KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

‘Teknoloji Üreten Türkiye’ hedefiyle TBD 39. Ulusal Bilişim Kurultayı gerçekleştirildi

HABER

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen, Dergimiz KobiEfor’un basın / medya sponsoru olduğu TBD 39. Ulusal Bilişim Kurultayı, ‘II. Yüzyılda: İnsan, Teknoloji ve Evren Ötesi’ ana temasıyla, OGM (Orman Genel Müdürlüğü) Ana Konferans Salonu’nda, Ankara’da gerçekleştirildi.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen, Dergimiz KobiEfor’un basın/medya sponsoru olduğu TBD 39. Ulusal Bilişim Kurultayı (Bilişim 2022), ‘II. Yüzyılda: İnsan, Teknoloji ve Evren Ötesi’ ana temasıyla, OGM (Orman Genel Müdürlüğü) Ana Konferans Salonu’nda Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı, bağlı kuruluşlar, Bakanlıklar, yerel yönetimler, akademi, iş dünyası ve STK temsilcileri, bilim insanları, bilişim profesyonelleri ve uzmanlarının katılımıyla  gerçekleştirildi.
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, KVKK Başkanı Prof.Dr. Faruk Bilir, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un yaptığı açılış konuşmalarının ardından TBD / TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü’nün verildiği Ödül Töreni gerçekleştirildi.
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, yakın zamanda Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına ulaşacağımızı belirterek, “Türkiye, bilime yüzü dönük, çağın gerektirdiği teknolojileri üreten, sürdürülebilir kalkınma için fedakârca çaba veren bir Merkez ülke olarak yoluna devam etmelidir” dedi. Bugüne kadar TBD’nin gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Aktepe, şunları söyledi: “TBD Ulusal Bilişim Kurultayları bunca yıldan beri aynı güçlü etkisiyle ülkemizin her sektörden, kamudan, akademiden binlerce bilişimciyi bir araya getiriyor. Kurultaylarımızın taşıdığı en önemli görevlerden biri de üretimin arkasında durması gereken, 3. uluslararası akademik çalışmaların paylaşılmasıdır. Bilimden destek almaksızın hiçbir teknolojik girişim başarıya ulaşamaz. Bu bakımdan akademik süreçleri ve Ar-Ge çalışmalarını ayrıca çok önemsemekteyiz. Bizim tek arzumuz teknoloji üreten bir Türkiye ve teknoloji ile güvende/refahta/bilimin ışığında yaşayan bir toplumdur.”
Aktepe, bu yolda başarı için ‘Ulusal Bilişim Politikaları’na bağlı olarak; ulusal Ar-Ge yatırımlarının teşvik edilmesi, bilişim sektöründe ‘Ulusal Katma Değer’in artırılması, bilişim teknoloji şirketlerimizin yetenekleriyle dikey sektör gereksinimlerinin buluşturulması, teknoparkların işbirliği ve uzmanlık alanlarına yönelik yapılanması, üniversitelerimizdeki genç beyinlerin yaratıcı ve üretime yönelik yönlendirilmesi, emeklerini kendi ülkelerine vermeleri için çözümler aranması, vatandaşlarımızın bilişim teknolojilerinden olabildiğince yararlanabilmesi için farkındalık eğitimi ve çalışmaların yapılması gerektiğini savunduklarını ifade etti: “Bu inançla karar vericilere iletilmek üzere çözüm önerileri oluşturmak ve eylem planları hazırlamak, kendimize de görevler çıkararak farkındalık oluşturma çabalarımızı daima sürdüreceğiz.”
Açılış konuşmalarının ardından Kurultay’ın ilk günü TBD 2. Başkanı M. Ali Yazıcı’nın Panel Yöneticisi olduğu ‘II. Yüzyıla Yön Veren Politika ve Stratejiler Oturumu ile başladı. Oturumda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Elektronik Haberleşme Daire Başkanı Orhan Kemal Ardıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Coştu, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Daire Başkanı Muhammet Raşit Özdaş konuştu.
TBD Genç Başkanı Utkucan Yazıcı’nın Kurultay Yöneticisi olduğu ’12. TBD Genç Bilişimciler Kurultayı’nda, Cimilli Akaydın Hukuk Bürosu’ndan Av. Ceyda Cimilli Akaydın, TOBB Yazılım Meclis Başkanı Ertan Barut, BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, Türkiye Metaverse Platformu Başkanı Prof.Dr. Levent Eraslan, Ankara TEKMER CEO’su İmran Gürakan, Türkiye Metaverse Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Kavaklı, TBD Genç İstanbul’dan Melisa Şahin konuşmacı olarak yer aldı.
Davetli Konuşmacı Ankara Üniversitesi Elektrik Elektronik ve Yazılım Mühendisliği Bölümleri Öğretim Üyesi Prof.Dr. Asım Egemen Yılmaz, ‘Hayallerin Ötesindeki Oluşum: METAVERSE’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
