TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), KGF (Kredi Garanti Fonu A.Ş.), Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliği, DenizBank, MAİB (Makine İhracatçılar Birliği), Logo Yazılım ve KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi çözüm ortaklığında, “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” başlıklı toplantı, SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda, KOBİ’lerin ve girişimcilerin yoğun katılımıyla Sakarya’da gerçekleştirildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Nezih Kuleyin, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV eski Başkanı, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi ve KobiEfor Sahibi Yalçın Sönmez, KOSGEB Başkan Yardımcısı ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, TOSYÖV Başkan Yardımcısı Osman Deveci, 20. Dönem Denizli Milletvekili, KOSGEB eski Başkanı, TOSYÖV eski Başkanı ve TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi, Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, SATSO Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, SATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, KOBİ ve girişimcilere destek sağlayan kuruluşların temsilcileri, SATSO Üyesi firma temsilcileri katıldı.
“İlimizle övünüyoruz”: Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, üretime, istihdama, katmadeğere, dövize ait önemli katkıları olmasını bekledikleri, destek ve finans konusunda yapılan bu bilgilendirme toplantısının il ve ülke genelinde çok önemli olduğunun farkında olduklarını söyledi. Sakarya olarak sanayi, tarım, turizm, hizmet sektörlerindeki yatırımlarıyla övündüklerini belirten Nayir, üretimde, istihdamda yeri vazgeçilmez bir öneme ve kıymete sahip KOBİ’lerin desteklenmesinin, rekabet güçlerinin artırılmasının önemini vurguladı. Nayir, bunlardan istifade etmenin ilk yolunun konulardan haberdar olmaktan geçtiğini anlattı: İşte böylesi programlar, katılımcılarına finans desteklerinin neler olduğunu, nelerden nasıl istifade edilebileceğini bildirmesi bakımından çok kıymetlidir.” Nayir, toplantıda tüm tarafların, desteği sağlayacak kurumlar, birimler, bundan istifade edecek girişimcilerin bir araya geldiğini aktardı: “Dolayısıyla bizler de ilimizin başarılarına yeni başarıları eklemek için bu toplantıdan faydalı sonuçlar bekliyoruz.” Nayir, “KOBİ’lerimize iyi ki varsınız” diyerek, tüm katılımcıların toplantıdan en büyük başarı ve faydayla ayrılmasını temenni etti.
Yerli ve milli bir kalkınma modeli geliştirmeliyiz”: TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Nezih Kuleyin, her bölge ve her sektördeki KOBİ’lerin sorunlarına çözüm bulmak, yol göstermek ve kalıcı rekabet gücünü artırarak ülkemizin potansiyelini harekete geçirmek amacıyla bu toplantıları düzenlediklerini belirterek, TOSYÖV ve çalışmalarını anlattı. Kuleyin, TOSYÖV’ün ülkede KOBİ ve girişimcilik kavramlarının ortaya çıkmasında etkin olan bir kuruluş olduğunu söyledi: “TOSYÖV olarak oldukça geniş bir üreten topluluğu kapsıyoruz ve 30 yılı aşmış bir kuruluşuz. Ülke ekonomimizin büyük bir çoğunluğu KOBİ’lerden oluşmakta ve onları görmezden gelmemiz olanaksızdır. TOSYÖV olarak KOBİ’lerimizin karşılaştığı tüm zorluklara karşı çözüm üretmek için çalışıyoruz” dedi.
Ülke olarak çıkış rotamızın yerli üretimimizi dünyayla rekabetçi bir noktaya getirmekten geçtiğine işaret eden Kuleyin, bunun içinde yeni bir kalkınma stratejisine ihtiyaç duyulduğunu, yerli ve milli bir kalkınma modeli geliştirmemiz gerektiğini vurguladı, ülkenin çıkışını; rekabetçi yerli üretimin sağlayacağını ifade etti. Türkiye’de yerli ve milli üretimin hakim olmasını hedeflediklerini paylaşan Kuleyin, bunun sadece teknolojik dönüşümlerle değil aynı zamanda kültürel dönüşümle de olabileceğini savundu: Ekonomimizde parayla satın alınamayacak olan; güven, dostluk, etik, kalite gibi unsurların bizleri daha da ileriye götüreceğine inanıyoruz. Biz ‘yapamaz’ kültürünü değiştirmek zorundayız.” Kuleyin, bunları sağlamanın motor gücünden bir tanesinin TOSYÖV olduğunu düşündüklerini dile getirdi. işbirliği yaptıkları kurumlara tek tek teşekkür etti ve toplantının çözüm ortağı dergimiz KobiEfor’a bu etkinliklerin kamuoyuna duyurulması noktasında yaptıkları katkılar nedeniyle ayrıca teşekkürlerini iletti.
