KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Token Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Erkan Duysal: “Geleceğin teknolojilerini tasarlamak için çalışıyoruz”

HABER

Token Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Erkan Duysal, uzun vadedeki öncelikli hedeflerini; “ÖKC (Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar) ve POS üzerine kurulu offline platformumuzu, online ödeme ve cüzdan servislerimiz ile entegre ederek KOBİ’lere ödeme ve tahsilat deneyimini tek bir muhatap ile uçtan uca sunabilme imkanı yaratmak” diye açıklıyor. Token Finansal Teknolojiler’in temeli, 2018 yılına kadar Arçelik çatısı altında yapılan yazar kasa pos çalışmaları ile atıldı. 2018’de Koç Holding çatısı altında ayrı bir şirket haline geldi. Sonrasında şirket içi yapılanmasını yenileyen şirket, portföyüne yeni ürün ve servisler ekleyerek faaliyet alanını genişletti. Konvansiyonel ve asıl gelir yaratan iş kolunu Beko markalı, Token mühendisleri tarafından geliştiren teknolojileri kullanan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar (ÖKC) oluşturuyor.

Sahada 800 bin ÖKC ile şu an yüzde 50’den fazla pazar payına sahip olduklarını belirten Token Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Erkan Duysal, “Son dönemde lanse ettiğimiz kendi alanlarında fark yaratan cihazlar olan Android POS ve yeni nesil pompa yazar kasa gibi cihazlarımızla da öncü çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilikçi çalışmalarımızla kısa sürede Türkiye’nin en inovatif şirketlerinden biri olduk. Akaryakıt istasyonlarında bulunan mevcut pompa yazar kasalara yönelik VUK 527 tebliği sonrasında geliştirdiğimiz Beko 1000 TR ile onay sürecini tamamlayan ilk şirket olduk” diyor.
Bu cihazla tebliğin gerekliliklerini yerine getirmenin ötesinde, akaryakıt istasyonlarının farklı ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve uzun yıllar boyunca kullanabilecekleri dayanıklılıkta bir ürünü sektöre kazandırmış olduklarını vurgulayan Erkan Duysal, şu bilgileri veriyor: “Beko 1000 TR, Türkiye’nin ilk entegre POS özelliğine sahip pompa yazar kasası. Cihazımız, dışarıda ödemeyi sağlayan entegre POS ile temassız, manyetik ve çipli ödeme imkanı sunuyor. Markete girmeden kredi kartı, nakit ve temassız ödeme yapılabilmesi, müşteriye büyük bir kolaylık sağlarken satış sürecini hızlandırmasıyla istasyondaki yoğunluğu önlüyor. Bu hizmetimizi ücretsiz olarak veriyoruz. Ayrıca Wi-Fi, ücretsiz 4G, Bluetooth ve Ethernet bağlantı seçenekleri sağlıyoruz. İletişim ve işletim hizmetlerini de tamamen ücretsiz olarak sunuyoruz. Beko 1000 TR pompa yazar kasamız ile entegre çalışan Beko 400 TR Android POS ile market içerisindeki ödeme deneyimi de iyileşiyor. Plaka bilgisi ve yakıt tutarı otomatik olarak POS cihazına aktarılıyor, bu sayede hem işlem hızlanıyor hem de hatalı işlemlerin önüne geçiliyor.”

Beko 400 TR ile büyük bir kolaylık ve hız
Erkan Duysal, geçtiğimiz yıl Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil satışlara yönelik VUK 507 No’lu ‘Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ tebliği doğrultusunda, işletmelere satış yazılımı, e-fatura yazılımı ve banka uygulamasını tek cihazda birleştirerek büyük bir kolaylık ve hız kazandıran Beko 400 TR’yi geliştirdiklerini anlatıyor: “Android 9.0 sürümünü kullandığımız cihaz, yazar kasa POS’a alternatif olarak ya da onunla birlikte kullanılabiliyor. İşletmelere sağladığı en büyük avantajlardan biri e-faturaya geçişi mali mühür gerekmeden dakikalar içerisinde sağlaması. Bunun yanında içerdiği sipariş ve alan yönetimi fonksiyonlarıyla işletmelerin farklı satış ve otomasyon sistemleri ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Özellikle yeni girişimlerin farklı yazılım ve cihazlara yatırım yapmadan, sadece Beko 400 TR kullanarak işletmelerini yönetebiliyor olması maliyetlerini azaltarak verimliliklerini artırıyor.”

“Yemek kartı sektörüne TokenFlex markası ile giriş yaptık”
Yemek kartı sektörüne de 2021’de TokenFlex markası ile giriş yaptıklarını aktaran Duysal, tüketicilerin yeni nesil beklentilerine uygun tasarladıkları dijital yemek kartları TokenFlex’e sadece bir yemek kartı çözümü olarak değil, ödeme sistemlerinde farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek esnek bir teknolojik altyapı olarak baktıklarını vurguluyor: “TokenFlex, akıllı telefona indirilebilecek bir uygulama aracılığıyla kolaylıkla kullanılabiliyor. İşlemlerin tamamı, plastik kart ya da kupon olmadan, çevreye zarar vermeden, temassız olarak gerçekleşiyor. Koç Topluluğu şirketleriyle başladığımız çalışmalarımızı, 2023 yılında Türkiye’nin 81 iline yaymayı, 65 bin kullanıcıya ulaşarak, 25 bin restoran, kafe, büfe ve markette kullanılabilmesini hedefliyoruz.”

