Türkiye’nin lider simülatör ve robotik teknoloji şirketi SANLAB, Türk savunma sanayinin lider kuruluşu ASELSAN desteği ile yurt dışından alımı yapılan ve ihracat lisansına tabi 6 Eksenli Hareket Platformu’nu millileştirdi. Çalışmalarına 2017 yılında başlanan hava, deniz ya da kara araçlarında yaşanan titreşim ve ivmelerin yüksek hassasiyet ve gerçeklikte simüle edilmesini sağlayan gerçek zamanlı test sistemleri teknolojisi; havacılık, otomotiv ve savunma sanayi gibi birçok farklı alanda kullanılıyor. Askeri test alanlarında yüksek dayanımıyla prototip maliyetlerini de büyük ölçüde düşürecek teknoloji, Ar-Ge sürelerinin kısaltılmasında etkin bir rol alacak.
Savunma sanayisinde Türkiye’nin elini güçlendirecek
SANLAB’ın yaklaşık 40 kişilik Ar-Ge ve yazılım ekibiyle, ASELSAN’ın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yaklaşık 6 yıl süren çalışmalar sonucunda millileştirilen teknoloji, Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltırken, ihracat gelirlerini artıracak. Ayrıca, yeni ve yerli teknolojinin gelişiminin önünü açacak olan gerçek zamanlı test sistemleri Türkiye’nin elini daha da güçlendirecek.
IDEF’21’de “Millileştirme Teşekkür Belgesi”
SANLAB, millileştirdiği 6 Eksenli Hareket Platformu ile 17-20 Ağustos 2021 tarihlerinde düzenlenen 15’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF’21) ‘Millileştirme Teşekkür Belgesi’ne layık görüldü. Teşekkür belgesi, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr. Haluk Görgün, ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kul ve Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü emekli Tümgeneral Sadık Piyade tarafından törenle SANLAB Kurucu Ortakları; Salih Kükrek ve Evren Emre’ye takdim edildi.
Kükrek: “ASELSAN Konya ile paydaş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz”
MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı) desteği ile 6 DOF Hareketli Platform ve aktüatör seri üretimi için yatırıma başlayan SANLAB, yüksek teknoloji odaklı savunma alanında Konya’ya yatırım yapan ilk iki firmadan biri oldu ve bu kapsamda ASELSAN Konya’ya ilk teslimatı gerçekleştirdi.
ASELSAN Konya ile yaptıkları işbirliği hakkında değerlendirmelerde bulunan SANLAB Kurucu Ortağı Salih Kükrek, “Savunma sanayinde tam bağımsızlığı sağlamak adına milli teknolojilere yapılan yatırımlar giderek artıyor. Bu anlamda ASELSAN Konya ile yaptığımız işbirliği doğrultusunda çok önemli deneyimler kazandık. Yerli teknolojimizi daha ileriye taşımak için kesintisiz bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yüksek teknoloji alanında milletimize hizmet etmenin ve ASELSAN Konya ile paydaş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi
Türkiye’nin lider simülatör ve robotik teknoloji şirketi: SANLAB’ın teknolojisi TOGG’da ve YÖK’te de kullanılıyor
Türkiye’nin lider simülatör ve robotik teknoloji şirketi SANLAB, gerçek zamanlı robotik simülasyon teknolojilerinin kullanımını yaygınlaştırma ve gerçek zamanlı robotik çözümler geliştirme vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Özel sektörde simülasyon ve robotik alanında Türkiye’nin öncü yerli teknoloji şirketi SANLAB, çözümleriyle başta savunma sanayi, üretim, tarım, otomotiv ve eğitim sektörleri olmak üzere pek çok sektöre hizmet veriyor.