BTK Kurul Üyesi Rıdvan Kahveci’nin Panel Yöneticisi olduğu ‘Evren Ötesi Yolculuğunda Haberleşme Altyapısı Oturumu’nda, Turkcell Yönetim Kurulu ve CEO Danışmanı Mustafa Aykut, TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Ertok, Türk Telekom CTO’su Yusuf Kıraç, TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, ULAK A.Ş. Genel Müdürü Zafer Orhan, ASELSAN HBT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam’ın Panel Yöneticisi olduğu ‘Yapay Zeka İle Şekillenen Yeni Yüzyıl Oturumu’nda, MESS Teknoloji Merkezi (MEXT) Teknoloji Yönetim Direktörü Tunç Acarkan, Cumhurbaşkanlığı DDO Dijital Dönüşüm Koordinasyon Daire Başkanı Furkan Civelek, ASELSAN Kıdemli Lider Mühendis Doç.Dr. Davut Çulha, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Gazi Güçlütürk, TÜBİTAK BİLGEM Bulut Bilişim ve Büyük Veri Lab. Yöneticisi Dr. Mehmet Haklıdır, TSE Grup Yöneticisi Akif Sesli konuştu.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Türksel Kaya Bensghir’in Panel Yöneticisi olduğu ‘Teknolojide Kadın Oturumu’nda CEPIS Teknolojide Kadın Çalışma Grubu Üyesi Priska Altorfer, TNB Teknoloji Genel Müdürü Gültuğba Kızıltuğ Boyraz, OSTİM Teknopark Genel Müdürü Derya Çağlar, Türk Amerikan (TABA AmCham) İşadamları Derneği Ankara Başkanı Nuray Karalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı BTGM Bilgi Güvenliği Daire Başkanı Zeynep Nida Özdemir, PwC Ortak ve PwC Kapsayıcılık ve Çeşitlilik Lideri Ece Yavuz Yalçın konuşmacı olarak yer aldı.
Kurultay’ın ikinci günü; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Onur Gençer’in Panel Yöneticisi olduğu ‘Evren Ötesi Yolculuğunda Siber Güvenlik Yaklaşımları Oturumu’ ile başladı. Oturumda; STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Direktörü Bülent Arsal, AKGÜN Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ahmet Hamdi Atalay, Cyberverse Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cemal Gemci, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan Keskin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Daire Başkanı Salih Talay, Labris Network Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Yılmaz konuştu.
‘Evren Ötesinde Öncü Yerli Şirketler / Girişimciler Oturumu’nda ise şu konuşmacılar yer aldı: TR&Angels Kurucu Ortak Hüseyin Karayağız, BİTES Savunma Genel Müdürü Uğur Coşkun, ODTÜ Öğretim Üyesi, Metaverse Yazılım Kurucusu Doç.Dr. Tuğba Tokel, Tazefikir Grup Ajans Başkan Yardımcısı, Dijital İnovasyon Murat Koçuk.
Forum Yöneticisi’nin TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe’nin olduğu ‘İnsan ve Teknoloji / Eğitim Forumu’nun Konuşmacısı Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Petek Aşkar oldu.
Davetli Konuşmacı Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Dr. Şeref Oğuz, ‘Dijital Ekonomi’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
ReDis Inovation Kurucusu Selin Arslanhan’ın Panel Yöneticisi olduğu ‘Yeşil Mutabakat ve Sanayi 5.0 Oturumu’nda TEPAV Program Direktörü Sibel Güven, Nasıl Bir Ekonomi Yazarı Güven Sak, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Mehmet Sankır konuştu.
Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. M. Özhan Kalaç’ın Panel Yöneticisi olduğu ‘Türkiye’de Engelsiz Bilişim Çalışmaları Oturumu’nda RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Feyza Gizligider, Toprak Mekatronik COO’su Gözde Gülbaş, ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş, Sağlık Bakanlığı ESİM (Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi) Çağrı Hizmetleri ve İletişim Dairesi Başkanı Cihan Nişancı, Toprak Mekatronik CEO’su Tevfik Yavuz konuşmacı olarak yer aldı.
Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Meltem Eryılmaz’ın Panel Yöneticisi olduğu ‘Bilişim Teknolojileri Eğitiminde STK’ların Rolü Oturumu’nda, TOGED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özgür Karayalçın, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Kurucusu Zafer Küçükşabanoğlu, Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas, TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Eğitim Komitesi Başkanı İ. İlker Tabak konuştu.
TBD İcra Kurulu Başkanı Dr. Aydın Kolat’ın Panel Yöneticisi olduğu ‘Beyin Göçü ve Yeni Çalışma Düzeni Oturumu’nda şu konuşmacılar yer aldı: TBD İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali İnceefe, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ferhunde Öktem, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Halise Duygu Özalp.
Sanayi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Danışmanı ve Türkiye Açık Kaynak Platformu Direktörü Sertaç Yerlikaya’nın Panel Yöneticisi olduğu ‘Açık Kaynak Yazılımı Ekosistemi Oturumu’nda TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Altan Çakır, Profelis Genel Müdürü&Linux Kullanıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Türker Gülüm, Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ziya Karakaya, HAVELSAN Büyük Veri Yöneticisi Özgür Umut Vurgun konuştu.
Kurultay, 5. TBD / Prof.Dr. Aydın Köksal Bilim Ödülleri, TBD 24. Bilimkurgu Öykü Yarışması Ödülleri ve Bilişim Hizmet Ödülleri’nin verilmesi ve Sponsorluk Plaket Sunumu ve TBD Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması ile tamamlandı. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.