileceğini aktaran Cebeci, inovatif ürünün seri üretimi için KOBİ TEKNOYATIRIM-KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’ndan destek almanın mümkün olduğunu kaydetti.
TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Devlet Yardımları eski Daire Başkanı Dr. M. Cevdet Baykal, farklı kurumların yaklaşık 150 desteği bulunduğunu belirterek, özellikle Ticaret Bakanlığı destekleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
KGF A.Ş. İstanbul İkitelli Müdürü Lezgin Aytek, teminat yetersizliği çeken KOBİ’lere destek olmak amacıyla kurulan KGF ve faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Aytek, ortaklık yapısında TOBB, KOSGEB, TOSYÖV ve 29 bankanın yer aldığı KGF’nin toplam kefalet hacminin 350 milyar TL olduğunu söyledi ve KOBİ’lerin kefalet kullanım koşullarını anlattı.
TOSYÖV’den Tekirdağlı KOBİ’lere ve girişimcilere; Destekler ve finans olanakları
TOSYÖV’den Tekirdağlı KOBİ’lere ve girişimcilere; Destekler ve finans olanakları
TOSYÖV tarafından, KOSGEB, KGF, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ Ticaret Borsası işbirliğiyle DenizBank, Makine İhracatçıları Birliği, LOGO Yazılım ve dergimiz KobiEfor çözüm ortaklığında, “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” toplantısı, Tekirdağ’da gerçekleştirildi.