Yüzde 90’a varan enerji verimliliği sağlarken elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını aynı anda karşılayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin Türkiye’deki ilk yerli üreticisi olarak sektörde fark yaratıyoruz” diyor.
Teksan’ın uzman ve deneyimli ekibiyle müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri tasarladığını aktaran Ebru Ata Tuncer, keşif, ihtiyaç analizi, fizibilite çalışması ve enerji optimizasyonu gibi aşamaların doğru planlanmasının sistemin maksimum performans ile çalışması bakımından önem taşıdığını söylüyor: “Alanında uzman ve deneyimli bir ekibinizin olması gerekir ki, biz hem sahip olduğumuz teknoloji ve bilgi birikimine hem de ekibimize çok güveniyoruz. Satış sonrası hizmetlerde hızlı ve çözüm odaklı hareket edebilmemiz de en önemli farklılıklarımız arasında yer alıyor. Kurulum ve montajın yanı sıra entegrasyon yazılımını da kendimiz yapıyoruz.”
Kaliteli ve ucuz elektriğin garantörü olan yeni nesil kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin elektrik şebekesinden bağımsız olarak enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi ve fazla enerjinin ısıtma ya da soğutma amaçlı kullanılması esasına dayandığını kaydeden Ebru Ata Tuncer, şu bilgileri veriyor: “Kojenerasyonda sadece ısıtma sağlanırken; trijenerasyon sisteminde buna bir de soğutma özelliği ekleniyor. Söz konusu bu sistemlerin doğru projelendirmesi ve uygulanması sayesinde yüzde 90’a varan enerji verimliliği sağlanabiliyor. Özellikle hastane, fabrika, AVM gibi enerji ihtiyacının çok yüksek olduğu alanlarda tercih edilen ve enerji maliyetlerini ciddi oranda düşüren kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri çevreci olduğu kadar ekonomik bir yatırım olarak da dikkat çekiyor.”
Türkiye’de 200’ün üzerinde yatak kapasiteli devlet hastanelerinde kojenerasyon-trijenarasyon sistemlerinin zorunlu olduğunu belirten Tuncer, “Bu nedenle söz konusu sistemlerin en çok hastanelerde kullanıldığını görüyoruz. 24 saat aktif olarak hizmet veren hastanelerde enerjinin sürekliliğinin sağlanmasının yanı sıra ciddi bir enerji tüketimi de söz konusu. Yılın hemen her ayında ısıtma ya soğutma için yüklü elektrik bedelleri ödeniyor. Bu nedenle hastanelerin enerji tüketiminin kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile sağlanmasının hastanelerin enerji giderlerinin azaltılmasında büyük etkisi var. Kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri sayesinde şebeke elektriğine kıyasla daha az maliyetle elektrik üretildiği için ısıtma veya soğutma giderlerinde ciddi bir tasarruf sağlanmış oluyor” diye konuşuyor.
Ebru Ata Tuncer, şunları dile getiriyor: “Teksan olarak uzun yıllara dayanan tecrübemiz, proje deneyimimiz, mühendislik gücümüz ve uzman ekibimizle kojenerasyon-trijenerasyon sistemlerimizi birçok devlet hastanesinde başarıyla uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz. Bu alanda yurtdışında da önemli referanslara sahibiz. Kazakistan ve Nijerya gibi farklı coğrafyalardaki büyük projelerde sistemlerimiz başarılı bir şekilde kullanılıyor. Hastanelerin yanı sıra projeye özel terzi işi çözümlerimiz ve mühendislik gücümüzle tercih edildiğimiz birçok AVM projesinde de kojenerasyon ve trijenerasyon projelerini başarıyla uyguladık. Kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerimiz ile sektördeki iddiamızı önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceğiz.”
TEKSAN’DAN HEM ÇEVRECİ HEM EKONOMİK ÇÖZÜM: KOJENERASYON VE TRİJENERASYON
TEKSAN’DAN HEM ÇEVRECİ HEM EKONOMİK ÇÖZÜM: KOJENERASYON VE TRİJENERASYON
Teksan Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, dünyanın enerji ihtiyacı her geçen gün artarken sınırlı kaynaklar nedeniyle sürdürülebilir çözümlerin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Teksan olarak bu gerçekten hareketle sürdürülebilir bir gelecek için verimli enerji kullanımı ve yönetimi sağlayan teknolojilere yatırım yapıyoruz.