“Milli ve yerli teknolojiye sahip işletmelerin sayısını artırmayı hedefliyoruz”: KOSGEB Başkan Yardımcısı ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, “KOBİ’lerimiz istihdamın yüzde 74.4’ünü,cironun yüzde 64.4’ünü, yatırımların yüzde 58.3’ünü, ihracatın yüzde 55.4’ünü, katmadeğerin yüzde 52.5’ini, Ar-Ge’nin yüzde 34.4’ünü karşılıyor. Ülke ekonomisinin belkemiğini KOBİ’lerimiz oluşturuyor. KOSGEB olarak 81 ilde, 90 müdürlük ve 19 İŞGEM ile faaliyet gösteriyoruz, ilçelerimizde Ticaret Sanayi Odaları, Belediyeler ve Organize Sanayi Bölgeleri ile birlikte 100’ün üzerinde temsilciliğe sahibiz. KOSGEB, Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’a evsahipliği yapan Bilişim Vadisi’nin önemli hissedarlarından” dedi. Akdağ, KOSGEB’in 2019’da KOBİ’lere 2.3 milyar TL destek sağladığını aktardı: “KOSGEB olarak başta girişimcileri ve kurmuş oldukları KOBİ’leri destekliyoruz. Rotamızı değiştirmeden vizyonumuzu ve desteklerimizi sürekli genişleterek doğru destekleri almaları için çalışıyoruz. Bugün itibari ile 1 milyon 600 bin KOBİ vasfındaki işletme, KOSGEB veri tabanına kayıtlıdır.”
KOBİ’lere ve girişimcilere verilen destek ekosisteminin tamamını detaylarıyla aktaracak önemli bir çalışmaya yakın zamanda imza atacaklarını duyuran Akdağ, KOSGEB olarak milli ve yerli teknolojiye sahip işletmelerin sayısını artırmayı hedeflediklerini, özellikle stratejik öneme sahip KOBİ’lerle büyük ölçekli işletmelerin işbirliği yapmalarını istediklerini paylaştı: “Diğer kurumlarımız ile hedeflerimiz aynı ve işbirliklerini çok önemsiyoruz. Atılacak her adım ülke ekonomimize artı bir değer katacaktır. KOSGEB olarak 10 milyon TL’yi bulan destek programlarımızla ekonomimize katkı sunmaya devam edeceğiz.”
“KOBİ’lerimiz daha fazla desteği hak ediyor”: Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, KOBİ’lerin üretime ve istihdama olan katkılarıyla ekonominin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi: “KOBİ’lerimizin verdiği katkılarla her zaman daha fazla desteği hak ettiklerini düşünüyoruz. Şartlar ne olursa olsun üretmeyi her zaman sürdüren KOBİ’lerimiz ekonomimizin en sağlam temelini oluşturmaktadırlar. Bu kadar önemli bir kesimin dünyadaki değişimi iyi izlemesi, doğru teşhis etmesi ve bunların ötesinde uyum sağlaması zorunludur. Bunun için de finansman, işgücü becerisi ve düzenlemelere erişimde gelişimlerinin daha fazla desteklenmesi gerekmektedir. Biz SATSO olarak üyelerimizin hem uluslararası ticaret, hem de üretim anlamında gelişmelerine katkı sağlamak adına faaliyetlerimizi durmaksızın yürütüyoruz. Gerçekleşen bu programımız da KOBİ’lerimizin finansman sorunlarının çözümüne ve yatırım planlarının hayata geçmesine fayda sağlayacaktır.”
