KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

SAHA İstanbul “Haluk Bayraktar ile devam” dedi

HABER

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2. en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, 3. Olağan Genel Kurulu’nu İstanbul’da gerçekleştirdi. Haluk Bayraktar, yeniden

SAHA Başkanı oldu. Dört yıl önce 27 firma ile kurulan, bugün ise 391 üye ile Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul, 3. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel Kurul’a; Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır katıldı. Haluk Bayraktar’ın yeniden Başkan seçildiği genel kurul sonucunda yeni yönetim kurulu, savunma ve havacılık sektöründeki ana yüklenicilerden, KOBİ’lere, yazılım firmalarından araştırma merkezlerine kadar geniş bir yelpazede oluştu. Yeni Yönetim ise şu isimlerden oluştu; ASELSAN’dan Prof.Dr. Haluk Görgün, Altınay Robotik’ten Hakan Altınay, STM’den Murat İkinci, Akım Metal’den Ali Fazıl Böyet, SUNUM’dan Prof.Dr. Fazilet Vardar, TRTEST’tan Bilal Aktaş, OBSS’dan  Zafer Şen ve Gökser Havacılık’tan Hilal Ünal Türkan.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, SAHA İstanbul’un savunma sanayinde gerçekleştirdiği yapının diğer sektörlerde örnek model oluşturduğuna dikkat çekerek, “Ciromuz bir önceki yıla oranla yüzde 31 oranla artarak 8 milyar 161 milyon doları bulmuş. İhracatımız ise yüzde 20'lik bir artışla 2 milyar 188 milyon dolara ulaşmış. 2018 yılında savunma alanında 1 milyar 448 milyon dolar Ar-Ge için harcanmış ve savunma sanayimizin gelişmesinde önemli bir katkı oluşturmuştur” dedi.
Varank: “Savunma sektörü göz bebeğimizdir”: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Savunma sanayi, bir devlet politikası olarak üzerine titrediğimiz, stratejik sektörlerin başında gelmektedir; deyim yerindeyse, göz bebeğimizdir. Türkiye bugün; kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını, helikopterini, piyade tüfeğini, zırhlı araçlarını, füze ve roket sistemlerini, muharebe gemisini üretecek seviyelere gelmiştir. Savunma sanayinde satış gelirlerimiz 2018 yılında, bir önceki yıla göre iç pazarda yüzde 20, dış pazarda ise yüzde 31 oranında güçlü bir artış göstermiştir. 2013-2018 yılları arasındaki 5 yıllık periyoda baktığımızdaysa yıllık büyüme hızımız yüzde 9.4’tür” diye konuştu.
SAHA İstanbul sanayinin cazibe merkezi: SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “SAHA İstanbul’da yüzde 13 büyük ölçekli 50, yüzde 87 oranında ise 341 KOBİ ölçeğinde firma yer alıyor. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2. büyük sanayi kümelenmesi” dedi. SAHA İstanbul ile birlikte savunma sanayinin de önemli gelişmeler yaşadığını aktaran Bayraktar, şunları söyledi: “2004 yılında başlayan, milli ve özgün üretim modeli için ortaya konulan güçlü irade; Türkiye’nin savunmada bugün geldiği noktanın temellerini oluşturdu. Milli teknoloji hamlesi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin belli ülkelerde tekelleşmesine bir itirazdır. Bilimin, teknolojinin ve refahın sadece birkaç ülke veya birkaç şirketin elinde asimetrik şekilde toplanması, insanlığın geleceği için bir tehdittir. İşte bu anlayış sayesinde, 150 yıldır bu ülkede son dönem Osmanlı da dahil, yapılmayan yaptırılmayan piyade tüfeğimiz, bu dönemde tasarlandı ve üretildi. Parasını ödemeye hazır olduğumuz halde bize SİHA vermediler, sattıkları İHA’ların bakım idamesinde sıkıntı yaşattılar. Şimdi artık yüzde 93 gibi yüksek bir yerlilik ile tasarladığımız İHA’larımız var. Dünyanın İHA ve SİHA üretebilen sayılı ülkelerinden biriyiz.”
Konuşmalarının ardından SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, geçmiş yılın faaliyet raporunu ve çalışma planını sundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.