Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde bankanın sağladığı mevcut kapasite desteğinin kapsamının genişletilmesi konusunda anlaştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ile video konferans yöntemiyle yaptığı görüşmede, halihazırda makine sektörüne yönelik yürütülen teknik işbirliğinin kapsamının, Hamle Programı’nda yer alan elektrik-elektronik,
EBRD Başkanı Renaud-Basso, Türkiye’de kamu tarafından başlatılan girişim ve projelerin EBRD’nin öncelikleriyle uyumlu olduğunu, ortak projeler geliştirerek Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunmayı ve iyi uygulama örneklerini birlikte geliştirebilmeyi önemsediklerini söyledi.
Oyun sektörüne destek
Bakan Varank, Bilişim Vadisi Dijital Animasyon ve Oyun Üretim Merkezi (DIGIAGE) tarafından çevrim içi düzenlenen “Oyun Senaryosu Geliştirme Kampı”na video konferans yöntemiyle katıldı. Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla animasyon ve oyun sektörüne yönelik 4 projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, rekabetçi sektörler kapsamında önemli bir projeyi hayata geçireceklerini, 55 milyon lira
Varank, “Fikrinizi gerçeğe dönüştürebilmek, başkalarına aktarabilmek teknik bilgi ve donanım da gerektiriyor. Bu bilinçle Bilişim Vadisi bünyesinde DIGIAGE kurduk. DIGIAGE ile sinema, animasyon ve oyun sektörlerinde yıllardır eksikliği hissedilen özgün fikirleri, rekabet edebilir senaryoları ve güçlü dijital içerikleri üretecek insan kaynağını yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Varank, “Türkiye’de üretilen oyunların yaklaşık yüzde 90’ı küresel oyun pazarına çıkarak dünya genelindeki kullanıcılarla buluşuyor. Ekonomik büyüklük bakımından ülkemiz, yaklaşık yüzde 5’lik payla Orta Doğu-Afrika pazarının lideri konumunda. Dünya oyun pazarında ise 18’inci sırada yer alıyoruz. Yüksek genç nüfusuyla ülkemiz de kendi içinde çok büyük bir pazar. 2020 yılı itibarıyla Türkiye’deki oyuncu sayısının 36 milyon, sektör hasılatının da 880 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor” diye konuşuyor.
Varank, bu alanda nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinin önemine işaret ederek, uluslararası bir teknoloji firmasıyla nitelikli oyun geliştiriciler yetiştirecek “Gaming Academy”yi de yakın zamanda hayata geçireceklerini açıkladı.
Oyun sektöründen yeni turncornlar çıkmasına öncülük etmek için Bakanlık olarak yeni bir destek programı tasarladıklarını aktaran Varank, şunları dile getirdi: “Turncorn olma potansiyeline sahip adayları tespit ederek terzi usulünde destek mekanizmalarıyla küresel pazarlara açılmalarını sağlayacağız.”
Yazılımda yenilikçi öğretim modeli
Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile ortaya koyduğu 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi çerçevesinde yazılımcı sayısını artırmak için yeni politikalar hayata geçiriyor. Yazılım alanında uluslararası yenilikçi öğretim modeliyle öne çıkan Ecole 42’nin İstanbul ve
Açık kaynak platformu: Türkiye Açık Kaynak Platformu, 2023’te 500 bin yazılımcı hedefine ulaşmaya yönelik olarak Bakan Varank’ın himayelerinde, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında kuruldu. Platformda, 21 kurucu ve 7 sponsor üye, 90 paydaş şirket, girişimci, STK, üniversite ve topluluk bulunuyor.
Yenilikçi yazılım eğitimi modeli: Platformun yürütücülüğünü üstlenen Bilişim Vadisi ile yazılım alanında uluslararası yenilikçi öğretim modeliyle dikkat çeken Ecole 42 arasında geçen Mart ayında anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında, Kocaeli Bilişim Vadisi ve İstanbul Vadistanbul’da iki yazılım okulu açılması kararlaştırıldı.