“Yurtdışına Odero markası ile açılıyoruz”
Erkan Duysal, 2020’de Token Finansal Teknolojiler’in iştiraki olarak bir ödeme ve elektronik para şirketi kurduklarını da aktarıyor: “Şirketimiz, Token’ın fiziksel ödeme cihazları ile verdiği hizmeti, Ödero markasıyla online ödeme ve elektronik para tarafına taşıyarak uçtan uca bir ödeme deneyimi sağlayacak. Çalışmalarımıza yurt dışında da Odero markası ile uluslararası boyut kazandırmayı hedefliyoruz. Unicorn değerlemesine ulaşmak hedefiyle ülkemizde geliştirdiğimiz teknolojileri farklı coğrafyalarda uygulayabilecek yetkinliğe sahibiz. 2021 yılında Romanya’da Token Payment Services Srl şirketimizi kurduk. Romanya’da geliştirdiğimiz ürün ve servisleri Polonya, Macaristan ve Balkan ülkelerine yaymayı hedefliyoruz. 2022 yılında ise Azerbaycan ofisimizi açarak Orta Asya coğrafyasına açılım yaptık. Ürün ve servislerimizi Özbekistan, Kazakistan gibi altyapısı benzer komşu ülkelere Azerbaycan üzerinden götürme planımız var.”

“Geleceğin teknolojilerini tasarlamak”
Erkan Duysal, tüm bu çalışmalarında öncelikleri arasında inovasyon ve Ar-Ge yatırımları bulunduğuna değiniyor: “İTÜ ve ODTÜ Teknokent’teki ofislerimiz, yetkin Ar-Ge gücümüz ve inovasyona dayalı bakış açısıyla faaliyetlerini sürdüren yazılım ekiplerimizle geleceğin teknolojilerini tasarlamak adına çalışıyoruz. Yatırımlarımızı her geçen yıl artırarak sürdürüyoruz. Türkiye’nin ilk ve en büyük TSM merkezine sahibiz. Bu merkezde her gün 800 bin cihaz üzerinden geçen 6 milyondan fazla işlemi güvenle yönetiyoruz.”
Pandemi ile birlikte satın alma alışkanlıkları ve ödeme yöntemlerinde keskin ve hızlı değişimler gerçekleştiğini kaydeden Duysal, bu süreçte sektördeki ihtiyaçları doğru tespit ederek çözümler üretmeye ve enerjilerini doğru noktaya yönlendirmeye çalıştıklarını paylaşıyor: “Dijital ödemeye yaptığımız yatırımlar buradan doğdu. POS cihazlarımızın tamamı temassız ve mobil ödemeyi destekliyor, TokenFlex ile sadece mobil ödeme alıyoruz, Android POS cihazımızla kasaya bağlı kalmadan mağazanın herhangi bir yerinde ödeme alma kolaylığı sunuyoruz… 20 bankanın kredi kartı ödeme altyapısını destekliyoruz. Akaryakıt sektöründe 30 bin adet pompa yazar kasa ürünümüz var.  2023 sonu itibarı ile 13 bin istasyonda değişecek 64 bin yeni nesil pompa yazar kasanın büyük bölümünü yine sağlamayı hedefliyoruz. Akaryakıt istasyonları için geliştirdiğimiz çözümleri, elektrikli şarj istasyonu, bilet satışı, park yeri ödeme ve otomat gibi farklı sektörlere taşıyabilmeyi önceliklendiriyoruz. TokenFlex markası altında geliştirdiğimiz mobil uygulama üstünde çalışan kare kod ödeme platformunu ön ödemeli kart, filo kartı gibi işyerlerinin yan hak çözümlerini kolaylaştıran uygulamalarla zenginleştirmek istiyoruz.”

“KOBİ’lere ödeme ve tahsilat deneyimini tek bir muhatap ile uçtan uca sunabilme imkanı yaratmak”
Erkan Duysal, uzun vadedeki öncelikli hedeflerini; “ÖKC ve POS üzerine kurulu offline platformumuzu, online ödeme ve cüzdan servislerimiz ile entegre ederek KOBİ’lere ödeme ve tahsilat deneyimini tek bir muhatap ile uçtan uca sunabilme imkanı yaratmak” diye açıklıyor ve ekliyor: “Token’ın var oluş amacı; ölçeği fark etmeksizin tüm işletmelere kurumsal şirketlerin erişebileceği teknolojiyi sunarak, onların özgürleşmelerini sağlamak, verimliliklerini artırmak ve büyümelerine destek olmak. Bu misyonla, işletmelere komisyon maliyetlerini en aza indiren, satış otomasyonu, sipariş alma gibi farklı gereksinimlerini tek sistemde birleştiren, e-arşiv/e-fatura geçişini kolaylaştıran, e-ticaret pazar yerleri ile entegre olan çözümler sunuyoruz. Çoklu bankayla çalışmayı sağlayan, bankalar arasında seçim yapma özgürlüğü tanıyan bir sistem sağlıyoruz. Kullandığımız sistemlerle güvenlik beklentilerini en üst seviyede karşılıyoruz. Güvenli ödeme alma teknolojimizi, satış otomasyon, stok kontrol ve e-arşiv/e-fatura uygulamalarımızla entegre ederek KOBİ’lerin zincir mağazalarla rekabet edebilmesini sağlayan altyapı kurmayı amaçlıyoruz. Offline’dan Online’a sunduğumuz uçtan uca ödeme çözümleriyle misyonumuz doğrultusunda her ölçekte işletmenin ihtiyaçlarını en verimli şekilde karşılamasını sağlayacak teknolojik çözümler üretmeye devam edeceğiz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.