KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

TBD 38. Ulusal Bilişim Kurultayı-Bilişim 2021; Yeni Normalde Dijital Ekonomi

HABER

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen BTK’nın desteklediği, dergimiz KobiEfor’un basın ve medya sponsorluğunda; Ankara’da, TBD 38. Ulusal Bilişim Kurultayı-Bilişim 2021, ‘Yeni Normalde Dijital Ekonomi’ konusunu ele aldı.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteklediği, dergimiz KobiEfor’un basın ve medya sponsoru olduğu; TBD 38. Ulusal Bilişim Kurultayı-Bilişim 2021, ‘Yeni Normalde Dijital Ekonomi’ temasıyla Ankara’da, BTK Ana Konferans Salonu’nda, yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Kurultay’da T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’nun yaptığı açılış konuşmalarının ardından TBD / TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü verildi ve TBD 50. Yıl Ödülleri Ödül Töreni düzenlendi. Sonrasında; ‘Mobil ve Sabit Haberleşme Teknolojilerinde Gelecek Öngörüleri’, ‘Blok Zinciri (Kayıt Zinciri) ve Dijital Para Ekosistemi’, ‘TBD Genç Bilişimciler Kurultayı-Gençler Soruyor?’, ‘Dijitalleşen Dünya ve Ülkemiz İçin Fırsatlar’, ‘Dijital Türkiye İçin Politika ve Stratejiler’, ‘Savunma ve Uzay Sektöründe Dijjtal Dönüşüm Teknolojileri’, ‘Teknolojide Kadın’ oturumları gerçekleştirildi. Kurultay’ın 2. günü, TBD-Yapay Zeka Derneği İşbirliği Protokolü İmza Töreni ile başladı. ‘Dijital Güvenlik ve Ötesi’, ‘Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme’, ‘Dijital Çağda Akıllı Şehirler’ oturumları, TBD Kapalı Basın Toplantısı’ndan sonra ‘Teknoloji ve İnsan’, ‘Veri Merkezleri ve Büyük Veri Güvenliği’, ‘Engelsiz Bilişim’, ‘Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim ‘BTIE), ‘İşin Geleceği ve Yeni Meslekler’ oturumları, TBD 23. Bilimkurgu Öykü Yarışması Ödülleri, Bilişim Hizmet Ödülleri ve sponsorluk plaket sunumundan oluşan ödül törenleri gerçekleştirildi Etkinlik, TBD-Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması ile son buldu.

TBD Dijital Türkiye Endeksi Projesi’nin ikinci fazı başlatıldı
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, açılış konuşmasında; 1976’dan beri, 45 yıldır Ulusal Bilişim Kurultay’larında buluştuklarını, bu yıl TBD’nin 50. yılını kutladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu süreçte değişmeyen tek şey bizim sebatla ve ilk günkü heyecanla çalışmalarımızı yürütüyor olmamız. TBD tarafından hazırlanan Türkiye’nin Yapay Zekâ Strateji Belgesi ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin Siber Güvenlik Rehber dokümanına girdi sağlanması bizim için ayrı bir gurur vesilesi olmuştur. 2020’de TBD Dijital Türkiye Endeksi Projesi’ni hayata geçirdi. Temel amacımız kamu, özel sektör, üniversiteler ve STK’lar arasındaki işbirliğini geliştirerek dijital dönüşüm ekosistemine hizmet etmek.”
19 Nisan 2021’de projeyi ve ilk ölçüm sonuçlarını kamuoyuyla paylaştıklarını aktaran Aktepe, çalışmanın ikinci fazının başlatıldığını duyurdu: “Kurultay sonrasında yöntemimizi sizlerin ve diğer kurum ve kuruluşların görüşüne açıyoruz. TBD web sayfamızdan ulaşabileceksiniz. Sizlerden gelecek görüşler doğrultusunda güncelleyerek 3 ay içerisinde ilk raporumuzu yayınlayacağız. Dijital Türkiye Endeksi sadece bir ölçüm değildir. Aynı zamanda dijital dönüşüm istatistikleri konusunda veri kapasitesinin iyileştirilmesi için bir durum raporudur.”
Teknoloji üreten bir Türkiye hedefi: TBD’nin çalışmalarına da değinen Aktepe, “Bizim tek arzumuz teknoloji üreten bir Türkiye ve teknoloji ile güvende / refahta / bilimin ışığında yaşayan bir toplumdur. Bu amaçla karar vericilere iletilmek üzere çözüm önerileri oluşturmak ve eylem planları hazırlamak, kendimize de görevler çıkararak farkındalık oluşturma çabasını sürdüreceğiz. Türkiye’nin aynası olmaya devam edecek, bu isteğimizi somut önerilerimizle ve eylem planlarımızla ülkemizin, ülke yöneticilerimizin gündemine taşıyacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Milli Teknoloji Hamlesi başlığıyla başlatılan proje süreçlerinde önerilerimizin dikkate alınması ve ortak hedefler ortamı yeni bir heyecan ortamı yaratmıştır” diye konuştu.
Aktepe, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir ilk olan Bilişim Teknolojileri  Işığında Eğitim (BTİE) projesinin başarısı ve yaydığı dalga ile oluşan akademik gelişmelerin unutulamaz olduğunu ifade ederek, projeyi Bakanlık desteğiyle tekrar hayata geçirmek için ilk adımları attıklarını kaydetti. BTK’nın yerli ve milli ürünlere yönelme çabasıyla başlattığı sürecin etkili bir paydaşı olduklarını, özellikle ‘Siber Güvenlik ve 5G’ konulu çalışmalar yürüttüklerini paylaşan Aktepe, KVKK ile de işbirliği yaptıklarını, TSE ile başladıkları bilişim standartları geliştirme işbirliğinde bugün veri merkezi akreditasyon kriterleri seviyesine kadar taşıdıkları çalışmaların devam ettiğini anlattı ve TBD İcra Kurulu’nun yıllardan beri yürüttüğü Bilişim Çalışanlarının Özlük Hakları Raporu’na değindi.

