KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Salgından sonra ekonomi devrimi geliyor: Uzaktan çalışma

HABER

Koronavirüs, dijital dönüşüm sürecini beklenmedik ölçüde hızlandırdı; dönüşümün ‘Uzaktan Çalışma’ bileşenini öne çekti ve güncelleştirdi. Türkiye’de inanılmaz sayıda işletme uzaktan (evden) çalışma kulvarına girdi. Dikkat, geç kalmayalım.

Koronavirüs salgını ile bütün dünyada ve Türkiye’de işletmelerin çalışma stratejisi değişti ve evden çalışma modeli benimsendi. Evden çalışma sürecinde; uzaktan çalışmaya yönelik teknolojiler, yazılımlar ve iletişim süreçleri de farklı bir boyut kazandı. Dijital İş Modelleri’nden ön plana çıkan değerli teknolojik uygulama; “Uzaktan Çalışma ve Web Konferans Sistemleri”ni okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.
Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında işini evinde veya teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesidir. Teknolojik temelli bir gelişmedir ve iş hukukumuza girmiş bulunmaktadır. Uzaktan çalışanlar, işyeri dışından çalışma hakkı haricinde emsalleriyle aynı haklara sahiptir ve işverenin sorumluluğu altındadır.

Uzaktan çalışmanın çalışana yararları:
- Uzaktan çalışma sistemi, üretkenliği artırıyor.
- Ofis çalışanlarına kıyasla daha fazla tasarruf sağlıyor.
- Beslenme giderlerini düşürüyor.
- Çocuklar için kreş giderini kaldırıyor.
- Daha mutlu ve daha az stresli bir iş-yaşam dengesi sunuyor.
- Yerelden ve uzaklardan iş bulma imkanları genişliyor.
-  Daha yüksek çalışan bağlılığı oluşturuyor.

Uzaktan çalışmanın işverene yararları:
• Ofis kirası, ofis mobilyaları, aylık faturalar gibi maliyetler daralıyor.
• Çalıştırılacak işgücü havuzu (pazarı) büyüyor.
• Daha fazla ciro, daha fazla iş tutkusu ve daha yüksek iş tatmini doğuyor.
• İşyerinin zaman ve mekan bağımlılığını esnetiyor.
• Fiziksel beyin göçünü azaltıyor.
• Zaman yönetimi işverene geçiyor.

Bugün itibarıyla genel yararları: Yılda 54 milyon ton sera gazı salınımını engelliyor. 640 milyon varil petrol tasarrufu yaratıyor. Otoyol kullanımını 119 milyar mil azaltıyor. Elektrik kullanımını 9 ila 14 milyar kilovat/saat azalıyor.

Uzaktan çalışmada güvenlik önlemleri
Uzaktan çalışmada, şirketler açısından doğacak riskler ortadan kaldırılmalıdır: Çalışanların üstlenecekleri, başta gizlilik olmak üzere tüm yükümlülükler sözleşmeye bağlanmalı, teknik önlemler alınmalıdır. Uzaktan çalışma, mümkünse şirket tarafından sağlanan bilgisayar, telefon ve benzeri teknolojik araç gereçler ile yapılmalı, şirket bilgileri açısından güvenlik zafiyetlerine izin verilmemelidir. Dışarıdan istenmeyen erişime karşı korumak için güvenilir bir VPN kurmalı ve aynı zamanda VPN olmadan harici ağlardan kurumsal kaynaklara olan bağlantıları yasaklanmalıdır. Kişisel e-postalar şirket içi yazışmalarda kullanılmamalıdır.
Çalışanların kullanıcı hesaplarının tahmini zor parolalarla korunması sağlanmalı, parola değiştirme sıklığı arttırılmalı. Şirket sistemlerine erişimlerde ayrıcalıklı yetkilere sahip kullanıcı hesaplarının sayısı kısıtlanmalı. Uzaktan çalışanlar için şirket tarafından onaylanmış depolama platformları, iletişim / video konferans araçları, proje yönetim araçları gibi uygulamalar kullanılmalıdır. Online ortamlarda gerçekleştirilen toplantılar için; toplantının bir bölümü yahut tamamına ilişkin katılımcıların rızası olmaksızın çeşitli vasıtalarla ses, video ve görüntü kaydı alınmasının, saklanmasının, ifşa edilmesinin ve bunların yapılmasına izin verilmesinin hukuki sorumluluğu unutulmamalı.

Uzaktan çalışma teknolojileri
Doğacak teknoloji ihtiyaç alanları: Uzaktan çalışma teknolojik bir çözümdür, teknolojiye ihtiyaç alanları doğuracaktır:
• İnternet bağlantısı yavaş olan hanelerin güçlü internet bağlantısı veya kablosuz ağ ekipmanı ile desteklenmesi, Wi-Fi alanının genişletilmesi.
• Her yerden bağlanabilir güvenli bulut sistemleri.
• İnternet üzerinden toplantı ve eğitimleri gerçekleştirmek için kolay, hızlı, güvenli ve verimli Web Konferans Sistemleri. Bayi, personel, tedarikçi, müşteri görüşmeleri, eğitimler, seminerler, toplantılar ve destek hizmetleri için çözümler.
• Kullanılması gereken yazılımların uzaktan kullanılacak sistemlere kurulması.
• Proje yönetim araçları ve toplu iletişim yeteneğine sahip araçlar.
• İş süreçlerine göre yazılım seçimi.

Kullanılabilecek mevcut teknolojiler: Web Konferans Sistemleri, bulut bilişim, projelerin ve ilgili dosya ve mesajların otomatik ayrıştırılması, proje yönetimi ve iletişimi bir arada sunan çözümler, çalışan verimliliğinin ölçülmesi ve belirli periyotlarda analiz yapabilmeye, iş görev dağılımında iş atamaları yapılmasına, her iş günü sonunda çalışan ve ekipler özelinde verimlilik ölçümüne olanak sağlayan yazılımlar ve sistemler…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.