KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: 2021’e iyi bir başlangıç yapacağız

HABER

OSB’ler (Organize Sanayi Bölgeleri) taleplerini, OSBÜK  iştişare toplantısında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a iletti.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) düzenlediği istişare toplantısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin dört bir yanında üretim yapan OSB Başkanları ve Bölge Müdürleriyle videokonferans sistemi üzerinden bir araya geldi.

“Türkiye birçok ülkeden pozitif ayrıştı”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yılın ikinci çeyreğinin; hem global ekonomi hem de Türkiye açısından zorlu geçtiğini belirtti: “Gösterdiğimiz ekonomik mücadeleyle, birçok ülkeden pozitif yönde ayrıştık. Uyguladığımız politikaların sonucu olarak, Haziran’dan itibaren ekonomi tekrar canlanmaya başladı. İmalat sanayinde siparişler, üretim, kapasite kullanım oranları ve ekonomik güven göstergeleri yükseldi.” Varank, “Sizlerin de özverisiyle sanayi üretimi sokağa çıkma kısıtlamaları varken dahi durmadı” dedi.
İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi: Açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi verilerini değerlendiren Bakan Varank, “Eylül ayında 52.8 değerini alan endeks, 4 aydır eşik değerin üzerinde bir performans gösteriyor. Veride en dikkat çekici gelişmeyse istihdam oluşturma hızının güçlenmesi oldu” dedi.
Üretimde artış: Varank, firmaların artan siparişler doğrultusunda, Şubat 2018’den beri en yüksek oranda istihdam artışı gerçekleştirdiğini söyledi: “Üretim 10 sektörün sekizinde artış gösterirken en hızlı üretim artışı kimya, plastik ve kauçuk kategorisinde oldu.”
OSB’lerdeki elektrik tüketim rekoru: Bakan Varank, sanayideki elektrik tüketiminin de artış eğiliminde olduğuna dikkat çekti: “OSB’ler, Eylül’ün ilk 25 gününde, son 6 ayın elektrik tüketimi rekorunu kırdı. Mart’a göre yüzde 7 daha fazla elektrik tüketiyorsunuz, bu üretimin izlediği seyir açısından çok anlamlı bir gösterge. Dolayısıyla üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, şimdiden güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Ümit ediyorum ki, bu performansı yılın son çeyreğinde de sürdürecek, 2021’e iyi bir başlangıç yapacağız.”
911 yeni Teşvik Belgesi: Varank, reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebinin, içinde bulunulan salgın koşullarına rağmen geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 daha fazla olduğunu açıkladı. Ağustos’ta 911 yeni teşvik belgesinin düzenlendiğini kaydeden Varank, sadece bu belgelerin yatırıma dönmesi sayesinde 18 milyar liranın üzerinde yatırımın yapılacağını ve 28 bin 400 vatandaşa yeni iş imkanının oluşacağını ifade etti.
45 bin vatandaşa doğrudan istihdam: Gaziantep’te açılışı yapılan bazı fabrikalara ilişkin bilgilerin yer aldığı kartları gösteren Varank, “Gaziantep’te, son dönemde faaliyete geçen 300 tesisinin resmî açılışını yaptık. Bu fabrikalar için Gaziantep sanayicileri 15 milyar liraya yakın yatırım yaptılar, 45 bin vatandaşımıza doğrudan istihdam oluşturdular. Ortada gerçekten muazzam bir emek var” dedi.
“Yapısal reformlar hız kesmiyor”: Bakanlık olarak son 5 ayda önemli adımlar atıldığını, yapısal reformların da hız kesmediğini aktaran Varank, yapılan düzenlemeyle, teşvik tarihinde ilk defa, şehirlerin önemli bir talebi olan ilçe bazlı teşvik sisteminin hayata geçirileceğini anlattı: “Böylece, aynı ilde bulunan ilçeler arasında, gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldıracak, oralara yatırım çekebilecek benzersiz bir adım attık.”
Gelişmişlik Endeksi ve ilçe OSB’lerine teşvik: Varank, tüm il ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endekslerinin güncellendiğini paylaştı: “Yeni sistemle birlikte; illerin gelişmişlik endeksi daha düşük ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanabilecek. Eğer bu yatırımlar, o ilçenin OSB’lerinde yapılıyorsa işte o zaman doğrudan 2 alt bölge teşviğinden yararlanabilecek.”
İlave SGK İstihdam Desteği: Varank, yapılan reformun sadece ilçe bazlı teşviklerle de sınırlı olmadığını, emek yoğun yatırımlarda yatırımcıya vergi indirimi desteği yerine, ilave SGK istihdam desteği talep etme hakkının da verildiğini ifade etti.
Ar-Ge ve çevre yatırımları: Ar-Ge ve çevre yatırımlarına sağlanan finansman desteğinin üst limitinin 1 milyon liradan, 1.8 milyon liraya çıkarıldığını kaydeden Varank, Bilişim Vadisi, Albaraka Katılım ve Vakıf Katılım ortaklığında 100 milyon liralık bir Girişim Sermayesi Fonu’nun kurulduğunu anımsattı: “Böylece erken aşama girişimlere destek sunmanın yanında, onlara ölçek kazandırma yolunda da kritik bir mekanizmayı harekete geçirdik.”