Mesleki eğitim simülatörleri geliştirerek nitelikli işgücünün yetiştirilmesine imkân sağlayan SANLAB; forklift, bekoloder, telehandler, ekskavatör gibi iş makinelerinin yanı sıra kaynak, CNC, gaz dolum, motor montaj ve elektrikli araçların bakımı gibi alanlarda eğitim simülatörleri üretiyor. Binlerce insanı düşük maliyetlerle çok kısa sürede eğiterek iş kazalarını minimuma indirirken diğer taraftan sektörün nitelikli insan kaynağının yetişmesine katkı sağladıklarını belirten SANLAB Kurucu Ortağı Salih Kükrek, “Başta kaynak ve forklift olmak üzere tüm simülasyonlarımızı OSB’lere, sanayi ve ticaret odalarına, belediyelere, üniversitelere, şirketlere ve meslek okullarına kuruyoruz. Sahadan aldığımız güçlü geribildirimlerle farklı sektörlerin ihtiyacı olan simülatörleri üretme çalışmalarımız sürüyor. Elektrikli araç bakım simülatörlerimiz ile on binlerce gencin mesleki anlamda önünü açacak ve teknolojik dönüşümü yakalamalarını sağlayacağız” diye konuştu.
Simülasyonun eğitim maliyetlerini düşürme, eğitimin kalitesini artırma ve iş güvenliği risklerinden uzak bir şekilde işi yaparak öğrenme konularında avantajlar sağladığının altını çizen Kükrek, “Öğrenciler, yüzde yüze yakın gerçeklik hissi olan simülasyon eğitimindeyken, tehlikesiz şekilde pratik yaparak işi öğreniyor, makineyi tanıyor, el becerisi geliştiriyor. Simülasyon; maliyet olarak üretimde avantaj sağlarken, eğitim sürecinde de güvenlik sağlıyor” dedi.
SANLAB TOGG için simülasyon geliştirdi
SANLAB, Türkiye’nin yerli ve milli otomobil markası TOGG için de simülasyon geliştirdi. Yerli otomobil için yapılan testlerin daha etkin ve verimli olması için tamamen yerli ve özel olarak geliştirilen simülatörler, ‘döngüde sürücü’ ve ‘döngüde yazılım ve donanım’ simülasyon altyapısı ile sağlandı.
YÖK Sanal Laboratuvar Projesi’ni 48 üniversite kullanıyor
İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurumu yapılan ‘YÖK Sanal Laboratuvar Projesi’ kapsamında SANLAB, fizik deneylerinin sanal olarak yapılabildiği deney simülasyonları geliştirdi. Şu anda 48 üniversitede kullanılan fizik laboratuvarlarına öğrenciler https://yoksanlab.yok.gov.tr internet adresi üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapabiliyor.
‘Gelecek için ARGE’ projesi ile gençler yerli ve milli teknolojileri tanıyor
SANLAB, ilköğretim ve lise çağındaki çocukların bilim ve teknolojiye ilgilerini artırmak, onları Ar-Ge ve yazılıma yöneltmek için 2013 yılından beri ‘Gelecek için ARGE’ adlı sosyal sorumluluk projesini yürütüyor. Bu proje ile Türkiye’nin her yerinden öğrenciler ve öğretmenler, Gebze ve İstanbul’daki kamu ve özel Ar-Ge merkezlerini ziyaret ediyor, yerli ve milli teknolojiler tanıtılıyor. Proje kapsamında TÜBİTAK onaylı bilim şenlikleri ve bilim merkezleri ile işbirliği yapılıyor ve teknolojik destek veriliyor. Öğrencilere yönelik ‘Teknoloji Girişimciliği’ ve öğretmenlere yönelik ‘Dijital Dönüşüm’ eğitimleri düzenleniyor. SANLAB, son olarak bu projeye Konya ve Karaman’daki BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezi) ve meslek lisesi öğrencilerini ve öğretmenlerini de dahil etti.
SANLAB, ASELSAN’ın desteği ile 6 Eksenli Hareket Platformu’nu millileştirdi
SANLAB, ASELSAN’ın desteği ile 6 Eksenli Hareket Platformu’nu millileştirdi
SANLAB, Türk savunma sanayisinin lider kuruluşu ASELSAN desteği ile yurt dışından alımı yapılan ve ihracat lisansına tabi 6 Eksenli Hareket Platformu’nu millileştirdi. Türkiye’de bir ilk olan gerçek zamanlı test sistemleri teknolojisi, dünyanın en büyük dört savunma sanayi fuarından biri olan IDEF’21’de ‘Millileştirme Teşekkür Belgesi’ne layık görüldü.