7/24 esaslı ücretsiz eğitim: Bu iki yazılım okulu, Ecole 42’nin küresel ağına katılan Türkiye’den ilk örnekler olacak. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) ortak güdümlü proje desteği, Evyap ve Gebze Ticaret Odası’nın katkılarıyla kurulan bu okullar, 7 gün 24 saat açık kalacak ve ücretsiz eğitim verecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şu ifadelere yer verdi: “42 müfredatında ilk olarak öğrenciler temel programlama kavramlarını ve C dilinin temellerini öğreniyor. UNIX, grafik programlama ve web programlamaya başlayan öğrenciler için müfredat derinleşiyor. Öğrenciler, sonraki aşamalarda Nesne Yönelimli Programlama, Mobil, İşlevsel Programlama, Web Güvenliği, Tersine Mühendislik, Kötü Amaçlı Kod, Çekirdek Programlama, Ağ Programlama, Yapay Zeka, 3B gibi uzmanlık isteyen alanlarda çalışmalar yapabiliyor.
Yazılımcı olmak veya kodlama yetkinliklerini geliştirmek isteyen 18 yaş üzerindeki herkes, www.42istanbul.com.tr ile www.42kocaeli.com.tr adresleri üzerinden başvuru yapabilecek.
Tüm devlet destekleri bir tık uzaklıkta
Tüm devlet desteklerini tek bir platformda toplayan www.yatirimadestek.gov.tr, yatırım yapmak, iş fikirlerini hayata geçirmek isteyenlerin yeni adresi oldu. Bakan Mustafa Varank, kamu tarafından verilen hibe, teşvik ve desteklerin tek bir çatı altında sunulduğu internet sitesini videolu bir mesaj ile anlattı.
Destek ilanlarının özet veya detaylı bilgilerine erişim sağlayan sitede, gelişmiş arama algoritması ile daha detaylı aramalar da yapılabiliyor. ‘Teşvik Robotu’ ile yatırım yapılması düşünülen şehir ve sektörle ilgili ayrıntılara yer veriliyor. Yatırım teşvikinin getirisini tahmini olarak paylaşılan sitede, “Yatırımcı Sözlüğü” ile destekler ya da yatırım ile ilgili teknik terimlerin anlamı öğrenilebiliyor.
‘Yatırım Fırsatları’ bölümünde yerel, ulusal ve küresel fırsatlara yönelik hazırlanmış ön fizibilite çalışmaları, örnek yatırım konularıyla ilgili özet bilgiler, yatırım maliyetleri ve geri dönüş süresiyle ilgili detaylı bilgiler bulunuyor.
Elektrikli araç ve şarj sistemlerine standart
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından elektrikli araçlar ve şarj sistemleri ile ilgili olarak kullanılan temel terimleri ve tanımları kapsayan “Elektrikli Araçlar ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri–Temel Terimler ve Tanımlar” standardı hazırlanarak yayımlandı.
Bakan Varank şunları kaydetti: “Elektrikli araç satışları, son yıllarda küresel seviyede hızla artıyor. Öngörülerimize göre 2030 yılına kadar 2 milyonun üzerinde elektrikli araç yollarda olacak. Bunun önemli bir kısmını hiç şüphesiz TOGG oluşturacak. Bu kapasiteye hizmet verecek 200 binden fazla kamuya açık şarj noktasına ihtiyaç duyulacak. Bu bakımdan, önümüzdeki yıllarda elektrikli araçlarla birlikte şarj altyapısı da çok hızlı bir şekilde büyüyecek.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile EBRD işbirliği
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile EBRD işbirliği
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi çerçevesinde makina sektörüne yönelik yürüttükleri teknik işbirliğinin kapsamını elektrik, elektronik, mobilite ilaç ve kimyasallar gibi öncelikli sektörleri de içerecek şekilde genişletti.