“Pandeminin kayıpları telafi edildi”
Türkiye’nin, pandemiye ve küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen sanayi üretimindeki gücünü koruduğunu belirten OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, yaşanan süreçte organize sanayi bölgelerinin (OSB’ler) katkısının kritik olduğunu söyledi: “Bugün Türkiye istihdamını koruyorsa, bu başarının altında pandemiye rağmen tarihinde ilk kez 2 milyon istihdamı aşan OSB’lerimiz vardır. Bu camia her zaman olduğu gibi, bu dönemde de üzerine düşeni hakkıyla yapmış, ülkemizin üretim gücüne güç katmıştır. OSBÜK ve OSB’ler olarak bu süreçte olumsuzluğa değil, çözüme odaklandık.”
Sorunların çözümü için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlık ve ilgili kurumlarla istişarede bulunulduğunu hatırlatan Kütükcü, pandemi sürecinde OSB’lerde elektrik tüketiminde güçlü bir toparlanma yaşandığını, şu anda pozitif tarafa geçildiğini ve pandeminin kayıplarının telafi edildiğini ifade etti.
İlçe bazlı teşviği arttırma talebi: Sanayicilerin taleplerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ileten Kütükcü, ilçe bazlı teşvik sisteminin hayata geçirildiğini hatırlatarak başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çalışmaya emek veren herkese teşekkür etti: “Bizim, tarıma dayalı ihtisas OSB’lerimiz de dâhil toplam 343 OSB’miz var. Bu OSB’lerimizin 222 tanesi il merkezi dışında kalan ilçelerimizde. Taşra ilçelerimizde 222 OSB’miz olmasına rağmen yeni teşvik sisteminde ilan edilen toplam 263 ilçenin ise sadece 28’indeki 30 OSB’miz bu teşviklerden yararlanabiliyor. Elbette bu 30 ilçe OSB’mizin yatırımlarında hareketlilik olacaktır. Ancak ülkemizin tamamında yeni bir yatırım ivmesi kazanabilmemiz için özellikle doluluk oranı düşük olan diğer ilçe OSB’lerimizin de iki alt bölge teşvikinden yararlanmasını talep ediyoruz.”
“OSB’ler SCADA konusunda TEİAŞ’tan çözüm bekliyor”: OSB’lerin Türkiye’nin üreten gücü olduğunu ve istihdam konusunda da belirleyici bir güce sahip olduğunu kaydeden Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ile ilgili taleplerini anlattı: “TEİAŞ, SCADA bağlantısı yapmayan OSB’ler konusunda ceza yazmaya devam ediyor. Bu konuda cezaların durdurulması ve süre uzatımı talebimizi OSBÜK olarak, EPDK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza ilettik. Bu sorunun çözümü için bakanımız olarak desteğinize ihtiyacımız var.”
“Enerji Bakanlığı’nın düzenlemesine ihtiyaç var”: Sanayi Bakanlığı’nın OSB Uygulama Yönetmeliği ile OSB’lerin ihtiyaçlarını karşılamaları için Güneş Enerjisi Santrali kurmalarının yolunun açıldığını aktaran Kütükcü, çalışmaların farklı Bakanlıklar aracılığıyla da sürmesi gerektiğini dile getirdi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın ‘Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin ‘Başvuruda Bulunabilecek Tesisler’ başlığında bir düzenleme yapması gerekiyor. Biz bu konuda önerimizi, talebimizi hem EPDK’ya hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mıza ilettik. Bu düzenlemenin hızla yapılması için de camiamız adına desteklerinizi bekliyoruz.”
Konuşmaların ardından OSB’lerin talepleri istişare edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.