“KOBİ’ler büyürse ülke büyür”: DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, 2016’dan bu yana TOSYÖV’le ülkeyi karış karış dolaşarak, KOBİ’lere ve girişimcilere destek ve finans olanaklarını anlattıklarını söyledi. İstanbul’da TOSYÖV’ün düzenlediği KOBİ Zirveleri’ni de desteklemeyi sürdüreceklerini aktaran Kulaksız, 22 yaşında genç bir banka olan DenizBank’ın Türkiye’de 81 il, 391 ilçede, 709 şube, 15 binden fazla çalışan ile Sakarya’da ise merkezde 3, ilçelerde 8 şubeyle hizmet verdiğini belirtti. Ülkemizin can damarı KOBİ’lerin önemini vurgulayan Kulaksız, “KOBİ’ler büyürse ülke büyür” dediğini tekrar anımsattı.
Avrupa Birliği ve ABD’de KOBİ’lerin kredilerden yüzde 30 pay alırken Türkiye’de bu oranın yüzde 24 olduğunu, bu noktada KOBİ’lerimize büyük iş düştüğünü söyleyen Kulaksız, KOBİ’lerin desteklerden ve finans olanaklarından faydalanabilmesi için kimlik bilgileri, bilançoları, gelir-gider tablosu gibi mali verilerinin önemine değindi. Nefes Kredisi ve KOBİ Değer Kredisi çalışmalarından da sözeden Kulaksız, KOBİ’lerin en büyük ihtiyacının uygun maliyetle finansmana ulaşmak olduğunu ifade etti: “Bizler KOBİ’lerimizin desteğe daha kolay ve rahat ulaşması için çalışmaya devam edeceğiz. KOBİ’lerimize tavsiyelerimiz bu desteklere ulaşma sürecinde daha etkin olmalarıdır.”
KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar Paneli
İki oturumda gerçekleştirilen “KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” Paneli’nin modoratörlüğünü; 20. Dönem Denizli Milletvekili, KOSGEB eski Başkanı, TOSYÖV eski Başkanı ve TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi yaptı. Panelin ilk oturumunda DenizBank İstanbul Anadolu-2 Bölge Müdürü Yasemin Önenç, “DenizBank’ın KOBİ’lere Yönelik Bankacılık Faaliyetleri”, Türk Eximbank Gebze Şube Müdürü Zekeriya Karadayı, “Eximbank’ın KOBİ’lere Sağladığı İhracat Kredi ve Sigorta Destekleri, KGF A.Ş. Sakarya Şube Müdürü Osman Murat Kıcıman, “KGF A.Ş.’nin KOBİ’lere Yönelik Kredi-Finans Destekleri” ve Logo Yazılım Türkiye Satış Müdürü Cem Cengiz Yılmaz, “Logo Yazılımın KOBİ’lerin Dijitalleşmesine Yönelik Faaliyetleri” konularında katılımcılara bilgiler aktardılar.
Panelin ikinci oturumunda ise; TİM Strateji, İnovasyon ve Girişimcilik Şube Şefi Meltem Demirtaş, “TİM’in KOBİ’lerin İhracata Açılmasına Yönelik Faaliyetleri”, TEYDEB-MAKİTEG (Makine İmalat Teknolojileri Grubu) Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay, “TÜBİTAK-TEYDEB’in KOBİ’lere Sağladığı Destekler”, KOSGEB Sakarya Müdürü Onur Kurtçu, “KOSGEB Destekleri”, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Devlet Yardımları eski Daire Başkanı ve TOSYÖV Genel Sekreteri Dr. M. Cevdet Baykal, “KOBİ’lere Yönelik İhracat ve Yatırım Destekleri” konularında katılımcıları bilgilendirdiler.
TOSYÖV, Sakaryalı KOBİ’lerle buluştu
TOSYÖV, Sakaryalı KOBİ’lerle buluştu
TOSYÖV, KOSGEB, KGF, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliği, DenizBank, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), Logo Yazılım ve dergimiz KobiEfor çözüm ortaklığında, “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” başlıklı toplantı, Sakarya’da gerçekleştirildi.