Ödüller
TBD-TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülleri Ödül Töreni’nde BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan tarafından 26. TBD / TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü; ODTÜ Fizik Bölümü mezunu, Çekirdek Fiziği alanında doktoraya sahip Verisis A.Ş. Genel Müdürü ve TBD İcra Kurulu Başkanı Dr. Aydın Kolat ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu, Syracuse Üniversitesi Endüstri Mühendisliği yüksek lisansına sahip, Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kayalıoğlu’na verildi.
Karagözoğlu ve Aktepe, TBD 50. Yıl Ödülleri’ni takdim eden Karagözoğlu ve Aktepe, TBD 50. Yıl Kamu Projeleri Özel Ödülleri Ödül Töreni’nde ödülü; T.C. Sağlık Bakanlığı adına E-Nabız Projesi ile T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık BT Genel Müdürlüğü e-Nabız Üst Yöneticisi Gülay Doğan Ermiş aldı. “Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile ödülü T.C. Adalet Bakanlığı adına T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Oğuz Akalın, Vergi Dairesi Tam Otomasyon Projesi (VEDOP) ile Gelir İdaresi Başkanlığı adına T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cebrail Taşkın aldı.
4. TBD / Prof.Dr. Aydın Köksal Bilim Ödülleri Töreni’nde ise TBD Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof.Dr. Aydın Köksal ve TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, ödülleri verdi. Bilgisiyar Mühendisliği Bilim Kategorisinde Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü adına Bölüm Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Hacer Karacan, Bilgisayar Mühendisliği Akademik Öğretim Ödülü Kategorisi’nde Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Feride Bahar Işın, Özgün Yerli Yazılım Ödülü Kategorisi’nde ödülü ULAK Haberleşme A.Ş. adına Firma Genel Müdür Yardımcısı Sayın Aziz Sever, Yazılım Dışsatım Ödülü Kategorisi’nde Bilge Siber Güvenlik Teknolojileri adına Firma Genel Müdürü Sayın Burak Çifter ödül aldı.
Kapanış ve Ödül Töreni’nde; 23. Bilimkurgu Öykü Yarışması Ödül Töreni’nde; ‘Hayata Geri Getirme Merkezi’nde Sıra Dışı Bir Olay’ adlı öyküyle Semin Güven 1.’lik, ‘Yanlışlıkla Zengin’ adlı öyküyle Sevil Çıtır, 2.’lik, ‘Sokaklar Hala Varken’ adlı öykü ise Gökcan Şahin 3.’lük ödülü aldı.
Bilişim Hizmet Ödülleri Ödül Töreni’nde; Kamu Ödülleri Dalı’nda; 2021 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Yerli Bilişim Ürünlerine Katkı Veren Kamu Kurumları Kategorisi’nde; TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü adına T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam, 2021 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Yenilikçi Teknolojiler Kullanımı ile Kurumsal Süreçlerde Fayda Kategorisi’nde; ‘GSB Eğitim Yönetim Sistemi Projesi’ ile T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı adına T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İbrahim Semizoğlu, 2021 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Eğitim Kategorisi’nde ‘Türkiye’de Bilişim Teknolojileri Eğitimi’ alanında yaptığı çalışmalarla Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Filiz Kalelioğlu, ‘Özel Sektör Ödülleri’ Dalı’nda; 2021 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Dijital Dönüşüm Teknolojileri Yatırımcı/Girişimci Kategorisi’nde ‘Logo İşbaşı’ Projesi ile Logo İşbaşı adına Logo İşbaşı Pazarlama Müdürü Gökhan Müfit Çakar, 2021 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Dijital Dönüşüm Teknolojileri Yerli Milli Ürün Geliştirme Kategorisi’nde ‘İsim Platform’ Projesi ile İsim Platform Teknoloji A.Ş. adına İsim Platform Teknoloji Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Metin Akgün, 2021 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Bilişim Medyası Kategorisi’nde ‘Silikon Vadisi Programı’ ile Bloomberg HT Silikon Vadisi Programı Yapımcı ve Sunucusu Dinçer Karaca ödül aldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.